Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 416
  • 777
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
При мен обаче минаха повече от 2 работни дни за предоставяне на болничния. На 21 юни родих, а на 26-и ме изписаха. Какво да правя?

Носиш го в работата.Ти или някой друг.Какво друго може да правиш?
Поглеждай и този линк,за да си наясно с документите https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 616
Не,не може със задна дата
Процента на осигуряване може да го промениш януари месец.Тогава го промени и излез в болничен,ако си бременна
Какъв е смисълът на това? Не ми ли трябват 12 месеца, а те по този начин няма как да станат.
 И , офф, объркала съм се- никога досега не съм осигурявана по ОЗМ... 

# 617
  • Пловдив
А защо пишеш,че имаш 2 години?

Не ми ли трябват 12 месеца, а те по този начин няма как да станат.
 И , офф, объркала съм се- никога досега не съм осигурявана по ОЗМ... 

Нали имаш 12  осигурителен стаж с фонд ОЗМ през целия ти живот?
Да, имам около 2 години. 

# 618
Нали написах-объркала съм се. Осигурявам се само със задължителните 8% като самоосигуряващо лице.

# 619
  • Пловдив
Добре,тогава нямаш нужния стаж.Ще трябва да го натрупаш или да си безработна/майка без достатъчно стаж.Ако избереш второто и си с доход под 350 лв,изброих на какви помощи имаш право

Имате план за дете пък не се осигуряваш за майчинство.Странно.Разликата месечно в сумата за осигуровки е малка

# 620
Така се стекоха обстоятелствата, за съжаление. Мерси много за отговорите! Помогна ми много да ми се изяснят нещата Simple Smile

# 621
Елфи, мога ли да се консултирам за още нещо? Благодаря предварително за отзивчивостта наистина е незаменима помощ. Моето дете е родено м. Март 2013. В момента съм втората година майчинство. За 2013 и 14 г имам право на 2х20 дни отпуск. Ако си пусна неплатен отпуск догодина за срок от 6м се получава от м. Март до септември включ. неплатена. После мога да пусна 2х20 отпуск от 2013 и 14 г. за октомври и ноември. Въпросът ми е какво става с отпуска за 2015 г? В смисъл трябва да съм на работа декември ли? Бащата няма право на неплатен отпуск. Още веднъж благодаря предварително.

# 622
  • Пловдив
Елфи, мога ли да се консултирам за още нещо? Благодаря предварително за отзивчивостта наистина е незаменима помощ. Моето дете е родено м. Март 2013. В момента съм втората година майчинство. За 2013 и 14 г имам право на 2х20 дни отпуск. Ако си пусна неплатен отпуск догодина за срок от 6м се получава от м. Март до септември включ. неплатена. После мога да пусна 2х20 отпуск от 2013 и 14 г. за октомври и ноември. Въпросът ми е какво става с отпуска за 2015 г? В смисъл трябва да съм на работа декември ли? Бащата няма право на неплатен отпуск. Още веднъж благодаря предварително.

Може да ползваш платената отпуска за 2015 г през 2015 г
Бащата защо няма право на неплатен?

# 623
Благодаря за отговора. Нещо интернета ми е зле и чак сега виждам отговора. Бащата е чужденец, пенсионер и не работи и ти преди ми каза, че няма право на такъв отпуск. Значи отпускът се натрупва и става 3х20 д и през 2015 г. Много ти благодаря за всичко. По-лесно ми е сега да взема решение. Всичко хубаво  bouquet

# 624
Привет отново и успешна седмица от мен. Сетих се да попитам нещо за неплатения отпуск за отглеждане на дете - еднократно ли трябва да го взема или може и една част от него? Напр. както се уточни аз мога да ползвам само 6месеца, но имам и натрупан платен годишен отпуск. Мога ли примерно да ползвам 4 месеца неплатен и 3 месеца платен отпуск или трябва еднократно да го ползвам? Мерси предварително

