КАК ДА СТАНА ДОНОР ?/ КАК ДА НАМЕРЯ ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА ?

• 84 381
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
Ванеса, преценката с каква кръвна група да е донорката ти е си е лично твое желание, на което, естествено имаш право  Peace
Тук обаче въпросът беше ТРЯБВА ЛИ донор и реципиент да са с еднаква кръвна група  Naughty и отговорът е категоричен - НЕ!!! , от медицинска гледна точка  Wink
Гугъл просто припомня на забравилите часовете по биология в гимназията и Закона на Мендел съответно как става наследяването на кръвните групи в частност.
Писала съм и преди в тази тема по този въпрос, но хайде пак да го направя, за да не  се шашкат момичетата, които се интересуват в момента  Hug
Правим една решетка с групите на мама и на татко - единият е по хоризонтала, другият е по вертикала  Wink
0 група  = 00 - две нули, няма антигени
А група = или А0 или АА - има антиген А
В група = или В0 или ВВ - има антиген В
АВ група = АВ - има и двата антигена
От мама и тати вземаме по една буквичка или цифричка - нулата
0-та е рецесивен ген, нулева група се получава само от съчетаване на две 0. А и В са доминантни, т.е. при съчетание на А или В с 0, резултатът е А(0) или В(0) съответно.

При изследването на кръвните групи не пише примерно А дали е АА или А0, така че пишем в решетката и двата варианта, същото важи и за В
Така 0 и АО на мама и тати дават следните варианти за детето - 0 (една нула от мама, една от тати) или А (едната нула е от 0-вата група, а другата от А)

Ако и двамата родители са 0 група, детето ще бъде само 0 група, други варианти няма.
Ако единият родител е 0 група, а другият е А или В, детето не може да бъде АВ, защото задължително взема една 0 от двете такива на родителя с 0 група.
Ако и двамата родители са АВ група, детето не може да бъде 0 група, но може да бъде А или В или АВ.
Ако родителите са А и В, детето може да бъде 0, А, В и АВ - 0 група на детето се получава, когато родителите са съответно А0 и В0 и детето вземе по една 0 и от двамата  Laughing

Готова решетка с вариантите със съответния процент вероятност има на този линк

Скрит текст:

Както вече писах по-горе, в изследването на кръвните групи при А и В групи не пише дали са А0 или АА, както и В0 или ВВ, това може да стане ясно единствено, ако детето е 0 група при родители А0 и В0.

Резус факторът се наследява отделно, но аналогично на кръвните групи - ако единият родител е с отрицателен, а другият с положителен резус фактор, детето може да бъде и двете. Но ако и двамата родители са с отрицателен резус фактор, то детето може да бъде само резус отрицателно. В случая, обаче, когато и двамата родители са резус фактор положителен, детето може да бъде както положително, така и отрицателно. За резус фактора пак може да се направи решетка така - DD и Dd  са положителен резус фактор, а dd са отрицателен.  D е доминантен ген и ако го има в комбинацията, детето е положителен резус факто.  d е рецесивен ген и се проявява само, ако са 2 броя от него  Wink 
Няма да навлизам в темата за майките с отрицателен резус фактор - майките в случая са реципиентките на Я., и ембрион с положителен резус фактор  Wink Тук Шарки трябва да каже, защото тя е този случай, но правилото е, че такава майка (реципиентка) се проследява няколко пъти през бременността за наличие на антитела към бебето и в случай на нужда й се бият специални инжекции  Naughty , за да се преодолее този конфликт на резус факторите. Бременна с положителен резус фактор няма проблеми, ако бебето е с отрицателен.

А по повод на (леко) язвителната забележка на Ванеса за Гугъл и четенето на популярни сайтове  Wink, мога само да кажа, че едва ли аз съм подходящият пример за четящи (предимно) популярни сайтове и някои потребителки във форума знаят това  Mr. Green Бих добавила също, че научни статии по репродуктивните проблеми има достатъчно и в свободен формат, за който има желание и възможност да чете, вкл. репродуктивните специалисти в България и не само  Wink, макар че някои направления, като имунологичните проблеми, свързани със забременяването и износването не са им любими  Sad
И да дам пример с имунологичните проблеми, свързани с тест за  HLA-DQa съвпадението между партньорите и примерните терапии на жената, която прави инвитро опити, независимо със собствени или донорски Я.  Thinking Защото има достатъчно научни данни свободно в Интернет, че подобно съвпадение може да доведе до отхвърляне на ембриона, независимо дали е от собствена или донорска Я, която иначе е с добро качество  Sad

# 496
Аааа не! От моя страна няма язвителна забележка! Всичко е в рамките на добрия тон (поне така смятам аз). Отдавна се знаем във форума с повечето от вас. Peace
Явно аз съм с особено мнение  за някои неща в нета и по-скоро с начина по който биват интерпретирани от някои хора  Peace
Често консултираме пациенти които "чели - недочели, разбрали - недоразбрали" идват със самопоставена диагноза и иди ги убеди, че тези симптоми може да са клинична картина на още 10 патологии....
 Аз пак ще се повторя, но мисля, че на всички стана ясно, че кръвната група не е фактор за успешен донорски опит...В нашия случай, а вярвам има и други като нас, искаме детето което ще се роди да не е кръвна група, която няма как да се получи от нашите!

