Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - II тема

• 194 888
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Те по принцип и лабораториите си имат различни референтни стойности, явно според мерните единици, които ползват. Един пресен пример: на детето често пускам CRP като се разболее, за да знам дали е бактериална или вирусна инфекция, обикновено референтните стойности са от 0 до 5, обаче последно го изследвах в друга лаборатория и реф. стойност беше до 0.5, мисля че причината е, че в единия случай мерят концентрация в л, а в другия - на децилитър. Та зависи в какви мерни единици е, така или иначе в самото изследване винаги пише какви са рефернетните стойности и трябва те да се гледат.

мм е пояснила, че следи друг туморен маркер, Ca125, там явно са различни референтните стойности.

# 526
КераЦудка на втория преглед показаха ли ти тези миоми на ехографа? Аз бих се консултирала с друг лекар.
От опита който имам с няколко мои познати и особенно с една моя роднина.... Консултация със специалист на който може да се има доверие.
Моята роднина искаха да и правят хистеректомия защото имала рак и миома и не знам какво си още... След като я изкарах от болницата в деня на операцията я заведох при моя лекар и познай? Нито рак, нито миома!
Не казвам, че нямаш нищо, просо не бързай. Единственото което знам, че може да стане е да имаш ужасен цикъл.

За маркера /SCC/ и аз имам чуденка. В началото преди 2г. започнах да пращам кръв в София за изследване. Беше си в норми. Откакто го пускам в лаб. в нашия квартал ми е над горната граница. И в двата варианта реф.стойности бяха до 1,5.
Ще пусна пак в София още утре.

А... момичета... тези които имат оставени яйчници... вие имате ли някакви проблеми с хормоните?
Всеки месец полудявам горе долу по едно и също време, явно когато трябва да е цикъла. Просто ме побърква това. Този месец ме държи вече повече от седмица.  В началото имах вълни и вечно ми беше горещо, но сега съм малко по-добре с това. Но тая ужасна депресия за 2-3 дни всеки месец е проблем Sad

# 527
  • София
Ю.Николова, аз съм с запазени и имам подобни проблеми.Доколкото знам хормоните ни трябва да са ок като ги имаме но аз не мисля така....

# 528
  • Под гъбата
А... момичета... тези които имат оставени яйчници... вие имате ли някакви проблеми с хормоните?
Всеки месец полудявам горе долу по едно и също време, явно когато трябва да е цикъла. Просто ме побърква това. Този месец ме държи вече повече от седмица.  В началото имах вълни и вечно ми беше горещо, но сега съм малко по-добре с това. Но тая ужасна депресия за 2-3 дни всеки месец е проблем Sad
При първия "цикъл" след операцията нямах никакво усещане, но сега съм седмица преди датата на която започваше, имам болки в гърдите и се чувствам леко нервна ooooh! Всички казват, че няма да има неприятни усещания, но не е така. Една единствена причина намирам и това е липсата на секс Mr. Green Embarassed, но въпреки контролата и уверението, че всичко е зараснало са минали малко повече от 30 дни и някак това не ми минава като мисъл! . newsm78

Последна редакция: ср, 10 дек 2014, 10:43 от I am the same

# 529
  • София
И аз имам болки в гърдите около цикъла когато трябва да е и нервност.След операцията доста мина до като възвърнеме сексуалните отношения....около 2,5 мес.

# 530
Здравейте момичета,  bouquet
накратко оперирана съм от РМЗ преди 4г.
на хормонална терапия съм, правя цито веднъж в годината.
Пролетта цитото показа 3 д, резултат, сред около месец същия.
Изпратиха ме на изследване за ЧПВ и единия, 35 високорисков е положителен,
последва биопсия и абразио, два месеца по-късно последва ново абразио поради кръвоизлив.
Резултата е дисплазия. Мнението на онколожката и гинеколожката е, че трябва да се направи хистеректомия.
Въпросът ми е, къде бихте препоръчали вагинална такава?
За протокола на 40+ съм от София

# 531
Привет Ава   Hug Аз нещо не разбрах (малкият все скача около мен)Оперирана си от рак на маточната шийка?Или РМЗ какво е?За лекарите като цяло тук вероятно всяка която е доволлна от лекаря си ще ти го предложи Simple Smile Има ги на 1 страничка:) Зависи  ти какво търсиш. Мен ме оперира доц. Славчев и съм доволна, благодарна...Но пак казвам зависи от теб защото някой от докторите са по скъпи.При коя онколожка си?  Самата хистеректомия не е страшна особенно ако не ти махат лимфни възли и яйчници възстановяването като цяло(все пак хората сме различни) минава по леко.Ако по време на операцията те изчистят по радикално вече и възстановяването е малко по бавно.Но пак да се повторя всеки е различен с неговите особенности а и зависи какъв характер си ...и колко борбен е човек.Пак се отплеснах май Laughing Пожелавам ти късмет и позитивни мисли и пиши, питай, разказвай, всяка която може тук ще ти помогне с информация. Дето се казва от извора Simple SmileУспех ти желая!
Как сте момичета?  Весели празници на всички и много здраве любов и усмивки Heart Eyes Hug  bouquet

