Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

..:: ПОЛЕЗНА И ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ::..

  • 153 812
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 385
ЧАСТ ШЕСТА

Пътуване на деца със самолет

Много авиокомпании позволяват на деца над пет години да пътуват сами. Като допълнение към нормалния риск свързан с полета, в тези случаи съществува и допълнителен риск свързан с това че детето пътува само. Много от тези рискове могат да бъдат покрити чрез използването на няколко основни предохранителни мерки. Следните правила ще помогнат и на децата които пътуват сами и на тези които са отговорни за тях да решат много от проблемите които могат да възникнат.

· Преценете възрастта на детето, както и неговата зрелост: За тази задача можете да спазвате следните препоръки. Ако вашето дете е достатъчно голямо за да пътува самостоятелно в градския и междуграския транспорт, може да се отделя от семейството и да прекарва самостоятелно времето си, пътува колективно в организирани екскурзии с група и с организирано преспиване такова дете е може би е на възраст на която може да пътува без придружител с полет който включва дори смяна на самолета. Нон стоп полет би бил възможен и за дете на по-малка възраст.

· Осигурете личност която ще посрещне детето: Осигурете отговорена личност, която ще посрещне детето в дестинацията за която то пътува, ще бъде запозната с всички детайли от неговото пътуване и която ще ви информира по телефона и ще потвърди пристигането му в дестинацията за която то пътува. Личността която ще посрещне детето трябва да бъде указана и идентифицирана и информацията за нея трябва да бъде предоставена на авиокомпанията. Тази личност трябва да е на летището преди полета да е кацнал и да ви информира по телефона, че детето е пристигнало. Ако не можете да потвърдите присъствието на тази личност на аерогарата преди пристиганетона полета вие трябва да имате алтернативна личност която да посрещне детето.

· Кажете на вашето дете какво да очаква по време на полета: Вие трябва да обясните ясно на детето какво ще се случи по време на полета и какъв вид опит да очаква. То трябва да знае къде ще седне, колко ще продължи полета има ли междинно кацане и кой ще го посрещне. Ако не познава лично лицето, което ще го чака би било добре да има със себеси снимка на тази личност.

· Обсъдете с вашето дете начина му на поведение по време на полета: Обезателно отделете време за да дискутирате с детето ви поведението му по време на пътуването. Това включва както държанието на останалите пътници така и неговото поведение. Ако определен пътник се държи неподобаващо бъдете сигурни че детето ви ще информира служителите на авиокомпанията или бордния състав. Към такъв вид поведение се отнасят грубото държане, нахално и оскърбително поведение, или заплашително такова; неуместно трогателно поведение, или прекалено сладкодумно, предлагане на храна или други предмети, както и всяко друго поведение което може да накара детето да се почувства неудобно или уплашено.

· Изискайте подходящо място за детето: Когато правите резервацията на детето и при регистрацията му на летището се убедете че детето има удобно място. При възможност изискайте детето да бъде настанено само на реда или поне с една празна седалка между него и друг пътник. Изискайте детето да бъде настанено на място или ред където другите пътници не консумират алкохол.

· Запознайте се с правилата на авиокомпанията: Всяка авиокомпания може да има различаващи се специфични изисквания и правила как да настанява непридружени деца. Запознайте се детайлно с правилата на авиокомпанията при придружаването на децата в трансферното летище и правилата за настаняване в случай, че полетът закъснее или по някаква причина бъде отклонен за друго летище.

· Вземете специални предпазни мерки при свързващ полет: Ако детето трябва да сменява самолети уточнете с авиокомпанията превозвач кой ще придружи детето между отделните изходи. За тази услуга може да ви се наложи да заплатите допълнителна сума и е необходимо обикновенно за деца от 5 до 8 години и се препоръчва и за тези над 8 години достатъчно големи за да могат сами да се придвижат но не до толкова за да се справят с потенциалните проблеми или на съблазните на оживеното летище.

· Осигурете достатъчно време за регистрацията на летището: Необходимо е да планирате пристигането си на летището по-рано от обичайно необходимото и да останете и след излитането на самолета. Ако има промени в разписанието преди излитането на самолета или анулация на полет поради технически или други причини присъствието ви на летището ще ви даде възможност да предприемете необходимите допълнителни мерки за да се справите със ситуацията.

