БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 43 075
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • София
напротив, дафинов лист не върви на никое зеле  Laughing

Нали знаете, че е въпрос на вкус. И колкото къщи, толкова подправки. Има аромати, които на едни харесват, на други - не. Изпробвано, но не ми харесва -  всякакво зеле, готвено с лук; с праз; или с дафинов лист.
На прясното слагам като Мастерчето настъргани домати(или такива от консерва),черен пипер на зърна,олио,сол,магданоз-не винаги След сваряване  - запичам във фурната в тава за приятен загар.....
на киселото - клонка сминдух най-много, нищо повече
Точно!! Лук никога не слагам. Това е единствената манджа на която лук не се слага. Копър - да, но за прясно зеле.  Peace

# 316
На прясно зеле много отива червена чушка, запържена  Peace

На киселото съм пробвала рецепта с нарязана ябълка, хареса ми, омекотява киселия вкус  Peace

# 317
  • София
Какво да правя с дюлите?  Thinking Имам две касетки и се чудя какво да ги правя...  Crazy

# 318
  • софия
На прясното зеле слагам и счукан чесън накрая. Peace

# 319
ето, нали ви казах
Цитат
Нали знаете, че е въпрос на вкус. И колкото къщи, толкова подправки. Има аромати, които на едни харесват, на други - не.

Кумовете ни например слагат кимион пък в киселото зеле. 
Сигурно още различни подправки се слагат и ще излязат.

И още едно въпросче - във всички манджи ли може да се смени кромида с праз лук, или има ястия в които не върви  newsm78

зависи дали обичате готвен праз. Вкуса на манджата се променя. Някои го харесват. у нас се яде единствено на една специална кавърма със свинско и праз с ориз и маслини.

# 320
.....Кумовете ни например слагат кимион пък в киселото зеле. 

Ще слагат, я, че то без кимион и мъъничко чесън какво кисело зеле е? Grinning Права си, въпрос на вкус е.  Peace Една наша позната задушава месото с малко лук и тогава слага зелето, ами много ми е вкусно нейното зеле. Heart Eyes Понякога и аз така го правя.  bouquet

# 321
От 1 година правя кекс по тази рецепта
Скрит текст:
3 яйца
2 ч.ч брашно - 400 гр.
1 ч.ч захар - 200 гр. - с това количество захар кекса не става много сладък.Аз така го обичам а и пудрата захар добавя сладост.Ако обичате по сладко добавете малко повече захар.
2 ч.ч нарязани ябълки
шепа нарязани орехи
1 бакпулвер
1 к.л канела или ванилия (а може и двете)
3/4 ч.ч олио - аз измерих точно13 с.л
Разбиваме яйцата и захарта докато захарта се стопи.Прибавамя олиото и отново разбъркваме.Добаваме брашното и бакпулвера.Разбиваме до гладка смес.Добавяме нарязаните орехи и ябълки, канелата или ванилията.
Печем в кексова незалепваща форма или във форма за торта застлана с хартия за печене.
Аз пека на горен и долен реотан на не повече от 200 градуса докато се надигне кекса и след това на 180 докато от него при проба излиза суха клечка за зъби.
Още потъл се наръсва с пудра захар.
Рецептта съм я взела от тук, но вече не помня на кой е.
въпроса ми е мога ли вместо в кексова форма да го направя на мъфини? И трябва ли да подмазвам хартийките?

# 322
Да, можеш! Времето за печене е по-малко, не пълни до горе капсулите. Аз не ги мажа моите хартийки......

# 323
Аз онзи ден правих за 1ви път мъфини, не подмазах хартийките, но после едва се отлепяха, трябваше да ги чопкам, та се замислих дали не е от самите хартийки. От Джъмбо са, може би не са хубави. Твоите от къде са?
Но сега се сещам, че те бяха почти без никаква мазнина, с много малко масло. Дали от това може да е станало така?

# 324
Хартиени капсули за мъфини досега съм ползвала само от тези от Метро, на Zenker. Никакви проблеми при отлепването и за солени и за сладки мъфини  Peace

# 325
Аз съм с едни на Икеа, преди това бях с обикновени....нямала съм проблем.....знам ли....

# 326
  • Бургас
Къде в Бургас може да се купи метален шприц за сладки, само накрайника ? Намирам само пластмасови . Благодаря.

# 327
  • Пловдив
Момичета, благодаря за съвети за зелето  Hug
Комбинирах няколко съвета. Направих го с праз, домати и дафинов лист и го запекох във фурната. Стана наистина вкусно, даже аз бих го яла (не обичам готвено прясно зеле, но от това ще ям).
Вярно е, че всеки си има вкус. Но ако само един слага целина на зелето, за мен значи, че явно "може". Под "може" разбирам, че не е съвсем странно и нетипично и мога да опитам.

А през зимата и аз забравям за лука. От миналата зима всичко готвех с праз и не се сещам в момента ядене, което да не съм правила с праз. Ако се слага в количество, колкото нормално се слага лук и се готви, все едно яденето е с лук, почти не виждам разлика.

# 328
  • пак там
Аз пък тази година си наслагах пресен лук във фризера (въпреки всички предупреждения по статиите за замразяване на продукти) и съм страшно доволна! И аромата си запази, и вкусът си е същият. Кромид и праз използвам само за прясна консумация.

# 329
аз видяп пресен, изсушен и съм решила догодина да си направя.

Общи условия

Активация на акаунт