МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 105 071
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
 Относно притесненията за класирането в ясли - на нас ни беше скоро и за Пловдив...месец октомври 2013 тръгна малчо. Приеха го с класиране в края на месец август. Яслата се намира в района, в който живеем. Ползвахме допълнителна точка/ единствена/ за трето дете. Доказвах критерии със служебна бележка, че по-големите посещават училище. Обаче...в класирането участвахме по общия ред- в нашата група бяха приети само две деца по соц. критерии/ включващ и третото дете/. Ние бяхме приети по общ ред с 18 брой точки.Иначе с допълнителната точка - 19 точки. Дано съм ви била полезна! Шанса също беше с нас, защото други деца със същия брой точки не бяха приети - нали компютъра си ги подреждал в този сручай...та така!

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 22:35 от Vileto123

# 256
И Мишо влезе в детската градина, благодарение на това, че е трето дете.В градината, която бях избрла като първо желание не го приеха. Там беше една група и 10 деца влязаха по соц. критерии. във второто  желание го приеха, защото децата, приети по соц. критерии бяха само 7, две двойки близнаци и една самотна майка и Мишо Joy...... Седмото детенце не разбрах какви му бяха соц. критерии............ Но за мен беше без особено значение къде он двете градини ще го приемат, защото ние живеем точно по средата и двете са ни на няколко минути пеша. Сега обаче сме невероятно доволни от градината. А учителките са просто уникални............

# 257
Да, явно поне за детска и ясла помагат за трето дете. Иначе май за нищо друго нямаме облекчения. Благодаря ви за успокоението. И аз се надявам, че все някое класиране ще го приемат. Мисля да го пусна някъде на годинка. Не ми се седи вкъщи 2 години и за третото дете...ще станат общо 6 г само гледане на деца. Нямаме и парична възможност. Пък и след 2 та година пак ще трябва да кандидатстваме

# 258
..Не ми се седи вкъщи 2 години и за третото дете...ще станат общо 6 г само гледане на деца...
На мен би станаха общо 7-8 години за тримата, без прекъсване за първите двама и после пак за 2г.10м с малката, но пък това време няма кой да ми го даде с децата. Не съжалявам изобщо, че си се отделих от кариерата, сигурно е изостанала, но с децата нямаше да мога да се справя.

Като започваш работа си предвиди (а и обсъди с работодателя) ситуацията с потенциално често стоене вкъщи в болнични, дори малкото да не боледува много (а това няма как да стане, тръгвайки на ясла), другите две също периодично (често през зимата) боледуват поред. Случвало ми се е тримата да се разболяват поред на всеки 6-ти ден и ... болничния става 3 седмици и накрая с последния (най-късно) съм болна и аз и се връщам на работа полуболна и накрая на силите си, защото 4та седмица болничен би било твърде много и за най-толерантния работодател. (миналата зима два пъти за 4 месеца по 3/4 месец болнични - полудях). Дано да има баба да покрие такива ситуации или таткото да може да си поостава вкъщи отвеме навреме в болничен!
Успех в кандидатстването и после бърза адапрация в яслата  Simple Smile

# 259
  • София
Аз също нямах проблеми с приема на малката като трето дете в яслата. С каките също защото пък са близнаци и съм много доволна, че избегнах проблемите с приема.
А сега искам да успокоя, че не е напълно задължително децата да боледуват като тръгнат на детска и ясла или поне не тежко. Да доста е вероятно, но не е задължително. При нас боледуваха много рядко и леко и болничен мисля, че съм ползвала най-много 1-2 пъти.

# 260
А сега искам да успокоя, че не е напълно задължително децата да боледуват като тръгнат на детска и ясла или поне не тежко. ...
Peace и моята девойка не боледува често - Първа група 2 пъти за по седмица си е била вкъщи... Проблема е, че са 3 броя и за всеки като си остана за по седмица ииииии... И не е било нищо кой зне колко тежко, стандартните неща.
Тази есен например средния батко го тръшна стомашно чревен вирус, два дни не спря да повръща и аз си останах с него вкъщи, на 5тия ден и малката така (ДГ 2ра група) за два дни, след 5 дни и аз и то успоредно с големия, е нямаше как през това време да съм на работа и бях 2 седмици в болничен, неизбежно... Така че, почвайки работа, трябва да се има едно наум и... резервен план  Wink татко, баби, лели...

# 261
Резервен вариант баби и татко го няма. Не ми харесва идеята за баба да ги гледа, даже предпочитам ясла и градина пред баба. А иначе другите ми две деца са на 8 и на 12. По- рядко боледуват вече, а и мога да ги оставям сами вкъщи, най- много първия ден- два да съм с тях докато боледуват. Да чукаме по дърветата, де! Но за малкия съм подготвена евентуално да отсъствам по болнични заради него, но пък така ще си изгради имунитет и по- натам няма да имаме проблеми, много се надявам.

# 262
Резервен вариант баби и татко го няма. Не ми харесва идеята за баба да ги гледа,.....
Ааааа, резервен само за случай, че се наложи оставне за по-дълго време вкъщи (повече от 2-3 дни и шефа роптае), иначе сме си ние  Simple Smile Съгласна съм с теб!