# 497
  • София
Гена, направо си енциклопедия. Браво Hug Hug Hug
И на мен ми беше интересно това за кръвните групи, че все още не знаеме какви са на децата, но по това, което чета- аз съм А2+, мъжът ми 0+, значе децата са 0 или А+. Нали така?

# 498
  • София
Избиваме в офтопик, но аз мисля, ако някога успея да родя с донорска Я., да не крия това от детето. Затова кръвната група ми е последна грижа.

# 499
Ванче, така излиза 0+ или А+ трябва да са  Hug Независимо от кръвната им група  Grinning, да ги цункаш от мен  Hug
Шарки разбра за какво става дума  Wink - не за медицинската част, а за емоционалната, психологическата или каквато и да е друга - т.е. за това дали да (дали ще) кажем на децата историята с донорската Я. (вероятно по същия начин стои въпросът с донорските сперматозоиди, въпреки че там изборът е по-голям  Wink) в условията на България  Cry
А и освен кръвната група, значение имат и фактори като външния вид - очи, кожа, коса (последната най-малко  Laughing) ... пак за казването, не медицински  Mr. Green
И тук въпросът е много личен, всеки решава за себе си  Peace

# 500
Момичета аз съм 0+ дали ще чакам дълго ? Вече 7 месеца съм на естрофем/дуфастон и ми писна Sad
Вие колко време чакахте?

# 501
Момичета аз съм 0+ дали ще чакам дълго ? Вече 7 месеца съм на естрофем/дуфастон и ми писна Sad
Вие колко време чакахте?

За 5-тия опит чаках година и три месеца, това в Надежда. Кръвната група няма отношение към чакането, аз съм А+. За да поддържаш лигавицата, трябва да ги пиеш. Така е писва, но крайната цел си заслужава всичко.
Пожелавам ти успех!

# 502
През цялото време ли ги пиете тези теща, че то чакането може да е година  Shocked

# 503
През цялото време ли ги пиете тези теща, че то чакането може да е година  Shocked

Тъй като не се знае кога ще има яйцеклетки, трябва да сме в готовност  Wink
При един от опитите не бях почнала Естрофема и се обадиха, че има та се наложи да замразяваме, защото лигавицата ми не беше готова.

# 504
Дано има повече момичета донорки на яйцеклетки!Момичета давайте смело,нищо страшно няма ,направете го с мисълта ,че помагате на някоя нуждаеща се жена!!

# 505

Тъй като не се знае кога ще има яйцеклетки, трябва да сме в готовност  Wink
При един от опитите не бях почнала Естрофема и се обадиха, че има та се наложи да замразяваме, защото лигавицата ми не беше готова.

Фели, ако ми идва реда и има примерно само 5 чакащи преди мен съм съгласна, но ако предстои в необозримото бъдеще какъв е смисъла  newsm78 Подала съм си документите за донорство отдавна, но продължавам да правя опити на естествен цикъл. Никой не ми е казал да пия естрофем  Rolling Eyes

# 506
Амини извинявай, исках да кажа че при мен няма яйцеклетки и затова се налага да пия естрофема.
След като правиш ЕЦ няма нужда да го пиеш, ти правиш яйца  Grinning

# 507
Благодаря за уточнението, не знам какво точно правя ама поне опитвам  Rolling Eyes

# 508
Здравейте момичета.Пациентка съм на клиника Щерев.На 47 години съм и имам едно неуспешно инвитро.Обръщам се с молба за помощ! Нуждая се от донорска яйцеклетка, това е единствената ми надежда Ако тук има някоя мама, която да желае да ми помогне моля, да ми пише.Предполагам, че ако осигуря донор, няма да чакам дълго, като на мен ще ми дадат яйцеклетки на друга жена.

# 509
Здравейте мами. Понеже не мога да отделя много време да изчета всичко, а и честно да си призная колкото повече чета -  толкова повече се обърквам.... #Crazy Искам да стана донор на Я , но не знам нито в коя клиника във Варна може да стане това, нито съм запозната като цяло с цените заплащането и процедурите , критериите на които трябва да отговаря донорът и т.н , моля мами които вече са били донори или бъдещи мами , които търсят донори да ми помогнат като ми обяснят в резюме, за да мога в последствие и аз да помогна на някоя мама да сбъдне най-съкровенната мечта на всички жени! Благодаря предварително!  bouquet newsm51

Общи условия

Активация на акаунт