Литературен спамо-чат - 2 тема

• 31 892
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Коя "нова" на Дж. Мартин? За някакъв рицар ли беше?  Rolling Eyes Ако нея имаш пред вид, тя не е много нова май...
ММ я чете, аз не съм му фен. Мога да ти я дам, ако искаш  Hug

# 601
Естел, на Лий Чайлд чела ли си книгите за Джак Ричър?
И аз това идвам да питам  hahaha. Естел, в книгите има екшън, лафове, разтоварващи са!
Хей, момиче, иска ми се да ти кажа "Не се натъжавай", но сигурно ти е писнало да ти го повтарят... Хайде, усмихни се, пък ние ще ти стискаме палци за късмет  Hug.
Не го познавам.
Най- ми писна от "всичко ще се оправи!" А дотогава?

# 602
  • София
Хах, да, mijjjka, същата, не знаех, че не е нова! И аз не съм от запалените фенове, но това, което съм чела, ми допадна. Може би по-нататък, благодаря  Hug!

Не знам, Естел, а знаеш ли как ми се иска да знаех...!

# 603
Момичета изобщо не се впечатлявайте от хорската злоба, на нас домакините ни е добре тук, нали Hug

Герганка, гледах в гудридса че четеш една книжка на Ерих М.Ремарк, която не съм чела. Можеш ли да споделиш мнение после.  Благодаря Hug "Живот назаем" ми е любимата книга и като цяло харесвам творчеството му с малки изключения.

Много обсъждате Дан Симънс, стана ми любопитно, а и Ричър на Лий Чайлд, трябва да се запозная с тях.

# 604
Не знам, Естел, а знаеш ли как ми се иска да знаех...!
Бившия ми отговаряше "когато му дойде времето", а то все не идваше ...

# 605
Герганка, гледах в гудридса че четеш една книжка на Ерих М.Ремарк, която не съм чела. Можеш ли да споделиш мнение после.  Благодаря Hug "Живот назаем" ми е любимата книга и като цяло харесвам творчеството му с малки изключения.

Нищо не мога да кажа за другите книги на Ремарк, защото това ми е първия досег до него. Книгата е за живота на евреи в концлагер в края на войната, когато вече има надежда и само "искрица живот" в телата им, ама в пълния смисъл на думата за някои от тях. Макар че този лагер не е от "най-лошите", честно казано има настръхващи моменти. В книгата има добри примери за безкрайната жестокост, на която е способен човек, самозалъгванията на слабите душички, силата, която дава надеждата и пътя, който трябва да поемеш след нещо такова...   Hug

Аз лично ще продължа да чета Маркес. Не знам дали всички книги са му толкова тежки. Като казвам тежки имам предвид тематиката, а не четаемостта на книгата. За това и не бързам веднага да вземам следваща, а и имам доста заложени книги взети от някой, а неговите ми са лични.  Hug

Сега аз да помоля да ми кажеш за "Живот на заем", защото се оказа, че имаме много книги на Ремарк.

# 606
Благодаря за изчерпателният отговор Герганка Hug, ще я потърся и ще я прочтета.

Какво да ти кажа за "Живот на заем", толкова истинска, толкова трогателна, за жена която е болна и предпочита да вземе всичко от живота с пълни шепи, а не да се отчайва...която стига до прозрението че живота ни е дар, за който разбираме чак когато сме на път да го загубим и т.н. Нищо филосовско и сложно, а много човешко написано...имам сигурно 3 листа цитати от там, ще взема да ги сложа в гудридса, все не ми остава време...от там е израза от Бреша в Бреша, ще го разбереш като я прочетеш..Приятно четене, препоръчвам я с две ръце, и това не е от онези тъжни и отчайващи книги за болести и смърт Peace нищо че има болна жена, това е осъзнаването и приемането на това и всичките последици...

Извинявай за бързо нахвърленото и хаотично описание, но съм на работа и отвсякъде ме дрънкат за нещо ooooh! и не внимавам Grinning

# 607
  • Den Haag
Герганка коя книга четеш на Ремарк?
 Аз съм чела от него само "Триумфалната арка" преди 14 години някъде, имам леки проблясъци от книгата, но си спомням че многооо ми хареса и ми беше любима тогава. Мисля някой ден отново да я прочета. Свалила съм я на Киндъла, както и други книги на Ремарк, които мисля да прочета. Само ме притеснява, дали в книгите му пише доста за войната, защото не обичам много да чета книги за война  Confused. Моля челите доста от неговото творчество да споделят мнението си  Hug

# 608
Ако не искате за войната "Мансардата на бляновете" е първата му книга и много ми беше харесала. Няма я в читанка, уви.
"Нощ в лисабон" е много силна книга и също не е точно война, по-скоро страх и отчаяние.
А и то май само на "На западния фронт" и "Време да се живее.." си е война.

