(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 080
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: X
Поетичните трънчани казват, че троскотът никне и след като мине през конски гъз, да ме прощавате за буквализма. Вярно е.

 Mr. Green Mr. Green Така де, да си кажем както си е.

Парчето от двора, което е заето точно от зеленуците, беше изцяло в троскот, когато купихме къщата. То е отделено с дълбок бордюр от всичко друго и точно там е и чешмата, която си е стояла пукната едно доооста дълго време, така че нашият троскот беше и поливан доволно. Да не вземе да заслабне нещо. Битката беше епохална, единият минава и точно така, поне 15 см дълбоко обръща с лопатата, а другият лази и събира.  Така мисля да практикувам и с пътеката.
Както и да е де, исках да ви питам друго.
Има ли подправка, от която да се просълзявате? В добрия смисъл, от умиление.. Усетих се, че дарявам с минута мълчание буркана с джоджена всеки път. Нищо не ми мирише на 'вкъщи' както това.

# 76
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
И аз всеки път преди да ползвам сушена или прясна подправка стривам малко между пръстите си и вдъхвам... Изключително трудно ми е да кажа коя ми е най-домашна и уютна. Може би сушеният девесил, и сушените листа целина, понякога мащерката. Джодженът. Чубрицата.

Всичките!


# 77
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Поетичните трънчани казват, че троскотът никне и след като мине през конски гъз, да ме прощавате за буквализма. Вярно е.

А кокошчица дали няма да му види сметката?

Дедо май  казваше, че целина се чисти с сеене на жито?
Житото задушава  много плевели? Недостатъци?
Аз мисля за черния двор. Братовчедка ми , комшийка , ще зимува и завъди, пуйки,коза пилета. Пустия му пирей, , не мръзне и при - 5 градуса. Като си ида , ще моля за командировка на кокошчици , пуйки, коза в черния двор. Зелене е се ,една морава ,като че ли не съм я гледала като писано яйце не като Мананди зелето през рамо, а през пръсти.

някакъв широколистен плевел, пълзящ.    

Уф,все му забравям другото име?

Съвлък?

Последна редакция: пн, 16 дек 2013, 21:31 от rorik

# 78
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
и аз се замислям, че май само кокоша напаст ще оправи троскота  Laughing

цяла година мрънкам, че искам да опитам онзи метод с кокошия тряктор, а сега се оказа, че комшиите са завъдили кокошчици, и пилета има, щъкат, ровят и чирикат по цял ден. мога да ги "наема" за седмица - две, да видим ще има ли ефект Simple Smile

вече съм провела предварителни разговори с главата на комшийското семейство, остава да убедим и врата, че нали казано е: глава, глава, ама се обръща накъдето вратът я обърне  Whistling

# 79
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Идеята с кокошчиците е отлична. Торене, унищожаване на вредители, плевене и взимоизгодно междусъседско общуване.  Grinning

Кокошчиците биха били отлични помощници и в по-късен етап от развитие на градината, ако не беше навикът им да ровят. Затова в градините с поотраснали растения се препоръчва да се пускат патици, юрдечки. Те са повече месоядни и не ровят, торят, чистят и правят градината жива и весела. Стига им едно коритце вода, а ако имаме и повечко място, може да се изкопае и малко езерце - около кубик-два. Намират се лесно винилови платна - от билбордове или най-добре стари ТИР-покривала - за дъното на езерцето. Продават се и някакви корави калъпи за езерце, ама почват от 200 лв.

# 80
  • Мнения: 86
Аз да прибавя към мъката с троскота и поветицата  ooooh!.
Миналата година от място двайсетина квадрата напълних 4 двадесет и пет литрови баки със събирани коренища-няколко дни чоплих сантиметър по сантиметър.И да не си помислите, че се справих-изобщо не проличаха усилията ми  Laughing-растеше си през лятото като разсаждана.
Сега чета за троскота, че вегетативните му корени са в слоя от 0 до 15-20 сантиметра.По -дълбоките само го хранели без да могат да се размножават.Та според старите буквари по земеделие след есенна оран напролет трябвало да се мине с култиватор тип "лястовичи опашки" или брана.Те щели да измъкнат коренищата на повърхността и после само трябвало да се съберат.Голямо събиране ни чака като се има впредвид, че прибавихме още почти два декара, а те са доста отроскотени  Mr. Green
Глифозат сме прилагали в предишния си градинарски живот-не става с едно пръскане .Умират зелените стръкове, а троскота има огромни количества "спящи" корени.Та те си се развиват след пръскането и имам чувството, че сякаш са допълнително торени  #Cussing out.После влизаш в омагьосания кръг на безкрайно пръскане и тровене....
Според мен истината е в сеитбообръщението и подходящите и навременни обработки на почвата.Изпитана истина е, че житните ограничават троскота , люцерната също...
Но при градини използвани основно за зеленчуци става мисия невъзможна  Thinking

# 81
  • Мнения: 8 995
Ей го моя плевел, не е поветица, но много бързо завзема територия.
Пълзящо лютиче, пише, че за година едно растение може да се вкорени в до 60 възела.  ooooh!

http://prikachi.com/images.php?images/531/6861531c.jpg

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 22:35 от нова

# 82
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ха , като търсих тормозещия ме съвлък - поветица , попаднах на това

http://www.hairhealthjournal.com/bg2NbMzSq/

http://www.hairhealthjournal.com/bg2NbMzSq/
http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL+vl6uDw8fLi7iDn4CDq7v … jbXNnMjY5ODM1NjE=

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http: … 3D939%26bih%3D557

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&h … DziXIAmKR402N1OIg

Това му е рода

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&h … lvG3LaPCXLC4OnH1g

Учудващо в този род е и щавляка - лапада , киселеца. Учудващо колко много микроелементи и витамини има в щавляка!!!

