Януарската дружина първи бебчета в темата си има - Тема 14

• 26 950
  • 721
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте и от мен!
Относно изчисляването на т.н. майчинство- от първият болничен до 410 ден се смята бременност и раждане, като за база се взимат до сега 24мес. преди издаване на 45-дневният болничен. Затова ако се приеме тази промяна смятам, че ще хване тези, които излизат в този 45-дневен болничен от 01.2014г., а всички останали ще си минем по старата схема. Поне такова е моето мнение. Като Нои винаги имат възможност да ме изненадат неприятно, разбира се.
Лек ден на всички!

# 631

Има - можеш да си гледаш детето до три години, просто в третата не получавая никакви пари. Но са длъжни да ти пазят мястото.

# 632
  • София
Третата година е 6-месечен неплатен отпуск до 8 г. на детето, който може да се ползва от майката и 6-месеца от бащата съответно. Нямам представа дали бащата има право да прехвърли своите 6-месеца на майката, за да станат цяла година.

# 633

Кайлис, благдаря за инфото.  Peace Има се предвид Боаронската арника, нали? И като ще съм секцио необходим ли е приемът "за по-лесно раждане", тоест преди раждането или само след това с цел по-бързо възстановяване?  newsm78

Боаронска, да. Аз мисля да я пия дори ако ще е секцио (вероятността за това се увеличава Crossing Arms)
Тони, навсякъде я има, където има хомеопатични.

На Мила й се видя лицето - има носа на баща ми и устата на баща си  Mr. Green
Като цяло, не е първа красавица, може да се "поправи" с времето  Joy

Бе моето се крие, ама мисля, че ще е с голям нос и ...с къс крак  Crossing Arms Абе след красивата ми дъщеря да ми се падне някой трътльо  Naughty

В майчинство, живот и здраве, ще си стоя две години. После отпуска и така. Иначе няма кой да го гледа - няма баби на разположение, а за още една частна ясла да плащаме ще ни дойде в повече ooooh!

# 634
  • София
Миленски, мисля, че има право да вземе и татковите. Една приятелка така си го гледа до 3 години.
Относно  моят въпрос, аз явно имам проблем с изказването, защото често пъти не ме разбирате. Wink Мисълта ми беше мога ли да взимам ДЕТСКИ НАДБАВКИ през втората година от майчинството, ако първата година съм взимала между 540 и 600 на месец, т.е. под 700 лева. Майчинските нямат брутни и не знам на каква база ще се изчислят  newsm78
Елг, ти като прехвърлиш майчинството на майка ти, тя ли ще взима тези 340 лева?

# 635
  • София
Ето го и отговора: чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

# 636
  • София
Панди, а зне знам защо се чудиш за чертите на лицето на бебето на ехограф. На доста мои приятелки се видя личицето на бебето и чертите, които си бяха същите и след раждането.

# 637

Има - можеш да си гледаш детето до три години, просто в третата не получавая никакви пари. Но са длъжни да ти пазят мястото.

едно време я имаше. Освен ако не го коментират и сега.
Таткото не може да прехвърли нищо на майката. И двамата имат по 6 месеца. Майката може да прехвърли майчинството си на бащата още на 1 година, но след 6 месеца.

бейбифейс- да ако прехвърля майчинството на мама, тя ще ги взима тези 340лв.

Мястото в работата се пази до навършване на 3 години на детето. До тогава нямат право да те уволнят без съгласието на инспекция по труда. А до 6 г. можеш да откажеш нощни смени.

# 638
Панди, а зне знам защо се чудиш за чертите на лицето на бебето на ехограф. На доста мои приятелки се видя личицето на бебето и чертите, които си бяха същите и след раждането.

Ами просто си се чудя. Grinning Не мисля, че е реалистично и нито преди ме е вълнувало, нито сега. Просто други неща много повече ме вълнуват. Пък как изглежда ще разбера отраз като се срещнем.  Heart Eyes

Елг, все още има трета година, не съм разбрала да е премахвано.

Кайлис, нищо не каза за прегледа, но предполагам всичко е ОК. Simple Smile

# 639
  • София
babyface76 детските надбавки може да взимаш още с раждането, защото като излезем в болничен ние сме с нулев доход, а ти сама казваш, че дохода ти и в момента е под 700 лв.
Ами аз отговора си съм подкрепила с цитат от КТ .  Peace

# 640
Здравейте момичета, да се включа и аз по някоя и друга тема отзад напред Simple Smile
Моя колежка сега е трета година майчинство и от нея знам, че третата година се води само стаж, без заплащане, новото което току що от вас разбрах е че втората год е 340, но мисля че още не е прието (а може да съм с грешка) Инъче дано нашия бебчо изчака след НГ (освен че аз искам да е след НГ) и аз отначало бях на по-малка заплата осигурявана, а след Декември 2012 съм на реалната, която е двойно, така че  Praynig да изчака след празниците, а и ММ няма осигуровки последните година и нещо, така че сме само на моя доход Simple Smile Инъче да хубаво е ако няма брак двойката се взема само дохода на майката и като се раздели на 2-ма члена (с бебето-както ще е при нас, нищо че имаме и брак) повечето ще имат възможност да вземат големите детски от 35 лв ... Аз си взех вече 45 дневния болничен и започнах да глася и моя багаж малко по-малко за болницата - купих си нощница, чорапки, чехлички, гащи за еднократна употреба Simple Smile остават много дребни неща за бебчо и сме готови. Дрешките му са изпрани - утре само ще изпера комплекта за изписване(порт-бебе + гащеризонче - бели и пухести и двете), а другите остава да ги излгадя, но първата седмица на Декември ще е сигурно, и тогава ще сглобим и легълцето му, да е готово всичко предварително, че не се знае:) И последно за кекса - и при нас е спрян(има няма сиг от месец - но нали има и други вариант за ММ, че нз как ще издържи толкова много време - и след раждането), ММ не е от страхливите, дали може да предизвика контракции или че не ми е удобно и ме боли и ми тежи и си иска, но аз понеже нямам желание и излизам с оправданието, че може да ми предизвика контракции (а то нали си е така) Ако много се забази бебчо, ще го приложа за предизвикване на раждане:) Вече официално съм си 45 дена преди термина и покрай мен започнаха да раждат вече мои познати - една приятелка на 07.11, друга на 18.11, други две са за 26.11-всички със секцио, само аз съм с естествено - надявам се, та няма кой да даде прясно инфо за естественото:) Хубав и слънчев ден момичета  Hug

Последна редакция: ср, 20 ное 2013, 12:48 от Сияна А.

# 641
Елг, друга колежка миналата год Ноември месец, прехвърли майчинството си на свекърва си, за да се върне на работа и каза че и давали половината сума - дефакто тогава 2-рата год беше 240, а тя щяла да взема 120.... да не е променено или... аз нещо не съм разбрала?

# 642
  • София
втората година майчинството за всички е минимална работна заплата - доколкото знам

НЕ е МРЗ втората година, а е определена сума. До преди време съвпадаше с МРЗ и много хора бяха изненадани, когато в някакъв момент вдигнаха МРЗ, а майчинството - не. Може да не сте обърнали внимание, ако не ви е засягало, но покрай протестите се опитаха да замажат очите на майките именно с догонване и изравняване на обезщетението за втората година отново до нивото на МРЗ (както е в момента)  Mr. Green

За третата година, тя е де факто по 6 мес. неплатен отпуск за всеки родител, който отпуск обаче се признава за трудов стаж и може да се ползва до 8 г. възраст на детето. Последно от нашето УЧР ме увериха, че вече НЕ може да се прехвърля между родителите, защото аз исках точно това да направя...

Благодарение на ЕЛГ видях защо промяната 24-18 месеца осигурителен стаж не ни касае нас - ето затова и затова.

Виждам един познат ник на балкона... Чете от много време, ама не пише. Драго ми е все пак  Hug

# 643
  • София
Моето мнение се припокрива с това от др.тема-Бременност счетоводно, но малко го игнорирахте. Нищо.  Peace.
Да не говорим, че става въпрос за предложение, което тепърва ще се внася за гласуване и т.н.
Лек ден на всички!

# 644
Здравейте момичета Simple Smile Аз също очаквам бебе през януари и отдавна ви чета Simple Smile

По принцип много рядко се включвам с писане - обикновено предпочитам да чета, но ми се иска да имате предвид нещо относно хомеопатията - класическата хомеопатия не е превантивна и не бива да се пие преди картината на даден човек да налага приема на дадено лекарство.

Би могла много да ви помогне по време и след раждането, независимо как е протекло то, но моля ви, имайте предвид, че трябва да бъде изписана от класически хомеопат и това, което той/тя би ви казал/а, важи само за вас и за никой друг. Имам известен опит с материята и другото нещо, което в класическата хомеопатия никога не се прави, е да се пият няколко хомеопатични лекарства наведнъж. Лекарството винаги е само едно за състоянието, в което се намирате в момента - в този смисъл - не се доверявайте прекалено на общовалидни схеми за прием на хомеопатия.

Моля ви, не приемайте думите ми за нагла намеса, просто ми се искаше да сте по-информирани, преди да започнете прием на лекарства, било то и хомеопатични.

Пожелавам ви леко раждане и да сте здрави и щастливи  Hug

Общи условия

Активация на акаунт