(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 153
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
Американски са източниците, установили хермафродитацията на рибите, пък и на мъжете в щата, произвеждащ най- много царевица.
Това означава ли че пръскат със самолети от въздуха, не.
Щото аз имам и статия(изследване) за хермафродизация заради антибиотици и хормони в пилешкото месо.

И се регистрира само за да напишеш това  newsm78

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 20:53 от Titina

# 436
С доматите как да е, аз трудно намирам колци за фасул.
Вместо запис: "вариант за добив на колци са буковите и ясенови издънки". Simple Smile В нашия край се казват "бобовици".
Ще следя темата като пишман-земеделец. Много има да уча, но и имам известен, макар и доста скромен, опит.

# 437
  • Русе
   Записвам се сезонно. Въпреки, че ММ върти градината, аз съм проводникът на иновации и "алтернативни" технологии. Приготвила съм на леля ямболски, запазени, селектирани от нея семена. Миналата година дадоха невиждана реколта от сладки домати и чушки. Ако успеем да опазим разсадите от котето тази година пак може да се получи.

# 438
Доматения ми разсад е спрял развитието си от две седмици. Не знам какво да го правя. За пръв път ми се случва. Cry

# 439
Титина,нали се извиних вече ,че написах мнението си.Просто преди време гледах двучасов филм за замърсяването ваксините и прочие на един америк.журналист,който отиде и внесе изследването си в сената.Както казах няма да ви занимавам с мислите си,и ви моля да прекратим тази тема.МОЛЯ!

# 440
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Доматения ми разсад е спрял развитието си от две седмици. Не знам какво да го правя. За пръв път ми се случва. Cry

да не би да му е студено?

моите чушки са като заспали, но не ме притеснява Simple Smile живи са, ще се събудят Hug
а посетите на връх празника  Blush репички вече са изпънали коренчета и даже две малки зелени листенца.
мал1о знае, че са негови, но още не знае какво са  Laughing

# 441
Az днес ще сея домати останали от бабата на съпругът ми ( което ще рече домашни семена предавали се между поколенията повече от 100 години). Надявам се да поникнат...

Снощи поглеждам краставиците, за 3 дни са изникнали и станали по 3 см...като гъбки бързи. Сега чакам купените семена домати и чушките и пипера.

reni7377, поста ми беше към absurt, за това съм цитирала и негов/ин пост

# 442
Добри в оранжерия ли сеете репички толкова рано?Нямам търпение да довършим нашата оранжерия.От мерак посях рано доматите и сега забавям пикирането,че да са готови средата на март.Анемония ,на колко време е разсада?                                                                                                      Ей,Куркума!Наздраве с мелнишкото!

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 21:45 от reni7377

# 443
  • Пазете Гор
Наздраве, reni7377. Виното е отлично, едно от най-добрите които съм пил някога. Изба "Лозницата", прокопана ръчно в един от пясъчните хълмове на града, пропита с вековни винени аромати. 40 дка собствени лозя с ограничен добив (до 400 кг/дка): Широка Мелнишка, Сира, Мерло. Сухо, та чак събира устата на човек. Ароматът е много богат, а какъв апетит ми отваря...

А десертното вино е поезия съща.

Заговорихме се със винаря и покрай другото ми предложи калеми за ранно десертно грозде Палермо, които да сложа върху безполезните Отели, които имам. Не бях чувал досега за калемене на грозде, но това нищо не значи, аз в лозарството съм много бос. Дано да се получи, защото от описанието на сорта ми светнаха очите: ароматни, едри като афъзки зърна, красив отрупан грозд, ранозреен и издръжлив на транспорт и съхранение.

При мене лятото не е кой знае колко слънчево, земята е студена, та тъкмо ранозреен десертен сорт ми е нужен.

# 444
st. Dobri, не мисля, че му е студено.17 градуса, както всяка година до сега. В по-топла стая не смея да го сложа.
reni7377, семената сях на 08 01.
Днес ще му забъркам една супичка от мая. Ще видим как ще му се отрази. Mr. Green

# 445
  • Варна-София
За киселите почви да кажа - ябълките, нектарините, ягодовите, картофите и топинамбура, тиквовите, сладката царевица, доматите и репите ги обичат. Добре се развиват и рози, лалета, обикновените праскови (но не и на подложка бадем), крушите, кайсиите, бобовите, морковите, патладжана, чесъна, магданоза, граха, пиперките, репичките, спанака.

Органиката след варене на ракия - ОК.
Обаче органика от сурови костилки само изглежда перфектна - реално потиска развитието на растенията, пробвано тъпо и упорито многократно с един и същ резултат.

Аз ще чакам да дойде 1 март - тогава ще сложа половината семена от домати,, които смятам да пикирам, а на 15 март ще сложа другата половина, която няма да пикирам. Всичко това ще засадя навън в периода 22 април - 1 май.

