Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 285
  • 777
  •   1
Отговори
# 705
  • гр. София
Благодаря, Пантерке.   bouquet  bouquet  bouquet  Имам прекъсвания и камък ми падна от сърцето, че не трябва да ходя на Телк.

# 706
здравейте  до скоро бях по майчинство трябваше да се варна на работа но ме сакратиха и отивам на борсата 9 месеца но искам да имам и още едно детенце и ако сега забременея дали ще получавам маичинство 2 години до колкото знам ще ми варвят осигуровките и трудовия стаж

# 707
  • Пловдив
здравейте  до скоро бях по майчинство трябваше да се варна на работа но ме сакратиха и отивам на борсата 9 месеца но искам да имам и още едно детенце и ако сега забременея дали ще получавам маичинство 2 години до колкото знам ще ми варвят осигуровките и трудовия стаж

Не,докато си на борсата няма да имаш право на 2 г майчинство.Трябва да работиш по време на издаването на 45 дневния,за да взимаш 2 г майчинство

# 708
благодаря за информацията

# 709
Здравейте ! Съжалявам ако и най вероятно се повтаря въпроса ми ,но нямам много време и се надявам не досадя с поредният въпрос от този сорт Simple Smile
В момента съм по майчинство ,приключва януари месец,но планираме и второ дете ,и ако забременея сега какви са вариантите след като родя ,какво майчинство ще получавам .Като има вариант да се върна няколко месеца на работа или пък да ми пуснат болничен до термина .Благодаря предварително Simple Smile

# 710
Добро утро момичета.Имам запитване към вас и ако на някоя й се занимава може да ми отговори  Hug
Понеже не съм работила на трудов договор и нямам стаж,за да взимам майчински 2 години искам да ви попитам-ако ме назначат фиктивно на работа дали ще мога да взимам тези 2-годишни майчински и дали ще има смисъл да си плащам осигуровките,ако ще взема същите пари,които съм дала за осигуровки.Като съм напълно на ясно,че трябва да имам стаж 1 година или година и нещо.Как стоят нещата въобще не са ми ясни.Благодаря предварително!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 711
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ! Съжалявам ако и най вероятно се повтаря въпроса ми ,но нямам много време и се надявам не досадя с поредният въпрос от този сорт Simple Smile
В момента съм по майчинство ,приключва януари месец,но планираме и второ дете ,и ако забременея сега какви са вариантите след като родя ,какво майчинство ще получавам .Като има вариант да се върна няколко месеца на работа или пък да ми пуснат болничен до термина .Благодаря предварително Simple Smile

На база осигурителните доходи за предходните 18 месеца, като месеците в отпуск за гледане на първото дете се изчисляват на база МРЗ.

Добро утро момичета.Имам запитване към вас и ако на някоя й се занимава може да ми отговори  Hug
Понеже не съм работила на трудов договор и нямам стаж,за да взимам майчински 2 години искам да ви попитам-ако ме назначат фиктивно на работа дали ще мога да взимам тези 2-годишни майчински и дали ще има смисъл да си плащам осигуровките,ако ще взема същите пари,които съм дала за осигуровки.Като съм напълно на ясно,че трябва да имам стаж 1 година или година и нещо.Как стоят нещата въобще не са ми ясни.Благодаря предварително!!   bouquet  bouquet  bouquet

Трябва да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж. Докато не се натрупа няма да получаваш обезщетение от НОИ, дори да си на трудов договор към момента на изл;изане в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин. Можеш да вземаш социално майчинство, ако отговаряш на изислкването за доход под 350 лв на член от семейството.

# 712
  • Русе
Здравейте! Моля за помощ  Praynig Мислим да прехвърлим майчинството на баба, която е пенсионерка. Има къде да я назначим на трудов договор, но въпроса ми е, дали ще й спрат пенсията и помоща за вдовица, които получава? Извинявам се, ако се повтарям и предварително Ви благодаря   bouquet

# 713
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Моля за помощ  Praynig Мислим да прехвърлим майчинството на баба, която е пенсионерка. Има къде да я назначим на трудов договор, но въпроса ми е, дали ще й спрат пенсията и помоща за вдовица, които получава? Извинявам се, ако се повтарям и предварително Ви благодаря   bouquet

За пенсията - не, няма да я спрат. За помоща не знам на какво основание / закон / е отпусната  newsm78

# 714
  • Пловдив
И вдовишките няма да ги спрат

# 715
Здравейте!
На срочен договор съм, който изтича по време на първата година от майчинството ми. Трябва ли да подавам допълнително документи за да не ми спрат обезщетението до края на 410-тия ден? Имам ли право на отпуск за гледане на дете до 2г.?

# 716
  • Пловдив
Здравейте!
На срочен договор съм, който изтича по време на първата година от майчинството ми. Трябва ли да подавам допълнително документи за да не ми спрат обезщетението до края на 410-тия ден? не  Имам ли право на отпуск за гледане на дете до 2г.?  не

След като ти изтече договора трябва сама да си плащаш здравните осигуровки и трябва да подадеш декларация 7 в НАП
За да получаваш майчинство и втората година,трябва да те назначат на работа във фирма,отработваш един ден и излизаш в майчинство.Може да го направиш като ти изтекат 410 те дни

# 717
♥Elfita♥, много ти благодаря за бързия отговор.

# 718
Здравеите сега открих темата,но искам и аз да задам един въпрос, първата година на майнчество то е платена а втората как я изчисляват на какъв процент,на трудов договор съм и имам необходимия стаж, благодаря предварително.

# 719
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравеите сега открих темата,но искам и аз да задам един въпрос, първата година на майнчество то е платена а втората как я изчисляват на какъв процент,на трудов договор съм и имам необходимия стаж, благодаря предварително.

Втората година за всички е 340 лв за момента.

Общи условия

Активация на акаунт