Re: Хормонални изследвания -2

• 77 214
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  С един яйчник,на 40г. Embarassed

# 256
  • София
  С един яйчник,на 40г. Embarassed

Точно това си и помислих, но не исках да те плаша - това е причината, т.е за теб стойностите са нормални

# 257
Здравейте.
Изследвах анти мюлеров хормон.
Резултата е 1,7 при рефер. граници 0,9-1,7.
Как да се разчита този резултат?

# 258
  • В сърцето на любимия човек
Здравейте.
Изследвах анти мюлеров хормон.
Резултата е 1,7 при рефер. граници 0,9-1,7.
Как да се разчита този резултат?
Инхибин Б изследвала ли си?
Обикновено се разчитат заедно, като се взима предвид още ФСХ и броене на антралните фоликули на 2-ри 3-ти ден.

ПП: Поправям се, не съм видяла референтните стойности. Според мен е добре  Peace

# 259
Не съм изследвала инхибин Б.
Само антимюлеров ми пуснаха.
Благодаря за отговора пънче мънче.

# 260
А инхибина за какво обикновено се пуска?

# 261
  • В сърцето на любимия човек
Инхибин Б и Антимюлеров хормон се изследват, за да се провери яйчниковия резерв.
Ето информация за АМХ:
Скрит текст:
Анти-мюлеровият хормон (АМХ) е гликопротеинов фактор на растежа, който играе важна роля още през вътреутробното развитие на човека. Под негов контрол се развиват мъжките полови органи у плода в първия триместър на бременността, а при липсата му – женските. Той се произвежда от гранулозните клетки на зреещия яйчников фоликул и в сертолиевите клетки при мъжете. Секретира се само в репродуктивните органи.

След диференцирането на женския пол, още през 36 гестационна седмица се наблюдава експресия на антимюлеров хормон у женския плод. От този период специална група клетки в яйчниците на всяка жена започват да секретират този хормон чак до менопаузата.

При раждане нивата му са по-високи при момичетата, с леко нарастване от втората до четвъртата година, след което нивото му нараства, за да достигне максимум към 24-25 годишна  възраст, след което  постепенно намалява като белег на изчерпване на овариалната функция. Стойностите му в отделните периоди на месечния цикъл остават непроменени. Спад може да се забележи и при млади жени и определено предшествува другите маркери за яйчников резерв като FSH и Inhibin B.

Анти-мюлеровият хормон е единственият маркер за яйчников резерв, който показва намаление и при млади (<35 годишна възраст) и при по-възрастни жени (>45 години). След менопаузата неговите нива в кръвта на жената са недоловими.

Клинично значение :

Нивото на АМХ е добър показател за оценка на „остаряването“ на яйчниците. Съпоставянето му с нивото на Inhibin B и възрастта дава възможност за най-добро „предсказване“ на настъпване на менопаузата.  Редица проучвания показват, че нивото на АМХ е много добър маркер за преценка на очаквания отговор при провеждане на програмата in vitro:

- най-изявеното му биологично действие е индуциране на регресията на мюлеровите тръби

- регулира функцията на FSH

- при in vitro фертилизация нормалния фоликулярен отговор е свързан с повишаването на стойностите на АМХ. Липсата на ефект от лечението е в корелация с десетократно намаляване на нивата му

Определянето на АМХ може да се използва за :

- диагноза на вторичен хипогонадизъм

- маркер за оценка на вторична аменорея

- маркер при синдрома на поликистозните яйчници

- маркер при гранулозо-клетъчните тумори. Високите нива означават ранно доказване на рецидив.

Предимства на АМХ:

- минимално варира по време на цикъла

- минимално варира между циклите

- нивата му не се повлияват сериозно от хормоналните промени при бременност

- не се повлиява от контрацептиви

- най-ранен индикатор за намаляване на яйчниковата репродуктивна функция
Повече за Инхибин Б
Скрит текст:
Инхибин В се синтезира от гранулозните клетки на яйчниковия фоликул. Секрецията му от големите или доминантни фоликули е 10 пъти по-висока от тази на фоликули с по-малки размери. При мъже в репродуктивна възраст инхибин В се секретира предимно от сертолиевите клетки.

Инхибин В е съставен от алфа и бета субединица. Субединицата бета съществува в две форми А и В. Хормонална активност притежава инхибин А ( съставен от алфа и бета А субединица) и инхибин В (съставен от алфа и бета В субединица). При мъжете се установява само инхибин В, докато при жените – инхибин А и инхибин В.

В рамките на менструалния цикъл нивото на инхибин А е ниско през фоликулярната фаза, повишава се след овулация и достига максимума си към средата на лутеалната фаза.  Нивото на инхибин В е високо през фоликулярната фаза и намалява постепенно към овулация.