· Запознайте се със служителя отговарящ за детето ви: Необходимо е вие и вашето дете да имате необходимото време и да се запознаете с отговорния служител, който ще има отговорност за детето ви на борда на самолета и да се убедите, че той е получил задачата да наблюдава детето ви на борда особено в по-големите самолети, където изискването е този служител да се намира в зоната където е настанено детето ви.

· Придружете детето до неговото място: Ако е разрешено, придружете детето до неговото място на борда на самолета и проверете зоната около мястото му за опасни предмети – тежки багажи или обемни вещи в багажника /товарния отсег над главана му/. Ако забележите нещо нередно свързано с настаняването на детето, свържете се с отговорния служител на борда или агента по регистрацията за да решат възникналите проблеми.

Пътуването с деца особенно с бебета или такива, които точно прохождат изисква специално внимание от страна на възрастните които ги съпровождат и които са отговорни за тях. На базата на анализа на инциденти и по-специално на инциденти вкючващи деца могат да бъдат дадени следните няколко правила за безопасност при съпровождането на деца.

· Планирайте предварително пътуването си и се подгответе за него: Отговорете си на въпроса какво ще ви бъдене обходимо за да можете да се грижите нормално за нуждите на детето по време на полета както и какви специални случаи могат да възникнат за които също трябва да имате готовност. Запомнете, отговорност на авиокомпанията е да превози пътниците до дестинацията до която те са закупили билет, но отговорност на родителите е да се грижат за децата по време на полета.

· Вземете със себе си всичко най-необходимо за детето по време на пътуването: Вземете достатъчно храна, пелени или памперси, лекарства и медикаменти, и други вещи, които биха могли да ви потрябват в случай, че полетът ви закъснее или ако някой от куфарите ви се загуби по време на полета. Носете със себе си всички необходими за детето неща особено ако детето ви е на специална диета или провежда медикаментозна терапия.

· Контролирайте детето си през време на целия полет: Вие, а не кабинния състав е отговорен за контрола върху действията на детето ви по време на целия полет. Неконтролираното дете много бързо може да намери пътя до опасни за него зони. Такава зона е пътеката между седалките или зоната където се намират съоръженията на кабинния състав. Особено е опасно детето да не бъде притиснато то движещи се по пътеката възрастни или да бъде залято с горещо кафе или чай от обслужващия кабинен състав.

· Настанете детето си на място което не е до пътеката между креслата: Малките деца се радват когато имат възможност да се разхождат и да изследват околното пространство. Опасността идва че могат да не бъдат забелязани от възрастни движещи се по пътеката и лесно да бъдат наранени. Най добрият вариант ако детето пътува с двама възрастни да бъде настанено на седалката между тях или ако е до две години в скута на родителя.

· Ако при критична ситуация се задейства системата за подаване на кислород, поставете първо своята маска: Този съвет може да изглежда жесток, но за него има много резонна причина. Ако се забавите с поставянето на вашата маска, мозъкът ви може да изпадне в кислороден глад /хипоксия/ и в този случай да загубите съзнание. При това положение вие няма да можете да помагнете нито на себе си нито на детето си.

· Желателно е детето ви да бъде със закопчан предпазен колан или в случай, че е по-малко в специална предпазна система. Това важи особено за кратките полети. Възможно е самолетът във всеки момент да попадне в турболентна зона, така че дръжте детето си с предпазния колан колкато се може по дълго. Ако детето иска да стане и да се разходи наоколо, разрешете му само ако надписа “затегнете предпазните колани” не свети.

· Вземете със себе си само безопасни играчки. Избягвайте остри и твърди играчки, както и тежки или такива които лесно могат да се счупят. Ако детето има електронна игра позволете му да играе с нея само след като се консултирате с кабинния състав. Електронни игри или други устройства могат да повлияят на радионавигационните средства на самолета и да доведат до проблеми в полета.

# 16
  • Мнения: 4 385
ЧАСТ СЕДМА

Въведение.