# 609
"Триумфалната арка" - една от най-любимите ми книги на Ремарк и въобще.
"На западния фронт нищо ново" - много силна, но човек трябва да е в подходящото настроение.
На фона на тези двете "Живот на заем" ми се видя не толкова добра.

# 610
  • София, България
Момичета, какви книги се намират по кашоните на Панаира?

# 611
"Нощ в лисабон" е много силна книга и също не е точно война, по-скоро страх и отчаяние.
... и любов... Любимата ми книга на Ремарк.
Но мисля, че на Ремарк поне една "истинска" книга за войната ( "Време да се живее и време да се мре" ) и една за концлагер ("Искрица живот") трябва да се прочете. "Трима другари" е по-друг вид, но също толкова типична за Ремарк. Всъщност изброих неговите, които са ми харесали (може би и "Живот назаем" донякъде). Другите или не са ми  харесали толкова, или не ги помня...

Имаше тема за Ремарк.
"Време да се живее и време да се мре" ми напомня на "Сбогом на оръжията" на Хемингуей...

Естел Бързоход, ако искаш пробвай тази книжка - "Животът може да е чудо", някъде я видях онлайн. Не я гледай като художествена литература, нали сме големи литераторки тук...  Laughing Просто опитай да вземаш някои от конкретните трикчета, да възприемеш "тактиката" за обръщане на сериозната ситуация в майтап, в абсурд, в нещо нетрадиционно и смехорийско. Дано не ти звучи многознайско, но нали попита за идейки. Наред с всичко сериозно, "духовно", мъдро и т.н., тези ценни неща за излизане от рамките са ми много полезни. Най-малкото внасят много смях, креативност и разкрепостеност в ежедневието, най-много - разрешаване на ситуации...  Grinning Sorry, ако е досадно! Simple Smile А ако решиш да се справяш сама и не приемаш такива външни неща, успех!  Hug

Скрит текст:
Позволявам си нещо не от книгата, а от самия Алексей ("герой" в книгата):
- Ако искаш нещо, което никога не си имал, направи нещо, което никога не си правил. (това е широко попупярно де, не точно от Алксей...)
- Не вярвам в чудеса, ползвам се от тях!
- Пътят усилва вървящия по него.
- На първо място работим с нашето отношение към случващото се!
- Нещата се вършат в контекст на разрешаване и усмивка, а не на подчинение и сериозност.
- Наглостта на вълшебника нараства правопропорционално на практиката.

Това е малко теория, но практиката си е лудо забавление (и ползотворно). Най-семплите неща са да излезеш с различни обувки, да сервираш шоколад с праз, да си напъхаш проблемите на склад в най-долния шкаф, да напишеш и изтриеш с гумичка лоши спомени,  да напишеш писмо от името на шефа си - за повишение, да преобразуваш сценарии. и т.н. милиони варианти според фантазията и желанията.  И да благодариш, да благодариш, да БлагоДариш! Simple Smile
Никакво вкопчване в каквото и да е, а подход на смях, лекота и изобретателност спрямо затруднената ситуация.

Ей затова не трябва да почвам да говоря, че няма спиране... И не че аз го  умея 100% на практика. Обаче би било по-зле без този "луд"  елемент в живота ми.

Ако не ти харесва, може някоя книжка на Уди Алън - той си е подобен "удю".  Joy

# 612
  • София, България
Ще съм много благодарна. Свет, ако се сетиш къде си я видяла онлайн, защото аз потърсих и нещо ударих на камък  Grinning

# 613
  • Den Haag
Благодаря ви за мненията за Ремарк   bouquet
svet65, със сигурност ще прочета книгите,които си отбелязала, дори и да пише за война  Hug  bouquet. Благодаря и за другата книга, ще я потърся  Peace

# 614
Момичета, какви книги се намират по кашоните на Панаира?

О, има много хубави неща!

Аз напр. забелязах "Калната река" и "Правек и други времена" за 5 лв. Спомням си и разказите на Иво Андрич за 5 лв. От поредицаата "Съвременна литература" на "Колибри" има много неща между 3 и 5 лв. (Моят "Роман с кокаин" си взех за 3!)

Не знам какво е останало днес обаче...

Общи условия

Активация на акаунт