Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 372
  • 777
  •   2
Отговори
# 645
Здравейте и аз да се включа виждам че доста ги разбирате нещата  Grinning. За първото си дете се осигурявах при познати в тяхната фирма,назад нямах никакъв стаж започнах от 8 месец докато родя давах на счетоводителката средно около 130 лв за да мога да взимам мин. майчинство естествено не ми достигнаха 4 месеца тогава се искаше стаж 12 м. назад и първите 4 м. когато родих не взимах нищо.А сега имам намерение на имам второ дете първото ми ноември ще навърши 4 не съм почнала работа все още.Интересува ме сега вече имам стаж назад поне 3 години (нали нямаше значение дали е прекъснат) и ако забременея пак ще започна да се осигурявам към същата фирма.Този път за мин. майчинство какви осигуровки ще трябва да плащам и сега ще мога ли да ползвам болничен от 180 дни след като на първото не успях заради стажа който нямах и ако мога пак ли трябва да плащам на счетоводителката осигуровки или държавата ги плаща докато съм в болничен.Много ще съм благодарна ако някой ми изясни положението дано сте ме разбрали  Praynig Praynig Praynig  bouquet

# 646
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и аз да се включа виждам че доста ги разбирате нещата  Grinning. За първото си дете се осигурявах при познати в тяхната фирма,назад нямах никакъв стаж започнах от 8 месец докато родя давах на счетоводителката средно около 130 лв за да мога да взимам мин. майчинство естествено не ми достигнаха 4 месеца тогава се искаше стаж 12 м. назад и първите 4 м. когато родих не взимах нищо.А сега имам намерение на имам второ дете първото ми ноември ще навърши 4 не съм почнала работа все още.Интересува ме сега вече имам стаж назад поне 3 години (нали нямаше значение дали е прекъснат) и ако забременея пак ще започна да се осигурявам към същата фирма.Този път за мин. майчинство какви осигуровки ще трябва да плащам и сега ще мога ли да ползвам болничен от 180 дни след като на първото не успях заради стажа който нямах и ако мога пак ли трябва да плащам на счетоводителката осигуровки или държавата ги плаща докато съм в болничен.Много ще съм благодарна ако някой ми изясни положението дано сте ме разбрали  Praynig Praynig Praynig  bouquet

Ако си в болничен се дължи само здравна вноска - 20.16 лева на месец е в момента. Щом имаш предходен осигурителен стаж може да излизаш в болнични и ще получаваш обезщетение от НОИ. Трябва да имаш поне един отработен ден на трудов договор и веднага след това да излезеш в болничен. Ако идеята ти е да вземаш само минималното майчинство може да започнеш да се осигуряваш 1-2 дни преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин.

# 647
Като така или иначе ще си е минимално и за 2те години ме посъветваха  от 3 месец да отработя няколко дни (за да ми  стигнат 180 дни)  и след това в непрекъснат болничен ако доктора ми даде разбира се, нали се изчислява 18 месеца назад за болничен,а към тях влизат ли 4 месеца които бях на борсата и ако да ще има ли някаква разлика при изплащане на болничен   bouquet

# 648
Като така или иначе ще си е минимално и за 2те години ме посъветваха  от 3 месец да отработя няколко дни (за да ми  стигнат 180 дни)  и след това в непрекъснат болничен ако доктора ми даде разбира се - да, това е добър вариант, нали се изчислява 18 месеца назад за болничен - да,а към тях влизат ли 4 месеца които бях на борсата - за тези месеци се взема МРЗ и ако да ще има ли някаква разлика при изплащане на болничен - няма разлика  bouquet

# 649
А нали първите 3 дни за болничен ги плащаше  работодателя в този случаи пак ли е така и това за всеки месец ли следва първите 3 дни да се заплащат от него .Много ви благодаря че ми изяснихте положението сега остава само да чакаме и бебето  Laughing Laughing Laughing

# 650
Болничният ми от раждането е валиден до 1 август. От педиатърката на сина ми ли трябва да взема изравнителен, тъй като разликата между терминът ми и раждането е 1 месец? И какво следва след това? Благодаря предварително.

# 651
А нали първите 3 дни за болничен ги плащаше  работодателя в този случаи пак ли е така и това за всеки месец ли следва първите 3 дни да се заплащат от него .Много ви благодаря че ми изяснихте положението сега остава само да чакаме и бебето  Laughing Laughing Laughing

Първите 3 дни са за с-ка на работодателя само по първичен болничен лист. Всеки следващ, ако е продължение се заплаща целия от НОИ.
Ако договорът е фиктивен не е редно да чакаш някакво плащане.

Болничният ми от раждането е валиден до 1 август. От педиатърката на сина ми ли трябва да взема изравнителен, тъй като разликата между терминът ми и раждането е 1 месец? И какво следва след това? Благодаря предварително.

Третият болничен лист, който изравнява до 135 дни се взема от педиатъра.
След изтичането му се подава Приложение 2 - http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril2-2014.doc

# 652
Да да разбира  се не чакам абсолютно нищо просто питам за да съм наясно още веднъж благодаря за помощта   bouquet

# 653
Да да разбира  се не чакам абсолютно нищо просто питам за да съм наясно още веднъж благодаря за помощта   bouquet

Моля. Не бях сигурна дали е точно такава ситуацията, затова добавих обяснението.

# 654
Искам да Ви попитам на
17 април излязох 45 дневен болничен плащаха ми го по 17 лв на ден
термина ми беше на 01 юни преносих родих на 8 юни
сега на 15 юли счетоводителката ми внесе 3 болнични

първия от агто ми от 01юни до 7 юни
втория когато постъпих в болницата 07 до 08 юни
и третия от 8 юни до 20 юли

защо са ми платени на различни суми

от 1 юни до 7 по 16,19лв ден
от 7 юни до 8 не подлежи на изплащане защото е събота и неделя
и от 8 юни до 20 юли на 14,78 лв на ден

# 655
*mama*na*viki i ivka*, трябва да е едно и също средно дневното обезщетение за целия период от 410 дни. Провери броя на работните дни за периодите. Може да пишеш и мейл до НОИ.

# 656
*mama*na*viki i ivka*, ако месечното обезщетение е = МРЗ дневното ще е различно, но общо за месеца ще е 340 лв.

# 657
Здравейте и аз имам въпрос,осигурявам се на 4 часа и днес счетоводителката ми каза че ще взимам 210лв майчинство,възможно ли е?Аз знам че щом си на трудов договор ще взимам минималната заплата на държавата,т.е. 340лв. или аз греша?

# 658
Здравейте и аз имам въпрос,осигурявам се на 4 часа и днес счетоводителката ми каза че ще взимам 210лв майчинство,възможно ли е?Аз знам че щом си на трудов договор ще взимам минималната заплата на държавата,т.е. 340лв. или аз греша?

Не грешиш - това е минимума на обезщетението за бременност и раждане, така че ще го получаваш, ако имаш поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си.

# 659

Не грешиш - това е минимума на обезщетението за бременност и раждане, така че ще го получаваш, ако имаш поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си.
[/quote]

Имам 6 години не прекъснат стаж,но сега счетоводителката ми казва,че щом съм на 4 часа ще взимам 210лв. майчинство,което ме учуди,защото си мисля че трябва да взимам поне минималната?

Общи условия

Активация на акаунт