Ако не сте бизнесмен, пътуващ само с дипломатическо куфарче и нотбук, то въпросът "Как, какво и колко багаж мога да превозя със самолета с който пътувам?" е възниквал у Вас не един път. В тези няколко реда ние ще се опитаме да Ви запознаем с основните вопроси, свързани с перевоза на багаж, като:
- норма за превоз на безплатен багаж;
- цена за превоз на свръх багаж;
- превоз на габаритни вещи и нестандартен багаж, ръчен багаж и превоз на животни.
Необходимо е да отбележим факта, че агенцията, която резервира местата ви за полета не носи отговорност за превоза на багажа ви от авиокомпанията. Отговорността на агенцията е свързана с предоставянето на информация и създаването на необходимите записи при направата на резервацията. Претеглянето на багажа, заплащането на свръхбагажа и различните допълнителни такси, както и определянето на сумите, които трябва да бъдат заплатени от пътника се осъществява от представители на авиокомпанията в аерогарата на излитане.

Норма на безплатен багаж.

Съществуват две принципно различни норми на безплатен багаж:
- "Теглова система" / при нея основен критерии са килограмите/
- "Обемна система" / при нея основен критерии са бройките на багажа и неговите размери/
Теглова система
Безплатната норма се отнася за всички категории пътници /включително и децата/ без бебетата до 2 год. пътуващи без място.
Тази система се прилага практически в целия свят при полети между страните с исключение полетите до САЩ, Канаду и някои други направления където е разпространена "обемната система". Системата предполага ограничение на багажа по тегло за трите класи обслужвани на борда.
- Икономическа класа - 20 кг. (Съществуват изключения, например авиакомпаниите Air France и British Airways разрешават да се превозват 23 килограмма багаж.)
- Бизнес класа - 30 кг.
- Първа класа - 40 кг.
Трябва да се отбележи, че ако вие сте участник в "бонусна програма" на някоя авиокомпания, то за вас нормата за безплатен багаж може да бъде увеличена.
Тази система не ограничава размера на багажа (в разумни граници), с малки изключения максималният размер не трябва да превишава 203 см /сбора от трите размера/. В противен случай е необходимо да се направи специално запитване при резервацията за билета. В такива случи е необходимо да укажете на агента си трите размера и теглото на всяка единица от багажа Ви.

Свръх багаж (теглова система)
За съжаление тегловата система предполага твърде стриктни санкции за превишаване на разрешеното тегло. За различните авиокомпании стойността на "килограмите в повече" варира, но в повечето случаи представлява 1,2 - 1.5% от нормалната тарифа икономическа класа. Като се има предвид, че тази тарифа е обикновенно 2-3 пъти по-скъпа от специалните тарифи, които обикновенно се използват от пътниците, те могат да бъдат неприятно изненадани от сумата, която биха им поискали за свръжбагажа.

Обемна система
Тази система се използва при полетите да САЩ, Канада и някои други страни от Централна и Южна Америка, а също така при полети във вътрешността на много страни.
Обемната система е единна за пътниците от икономическата, бизнес и перва класа. Всеки пътник може безплатно да превози със себе си два броя багаж. Всяка бройка от багажа трябва да тежи не повече от 32 килограма, а сумата от ширината, дължината и височината и не трябва да превишава 158 см. Служителите на авиокомпаниите при обработката на тези багажи използват специален шаблон в който вашия багаж трябва да се вмести. В противен случаи ще Ви се наложи да доплатите допълнително място.

Свръхбагаж (обемна система)
Обичайната сума която се събира за допълнително място /свръх багаж/ е от 80 до 120 USD, ако то удовлетворява горните условия (32 кг./ 158см.). Ако сумата от измерването превиши 158 см., но е по-малка от 203 см, то се събира двойна такса. В случай, че сумата от трите размера надвишава 203 см или теглото е повече от 32 кг - някои авиокомпании (Lufthansa, SAS) могат да откажат превоза на такъв багаж и да Ви предложат да бъде оформен като карго. Или за първите 45 кг можете да бъдете таксуван в троен размер, а за всеки следващи 10 кг.в еднократен размер (Air France).

Превоз на багаж в салона на самолета
(чупливи и ценни предмети).


