Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - II тема

• 194 822
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
  • Под гъбата
Здравейте! Искам да попитам... Колко време след операцията прицапвахте? При мен е като течение, примесено в розово до кафеникаво. Оперираха ме преди 12 дни.
И при мен има, оперираха  ме преди 11 дена, но лекарят каза, че може да продължи до месец и било нормално. Получих днес епикризата. Утре ще се чуя с лекаря, но може ли някой да разтълкува резултата от хистологията: маточна шийка с умерена папиломатоза, огнищно CIN I стена. Това какво означава? Ще се радвам ако ми кажете, че не знам как ще изтърпя до утре Praynig
Ето ти малко инфо http://medicina-bg.info/?p=2443

# 631
  • Бургас
Здравейте! Искам да попитам... Колко време след операцията прицапвахте? При мен е като течение, примесено в розово до кафеникаво. Оперираха ме преди 12 дни.
При мен беше като цикъл,от което много се плашех,уж няма от къде вече,а тече,но за около 20 дни мина

# 632
Бихте ли ми обяснили как стоят нещата с болничните. Получих първият от болницата, който включва престоят в отделението и 30 дни още . След това докторът каза продължението ще е от ЛКК по местоживеене. Какво трябва да направя. Не съм ползвала досега болничен за такъв продължителен период.

# 633
  • на път
Бихте ли ми обяснили как стоят нещата с болничните. Получих първият от болницата, който включва престоят в отделението и 30 дни още . След това докторът каза продължението ще е от ЛКК по местоживеене. Какво трябва да направя. Не съм ползвала досега болничен за такъв продължителен период.

Няколко дни преди да свърши първият болничен отиваш при личната със здравен картон, епикриза и други документи ако имаш (хистология, лекарски заключения за препоръчани последващи операцията и пр.). Тя ти дава ЛКК за вашия район и с него и същите документи отиваш там за да минеш на комисия, която издава следващите болнични.

# 634
Няколко дни преди да свърши първият болничен отиваш при личната със здравен картон, епикриза и други документи ако имаш (хистология, лекарски заключения за препоръчани последващи операцията и пр.). Тя ти дава ЛКК за вашия район и с него и същите документи отиваш там за да минеш на комисия, която издава следващите болнични.
Благодаря  bouquet

# 635
Здравейте, нова съм тук и се надявам, че ще успеете да ми дадете малко инфо и съвет.
Майка ми има втори полип на матката. Преди 2 години и махнаха 1 и сега има отново. Препоръчват ѝ от ВМА незабавно да си направи хистеректомия. Проблема е, че преди година претърпя тежка мозъчна операция и още не се е възстановила напълно, и подобен тип операция сега няма да я понесе никак леко.

Въпросите ми са два:
1. Според вас трябва ли да се бърза с тази операция, след като не е на 100 процента наложително ? Причината, която ѝ дават е, че може да се образува пак и пак полип, който пък ако не се махне може да стане по-лошо. Затова да се предотвратят бъдещи оперативни намеси, направо да се приключва още сега...

2. Някой има ли опит с вагиналната хистеректомия и може ли да даде повече информация, до колко по-опасна е тя ? Защото до колкото намерих информация, при нея възстановителния процес е доста по-бърз, но самата операция май е по-опасна и трябва да се извършва от специалисти (не че другите не трябва, но май не е много практикувана в БГ).

Благодаря ви предварително.

# 636
  • София
 Здравейте!  Simple Smile Hug

Атб, във военна болница има много добър доктор, Ковачев. Консултирайте се с него ,би трябвало да се прецени риска от операцията и риска да оставят полипа. Аз съм била с полип и веднага го махнаха, оказа се злокачествен, но нека докторите преценят. За вагинална хистеректомия не знам да се прави и какви са предимствата. При хистеректомия с разрез се прави добър оглед и т/н. А що се касае дали е 100 процентово наложителна операцията, това пак зависи дали има информация какъв е ,има ли подозрения за злокачествен и пр. правена ли е биопсия?

