Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 399
  • 777
  •   1
Отговори
# 630
  • варна
да да... но това е след две годишна възраст на детето, имала съм право на още 1 година ( 6м. за майката и 6м. за бащата) която мога да я взема до 6 годишна възраст. Вярна ли е?

# 631
Не.

Има първо 410 дни, започващи от 45 дни преди раждането. Когато те свършат, има отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, който покрива времето от 411-тия ден до 2-годишната възраст. След това има неплатен отпуск, който може да се ползва от 2-годишната възраст до навършване на 8 години, наведнъж или на части.

Всички тези отпуски могат да се ползват само, ако имате действащо трудово правоотношение.

# 632
Здравейте , нова съм тук и ако ми помогнете с отговор на въпроса ми ще съм много благодарна.
току що разбрах ,че съм бременна във 3 та седмица.На 30,06,2014 бях съкратена като имам трудов стаж с осигуровки до сега 1год. и 5 месеца.Пращат ме на борсата за 4 месеца .
Въпроса ми е какво трябва да направя за да взимам майчинство 2 год.
Да се записвам ли на борсата или да почна да се самоосигурявам?

# 633
  • Пловдив
Здравейте , нова съм тук и ако ми помогнете с отговор на въпроса ми ще съм много благодарна.
току що разбрах ,че съм бременна във 3 та седмица.На 30,06,2014 бях съкратена като имам трудов стаж с осигуровки до сега 1год. и 5 месеца.Пращат ме на борсата за 4 месеца .

Имаш два варианта

1.Назначават те във фирма на приятел малко преди 45 дневния ти
2.Още от сега те назначават на работа.И след това пак два варианта-болничен или да се водиш на работа.Последното не е много ОК,защото ще трябва да плащаш осигуровки

На последната ти работа на колко те осигуряваха?Ако ползваш борсата,тези месеци ще ти ги взимат на МРЗ

# 634

Имаш два варианта

1.Назначават те във фирма на приятел малко преди 45 дневния ти
2.Още от сега те назначават на работа.И след това пак два варианта-болничен или да се водиш на работа.Последното не е много ОК,защото ще трябва да плащаш осигуровки

На последната ти работа на колко те осигуряваха?Ако ползваш борсата,тези месеци ще ти ги взимат на МРЗ
На последната работа ме осигуряваха на 460 бруто.
Какво означава ще ми ги взимат на МРЗ.
ако ме назначат във фирма преди 45 дневния болничен какво трябва да внеса

# 635
  • Пловдив
На последната работа ме осигуряваха на 460 бруто.
Какво означава ще ми ги взимат на МРЗ. мин раб заплата 340 лв
ако ме назначат във фирма преди 45 дневния болничен какво трябва да внеса - за дните,които ще отработиш пълни осигуровки според сумата,на която те назначат.За месеците в болничен и докрая на майчинството ти-само здравна осигуровка месечно 20.16 лв

Осигуровката ти не е била кой знае какво.Направи 10 та т г.с,а може и борсата да си изкараш.След това да те назначат и излез в болничен докрая
Имаш 180 календарни дни болничен до 45 дневния ти.Ако ти трябват повече.-с ТЕЛК.И най-важното е лекар,който да прецени,че имаш нужда от болничен

# 636
Искам да попитам до 5.09 съм болничен(остатъка на тези 135 дни)
след това трябва да почвам да вземам майчинство та въпросите сами :
1.кога ще взема майчиство ,с месец назад ли се взема
2.трябва ли да подавам някакви документи аз или от фирмата ще подадат
3.на кои дати се изплаща майчинството
благодаря за вниманието

# 637
  • В полите на Пирин планина
Искам да попитам до 5.09 съм болничен(остатъка на тези 135 дни)
след това трябва да почвам да вземам майчинство та въпросите сами :
1.кога ще взема майчиство ,с месец назад ли се взема - взема се за предходен месец
2.трябва ли да подавам някакви документи аз или от фирмата ще подадат - подава се Приложение 2 при работодателя, а той в НОИ
3.на кои дати се изплаща майчинството - в началото на месеца, следващ този, за който се отнася  - няма конкретни дати
благодаря за вниманието

# 638
Здравейте,

Калкулирам си майчинството сега.

Като вписваме МРЗ, за времето, когато съм била на борсата,   в този калкулатор 340 лв на нетна заплата ли да се попълва, или на осигурителен доход?

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 639
Здравейте,

Калкулирам си майчинството сега.

Като вписваме МРЗ, за времето, когато съм била на борсата,   в този калкулатор 340 лв на нетна заплата ли да се попълва, или на осигурителен доход?

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

И на двете места.

# 640
В този калкулатор иска 24 месеца а не го ли направиха 18 месеца назад?

# 641
  • Пловдив
В този калкулатор иска 24 месеца а не го ли направиха 18 месеца назад?

зареди си данните-термин и т.н
ще станат 18 м

# 642
Здравейте,имам проблем със фирмата в която съм назна4ена фиктивно на трудов договор,оказва се 4е с4етоводителката не е внесла дори болни4ните от преди раждането,а в момента сам уж в маи4инство и не полу4авам никакви пари,4акането е об6то 11 месеца.Въпросът ми е има ли давност за тези документи,да не би да изгубя парите,и има ли вариант да прехвърля май4инството на работе6тата си свекърва?моля който е компетентен по въпроса да дададе съвет ,проверка немога да и пратя майка е на на6 много добър приятел,но и работа няма да свър6и ,така 4е ако има има друг на4ин моля споделете>

# 643
  • СОФИЯ
здравейте ,и аз с въпросИ  Rolling Eyes терминът ми беше 04,08, родих на 12,08,2013.ще ползвам и втората година майчинство .интеересува ме кога трябва да подам декларацията за втората година ?четох ,че за втората година не превеждат парите на пето число Thinking,на кое? за детските надбавки същите документи ,които подавах миналата година ли трябва и колко време по рано трябва да ги подам?благодаря

# 644
здравейте ,и аз с въпросИ  Rolling Eyes терминът ми беше 04,08, родих на 12,08,2013.ще ползвам и втората година майчинство .интеересува ме кога трябва да подам декларацията за втората година ?четох ,че за втората година не превеждат парите на пето число Thinking,на кое? за детските надбавки същите документи ,които подавах миналата година ли трябва и колко време по рано трябва да ги подам?благодаря

Броиш 410 дни, считано от първия ден на болничния 45 дни преди термин и след тяхното изтичане следва отпускът за гледане на дете. Парите отново се превеждат в началото на месеца.
Няма промяна в документите за детски и трябва да ги подадеш до края на месеца, в който си ги подала предишния път.

Здравейте,имам проблем със фирмата в която съм назна4ена фиктивно на трудов договор,оказва се 4е с4етоводителката не е внесла дори болни4ните от преди раждането,а в момента сам уж в маи4инство и не полу4авам никакви пари,4акането е об6то 11 месеца.Въпросът ми е има ли давност за тези документи,да не би да изгубя парите,и има ли вариант да прехвърля май4инството на работе6тата си свекърва?моля който е компетентен по въпроса да дададе съвет ,проверка немога да и пратя майка е на на6 много добър приятел,но и работа няма да свър6и ,така 4е ако има има друг на4ин моля споделете>

Давностният срок за поискване на сумите е 3-годишен. До сега не си ли проверила защо не получаваш обезщетение?

Общи условия

Активация на акаунт