Има особени случаи при които отделни предмети поради тяхната ценност или специфични особенности не могат да бъдат превозени в товарния отсег на самолета и няма друг начин освен да бъдат превозени в пътническия салон.

Как, например да се превози виолончело? За всички авиокомпании и направления правилото е едно - заплащате за своя багаж билет, както и за Вас. Някои ограничения все пак съществуват. Максималното тегло не трябва да превишава 80 кг., а габаритите трябва да съответствуват на размера на пътническото кресло - 155х42х15 или 110х42х50. Трябва да имате предвид, че резервацията за вашия багаж трябва да направите преди билета ви да бъде издаден (изискване на резервационната технология).


Превоз на нестандартен багаж
(спортни принадлежности).


За съжаление правилата за превоз на спортни принадлежности не са унифицирани и се различават за отделните авиокомпании. Към тази категория се отнасят велосипеди, оборудване за голф, сърфинг, ски. Ако гореизброените предмети удовлетворяват стандартнните условия по размер и тегло, то те се включват в безплатната нарма на багажа. Някои авиокомпании изискват невисока допълнителна такса за превоза им. Необходимо е в тези случаи да се направи специален запис в резервацията ви, където да се укажат габаритите и теглото на снаряжението ви.


Превоз на животни.

В някои случаи е разбираемо желанието ви да вземете със себе си своя любимец в салона на самолета, но почти всички авиакомпании разрешават да се превозват в пътническите салони само котки и кучета (до 8 килограма). Всички останали животни летят в товарния отсег на самолета. Тъй като, максималното количество животни, които могат да бъдат превозвани едновременно варира от типа на самолета и компановката на салона (обикновенно от 1 до 4), то следва да се погрижите предварително за резервиране място за вашия питомец. Независимо от това дали животното се превозва в салона или в багажното отделение то се превозва в специален контейнер. Контейнерът е длъжен да съответства на изискванията на ИАТА (Международната Асоциация на авиапевозвачите) и на размера на животното. Ориентировъчно необходимите размери може да бъдат определени по следния начин: Височината на контейнера трябва да бъде равна на височината на стоящото животно. Ширината на клетката трябва да бъде равна на двойната ширина на вашия питомец, а дължината да е равна на дължината на тялото плюс половина дължината на лапите. Този тип контейнери могат да бъдат закупени от зоо магазините, от авиокомпанията или на ленището от карго фирма. В повечето случаи превоза на животните се таксува, като свръх багаж (в зависимост, от това каква система "теглова" или "обемна" се използва от авиокомпанията ), независимо от това дали имате друг багаж или не. Разбира се нито авиокомпанията, нито агентът който е издал билета ви не носят отговорност за правилното оформяне на ветеринарните сертификати и разрешението за износ. Някои страни (Великобритания, Австралия) имат много строги ограничения за внос на животни, поради което има смисъл по-рано да се заинтересувате от правилата за внос на живи животни в страната за която пътувате.

Ръчен багаж.

В съответствие с правилата се допуска в пътническия салон всеки пътник да превози един брой ръчен нерегистриран багаж, като неговото тегло влиза в разрешената норма на безплатен багаж. Нерегистрираният багаж не трябва да превишава установените размери, т.е. да може да се постави в багажника в салона на самолета или под седалката.
Извън установената норма на безплатен багаж можете да вземете със себе си в самолета:
-дамска чанта или дипломатическо куфарче;
-печатни издания за четене по време на полета;
-храна за детето;
-чадър, палто или шлифер;

Регистрация на багажа.