Вижте в дясно 58 % витамин С

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&h … _MxJW8vbLy1U2sBlg



Това е бръшляна

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8A%D1%88%D0%BB%D1%8F%D0%BD

Черна поветица

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&h … DziXIAmKR402N1OIg

Растения със сърцевидна форма на листата , гроздови съцветия, увивни съдържат ресваратрол .
Превждат се като лоза, елда, черна поветица .Дали такива са  нашата поветица , бръшляна?


ресвератрол   Resveratrol  

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&h … qmtq5TYuxE4y8NSIQ

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 03:08 от rorik

# 83
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Уф каква мъка е с новия изглед на форума.  newsm78

# 84
  • Мнения: 26
Интернет браузъра ли нещо се скапа или просто новият интерфейс на форума е доста недоносен?!
А кой каза, че новото е по-добро от старото  ooooh! ?!

# 85
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Опитват се да променят изгледа на сайта.
Като всичко ново трябва да се настройват нещата.
Демек , ни разместиха картинките ..
И аз се опитвам да си редактирам мнението , ама проблема си е в моя телевизор .
А и пълнолуние е. Та луната опъва "струните" 

# 86
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Привет , докато  е стария изглед . .

Садих си чесъна предната седмица. На 5-6 см земята беше замръзнала . Мястото ми е малко сенчесто. Ще оцелее ли?

Винцето ми е нещо мътно . Ама слаадко. Липсват ми искриците .
Разликата с миналата година е че взех назаем мелачка за грозде, че "циганите" приватизираха моята,  и тя много го смачка. Моята само го пукаше. И вря по-бавно, че правих къпано вино.Като го брах заваля дъжд и му беше малко студено. От 5 г. правя вино  , но никога не съм се замисляла дали джибрите трябва да паднат или не ? Затворих го късно , но и по капаците имаше капки вода, де , та не зная късно ли е било или рано? Запалих му клечка и тя си горя.  Спецовете казват да не го отварям , като отточвам ще се избистри. Спецовете казват че виното си прави шапка от някакъв газ . С химията съм на вие.
Как варите ракията? Че имам и тая задача да върша? А ще я върша за първи път.
Сложих от старото вино за оцет , ама защо не стана? Все едно че не е стояло цяло лято на слънце? Даже си се пийва. Май трябваше да му сложа оцет за мая?

Кайсията ми е за чистене от сухи клони , може ли сега да ги поизчистя или да чакам по-нататък? 

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 23:09 от rorik

# 87
  • Мнения: 748
Мъжо в къщи е по вината и каза ,че тази година не успяло да преври нашето,малко газирано стои.
А ракия за първи път прави и до колкото разбрах ,много е важен казана.В някои казани ракията миришела кофти.Мъжо ще прави в един казан препоръчан от негов приятел,миналата година много му харесах ракията,като купешка,мека,пивка,а бе чудна.А и замерването го правиха технолози от нашенския завод,че и то било важно.
Аз съм по салатите и мезето ,а от него питието Simple Smile
И да питам тези които ползват дървени колчета за доматите дали ги обеззарзяват и с какво?

# 88
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Важен е и казанът, и казанджията. Казанджията в селото на моята благоверна е много реномиран, идат през три села да пекат при него. Хем всякакви - и плодови, и гроздови ракии, че някакви зърнени пърцуци също пекат.

Вчера се съоръжих с бутилки и едно маркуче, та бутилирах мискета. Избрах италиански бутилки от зехтин, някак са ми уютни за вино именно те. Топих главите им в купа разтопен ароматен восък. Като картинка станаха. Редя ги мазето, там прашасват, мислят и се превръщат в елексир с цвят на презряло жито с мъничък нюанс розово. Ще ги пия догодина.

Пущам във всяка бутилка гроздова по една пръчица сърце от черничево стъбло или акация. Омекотява вкуса и оцветява много фино.

Наскоро четох, че течността за чистачки, която се предлага по магазините почти изцяло се състои от метилов алкохол - вещество изключително токсично, вредно при поглъщане, но и при вдишване. Освен това, дори и да не проникне в купето на автомобила, веднъж изпръскано на стъклото то не изчезва, ами замърсява природата. Та си мислех, че "отпадъчните" продукти при дестилацията - патокът и първакът - доколко са по-подходящи за употреба. Изглеждат ми съвсем приемлива алтернатива, като разбира се, ще трябва да им се сипе малко син или розов препарат за стъкла - не толкова заради почистващите им свойства, а заради оцветителите, за да подсказват с неестественият си цвят, че са негодни за пиене.

Ей, много зеленчуков пост написах, няма две мнения.

# 89
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
зеленчуков си е поста, много зеленчуци побира Wink

а за течността за чистачки  Confused все си мисля, че ако някой го предложи ще се получи старото "де го чукаш, де се пука"

Скрит текст:
стара съм и помня един наш голям артист, който беше решил да се прави на политик с какъв патос съобщи, че при направените изследвания на река около Велико Търново се установило безбожно замърсяване - водата не замръзвала и при -30 градуса.
веднага му предложиха водата от тази река да се бутилира и да се продава като антифриз

Общи условия

Активация на акаунт