Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 099
  • 281
  •   1
Отговори
# 75
  • The QC to be!!!
feiam искаш да кажеш, че в Германия няма застраховки които са за студенти само и такива които са за работещи и семейни членове?  newsm78
Права си, биват лекувани, само дето тези с частните застраховки за тях веднага се намират часове, пък тези на държавните седят и чакат със седмици и месеци, или и в това греша?  newsm78

# 76

В ЕС има едно базово ниво на медицинско обслужване, което е безплатно и достъпно за всички. Има профилактична грижа, която е безплатна и достъпна. И оттам нататък, ако някой иска повече - по-бързо, по-качествено, по-по - може да си плати за частна застраховка и да го получи.

Закачам се за това мнение не защото ще му противореча, а за да го използвам да се повторя от другата тема. В Австрия всички работещи плащат здравни вноски към някоя от обществените здравни каси. По желание, и често предоставено от работодател, има допълнителни застраховки, които покриват неща, неплащани от здравите каси като например самостоятелна стая в болница, физиотерапиия или скъпо зъболечение. Не ти дават предимство по отношение на листа на чакащите, освен ако не иде реч за частен лекар, който не работи със здравна каса, и при който има по малко пациенти ( но това е индиректно и в ограничени случаи).
И аз като другите не разбирам кое му е доброто на това една система да има врътки, кой има право да ги използва правомерно ?!? и изобщо каква стойност ( за пациента) добавя наличието на джакузи в болничната стая. Айде холан, утре сигурно и с чаршафи на Мисони ще ме посрещнат срещу 150% надценка.

# 77
и изобщо каква стойност ( за пациента) добавя наличието на джакузи в болничната стая. Айде холан, утре сигурно и с чаршафи на Мисони ще ме посрещнат срещу 150% надценка.

Ако има луксозни елементи, привличаш пациенти, които активно търсят и могат да си позволят лукс. На мен и на теб не ни пука дали стаята е голяма, с гледка, красиви тапети, цветя и диван за гости и т.н., но на 1% това им е от значение и дори и да не им го покрива застраховката, ще си платят от джоба и с радост ще ползват, ако има йога и маникюристка на етажа.

# 78
май в Канада здравната система излиза най-проста, няма какво да се разучава; държавата сьбира даньци и всеки има достьп до едни и сьщи безплатни услуги. Ако искаш да раждаш в частна болница, няма такава, но ако имаш частна застраховка, покрива самостоятелна стая в държавната болница  Grinning. когато ме бяха съкратили от работа, поне не се притеснявах че не мога да си позволя посещения при доктори, дори тогава използвах че имам време да отида на няколко прегледа, които все отлагах докато работех. 

# 79
hellymod, оказа се, че това се счита за минимално, начално заплащане. По-скоро очакваното е между $25 и $30. Не знам за Швейцария, но и тук живота е по-евтин, по-ниски такси се плащат, предполагам това е от значение.
Ти медицинска сестра ли си? Би ли споделила как е при теб, може и на лични, да не разводняваме темата.

Изписа се много, и е ясно че 1-2-5-10 примера не правят статистика, само държа да подчертая, че по абсолютен легален начин ни е била предложена споменатата помощ. Система не съм мятала Rolling Eyes, аз съм толкова минимално запозната с нея, че по-скоро тя би ме метнала безпроблемно.
Може би и тук има значение щат и болница.

Дорет, като всяка голяма организация/фирма предполагам не е необичайно to write off (опрощават?) неплатени сметки. Ясно, че не може всички, не знам на какво базират такова решение.

Бейби, на мъжа ми работодателя предлага също само един единствен план, но е един от най-добрите на пазара. Работниците плащат различно, според доходите си, другото фирмата покрива. Партньорите плащат пълната сума, за тях е въпрос на чест спрямо останалите служители.
Пределно ми е ясно, че това не е практика, имали сме ужасни застраховки, както и работили на места където въобще не се предлага такива.

... В Австрия всички работещи плащат здравни вноски към някоя от обществените здравни каси...

Това е важна разлика, до скоро това се смяташе противозаконно и държавата не можеше да накара никой да купи нищо (в това число и застраховка). Сега с новият закон всеки трябва да си купи застраховка или ще плаща глоба. Колко ще са поносими вноските и как ще се отрази тепърва ще разберем.

# 80
  • Bristol
В Англия, ако си плащаш данъци и национално осигурителния номер, ползваш безплатни медицински услуги. Лекарствата за бременни, майки с деца до 1 г, пенсионери, хора с ниско социално положение и студенти са безплатни. Плаща се само за очен преглед ( обикновен преглед за очила и тогава се ходи в оптиката) , но ако имаш примерно глаукома и някои други заболявания , обикновено прегледа ти е без пари.
За очен не се плаща, ако си социално слаб също. Същото важи и за зъболекари има си минимално заплащане през касата, но ако си в определени групи и с ниски доходи ти е безплатно. Писнало ми е да ме питат ще плащам ли за прегледа и по аптеките за лекарствата или не  ooooh! Толкова ли не могат да се вържат към някоя централна база и да им излезе инфото от там каква категория съм  Rolling Eyes
Очилата също може да са ти безплатни, но не знам кои категории точно, знам че на сина още са, защото още учи фул тайм. Той ги и чупи няколко пъти и ги сменяха без едно пени да платя!
Не знам с каква квалификация са хората правещи очните прегледи в оптиките, но сигурно имат инструкции спуснати от горе и при отклонения открити при рутинен преглед имат право да те насочат към специалист към касата плюс допълнителни тестове, които те правят за да потвърдят отклонението са ти безплатни. На мъжът ми така му дадоха направление за очната болница и няколко месеца го следяха безплатно в кварталната оптика, нищо не сме плащали. А преди време пак от рутинен преглед били хванали тумор в мозъка на пациент. Пациентът беше дал интервю в местния вестник и изразил специални благодарности на оптиката, която посещавал, така разбрах за този случай.

