Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 37 700
  • 777
  •   1
Отговори
# 150
Здравей, Elfita, преди бях писала за стресовата си работа и какво да правя, тъй като чакам 2 черти. Моля, посъветвай ме, че не знам какво да правя.

В момента съм болничен заради вирус 1 седмица (от 6 - 10 януари вкл). Работя за фирмата от 1 август 2011, всички осигуровки, но днес ми се обади секретарката на шефа (българин в Англия), че не е доволен вече от работата ми, отсъствам, когато било много важно и искат да ме освободят, Не знаела по кой параграф, но в понеделник, като ми свърши болничният, да си нося трудовата книжка. Щели да ми платят за месец януари без да работя и чао. Това ме обърква, след като съм в болничен, той не би ли трябвало да пусне 1 месечно предизвестие, т.е. да се брои от понеделник 13 и реално да ми дължат пари до февруари 13?

Какво става, ако съм вече бременна и разбера това 1 ден преди изтичане на едномесечното предизвестие?

Много благодаря

Явно смятат да ти платят обезщетение и за неспазено предизвестие, щом ти казват, че няма да работиш януари.
Ако пък ти връчат предизвестие и ти после разбереш, че си бременна няма значение.Изтича му срокът и те прекратяват.

Благодаря за отговора, pantera666, а ако ме прекратят и аз започна да си плащам осигуровки, ще имам ли право на майчинство? Мога ли да се самоосигурявам докато съм на борсата.

Отново благодаря

# 151
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравей, Elfita, преди бях писала за стресовата си работа и какво да правя, тъй като чакам 2 черти. Моля, посъветвай ме, че не знам какво да правя.

В момента съм болничен заради вирус 1 седмица (от 6 - 10 януари вкл). Работя за фирмата от 1 август 2011, всички осигуровки, но днес ми се обади секретарката на шефа (българин в Англия), че не е доволен вече от работата ми, отсъствам, когато било много важно и искат да ме освободят, Не знаела по кой параграф, но в понеделник, като ми свърши болничният, да си нося трудовата книжка. Щели да ми платят за месец януари без да работя и чао. Това ме обърква, след като съм в болничен, той не би ли трябвало да пусне 1 месечно предизвестие, т.е. да се брои от понеделник 13 и реално да ми дължат пари до февруари 13?

Какво става, ако съм вече бременна и разбера това 1 ден преди изтичане на едномесечното предизвестие?

Много благодаря

Явно смятат да ти платят обезщетение и за неспазено предизвестие, щом ти казват, че няма да работиш януари.
Ако пък ти връчат предизвестие и ти после разбереш, че си бременна няма значение.Изтича му срокът и те прекратяват.

Благодаря за отговора, pantera666, а ако ме прекратят и аз започна да си плащам осигуровки, ще имам ли право на майчинство? не, освен ако нямаш собствена фирма или започнеш работа към друга фиктивно Мога ли да се самоосигурявам докато съм на борсата не
Отново благодаря

# 152
здравейте, искам да попитам - през ноември започнах втората година от майчинството, декември ми изплатиха остатъка от ноември и цялата сума от 310лв която предполагам е за декември. През първата година от майчинството си получавах парите в началото на месеца редовно. През втората година някой знае ли кога ги превеждат и зависи ли превода от фирмата в която съм работила, примерно кога плащат осигуровки, заплати.

# 153
  • Пловдив
здравейте, искам да попитам - през ноември започнах втората година от майчинството, декември ми изплатиха остатъка от ноември и цялата сума от 310лв която предполагам е за декември. През първата година от майчинството си получавах парите в началото на месеца редовно. През втората година някой знае ли кога ги превеждат и зависи ли превода от фирмата в която съм работила, примерно кога плащат осигуровки, заплати.

Януари няма да получиш майчинство.Следващият превод ще ти е февруари.Обикновено около 10 то число пускат втората година

# 154

ИСКАТ ДА МЕ МАХНАТ ПО чл.325, ал.1, т.1Л дА СЕ СЪГЛАСЯВАМ ЛИ

# 155
записвам се за темичката.. bowuu

# 156
Добро утро ,
Елфи искам да те попитам как стои въпроса с майчинството през 2014 г вдигат ли го на 340 лв
а с детските за второ дете вдигат ли ги на 50 лв .всеки говори различно и затова питам теб Simple Smile благодаря ти