Inhibin B се използва най-често при преценка на репродуктивната функция:

- определянето на серумната концентрация на Inhibin B дава възможност за нов подход при определяне на яйчниковия резерв ( чрез яйчниковия резерв се характеризира способността на яйчника да отговаря на стимулация с гонадотропини, чрез продуциране на достатъчен брой яйцеклетки с добро качество, от които да се развият нормални ембриони);

- серумната концентрация на Inhibin B, определена на трети ден от менструалния цикъл (МЦ) има предиктивна стойност по отношение на отговора на яйчниците на стимулация с гонадотропини по време на циклите за ин витро оплождане;

- Inhibin B контролира секрецията на FSH от хипофизата;

- определянето му е по-точен метод за оценяване на яйчниковата функция от FSH. Стойностите на FSH нарастват с наближаване и навлизане в менопаузата, тези на Inhibin B намаляват;

- нивото на Inhibin B може да се използва за определяне на жизнеспособността на сперматозоидите. При азооспермия стойностите на Inhibin B рязко намаляват;

- при поликистозни яйчници често се установяват повишени стойности на Inhibin B;

- концентрацията му е рязко повишена при грануломатозни овариални карциноми. Нормализира се в състояние на ремисия, след хирургично лечение;

- нивото на Inhibin B може да се използва и като маркер за прием на тестостерон като допинг. Установено е значимо понижаване у спортисти, приели тестостерон.

Показания за изследване :

- жени над 35г. с неизяснен стерилитет;

- жени със слаб отговор на стимулирана индукция на овулацията, без значение от възрастта;

- жени с повтарящи се аборти;

- мъже с азооспермия;

- при съмнение за поликистоза и грануломатозен овариален карцином.

# 262
Благодаря за информацията.
Днес пуснах андростендион, за хламидии, дхеа с, пролактин и тестостерон за проверка, че последния път беше август.
По принцип са ми завишени малко андрогените... Сега на 3 ден мисля да пускам други, но имам ПКЯ и май като гледам може да пусна и тези двата (никога не съм ги пускала)?  newsm78

# 263
Момичета моля за помощ!Моя приятелка има Хашимото, пие Лтироксин.Преди пиеше 0,25 смени си ендокринолога и той и завиши дозата на 0,50 преди три месеца, но ТСХ не пада, а се увеличава.Има час за друг ендокринолог, а утре и е трети ден от МЦ.Въпроса ми е какви хормони е добре да си пусне за да отиде на прегледа с повече инфо?Тя следи само ТСХ.

# 264
  • София
Момичета моля за помощ!Моя приятелка има Хашимото, пие Лтироксин.Преди пиеше 0,25 смени си ендокринолога и той и завиши дозата на 0,50 преди три месеца, но ТСХ не пада, а се увеличава.Има час за друг ендокринолог, а утре и е трети ден от МЦ.Въпроса ми е какви хормони е добре да си пусне за да отиде на прегледа с повече инфо?Тя следи само ТСХ.

Пролактин
ТСХ, Т3 и Т4
ако не пускала ТАТ и МАТ е добре да ги изследва

# 265
преди да увеличат двойно дозата е пускала Т3, Т4, ТАТ, МАТ, ТСХ, пролактини не са и назначили.Но те не са в 3-ти ден от МЦ, само пролактина е/ако не греша/ има ли хормон в 3ти ден, който би омогнал на ендокринолога за по ясна картина при прегледа?

# 266
  • София
преди да увеличат двойно дозата е пускала Т3, Т4, ТАТ, МАТ, ТСХ, пролактини не са и назначили.Но те не са в 3-ти ден от МЦ, само пролактина е/ако не греша/ има ли хормон в 3ти ден, който би омогнал на ендокринолога за по ясна картина при прегледа?

Не е проблем да се пуснат на 3 ден от МЦ и са достатъчни за консултацията при Ендокринолог. УЗ преглед ще помогне за изготвяне на заключението или предположението

# 267
Благодаря Денис!  bouquet

# 268
Бихте ли ми помогнали с разчитането на следните резултати:
Prolactin ( Пролактин )   615.90   mIU/l      М: 86 - 324; Ж: 127 - 637

Testosterone ( Тестостерон )   2.39   nmol/l      Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

DHEA-S ( ДХЕА-С )   18.340   µmol/l             10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92

Андростендиона ми още не е готов.

# 269
  • София
Бихте ли ми помогнали с разчитането на следните резултати:
Prolactin ( Пролактин )   615.90   mIU/l      М: 86 - 324; Ж: 127 - 637

Testosterone ( Тестостерон )   2.39   nmol/l      Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

DHEA-S ( ДХЕА-С )   18.340   µmol/l             10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92

Андростендиона ми още не е готов.

Пролактинът е висок - трябва да е около 200-300. Високият пролактин потиска О.
ДХЕА е доста завишен - може да показва проблем с НбЖ

Ще чакам да пишеш какъв е коментара на лекаря. Дано да няма нищо сериозно

Общи условия

Активация на акаунт