"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език, 2-ра тема

• 19 921
  • 144
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Става дума за 3 глагола.
Единият е от свършен вид:
сег.вр.: намалЯ, намалИш, намалИ, намалИм, намалИте, намалЯт;
мин.несв.вр.: намалЯх, намалЕше, намалЕше, намалЯхме, намалЯхте, намалЯха;
мин.св.вр.: намалИх, намалИ, намалИ, намалИхме, намалИхте, намалИха.

Другите два са от несвършен вид:
сег.вр.: намалЯвам, намалЯваш, намалЯва, намалЯваме, намалЯвате, намалЯват;
мин.несв.вр.: намалЯвах, намалЯваше, намалЯваше, намалЯвахме, намалЯвахте, намалЯваха;

мин.св.вр. (почти не се използва): намалЯвах, намалЯва, намалЯва, намалЯвахме, намалЯвахте, намалЯваха.
и
сег.вр.: намАлям, намАляш, намАля, намАляме, намАляте, намАлят;
мин.несв.вр.: намАлях, намАляше, намАляше, намАляхме, намАляхте, намАляха;

мин.св.вр. (почти не се използва): намАлях, намАля, намАля, намАляхме, намАляхте, намАляха.

Не знам как реши, че "намалЯ" и "намалИ" са в сегашно време.  Освен това няма как глаголът да е в сегашно време, "свършен вид" (както си написала).
Кажи точно за кой глагол става въпрос, защото не е ясно.
"намалЯх" и "намалИх" са глаголи със различно значение, а не в различни времена.

Както вече july1993 е писала, третата форма не съществува в книжовния ни език.

Явно не си наясно за колко глагола става въпрос.  Joy

# 61
Не знам как реши, че "намалЯ" и "намалИ" са в сегашно време.  Освен това няма как глаголът да е в сегашно време, "свършен вид" (както си написала).
"намалЯх" и "намалИх" са глаголи със различно значение, а не в различни времена.

Ако ти си по-наясно, за колко глагола става въпрос и би ли ги спрегнала?
А в какво време е според тебе Ако намаля захарта, фатално ли е?

# 62
  • София

Ако ти си по-наясно, за колко глагола става въпрос и би ли ги спрегнала?
А в какво време е според тебе Ако намаля захарта, фатално ли е?

В "сегашно време, свършен вид".  Laughing
Конкретно: "ако намаля" в минало време е "ако бях намалила".
А "намалих" е мин. св. вр. на "намалявам".

# 63
Ако намалеше работното си време и пътуваше по-рядко, щеше да го стори, защото желаеше да бъде с Джил.

# 64
  • София
Ако намалеше работното си време и пътуваше по-рядко, щеше да го стори, защото желаеше да бъде с Джил.

Кое щеше да стори?

# 65

Кое щеше да стори?
http://chitanka.info/text/23716/30

Цитат
Един боен лайнер. Дано това да намалеше излишните жертви.
http://chitanka.info/text/15677/108

# 66
  • София

Кое щеше да стори?
http://chitanka.info/text/23716/30

Цитат
Един боен лайнер. Дано това да намалеше излишните жертви.
http://chitanka.info/text/15677/108

Убеди ме.   Embarassed

Ама вторият цитат просто ме разби. Няма как да е "намалеше".

# 67
Намалявам е вярно, но намалих цената; критиките по неин адрес намаляха
Когато не съм сигурна, правя проверка Simple Smile  с 1- во л. ед.ч." Аз влизам" , не можеш да кажеш "аз влизнам". Затова влизам /излизам е вярно.
Опасен -> опасност;  каме- нен -> каменна, каменни, но име -  н  ден --> имени /дни/
Полезно за децата  http://ucha.se/videos/
july1993
Ентусиаст
Самоцитирам се, за да кажеш къде съм писала , че намалявам е в мин.вр. И намалих, и намаляха са в мин.св.вр.

# 68
  • София
Намалявам е вярно, но намалих цената; критиките по неин адрес намаляха
Когато не съм сигурна, правя проверка Simple Smile  с 1- во л. ед.ч." Аз влизам" , не можеш да кажеш "аз влизнам". Затова влизам /излизам е вярно.
Опасен -> опасност;  каме- нен -> каменна, каменни, но име -  н  ден --> имени /дни/
Полезно за децата  http://ucha.se/videos/
july1993
Ентусиаст
Самоцитирам се, за да кажеш къде съм писала , че намалявам е в мин.вр. И намалих, и намаляха са в мин.св.вр.
Оцветила съм израза в червено на предишната страница. Ето го:
Цитат
Merelenda е питала "намалям" или "намалявам" - и двете форми са в сег.вр. А аз посочих формите за минали времена и се вижда , че са различни - намалих и намалявам. Кое не е логичното ?  И как човек , който се колебае дали "излезна, "влезна" е правилно, сам да успее да си отговори ? Ами просто е - да си направи проверка Smile Вие тук на въпроси и отговори ли си играете или искате да научите как да се справяте сами  newsm78

# 69
july1993
Ентусиаст
Съжалявам, грешно съм преписала от предния си пост # 50 - намалих и намаляха. Вече не мога да го редактирам . Извинявам се.

# 70
Аз съвсем се обърках, признавам си  Embarassed
Кой каза, че езика ни е лесен? А сме си българи  newsm78  Необходима и полезна тема, ще ви следя   bouquet

В този ред на мисли, се редактирам: Ако в изречението "Кой каза, че езика ни е лесен?" думата езика се замени с български език как е правилно да се напише българския или българският?

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 11:44 от бибиту

# 71
  • София
Аз съвсем се обърках, признавам си  Embarassed
Кой каза, че езика ни е лесен? А сме си българи  newsm78  Необходима и полезна тема, ще ви следя   bouquet

В този ред на мисли, се редактирам: Ако в изречението "Кой каза, че езика ни е лесен?" думата езика се замени с български език как е правилно да се напише българския или българският?

Правилно е: Кой каза, че езикЪТ ни е лесен? и Кой каза, че българскиЯТ език е лесен? (заместваш с "той").

# 72

Правилно е: Кой каза, че езикЪТ ни е лесен?

Като го постнах и се зачудих и за това, че май и там има грешка  Mr. Green Ама и изречение съставих  Laughing Благодаря =Деси=  Peace

# 73
Как определяме дали един език е лесен или е труден?

# 74
Ами има много правила, но и много изключения от правилата  Laughing Объркващо е ....

Общи условия

Активация на акаунт