# 81

Не знам с каква квалификация са хората правещи очните прегледи в оптиките, но сигурно имат инструкции спуснати от горе и при отклонения открити при рутинен преглед имат право да те насочат към специалист към касата плюс допълнителни тестове, които те правят за да потвърдят отклонението са ти безплатни. На мъжът ми така му дадоха направление за очната болница и няколко месеца го следяха безплатно в кварталната оптика, нищо не сме плащали. А преди време пак от рутинен преглед били хванали тумор в мозъка на пациент. Пациентът беше дал интервю в местния вестник и изразил специални благодарности на оптиката, която посещавал, така разбрах за този случай.

Обикновено дори да е в оптика, те преглежда лекар Wink на мен така ми откриха глаукома и от оптиката направо ме пратиха на консултат, без да минавам през ГП-то си. Докторите в оптиките са с същите права като ГП-тата ( в смисъл, че могат да ти дадат направление за специалист) но са ограничени, само в рамките на тяхната специалност.
Има доста неща които са безплатни и за разлика от американската система, всичко се знае.

# 82
  • T"A
А преди време пак от рутинен преглед били хванали тумор в мозъка на пациент. Пациентът беше дал интервю в местния вестник и изразил специални благодарности на оптиката, която посещавал, така разбрах за този случай.

Това е една от проверките, която се прави, ако има съмнения за тумор - започва се с измерване на вътреочното налягане - всеки очен лекар може да го направи и да установи нередност. След това може да се назначи CT и/или MRI.

Съжалявам за оф-топика, просто исках да посоча, че подобно диагностициране не е нещо изключително...
(А отделно, че ми се вижда по-логично е да се започва от по-евтина и не толкова офанзивна проверка, която дава индикация за по-нататъшните решения и диагностика)  Peace

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 13:14 от Mentha

# 83
А преди време пак от рутинен преглед били хванали тумор в мозъка на пациент. Пациентът беше дал интервю в местния вестник и изразил специални благодарности на оптиката, която посещавал, така разбрах за този случай.

Това е една от проверките, която се прави, ако има съмнения за тумор - започва се с измерване на вътреочното налягане - всеки очен лекар може да го направи и да установи нередност. След това може да се назначи CT и/или MRI.

Съжалявам за оф-топика, просто исках да посоча, че подобни тестове са по-скоро рутинни... Естествено е да се започне от една по-евтина и не толкова офанзивна проверка, която дава индикация за по-нататъшните решения и диагностика  Peace

Не знам за коя държава говориш, но едва ли за английската Wink
Тук на рутинен преглед се ходи за други неща  Peace

# 84
  • T"A
Трой, мисълта ми беше, че не е нещо необикновено тумор "да се хване" с този тип преглед.
И не, нямам предвид, че лекарят вижда самият тумор, но налягането в очни дъна може да свидетелства за тумор и при наличие на други симптоми един що-годе кадърен лекар би следвало да провери вероятността за тази диагноза.

П.С. разбрах коя формулировка е подвеждаща в поста ми и ще се коригирам Peace

# 85
Виж, при нас няма очни лекари както в БГ. Има си очен лекар в оптиките, който се занимава с общи прегледи, диоптри, налягане и по елементарни неща. Ако имаш примерно конюктивит ходиш при ГП-то си.
Мисля, че малко бъркаш  за очното налягане, но няма значение Simple Smile  Peace

# 86
  • T"A
Това в случая няма значение, къде точно са разположени очните лекари, част е от уменията им за диагностика. (за ГП не знам дали имат възможност, техниката и т.н. за този преглед, но може би при вас да могат)
За налягането в очните дъна (fundus) не бъркам, за съжаление съм минала по този път със собственото си дете.
Прочети секция индикации в Ophthalmoscopy

# 87
  • ENGLAND
А, в оптиките тук не са лекари, а очни специалисти и добиват тази квалификация за 1-2 години, и там има нива. И много зависи колко разбира този очен специалист за да навърже определени симптоми и да те прати по-нагоре на истински специалист.
Да, тук рецептите, очния преглед и зъболекаря са безплатни за социално слабите, 16 300 паунда на година на семейство за да ползваш всичко това, а това е повече от сума на ръба на оцеляването, особено за семейства с повече деца.

# 88
Мента, предлагам всеки да пише за системата, която познава  Peace
Дорет, доктора, при който ходя в оптката е индиец, завършил в БГ  Mr. Green Между другото ако отидеш в някоя голяма оптика, задължително има доктор!

# 89
  • ENGLAND
Troy , ако оптиката е негова може и да е доктор. Аз кандидатствах за такъв курс към Бутс, и от там ми е информацията. Щом Бутс набират хора за курсове, какво остава за другите. В оптиката където ходя е същото. Не споря, може би в Лондон да има и лекари, но тук определено няма. Имам огромни проблеми с очите, разпитах в що има оптики наоколо, с курс са. А джипито може да прати, ама ако му има точните симптоми в компа, а често ги няма.
Не се оплаквам, намерила съм опция в случая, но такова е положението в провинцията.
Впрочем голяма част от оптиките са собственост на индийци, както и зъболекарските практики, това при нас, не Лондон.

Общи условия

Активация на акаунт