Вълк, последната ни вила е правена и е чудесна. Един човек на пазара във Варна държи магазин за ковани железа и при него я пазарихме. Трябваше само да му кажем, че искаме дължина на зъбите 30 см. Мисля, че това му беше първата вила в живота, обаче е без грешка.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 09:28 от amica1

# 446
няколко пъти съм била в Мелник,но само веднъж в една тамошна изба.Спомням си ,че   се катерихме по един стръмен песъчлив склон докото се доберем до нея.Имаше няколко пещерни помещения и доста бъчви.Пчерпиха ни домашно козе сирене а стопаните бяха много приятни хора.Ние с мъжо за трети път се опитваме да правим вино(от Хамбуски мискет)Първия път малко количество но много хубаво,втория беше несполучливо и тази година стана чудесно вино.Не знам защо понякога се получава а понякога не.  Амика,здравей!Най сетне мога лично да ти благодаря за всички рецепти за нашите градини.Никъде другаде не можеш да получиш толкова практическа информация.А за доматите искам да питам: ако сложиш семената на 1 март до 22 април ще бъдат ли ОК?Аз миналата год.сложих на 10февр. и садих към 25април.                                                                                                                       

# 447
  • Варна-София
Отговорът е ДА ПАК ЩЕ БЪДАТ ОК.
Но от ОК до ОК има разлика по отношение на ранозрелостта.
Например ако сложиш семената през януари, февруари, ще се наложи да съобразяваш условията, в които ги отглеждаш, да задържаш развитието им. Затова пък ще имаш шанса да получиш по-рано домати.
Докато от доматите, които традиционно слагам на 15 март и остават непикирани, масовото зреене е през юли-август.
Хибридни Рила и Оптима сложени на 1 март започват да ми зреят юни-юли.
Хората, които слагат семенцата през януари-февруари садят разсада цъфнал, че и вързал.
Аз нямам много възможност да регулирам температурите на разсада, нито пък имам много място да държа пикираните домати, така че това е моята формула, както я писах по-горе.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 12:29 от amica1

# 448
Права си за липсата на място и пр.затова сковахме едни етажерки и пак няма да ми стигне мястото.Не знам при вас на морето как е но тук в Русенско през юли като започнат жегите,доматите спират да завързват и каквото е вързало-вързало.Така до към средата на август и после се съживявят.Това обаче не се отнася за ранните сортове,които изнасям на вън към 20-25 април.Не знам дали просто успяват да наредят до юли по 3-4 китки,които после си зреят регулярно заради по благоприятното (хладно)време или това е заради особенностите на сортовете.Та по тази причина мислех тази пролет,да изнеса повече разсади и по рано под найлон и агривело.Не знам дали си видяла,че садя само в повдигнати лехи и мисля,че с найлона и лехата ще им е по топло.Чудя се и дали да затопля самата почва отдолу(с кравешка тор,както се прави топла леха, или да изпробвам препарат Байкал м1 като руснаците и седем дни преди разсада да извадя пръст да сложа органика,изливам от препарата,връщам пръстта и бактериите като ядат органиката ще затоплят земята .  Ей това ми е дилемата.Като не съм пробвала нещо много ме е страх да не ми заминат доматките,а пусти мерак за по ранно и по добивно производство.                         

# 449
A m b e r  Hug-не можаха миналата година да стигнат семената до мен  Wink
анемония,може ли да ги видим?В каква почва ся?
Рени, не ти остава нищо друго освен да направиш пробно всички методи-наблюдаваш,пишеш си кое-как и за догодина ще си имаш ясна представа.
Според мен ако мислиш да разсаждаш след средата на април един найлон и евентуално при опасност от минусови температури нощем-някоя стара черга отгоре, ще са ти достатъчни.
При нас всяка година така опазваме пипера на студената леха.
Има и нещо специфично при твоите сандъци-охлаждането на почвата в тях става не само през повърхностната площ, а и през стените.Не е едно и също като ако лехата е в земята.
Моите планове са да разсадя ранния домат под тунел още в началото на април....а при благоприятна прогноза мисе ще и кофичките с разсад да извадя под тунел още през март.Тук,в апартамента не им е достатъчно светло и ще се издължат.
Но ще действам според прогнозите за времето.
Този Байкал  newsm78 ми е малко как да кажа, като пенкилер лекарство  Laughing
Бактерии си има достатъчно в почвата и още повече в торта-нали те я преобразуват от прясна и добре угнила и полезна.Както и окисляването така нареченото "горене".При наличие на кислород той е основния провокатор на окислението.При анаеробното,безкислородно тази работа вършат бактериите.
Що не слушах повече в часовете по химия  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт