Априлче палаво лудува и за празниците се вълнува :)

• 28 804
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • в 1001-та нощ
babyboopk , без да съм специалист по осигуряване и без да съм вътре в проблема - си спомням, че тези, които се осигуряват сами - избират между 2 опции - да плащат за малко рискове и за повече (като тези с трудови правоотношения), да не би при теб да е първият вариант?  Също зависи и на каква база е осигуряването  Peace Консултира ли се със специалист или са само твои сметки? Така се оказа при сестра ми, която се е осигурявала на малките проценти, така е започнал нейния счетоводител, без много да й обяснява и в един момент се оказа със счупен крак - без право на болничен ....

Има една тема "Майчинството счетоводно" - може и там д асе допиташ - пишат момичета, които с това се занимават  Peace

Г-жа Гертруда Смехуркова, реално е така 19г.с.+1д. е 20 г.с., но за лекарите е важно колко седмици са завършени, защото това за тях е степен на зрялост, а за нас, които бързаме да вървим напред е важно в коя седмица сме влезли  Blush

Sabrina85, пий гинипрала и не умувай много, ако има доверие на лекаря си  Peace Повечето контракции - изобщо не ги усещаме, виждат се само на ехограф, той вероятно е видял, че матката е чувствителна и контрахира при всяко докосване с ехографа

# 61
a.l.e.n.a благодаря за темичката   Hug
Да се пълни само с хубави новини !
И аз моля за едно синьо щъркелче !
Добре дошли на новите мами!

# 62
...
Гертруда, и аз мисля да си направя бременна фотосесия февруари, но сама:)))

Anna, ти си професионалист. Не знам дали снимаш и като професия, но ако е така, момичетата тук може се възползват от услугите ти! Гледала съм снимки във фотографската тема.  Grinning

...
Г-жа Гертруда Смехуркова след 2 седмици също съм при Марков, може да се засечем , аз съм  на 02/12/2013г.  newsm03
Колкото до ФМ, малко съм притеснена, не че досега има повод, ама всичките изследвания много ме напрягат.

Аз съм на 09.12, малко по-късно. Мен прегледите не ме притесняват, още един повод да си видя детето е за мен.  Heart Eyes

# 63
  • София
Bunnie, изцяло се присъединявам към теб и по двете теми: за работата (и при нас положението е горе-долу същото, с тази разлика, че мога от вкъщи да върша повечето неща) и за ваксините - мнението ми е крайно отрицателно; имам приятелка, която е много навътре в нещата около ваксините (със съответното образование разбира се); тя от години ми обяснява неща за страничните ефекти, които едва сега намират някакъв обществен отзвук; дори елементарните противогрипни ваксини не действат, защо да си навирам излишно глупости в тялото? здрава храна, спорт и здрава психика - това са моите лекарства:) не че успявам всеки път да си ги набавям колкото трябва, ама към това се стремя:) Та така, улисана съм в работа повече отколкото във всичко друго и времето наистина минава бързо.

# 64
Гертруда, аз снимам само за удоволствие, фотографията ми е хоби:)
Ако някой се интересува за фотосесия, мога да помагам с линкове към сайтове на момичета, които са превърнали фотографията в своя професия:)

# 65
Привет и от мен! Разбира се - благодарности на Алена за хубавата тема и усърдието  bouquet

Днес бяха на ФМ при д-р Цолова във Фемина. Всичко е наред! Момченцето се потвърди  Blush Органчетата и частите на тялото му се развиват нормално, сърчице, гръбнак, мозък, всичко. Гледа го доста обстойно и много добре обясняваше. Даде на таткото снимка на личицето и той веднага хукна с нея да я показва в офиса Simple Smile Единствено едното бъбрече е по-голямо от другото, но докторката каза, че това ще се проследи. Надявам се да няма проблеми и възнамерявам да мисля позитивно в тази посока! По време на прегледа изпитах невероятно спокойстие и щастие. Помислих си - може би това се доближава малко поне до чувстото да си майка... И двамата с таткото се заредихме изключително!

Бебето е 440 гр., а пък аз - само с 1.5 кг отгоре, вчера докторът от ЖК ме похвали по този повод хаха.

За ваксините - нямам опит и тепърва ще търся информация. Безпокойството ми е предизвикано, честно казано, от това, което съм чувала за задължителните.

За работата - възнамерявам поне година да си взема от платеното майчинство, а за втората или част от нея - ще мисля, когато наближи.

Пожелавам на всички много приятни емоции и усмивки в тази тема! Сутринта имаше и малко слънчице, есента все още не си е отишла съвсем  Nature Partly Sunny

# 66
Bunnie, мерси за препоръката и аз съм чувала добри отзиви др. Ненов , но си избрах др.Фаикова, пак по препоръка от приятелка. Вече започна да ме следи, млад специалист е , но до сега съм останала много доволна от нея. Докато бях в болницата ми следи резултатите и ме преглежда, въпреки че нито съм и в отделението, а и все пак си имах лекуващи лекари...много е свястна, а съм чувала и от други места добри отзиви за нея Simple Smile
А що се отнася до ваксините, на младия господин само задължителните сме му ги слагали, но имам някакви спомени, за 2009-г. става въпрос, че имаше ваксини, които се покриваха от здравната каса, а ние си купихме някакви други, които били като тези  по касата, само, че по-хубави. Мисля, че после тези, за които ние си платихме минаха по здравна каса...

# 67
Alena на т.нар. "Висок процент" съм се осигурявала до сега, който включва и обезщетение поради временна неработоспособност и майчинство. И със специалисти съм се консултирала, като и аз самата имам понятие от осигурителните въпроси. Единственото, което не успявах да изчисля е месечния (по-точно дневния) размер на обезщетението и именно в тази тема (или подобна беше), която посочваш намерих линк към калкулатор за тази цел. И за да, не звуча като мрънкащо и от всичко недоволно човече, ще се опитам да илюстрирам, как стои въпроса с този тип (както и другите) обезщетения случаи като моя.
Размера на осигурителните вноски е около 30% (мисля, че беше 29,8%) от посочения осигурителен доход, който не може да е по-малко от 420 лв. Т.е. в най-"евтиния" случай самоосигуряващото се лице всеки месец трябва да плаща около 150 лв. за осигурителни вноски (+ задължителния ми членски внос), а за да получи обезщетение за майчинство в размер поне на 378 лв. тази сума трябва да се внася в продължение на 2 години, като всяка година (а от тази и на тримесечие) трябва да плати и ДОД върху реализираната печалба в размер на 10%. И тука идва заключението ми, че аз като сравнително добре образовано работещо самоосигуряващо се лице (правя уточнение, че "по закон" с професията, която упражнявам, нямам право да полагам труд по трудово правоотношение) бих получавала с около 60 лв. повече от братята, които не са си мръднали пръста и за 5 ст. за да получат съответните обезщетения. Дано не звуча.... дискриминационно, но както казах по-рано това ми е болна тема (една от причините едва сега (на почти 30) да се реша да имаме дете) и мисля, че в това отношение и с такава политика демографски прираст няма как да има в родината ни...
Съжалявам, ако е било оттегчително излиянието ми, но всеки път кипвам по този въпрос... а и не знам как да добавям "скрит текст"  Laughing
Гертруда, Ана и аз тези дни се замислям за фотосесия... много ми се иска да си организирам така и още не съм решила дали да ангажирам професионалист или да разчитам на приятели - повече любители и по-малко професионалисти  Rolling Eyes

# 68
  • Nova Zagora
babyboopk Направо се стреснах от това което пишеш за самоосигуряването,но после алена като спомена се сетих, че в нап изрично ме предупредиха преди да отбележа графите. Разликата беше 10-ина лв спомням си ясно че отбелязах болничен и майчинство.. 130 лв са ми общо осигуровките на месец и би било безумие ако взимам нещо от сорта на 150  #Crazy newsm78. Все пак се роди съмнение в главата ми и още утре ще говоря със счетоводителя ми!

babyboopk социалното маичинсво е около 100-ина лв. Искаш да ми кажеш,че ще получаваме толкова ли????Нещо не мога да те разбера?

# 69
Babyboopk, зависи какво искаш от една фотосесия и как си я представяш:) Ако искаш веещи се платове, коси и малко голота, това е сложно да се направи в домашни условия (но не е невъзможно) и тогава може би студио е по-добрият избор. Ако искаш снимки в къщи или на открито с партньора ти, може и приятели - любители да ти свършат работа. Не че не може да се обърнеш към професионалист за външна фотосесия де:)

# 70
Бъдещи мамчета! Днес бях за пръв път на йога за бременни и искам да ви насърча, ако имате възможност и време да не се чудите дали да отделите час от ежедневието си за това Simple Smile
Дори и след първата тренровка се чувствам едно такова по-леко и освежено..

arriyyaah, само 1.5 кг??!! Ти си моя идол хихихихи... аз съм около 5 кг отгоре, а не смятам, че се храня по-различно от преди.. дори се чудя откъде дойдоха тези килограми  newsm78

# 71
Sisinka87 Не съм проверявала размера на обезщетението за неосигурени лица (мислех, че е повече от 100 лв. вече..... ще го погледна, по-късно). Размерът на обезщетението за първата година, ако си се осигурявал върху минимума от 420 лв. в продължение на 24 месеца, е 90% от тази сума, т.е. 378 лв. (ако са ми правилни изчисленията).
Да не говорим, че от НАП ми заявиха, че майчинството, което ще ми се изплаща е не въз основа на дохода, върху който са внесени осигурителни вноски (какъвто според мен е случая), а върху дохода, който съм реализирала, т.е. аз може да съм се осигурявала върху 1000 лв., например, но ако за две години назад нямам такъв , а по-малък месечен доход обезщетението ще ми се изплати върху по-малкия доход....
anna_p Така е, ще трябва да го помисля и фона/обстановката какъв ще е  bowuu

# 72
  • София
annna _p     Аз също се интересувам от фотосесия на коремчето и може би по-нататък ще е хубаво да дадеш някой друг линк като препоръка  Wink
Иначе относно майчинството, аз вече съм в болнични, а когато родя живи и здрави възнамерявам след година да се върна на работа, малкото на ясла по всяка вероятност, знам ли... има много време наистина, само всичко да бъде наред пък все ще се изгледаме някак си  Simple Smile
За ваксините съм твърдо - против.  Wink

# 73
  • София
northlove, супер, давай инфо за йогата. И аз скоро се бях замислила,че трябва да се раздвижвам по някакъв начин, само ходенето пеш няма да ми е достатъчно.

# 74
a.l.e.n.a.,благодаря ти за съвета  bouquet,така и ще направя.Започвам послушно да пия всичко още днес Simple Smile.Иначе за осигуровките,въобще не съм в час,понеже от 3 месец съм болнични а съм на две работи ,не знам кое как изчисляват.Така или иначе,майчинството няма да е заплатено така,както би трябвало да бъде  Sad

Общи условия

Активация на акаунт