# 625
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Привет отново и успешна седмица от мен. Сетих се да попитам нещо за неплатения отпуск за отглеждане на дете - еднократно ли трябва да го взема или може и една част от него? Напр. както се уточни аз мога да ползвам само 6месеца, но имам и натрупан платен годишен отпуск. Мога ли примерно да ползвам 4 месеца неплатен и 3 месеца платен отпуск или трябва еднократно да го ползвам? Мерси предварително

Може и на части  Peace

# 626
Супер. Мерси Пантера

# 627
Хора, ошашках се тук и не съм сигурен дали ако изчета всичките 40 и кусур страници ще разбера нещо. Приятелката ми май е бременна (в смисъл утре-вдругиден ще стане ясно) и ако е така, ще е от 15 дни. Работи на трудов договор и я осигуряват на 470 лв. Искам да и внасям аз осигуровки, за да взима голямо майчинство (примерно да я осигурявам на 1000 лв в този оставащ период, в който може да работи - не знам дали са 7 или 8 месеца и т.н.) Мисълта ми е малко да ми разясните, че някъде чета че се взимали предвид последните 18 месеца сега последно, другаде - последните 24 месеца. Както и - някакви тънкости и завъртулки има ли в тези неща, възможно ли е работодателя да не е плащал нещо си и да няма майчинство и т.н. Работи в тази фирма от около година, но преди това работеше на още няколко места и всичките са горе долу с такова осигуряване. Преди тази последна професия работата и беше накъсана и не зная как се смятат нещата. Ако някой може да помогне да ги сметнем нещата примерно, ако се има на предвид, че работи от октомври 2013та, преди това е била безработна 2-3 месеца и като цяло преди това е накъсано. Ако приемем, че ще излезе в майчинство края на януари месец 2015 година и почна да внасям осигуровки на 1000 лв (т.е. да плащам осигуровки за още 530 лв в продължение на 7 месеца се падат). До януари 2015-та от октомври 2013та не се събират 18 месеца и тези 2-3 дето остават ще се сметнат на минималната работна заплата ли? Някой ако може да ми ги изясни тези неща ще съм много благодарен. Предполагам, че доплащането за осигуровки на 530 лв ще е около 200 лв, но съм далече от сигурен и не знам дали ще има смисъл от цялата работа. Помагайте. Благодаря много.

# 628
  • варна
Здравейте. Искам да попитам нещо. Втора година по майчинство  съм. Казаха ми че ми се полагат още една година майчинство, до навършване на 6 години на дето, 6 месеца на майката и 6 месеца на бащата, ако имат обаче граждански брак. Истина ли е това? И ако да подават ли се документи някъде и какви ? 
 Хубава вечер Simple Smile)

# 629
  • Пловдив
Гледат се 18 м назад от издаването на 45 дневния.Като месеца на 45 дневния не влиза в 18 м база.За 530 лв осигуровка ще плащаш месечно 209 лв.Няма смисъл обаче от това допълнително осигуряване.Разиграй си с калкулатора и двата варианти на осигуряване.Пресметни и разходите и виж дали изобщо ще сте на печалба.По-скоро ще сте на загуба

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

Здравейте. Искам да попитам нещо. Втора година по майчинство  съм. Казаха ми че ми се полагат още една година майчинство, до навършване на 6 години на дето, 6 месеца на майката и 6 месеца на бащата, ако имат обаче граждански брак. Истина ли е това? И ако да подават ли се документи някъде и какви ?  
 Хубава вечер Simple Smile)

Кое дали е истина.ИМаш втора година майчинство,ако работиш

Има неплатен отпуск за гл на дете до 8 г.По 6 м за всеки родител.Като бащата може да ти прехвърли 5 м от неговите
За тези без брак и които не живеят в едно домакинство-майката има 12 м неплатен

КТ

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 22:35 от ♥Elfita♥

Общи условия

Активация на акаунт