(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 042
  • 757
  •   2
Отговори
# 15
  • на брега на Дунава

В Русе е така.

# 16
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аааа, Русе Simple Smile липсва ми Simple Smile

и знаете ли кой ми липсва? Дедо  
Hug но вярвам, че е наобиколен от внуци и затова не може да се включи  Hug

може да е смешно, но всеки път като посегна към буркан лютеница и все той ми е пред очите  Blush и с рорик е така с чушките  Blush

# 17
Много се радвам за новата тема, като вземем да наближаваме края на някоя и вземам да се чувствам притеснена дали ще се намерят добри хора да направят новата, обаче чудото всеки път се случва.

Joy

# 18
Зелен лук по това време бих хапнала на салатка просто с краставичка, олио и оцет. И да, точно както каза Tsv, само с ръце и топъл хляб. Също много го обичам с консервирани домати(добре пасирани) и капвам малко олио.. и настава едното сърбане..

# 19
Аз имам последни количества доматки, бях ги обрала зелени и после в мазето, да си доузряват. Знаете, нямат нищо общо с тези, от магазините.
Wafi, и аз имам салатки и репички под снега. За салатите мисля, че няма проблем, репичките обаче ме съмняват, а бяха поизрасли доста...

# 20
Благодаря за новата тема Simple Smile
При нас на морето пак нямаме сняг,а го чакаме с нетърпение за да правим снежни човеци и ангелчета Laughing

# 21
  • в здрача
На село има 38 см сняг /мерен с метъра/. Много е мокър и лека по лека се топи. Току-що говорих с една комшийка, която каза, че чистили снега от дърветата, че много се увели клоните. Ние ще си ходим утре, а баба не може да свърши тази работа, та тя не излиза от къщи като навали снега. Ако се счупят клони, ами здраве да е, ще ги прежалим. 
amica1 довечера ще го пробвам с яйца и сиренце. Чист само с малко олио и оцет много ми харесва, ама децата му се мусят. И на зелена баница го направих, дърпана, голямата не пожела да опита, въпреки че участваше в заместването и раздърпването, ама на 10 г и аз не исках да го ям. Тъкмо имаше повече за нас.

# 22
Мммм, ориз със зелен лук  Embarassed Имам няколко кутии във фризера нарязани перца за тая цел.

# 23
  • на брега на Дунава
Зелен лук по това време бих хапнала на салатка просто с краставичка, олио и оцет. И да, точно както каза Tsv, само с ръце и топъл хляб. Също много го обичам с консервирани домати(добре пасирани) и капвам малко олио.. и настава едното сърбане..
От миналата година установих ,че зеленият лук нарязан и замразен във фризера ,както и пресен магданоз и копър по същия начин, после могат успешно и вкусно да се използват за салатката от консервирани домати и олио или за друга.Вкусът е  същия.От тогава винаги се запасявам.Сега оставих под снега доста зелен лук, защото имах едни не извадени заради сушата луци ,които се отчетоха тази есен.В момента похапваме салата айсберг от магазина с пресен лук и последните узрели зелени домати също с такъв лучец. И ....чакам пролетта ,защото новите салатки на по 5-6 листенца спят под снега.

# 24

и знаете ли кой ми липсва? Дедо  
Hug но вярвам, че е наобиколен от внуци и затова не може да се включи  Hug
Из фейса ще го намериш по често:lol:сега май е по Берлинско Wink

# 25
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лозева, аз съм хард и не искам фейс  Hug

Hug ако се "видите" пусни му едно поздравче  Hug

# 26
  • Пазете Гор
Хем си бях обещал твърдо, но и тази година забравих да внеса на сухо място торопочвена смес за разсадите. Времето за приготвяне на разсад наближава, а да си набави човек почва и тор в калта и студа е доста неблагодарна задача. Нужни са ми поне триста литра смес.

В предстоящата кампания ще експериментирам с малко по-ранно засяване на семената за разсада - обикновено го правя на закрито през първата десетдневка на март за доматите и пиперките, а сега ще изтегля напред със седмица до десет дни.

Разсадът са пролетни марулки подготвям най-напред - пускам семенцата десетина дена преди доматените.

# 27
Куркума, късият ден да не ти изиграе лоша шега?
А какво съотношение правиш торф/почва? Пясък слагаш ли и обеззаразяваш ли?

Аз бях питала и по-рано - ако някой предлага семена на зеленчуци, изпробвани, може да ми пише. Не ми се иска да вземам готови пакетчета от веригите. Или пък да споделите вие откъде си купувате семена за зеленчуците?

# 28
stelt77  bouquet
Куркума и ние не сколасахме със сместа за кофичките  Cry-ще се дебнем с времето и накрая пак ще сушим пръст до радиаторите  Joy
Нас снега ни завари с по два тунела зелен лук и зелен чесън почти готови за пазар-да видим дали ще имат късмет да не се поразят.
Все още има доста праз-беше по-дребен,а и на мястото му напролет ще се разположат червени калифорнийски червеи та не бързаме с обработки.
Имаме и около 200 квадрата почти готов спанак-за жалост ни спряха поливната вода много рано иначе до сега да е заминал по баници  Laughing.Има и други 200 поникнал,който би трябвало да е готов  февруари-март.
Салатите ми бяха голямата мъка тази есен-4 пъти купувах семена,започнах да сея още в края на август-нищо  ooooh!Накрая като се прибрахме в града в началото на октомври намерих пликче професионални семена от миналата година.Посях ги буквално с яд и не съм им обръщала повече никакво внимание.А те взеха, че поникнаха и дори няколко пъти правихме салата от тях  Mr. Green
Преди две седмици разсадихме,но ще ги завивам,чак на пролет.
И в тази връзка - струва ми се, че повечето семена в малки разфасофки,особено по веригите са напълно безнадеждни.преди петнайсетина години говорих с един дядо, който през младите си години е градинарствал в Австрия.Та той с лукава усмивка разказваше как клиентите очаровани от вкусните домати на градинарите търсели семена.И купували.Само, че от тях нищо не никнело,защото нашенци предварително ги попарвали с вряла вода.После и разсад продавали на австрийците-с яко стиснати пръст и корени във вестника-като вземеш да ги разделяш се изпокъсват всички коренчета....И накрая любителите градинари пак се нареждат пред сергията ти за домати  ooooh!Мислех си тогава, че дядото се майтапи.Но това с разсадите от години го наблюдавам по нашите пазари и май дядото е бил искрен....

# 29
моми4ета зеления лук и 4есъна дали ще измръзнат , 4е половината ми ве4е са израснали много ?

Общи условия

Активация на акаунт