Важен момент при всеки полет.
Ако вашият маршрут се изпълнява от директен полет то проблеми не съществуват. В пункта на излитане предавате багажа, а в пункта на пристигане го получавате. Но ако вие летите по маршрут с няколко прекачвания, то съдбата на вашия багаж зависи, както от професионализма на обслужващите летища, така и от билета който сте купили. Най-простия случай - Вие летите по целия маршрут с една авиокомпания. В този случай, в пункта на излитане вие и вашият багаж се регистрирате до първия пункт "стоповер", т.е. до първия пункт, където ще спрете за повече от 24 часа. Например, вие летите /цялото пътуване е оформено с един билет/ от София да Лос Анжелис с Air France през Париж. Представителяв на Air France в аерогара София ще ви регистрира, вас и багажа ви да Лос Анжелис. Вие получавате бордна карта за полета София - Париж и за полета Париж - Лос Анджелис, а багажа ви - специален талон с помоща на който, служителите на Air France в Париж ще претоварят багажа ви на следващия полет за Лос Анжелис. По-сложно става регистрацията на пътника и багажа в случаите, когато полета се изпълнява от две или повече различни авиокомпании. В този случай дали багажът ви ще бъде регистриран до крайния пункт или не решава служителят на авиокомпанията, извършваща първоначалната регистрация. В тези случаи е необходимо да се поинтересувате дали има възможност багажът Ви да се регистрира до крайния пункт - това е ваше право. Понякога агентът ви може да ви предложи с цел оптимизация цената на билета пътуването ви да бъде оформено на два или повече билета. Възможно е това да позволи икономия на значителна сума, но отговорността за регистрацията на багажа по маршрута ще бъде изключително ваша. Например, Вие летите с Българиа Еър до Мадрид и по-нататък с Иберия до Валенсия. Полетът е оформен с два отделни билета - София - Мадрид - София и Мадрид - Валенсия - Мадрид. При излитането ви от София багажът ви е регистриран само до Мадрид и следователно, вие трябва да го получите и да го регистрирате за следващия полет до Валенсия. Като се вземе предвид, че в Мадрид предаването на багажа се намира след паспортния контрол, вие би трябвало да изчакате опашката пред паспортните гишета, да получите багажа си в залата за пристигане, да отидете до изхода за следващия ви полет, да регистрирате себе си и багажа отнова за полета Мадрид - Валенсия. Всяко закъснение при тази процедура може да ви създаде много проблеми и в краен случай даже можете да изпуснете и полета си. Затова е необходима да се заинтересувате от особеностите при регистрацията в пунктовете през които ще летите предварително. Трябва също така да имате предвид, че в много страни, например САЩ, багажа минава митнически контрол в първия пункт на пристигане в страната и следователно задължително би трябвало да го получите задължително.

Изгубен багаж

За съжаление 100 % гаранция за сигурността на багажа Ви няма. Никоя авиокомпания не може да я предложи. В тази връзка е необходимо да знаете следното:
Никога не оставяйте документи и пари в багажа който предавате за регистрация.
В случай че багажът Ви е изгубен или повреден непоправимо, превозвачът ще ви възмезди в размер до 20 щатски долари за килограм. По тази причина, ако вие превозвате в багажа си ценни вещи е необходимо предварително да обявите това обстоятелство, като заплатите и съответно допълнителна такса.
При откриването на липса на вещи или повредата им е необходимо до изхода от залата на пристигане да се обърнете към служба "LOST AND FOUND" на авиокомпанията за да бъде съставен акт. За това е необходимо писмено описание на загубените вещи и номера на багажната квитанция. Ако имате възможност да съобщите факта за загубата на багажа ви на агента си, непременно направете това. Възможно е агентът ви да потърси багажа в пункта на заминаване.

Как можете да намалите разходите си при наличието на свръх багаж?
Това може да направи за вас фирма, която може да оформи багажа ви като карго.

Приятно пътуване

# 17
  • Мнения: 4 385
Голяма част от темите във форума ще бъдат архивирани.
Единствената разлика между архива и форума е, че в архива не можете да публикувате мнения.
В архива има работеща търсачка.
http://www.bg-mamma.com/index.php

# 18
  • Мнения: 467
www.voipbustr.pro  От сайта се сваля програмата, плащате с карта и 360 дни разговаряте с домашен тел в БГ за 4 цента на разговор, като разговора моге да трае и 1 час. т.е плащате само ч цента за 1 час разговор  Wink

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 723
Да, темата е много полезна за мен.Синът ми ще пътува лятото сам с директен полет, но ни е за първи път и естествено малко се притесняваме. Ще се радвам да се включат повече родители със съвети, ще са ни от полза, а и за успокоение Hug

# 20
  • Мнения: 4 385
Тази тема не е дискусионна!

Общи условия

Активация на акаунт