# 263
Аз мисля, че моите само в градината боледуваха много. После като тръгнаха на училище и вече почти нямаме болести. Малкият сега много боледува.

# 264
Сега за стомашно-чревен вирус има нова пожелателна ваксина, Ротарикс, 2 приема до 6тия месец, по 120 лв, която нямаше по време на каките. Сериозно обмислям да заделя пари за нея. Стомашно-чревните са много гадни и трудно се лекуват и от тях най- се скапват децата. То не е гаранция, че друг вирус подобен няма да хванем, но си е помощ.

# 265
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте дами!
Приемате ли нови попълнения?
Нашето семейство е прясно, прясно многодетно. Да се представим - "студентската грешка" е почти на 16; малката чакана кака - на 4, а дребоска - на месец и половина Simple Smile

И малката не пропусна да поседи 7 дни в Токуда (сама в неонатологията) Sad Хвана я някакъв вирус, спря да се храни и започна да се обезводнява, та предпочетох да се разделя с нея за малко, но да е добре ... В миналия четвъртък я изписаха и от събота ... малката кака е с Т ... във вторник я докара до 40 градуса - не бях виждала такава Т ... За сега нещата вървят към подобрение и се надявам да сме приключили с вирусите - това й е първото боледуване от 10-тина месеца насам ...
Днес ходих да плащам таксата за февруари за ДГ, та разбрах, че при представяне на някои изисквани от градината документи ще има намаление на сумата ... Не го очаквах - все си мислех, че това е останало далеч в миналото ... Тепърва ще се "образовам" какви права имам ...

Лека вечер!

# 266
Почти безобидн@, нали пишем и в темата за градините и яслите и стана дума за права на многодетни, дай да попитаме, какви толкова права имаме. И аз съм прясна многодетна. От моя рисърч засега знам: няма такса за ясли / градини, един билет отиване и връщане с влакове и автобуси, 200 лв за трето дете; има една клауза за 4 те дни отпуск, която не ми е ясна- допълнителни ли са към платения 20 дневен отпуск или просто 4 дни, които можеш да вземеш по всяко време; също можеш да вземеш голяма част от отпуска си през лятото, но последните много си зависят от ситуацията на работа и от работодателя. Друго имаме ли, многодетни мами, което пропускам и което бързо-бързо да си вземем? Simple Smile

# 267
Днес ходих да плащам таксата ..... че при представяне на някои изисквани от градината документи ще има намаление на сумата ...
Документите не са нищо особено - те си имат някаква стандартна бланка в която ограждаш вашия случай (т.е многодетно семейство) и декларираш, че децата живеят в едно домакинство (моите деца са с различни фамилии, при това никое не е с моята Embarassed). Искаха ми само копия на всичките на актовете на раждане. Не са ми искали уверения за учениците.

Бързо справяне с болестите!

# 268
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Аз понеже разгледах Наредбата за местните такси от Столична община - глава 2-ра; част 3-та -> освен за намалените такси в Общинските детски заведения има малко по-надолу упоменато и за 50% намаление за 3-то дете на Млечната кухня Simple Smile

Скрит текст:
Чл. 43. (1) За ползване на детски кухни се събира дневна такса   съгласно Приложение № 2.
(2) Таксата се заплаща с 50 % намаление за:
1. деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба  за медицинската експертиза на работоспособността;
2. деца с един родител;
3. (заличена с Решение № 313 по Протокол № 19 от 28.06.2012)
деца, чиито родител отбива военна служба;
4. деца, на  които един от родителите е редовен студент или редовен докторант;
5. трето и следващи деца на многодетни родители;
6. деца пълни сираци;
7. деца, единият от родителите на които е с над 71 % трайно намалена работоспособност.

peneva_a, на мен ми казаха да подготвя следното: Заявление за промяна на таксата, поради промяна на семейното положение по цитираната наредба; копия от трите акта за раждане (да нося оригиналите за сверка) и копие от Удостоверението издадено ми от общината за родените от майката деца - това последното според мен е супер излишно, защото в актовете за раждане на децата има имената и ЕГН-тата и на двамата родители ...

# 269
  • София
write2katia, пиша само по спомени, не съм счетоводител, нито работя в човешки ресурси и нямам време да се ровя е нормативните уредби. В КТ са 20 дни платения год. отпуск. Нямаш право на допълнителни 4 дни отпуск като многодетна. Те се дават, ако е взето решение при наличието на колективен трудов договор.

peneva_a, на мен ми казаха да подготвя следното: Заявление за промяна на таксата, поради промяна на семейното положение по цитираната наредба; копия от трите акта за раждане (да нося оригиналите за сверка) и копие от Удостоверението издадено ми от общината за родените от майката деца - това последното според мен е супер излишно, защото в актовете за раждане на децата има имената и ЕГН-тата и на двамата родители ...

Това не е така. Ако не дай си боже едното дете е починало междувременно, това не се отразява в акта за раждане.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 09:32 от maminko

Общи условия

Активация на акаунт