# 637
  • София
Аз съм оперирана при Ковачев и мога да кажа, че съм доволна. Въпреки това според мен винаги трябва и второ, ако трябва и трето мнение. Успех на майка ти.

Момичета някой поддържа ли връзка с  sisley. Дано да е добре.

# 638
  • София
Дойде ми ред и аз да се оплача. Темата доста е замряла (слава богу) но се надявам някой да изкаже мнение.

Имам менструални болки вече трета седмица. Първоначално изчаках да мине, защото смятах, че е нормално около датата на цикъла според споделеното тук и д-р Тошева от Онкологията.
Да, но не минава. Миналата седмица направих два опита да ме прегледат в Онкото и нямаше лекар!!! Желязкова е със счупена ръка, а Тошева (при нея се водя) не ми казаха, защо не е на работа. Днес звънях и казаха, че Тошева работи 3 пъти седмично до 12ч в Онкото. Предполагам, че през останалото време си ходи в частния кабинет. Направо не ми се коментира как може да няма осигурен специалист за цялата седмица, иде ми да ги избия.
Появи ми се освен болката и БТ течение с неприятен мирис и идея си нямам как като нямам матка или яйчници започва да тече.
Някой имал ли е такива оплаквания?
Къде според вас мога да отида да ме прегледат, ако пак няма кой в онкото утре, защото всичко очаквам вече. Sad

# 639
  • София
Кики , здравей мила !  Hug

Според  мен  симптомите  ,които  описваш  - болки  и бяло  течение   с неприятна  миризма  се дължат на  влагалищна  инфекция  (вероятно бактериална  ,гъбична или бактериална  вагиноза ).  Това  все пак е  само предположение ,но  е  необходима  поне  микробиология    за  да се  разбере  какъв точно е причинителят  .  Това  ,че нямаш матка  и яйчници  съвсем не изключва  да се появи  влагалищна  инфекция  , влагалище  все пак  имаш  .  Следствие  на което  се  появява и това течение  .  Според мен  се  нуждаеш  от спешна консултация  и  преглед  ,вероятно  и ехограф ,още  повече  ,че  казваш  ,че болките ти са вече трета седмица .  Не  знам каво да те посъветвам  ,ако  решиш  би могла да  отидеш  на платен преглед  (това е  по  бързо като вариант ) ,  друг вариант е  да  вземеш  направление от  ЛЛ и  някъде  по каса  . Наистина е  учудващо  как може да  оставят  онко  диспансера без  лекар  ???  Rolling Eyes

Мое  мнение  е  ,че  доц. Дянкова би те приела веднага  дори  и без  предварително записване,  още  повече  щом си  с  оплаквания.  Аз  в петък  бях при нея  на  контролен преглед и  всичко  каза ,че  е наред  и дори ми каза  ,че веднъж  годишно  е  достатъчно  да ходя  ,с  оглед на това  ,че  минаха   3г.  и  5 м. от  хистеректомията ми  .

Поздрави  на  всички  момичета  в темата !   Hug

# 640
  • София
Кики , здравей мила !  Hug

Според  мен  симптомите  ,които  описваш  - болки  и бяло  течение   с неприятна  миризма  се дължат на  влагалищна  инфекция  (вероятно бактериална  ,гъбична или бактериална  вагиноза ).  Това  все пак е  само предположение ,но  е  необходима  поне  микробиология    за  да се  разбере  какъв точно е причинителят  .  Това  ,че нямаш матка  и яйчници  съвсем не изключва  да се появи  влагалищна  инфекция  , влагалище  все пак  имаш  .  Следствие  на което  се  появява и това течение  .  Според мен  се  нуждаеш  от спешна консултация  и  преглед  ,вероятно  и ехограф ,още  повече  ,че  казваш  ,че болките ти са вече трета седмица .  Не  знам каво да те посъветвам  ,ако  решиш  би могла да  отидеш  на платен преглед  (това е  по  бързо като вариант ) ,  друг вариант е  да  вземеш  направление от  ЛЛ и  някъде  по каса  . Наистина е  учудващо  как може да  оставят  онко  диспансера без  лекар  ???  Rolling Eyes

