(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 039
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
  • На Дунава
Manandy, много благодаря за изчерпателния отговор, точно това ми трябваше. Щом при спазване на технологията няма осезаема миризма, бих опитала.
Куркурма, на балкона има много място за много контейнери, даже се сдобих с такива. Само че липсва пряка слънчева светлина - напълно. Светло е (южен балкон), но поради разположението му в архитектурата на сградата и поради факта, че е закрит отвсякъде, освен отпред, слънце огрява само върху парапета. Измислихме обезопасена конструкция, върху която да мога въпреки силния и постоянен виенски вятър да сложа дълги сандъчета, и така производството ми някак се ограничи само върху различни марули, подправки и грахови поници за салата. Садих и навътре из балкона, пониква и започва да боледува, остава дребно на ръст и умира. Отказах се. Само на четирите линейни метра перваз ще трябва да гледам. Но пък с ентусиазъм!

# 61
Моят компостер е на двора, даже са два, предполагам, че слагането на почва намалява и популацията на насекоми разни по повърхността, защото аз като отворя капака и се разлитат безброй винарки, оси и разни други твари. .
Не знам какви червейчета имате предвид за компостера, аз слагам активатор -  съдържа някакви дрожди и ензими,  които са за компостер, прахообразна субстанция, за по-бързо протичане на процеса, но не мога да спазвам изцяло технологията, която включва и разбъркване,защото обемът е много голям и е мисията невъзможна.
При спазване на технологията - да има и в повърхностния слой от активатора - не мирише. Ще пробвам другото лято по метода на Мананди, ще връщам малко от готовия компост отгоре.
Според упътването с дрождите компост става за няколко месеца, при мен е година.
За този срок при мен  обаче яйчените черупки не се разграждат, ако не да начупени на дребни парченца.

# 62
...аз слагам активатор -  съдържа някакви дрожди и ензими,  които са за компостер, прахообразна субстанция, за по-бързо протичане на процеса...
Ако почвата е жива(не е използвано системно пестициди и минерални торове) в нея също има дрожди, бактерии и червеи. Така, че освен за намаляване на миризмата и насекомите, тя действа и като ускорител(активатор) на гниенето.

# 63
  • на брега на Дунава
Като активатор може да се използва мая за хляб и лимонена киселина.Маята се оставя да шупне с малко хладка вода няколко часа ,добавя се лим.кис. и се излива в средата на компостера.Развива температура около 75 градуса в центъра на компоста.Четох го някъде ,но не съм опитвала още.

# 64
bushkata, къде се намират парцелите, които работиш?
Чия собственост са? Под наем ли ги ползваш?
Къде в софия може да се купи разсад?

В село Герман са. Майката на една приятелка ни ги урежа - от нейни съседки, които не ги работят.  Не са ни искали пари.
В София разсад има винаги на жеснкия пазар.

Буците ще измръзнат и най-вероятно ще се разпаднат, но това зависи и от типа на почвата. За коренищата обаче ще се наложи да поработиш. Има много видове треви, които изобщо не се страхуват от такова изораване, а напротив - то ги стимулира към растеж и ги размножава вегетативно. Та лека-полека ще трябва да почистиш мястото. Надявам се и пожелавам да нямаш от най-упоритите треви все пак, като троскота. Няма да е ника лошо тракторът, след като е изорал и да култивира и бранува изораното. Невъзможно е да се сади зарзават в почва, която е претърпяла само дълбока оран. Още обработки трябват, мисля си.

Противниците на класическите почвени обработки препоръчват за такива случаи дебелото мулчиране. Идеята е, че дебелият слой мулч ще затъмни и подтисне плевелите. Предлагат се варианти за застилане със специални или обикновени отпадъчни тъкани или велпапе, в които се пробиват дупчици и се засажда само кутурното растение.

Има хляб в тая практика, но мисля, че ще постигне още по-добри резултат, ако се комбинира умно с класиката.
О, да. Ще брануваме на пролет - той трактора ще мине да бранува всички места, ще се включим и ние с нашето.
Доста е голямо, иначе мислехме за някакво покриване.
На село съм покрила част от двора със стари черги колкото имах. Без копане, ще пробвам на пролет да садя в дупки и да видим също до каква степен ще задушат растителността под себе си.
"...ако се комбинира умно с класиката." - там някъде е разковничето, май Simple Smile

# 65

Противниците на класическите почвени обработки препоръчват за такива случаи дебелото мулчиране. Идеята е, че дебелият слой мулч ще затъмни и подтисне плевелите. Предлагат се варианти за застилане със специални или обикновени отпадъчни тъкани или велпапе, в които се пробиват дупчици и се засажда само кутурното растение.

Има хляб в тая практика, но мисля, че ще постигне още по-добри резултат, ако се комбинира умно с класиката.

Съгласна съм, макар и голям фен на мулчирането Simple Smile

Миналата година изкопах три лехи от троскота, колкото и мулч да слагах, това изниква отсякъде, голяма гад Simple Smile Много зле бяха лехите.  Сега есента поизрових коренищата, сложих листа отгоре да му топлят за зимата и се надявам на по-добри резултати.

# 66
bushkata, къде се намират парцелите, които работиш?
Чия собственост са? Под наем ли ги ползваш?
Къде в софия може да се купи разсад?

В село Герман са. Майката на една приятелка ни ги урежа - от нейни съседки, които не ги работят.  Не са ни искали пари.
В София разсад има винаги на жеснкия пазар.
Герман ми е доста удобно. Аз живея наблизо.
За другото лято съм уговорил да ползвам част от градината на брат ми. Малко ми е далеч. Въпреки, че е купувана с мои пари, чувствам известно неодобрение от някои индивиди, което пък ме кара да се чувствам неудобно.
За по-другата година ще търся или да купя нещо или да наема.

# 67
Ще разпитам дали би се намерило още място, което да дадат на теб (то място има, въпроса е да има слонен да го даде за ползване). Заради някакви вътрешносъседски дрязги такива неща трудно се уреждат. Ей на и нас ни преместиха на ново място (което пък е по-добре, щото е почивало сума години), макар че тазгодишното май няма да се обработва.
 Peace

# 68
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз обичам ясните неща: това е мое, а това твое, не пипам чуждото и ми се иска да не пипат моето.

ако някога ми се наложи да използвам чужд парцел бих направила необходимото да е ясен срока и да няма такива: ти засей, а аз после ще обера  Tired или в случая на Бушката, облагородено, подготвено, изчистено от треви и саморасли дървета и хоп, вече си го искам обратно...  Tired

троскота тръгва и от малко парче корен и ни най-малко не се влияе от покриване, завиване, изобщо от опити да се унищожи по по-лек начин  Tired

донесоха ни с пясъка и "пойде та се не виде", както казваше бабчето ми. лятото покрихме пясъка с балатум, сложихме басейна върху него и цяло лято беше покрит така. есента вдигнахме балатума и троскота си беше отдолу, само малко блед, за седмица се оправи и стана такъв, сякаш никога не сме го мъчили. хубавото е, че от пясъка се скубе лесно, но от тревата наоколо ... Tired

# 69
Потвърждавам. Чудовище безсмъртно е, мразя го с огъня на хиляди слънца, дет' се казва. Цяло лято се гоним с моя, пълзи ми от пътеката в лехите, аз скубя, той пълзи.. Но няма да стане, тази пролет ще раздигам пътеката и белким се оттърва. И без друго плочките имат нужда от подравняване.  Crazy Дупе да ми е яко.

# 70
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Потвърждавам. Чудовище безсмъртно е, мразя го с огъня на хиляди слънца, дет' се казва. Цяло лято се гоним с моя, пълзи ми от пътеката в лехите, аз скубя, той пълзи.. Но няма да стане, тази пролет ще раздигам пътеката и белким се оттърва. И без друго плочките имат нужда от подравняване.  Crazy Дупе да ми е яко.

Confused минава под метър-метър и нещо пътека и са намърдва пак
не е много био и еко, но и глифоган не го мори  Tired

# 71
To и аз предпочитам ясните неща, но там не се получава.
Това, дето го обработвахме тая година го получихме чистено, не сме го чистили ние.
За догодина мястото е непипано, та се наложи да оре трактор като за начало (иначе съседите орат всяка есен, дълбоко, неясно за мен защо).
Непосредственият ни съсед (разбирай - дели ни 20 см пътечка) е неприятна личност - гази нашите лехи. Догодина година пак той ще ни е съсед, но по друга допирателна. Нищо многогодишно не можеш да посееш, защото нямаш гаранции, че догодна ще си пак там.
Нямам обаче други опции за сега, та играя по техните правила. Земята е хубава, има слънце, има вода (всеки си влачи помпата), та ме устройва.

Бяхме на село за няколко дена - изрових земната ябълка - оказа се, че има толкова много! Сяхме я пролетта. Много ме зарадва!
Взехме си и единствената тиква, която там порасна - освен, че е красива и симетрична, сеоказа и сладка, вкусна и с много "месо". Добре се е справила сам-самичка.

# 72
  • на брега на Дунава
Не знам дали става със глифоган , но с раундъп става със сигурност.Само че не е био и изобщо не съм сигурна дали е вярна информацията за въздействието му върху почвата и растенията.Обаче съм го изпитала защото пръсках на улицата около основите на къщата и троскотът изчезна напълно и наистина тотално.

# 73
  • Пазете Гор
Поетичните трънчани казват, че троскотът никне и след като мине през конски гъз, да ме прощавате за буквализма. Вярно е.

А борбата с него с чисто механични средства не приключва за един сезон, но в рамките на два-три. Много важно е, ако в градината ни има троскот, да "обкантим" лехите си с V-образна бразда, дълбока около 15 см. Тя се прави с права лопата, както сме обърнати с лице към обработваемата площ. Забиваме лопатата и обръщаме буцата с тревата към пътеката.

# 74
Не е достатъчно според моя опит, трябва да се извади буцата и да се махне, иначе гадта се самонасажда пак. 

Не стига ли, че още се боря с троскота, ами това лято се настани и някакъв широколистен плевел, пълзящ.

Всяка година каня да оградя зеленчуковата градинка с нещо от сорта на ПВЦ лентите, които продават и все не стигам до там.

Общи условия

Активация на акаунт