# 157
а да попитам и аз тези детски само при определен доход ли са ?

# 158
Здравейте!
Имам проблем с нашата счетоводителка, която не е много в час със случейте на майчинство и обещетение и ако може някои да ми помогне или да ме насочи към кого да се обърна ще е много хубаво.
Случеят е следният
имам две прекрасни деца родени едно след друго и съответно майчинството ми няма прекъсване и към 14,02,2014 год второто навършва 2 годинки и от фирмата трябва да ме освободят, защото бях назначена само за да взема майчинство.Заплатата ми е 1880лв, първата година от майчинството вземах средно по 750лв, а втората минимална работна заплата.Работя във фирмата от четири години и половина ако се смята и майчинството.
Въпросът ми е как трябва да ме освободят?
ще имам ли право на борса и колко време ще е тя, по колко ще се плаща?
какво трябва да направя с натрупаната отпуска?
мога ли да пусна болнични преди да приключа отношения с фирмата и на каква база ще се плащат?
Благодаря предварително за помощта, имам възможност да започна работа но второто детенце не са го приели в ясла и няма кои да го гледа

# 159
  • Пловдив
Добро утро ,
Елфи искам да те попитам как стои въпроса с майчинството през 2014 г вдигат ли го на 340 лв да
а с детските за второ дете вдигат ли ги на 50 лв да .всеки говори различно и затова питам теб Simple Smile благодаря ти

а да попитам и аз тези детски само при определен доход ли са ?

да,доходът на човек трябва да е под или равен на 350 лв бруто

Здравейте!
Имам проблем с нашата счетоводителка, която не е много в час със случейте на майчинство и обещетение и ако може някои да ми помогне или да ме насочи към кого да се обърна ще е много хубаво.
Случеят е следният
имам две прекрасни деца родени едно след друго и съответно майчинството ми няма прекъсване и към 14,02,2014 год второто навършва 2 годинки и от фирмата трябва да ме освободят, защото бях назначена само за да взема майчинство.Заплатата ми е 1880лв, първата година от майчинството вземах средно по 750лв, а втората минимална работна заплата.Работя във фирмата от четири години и половина ако се смята и майчинството.
Въпросът ми е как трябва да ме освободят? по взаимно съгласие или да те съкратят,което е по-изгодно за борсата,но ще им трябва разрешение от инспекцията по труда
ще имам ли право на борса и колко време ще е тя, по колко ще се плаща? ако си по взаимно съгласие-4 м по 140 лв.ако си съкратена-според общия ти стаж и осигурителен доход
какво трябва да направя с натрупаната отпуска?при напускането да ти я "изплатят на куп",но ти ще поемеш разхода по данъка,тъй като си назначена фиктивно
мога ли да пусна болнични преди да приключа отношения с фирмата и на каква база ще се плащат? можеш,ще ти ги изчислят въз основа на дохода 18 м назад
Благодаря предварително за помощта, имам възможност да започна работа но второто детенце не са го приели в ясла и няма кои да го гледа

# 160
Благодаря Елфи   bouquet

# 161
Здравейте Елфита!
Случаят ми е следният, Регистрирана съм като Земеделски производител, самоосигурявам се на 240 лв. , месечната ми вноска за осигуровки е 70.32 ст. Въпросът ми е дали мога в такъв случай , да ползвам болничен през цялата бременност(във вторият месец съм) или само 45 дни преди раждането? Благодаря ти предварително за отделеното време Simple Smile

# 162
  • Пловдив
Здравейте Елфита!
Случаят ми е следният, Регистрирана съм като Земеделски производител, самоосигурявам се на 240 лв. , месечната ми вноска за осигуровки е 70.32 ст. Въпросът ми е дали мога в такъв случай , да ползвам болничен през цялата бременност(във вторият месец съм) или само 45 дни преди раждането? Благодаря ти предварително за отделеното време Simple Smile

Осигуряваш ли се с право на болничен и майчинство?Ако,да,може да ползваш болничен и майчинство.Ако не,сега,януари е момента да промениш и да се осигуряваш на високия процент
За майчинство трябва да имаш и 12 м осигурителен стаж

# 163
Здравейте Елфита!

Осигуряваш ли се с право на болничен и майчинство?Ако,да,може да ползваш болничен и майчинство.Ако не,сега,януари е момента да промениш и да се осигуряваш на високия процент
За майчинство трябва да имаш и 12 м осигурителен стаж
  Благодаря ти.

# 164
Имам един проблем  Cry ако някой знае нещо ще съм му благодарна да даде малко инфо.За да получа майчинство преди 3 години се регистрирах като земеделски производител.Получих 2г майчинство и счетоводителката ми реши третата година да се водя в неплатена отпуска плащах само здравни..Бременна съм за второ останаха ми броени дни до 45 дневния болничен и какво се оказа,че самоосигуряващите се нямали право на неплатен отпуск,трябвало е със здравните да си платя и соц.осигуровки.Сега имам прекъсване 1г.и 4м. и не знам какво трябва да направя според думите на счетоводителката след като разбрала за това,че нямам право на отпуск говорила с НОИ и действала така както са й казали от там и трябва да получа майчинство(за минималното става въпрос),но друга позната каза,че земеделските производители не трябва да имат прекъсване с осигуровките.Оооф не знам дали успях да обясня добре.Притесних се сега и не знам ще успея ли да получа майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт