Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 447
  • 777
  •   1
Отговори
# 600
Да. Работодателят.

# 601
Здравейте и от мен ,
на 08 юни се роди дъщеричката ми Simple Smile
Елфи въпроса ми е понеже термина ми беше 01 юни а аз преносих и доктора който ми води консултацията ми написа болничен за разликата от 1 до 8
след това от Аг-то ми дадоха 43 дни болничен
искам да знам болничния за преносването и тези 43 дни пак ли ще ми се платят както 45 дневния
имам предвид същата сума ли на ден ?Защото ми направи впечатление че на единият болничен пишеше по причина 14 а на другия по 15 нз какво значи ?
Благодаря ти много   bouquet

# 602
  • Пловдив
От 45 дневния нататък докрая на 410 те дни среднодневното е едно и също.Причина 14 Бременност,причина 15 Майчинство.Мисля,че на 45 дневния причината е 14,а на този от болницата и от педиатъра е 15.Писала си,че от болницата са ти дали за 43 дни,а трябва да са 42
Ако има проблем с болничен,ще го върнат за корекция

Последна редакция: вт, 24 юни 2014, 11:22 от ♥Elfita♥

# 603
От 45 дневния нататък докрая на 410 те дни среднодневното е едно и също.Причина 14 Бременност,причина 15 Майчинство.Мисля,че на 45 дневния причината е 14,а на този от болницата и от педиатъра е 15.Писала си,че от болницата са ти дали за 43 дни,а трябва да са 42
Ако има проблем с болничен,ще го върнат за корекция
Извинявам се грешката е в мен 42 дни са !

# 604
Здравейте, извиняте, не можах да намеря информация в темата  сканирах 3-4 страници.

Пред последните 18 месеца съм била 3 месеца на  трудовата борса. Какъв доход ще бъде изчислен за този период? Мин работна заплата ли?

# 605
  • Пловдив
Мин работна заплата ли?

да,за онзи период

# 606
Искам да ви попитам извън темата дано някой знае
НА 27.06 подадох документи за еднократната помощ за родено дете,може ли някой да ми каже след колко време се превежда тази сума?Благодаря ви

# 607
  • Пловдив
След 15 ти юли

# 608
Здравейте, момичета!
Толкова много неща изчетох, че тотално се обърках, затова ще си систематизирам въпросите и дано някой ми разясни Simple Smile
Имам фирма ЕООД, самоосигурявам се на 420лв като управител вече 2 години. Планирам бременност в края на годината, като по същото време ще спра и дейността на фирмата, за да си почивам.
Въпроса е, че не съм осигурена по тази линия-майчинство. Какви обезщетения ще получа в такъв случай?
Приятеля ми същи го осигуряват на 420, нямаме брак и не планираме. Четох, че има някакви добваки при под 350лв доход на член от семействота, ама ние пък нали не се водим семейство...
Моля ви, разяснете ми как да постъпя. Възможно ли е примерно със задна дата да се осигуря за майчинство и изобщо има ли смисъл?..

# 609
Да има мами тук, които са доказвали доход от чужбина на таткото ? Нужен ми е за получаване на допълнителни помощи от 150лв,защото няма да взимам майчинство 6-7 месеца до натрупването на стаж...А ми искат доход на таткото  #2gunfire  #2gunfire

# 610
  • Пловдив
Възможно ли е примерно със задна дата да се осигуря за майчинство и изобщо има ли смисъл?..

Не,не може със задна дата
Процента на осигуряване може да го промениш януари месец.Тогава го промени и излез в болничен,ако си бременна.Щом нямате брак гледат само твоя доход.Ако е под 350 лв,ще имаш право на детски надбавки 35 лв.За всички майки има помощ за раждане-250 лв за първо дете.Други помощи за работещите майки няма.Нали имаш 12  осигурителен стаж с фонд ОЗМ през целия ти живот?

Да има мами тук, които са доказвали доход от чужбина на таткото ? Нужен ми е за получаване на допълнителни помощи от 150лв,защото няма да взимам майчинство 6-7 месеца до натрупването на стаж...А ми искат доход на таткото  #2gunfire  #2gunfire

Имате брак,нали така?Да не бяхте казвали,че той е работил в чужбина.Иначе бележка за доход ще вземете от там където е работил или от тяхното НОИ.Зависи какъв е реда в тази държава.

# 611
Има ли срок, в който да подам на работодателя болничния за раждане и възстановяване след него?

# 612
Нали имаш 12  осигурителен стаж с фонд ОЗМ през целия ти живот?
Да, имам около 2 години. Смятам фирмата да е спряна от дейност до няколко месеца, така че няма да кмам никакъв, ама никакъв доход. В такъв случай само 35лв ли получавам?

# 613
  • Пловдив
Има ли срок, в който да подам на работодателя болничния за раждане и възстановяване след него?

Да,2 работни дни.Трябва да го представиш или уведомиш устно

Нали имаш 12  осигурителен стаж с фонд ОЗМ през целия ти живот?
Да, имам около 2 години. Смятам фирмата да е спряна от дейност до няколко месеца, така че няма да кмам никакъв, ама никакъв доход. В такъв случай само 35лв ли получавам?

Без да си осигурена с фонд ОЗМ те третират като безработна.И тогава ако доходът ти е под 350 лв бруто имаш право на помощите за безработни-150 лв помощ за бременност 45 дни преди термин и социално майчинство-100 лв на месец за една година

# 614
При мен обаче минаха повече от 2 работни дни за предоставяне на болничния. На 21 юни родих, а на 26-и ме изписаха. Какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт