Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са основните езикови умения, които трябва да владеят учениците в 3-ти клас по български език?
Какво е епитет и прилагателно?
Как се образува бъдещето време на глагола в българския език?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са основните езикови умения, които трябва да владеят учениците в 3-ти клас по български език?
Учениците трябва да разбират, че хората по света говорят различни езици и че българите използват кирилицата за писане и общуване на своя роден език. Те трябва да разпознават устното и писменото общуване, както и различните видове текстове като повествователни, описателни, художествени и нехудожествени текстове. Освен това те трябва да овладеят правописните правила за съществителните имена, прилагателните имена, личните местоимения и правилното използване на глаголните времена.
-
Какво е епитет и прилагателно?
Епитетът е художествено/поетично описание, което носи емоционален заряд или има 'украсяващ ефект', като не е логически необходимо за разбирането на смисъла. Може да бъде всяка дума или фраза, която изпълнява ролята на прилагателно. Прилагателното е част от речта, която означава признак, качество или свойство на предмети и явления.
-
Как се образува бъдещето време на глагола в българския език?
-
Какви видове текстове се изучават в 3-ти клас?
-
Как се членуват съществителните имена в българския език?
...
.
. По принцип, винаги сме обяснявали на детето, че новите технологии са нещо много хубаво, когато се използват за полезни неща. Но освен заедно да търсим информация за училищните уроци (той си знае, че за всеки урок по ЧП и ЧО гледа онлайн поне две презентации преди да си прочете урока в учебника и аз съм много "за" интерактивното образование - дори много ми се иска в тяхното училище да има онлайн платформа за електронно училище, ама уви), но те все пак са деца и освен да учат, трябва и да играят, а и чрез игрите също може да се научат много неща. Синът ми предпочита да играе на стратегически игри с историческа или фентъзи насоченост. За тази цел определено му трябва логика, упражнява си английския, а често и математиката. Разбира се, любимата му е League of legends, но ирае и на други - след Imperia Online, започна да чете енциклопедии за средновековието и сега знае повече неща даже и от мен. Хубавото е, че освен на компютъра, добре си балансира и с другите игри: маниак е на тема Лего, обича и да рисува, чете книжки. Лошото е, че свободното му време никак не е в такива размери, каквито му се иска, но свободно време гледам да му осигуря, за да не "изпуши".