Мое  мнение  е  ,че  доц. Дянкова би те приела веднага  дори  и без  предварително записване,  още  повече  щом си  с  оплаквания.  Аз  в петък  бях при нея  на  контролен преглед и  всичко  каза ,че  е наред  и дори ми каза  ,че веднъж  годишно  е  достатъчно  да ходя  ,с  оглед на това  ,че  минаха   3г.  и  5 м. от  хистеректомията ми  .

Поздрави  на  всички  момичета  в темата !   Hug

Джесиии. Heart Eyes Откачих да ти кажа.
В Онкото няма ехограф, има само магаре представи си!! Утре ще ходя макар да не са минали 6 месеца от предишния преглед (Декември) Надявам се да ми пуснат ТМ и ехограф (скенер) на малък таз, дано микробиология да вземат, но може би ще се наложи да отида при Дянкова за да ме види с ехограф.

Колкото до това, че няма лекар, аз писах на сайта на болницата на посочен мейл една жалба. На мен лично ми се случва вече трети пък да я няма Тошева, а явно е практика, особено щом работи 2-3 дни седмично там.

# 641
  • София
Кики,  преди доста  години  -  2008  и  2009 г.  аз   неведнъж  съм  ходила там  при  Тошева и  знам  добре  какво е  .  ooooh!  Да  не говорим  ,че  чаках  по поне  половин  ден  -цял коридор  жени  чакаха  , при  това тя  работеше там всеки ден  ...........  Просто  си мислех  ,че към днешна дата  нещо се  е  променило към по - добро  и  откъм  апаратура  ,но  не би  ........

# 642
  • София
Кики,  преди доста  години  -  2008  и  2009 г.  аз   неведнъж  съм  ходила там  при  Тошева и  знам  добре  какво е  .  ooooh!  Да  не говорим  ,че  чаках  по поне  половин  ден  -цял коридор  жени  чакаха  , при  това тя  работеше там всеки ден  ...........  Просто  си мислех  ,че към днешна дата  нещо се  е  променило към по - добро  и  откъм  апаратура  ,но  не би  ........

Нищо уви не се е променило. Апаратура на практика няма никаква в кабинета. Наистина е само магарето, като се има предвид, че ходят 99% жени след операции....Отношението на мед, сестрите клони към хистерично, а самата Тошева е спокойна, но не винаги отговаря на въпроси,  явно ако и се сторят глупави се прави, че не чува и 2-3 пъти да повториш.
Утре, ще пиша или след като излязат резултатите от ТМ и др.

# 643
  • София
Кики, аз също имах болки и ходих на двама доктори,но откриха само инфекция и липса на лактобактерии. Болката премина,обясниха ми че секрет се събира и застоява и затова може да има течение и болка при инфекция. Но, си направи нужните изследвания и ехо, ако прецени Тошева може веднага да ти пусне ехография,иначе цял месец се чака.....ха ха докато ни мине.... Rolling Eyes

# 644
Здравейте, нова съм по темата но се нуждая от съвет. Наскоро ми откриха шоколадова киста колкото яйце в единия яйчник и една по-малка в другия. Тъй като съм на 45г. ми препоръчаха отстраняване на яйчниците и матката. Иска ми се да не е оперативно, а с Да Винчи или лапароскопия. Аз съм от Пловдив, но тук няма такава апаратура. Четох, че робот има в Плевен и София. Знаете ли, дали се чака ред за там и каква е цената по здравна каса? До няколко дни трябва да съм взела решение.

Общи условия

Активация на акаунт