# 532
Здравей Гена,  bouquet
РМЗ е рак на млечната жлеза/на гърдата/.
Благодаря ти за отговора, това което ме интересува
е кой от лекарите извършва вагинална хистеректомия,
да не е през корема. Онколожката която ме следи е д-р Кръстева.
Имам 4 операции мисля, че съм доста издържлива. Предвид годините ми и това, че няма да раждам, матката ми е доста смъкната предполагам, ще махнат всичко Rolling Eyes

# 533
Здравей Ава,
Директно на въпроса - вагинална може да ти направи д-р Славов от Майчин дом, но не знам дали е препоръчителна при такива резултати от цито и биопсия. Много по-малко е полето за "оглед". Вариант, ако не искаш да се сдобиеш с белег и на корема, можеш да потърсиш вариант за лапароскопска, но отново впредвид резултатите най-добре би било с робота Да Винчи.
И четирите ли операции са свързани с РМЗ, или имаш и коремни такива, и те притесняват среаствания ор предни?

Момичета, аз редичко минавам напоследък, че рядко имам какво да казвам:) Предстои ми преглед при Славчев януари, да видим докъде е "стафидизацията" на яйчниците  Mr. Green

Имам обаче едно притеснение тука от известно време, и май ще трябва да посетя уролог  Thinking
Докато в първите месеци след операцията буквално от кихане се изпусках /сори:)/, и с доста труд успях да си върна чувствителността, сега е обратното - трябва да натискам, за да успея да отида по малка нужда.. Тов, съответно, прогресира като трудност, и се притеснявам да нямам проблем с пикочния след време? Има ли някоя от вас подобни оплаквания?
Аз доста време бях с катетър, да го отбележа, и трудно възстанових тази си част от организма..

# 534
Здравейте:) Антри ако не се лъжа едната специалност на доц.Славчев е точно уролог и съм почти 100%сигурна. Няма нужда да ходиш при друг лекар Peace  Аз го имам същият проблем но е от  операцията още. Хем не усещах  когато ми е пълен мехура хем започва едно напъване....и до сега съм все така. Уролога ми казваше че след операцията има удебеляване на стените на канала отделно това става и от лъчетерапията а и склерозира от терапията.Ти не си минавала такава за т радост но може да имаш удебеляване на стените...Попитай го и той ще ти отговори най-добре Naughty Весело посрещане на коледа и нова година на всички  bouquet Бъдете здрави,и обичани Hug Heart Eyes

# 535
Весело посрещане на празниците, момичета! Нека си пожелаем повече здраве и по малко дискомфорт, причинен от операциите ни! Grinning

# 536
 Heart Eyes Мерси, Генааа, вярно, че беше и уролог доц Славчев:) Ще си пусна за всеки случай един тест, да видим да не си правя цистит за десерт, но и аз си мисля, че е от операцията..
Весели и спокойни празници, момичета, много сила и най-вече здраве за вас и семействата ви през новата година пожелавам :****

# 537
Здравей момичета,
Преди 10 дни претъртях радикална хистерактомия при доц. Славчев. Изписаха ме вчера да започвам упражненията за сваляне на супрапубичния катетър. Писах на Antri лично съобщение защото знам че е минала по този път, но пиша и ако друг може да помогне. Успях да пропишкам но като минат 4-5 часа и съм източвала остатъците, идва един момент когато отивам, успявам в тоалетната и въпреки това усещам тежест и болка в бъбреците. И вече втори път си слагам катетъра. Нормално ли е да е така? Можете ли да ми дадете съвет от опита който имате.
Предварително благодаря!

# 538
Здравейте, момичета!

Включвам се не за друго, а защото непрекъснато чета за проблеми с пикочния мехур. Сигурно е ужасен дискомфорт.
Аз също имам тотална хистеректомия с коремен вертикален разрез около 25см, но нямам такъв проблем. Четох, че възниква най-често след продължителна катетеризация. Моят катетър го махнаха на 2-я ден след операцията, а тук чета, че някои ги изписват даже с него.
Та се питам, защо някои хирурзи практикуват дълъг престой с катетър, предвид усложненията после?! И дали не е лош подход при  хистеректомия?! Или пък проблемът се дължи на лошо изпълнение при прикрепване на "чукана" след хистеректомия?! Естествено, че лъчетерапията също дава отражение, но не всеки с проблем "пикочен мехур" е претърпял такава.
Мисля, че е добре всяка оперирана да сподели относно този проблем, както и от кого е оперирана. При всички случаи ще е от помощ за жените с предстояща операция.
Моят хирург е д-р Ангел Ангелов в Селена -Пловдив, и както вече казах, нямам проблем с уринирането.

1dating Весела Коледа!
Пожелавам на всички много, много здраве и сили, за да продължим!

Последна редакция: ср, 24 дек 2014, 04:56 от nina.g.nin

# 539
  • София
Аз проблем с уринирането не съм имала.Оперирана съм с Робота Да Винчи в Плевен от професор Горчев.Операцията ми приключи в 15,30 , а на следващия ден в 9 сутринта ми махнаха катетъра и всичко си беше както преди операцията.Оперирана съм май месец 2013 г.

Общи условия

Активация на акаунт