(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 091
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 854
Да, трябва да има в магазините. Мая за сирене си се казва Simple Smile
На шишето пише дозата - колко капки, на колко литра мляко.

# 106
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
Някъде из готварския четох, че се продава на капки в големите магазини. Аз не съм виждала, но мисля, че това е начин, иначе не знам как би могло.

мая за сирене - но май не става за подквасване на мляко Blush



закваска за кисело мляко - но не съм пробвала  Hug

# 107
  • Мнения: 86
Честито Рождество Христово!
Здраве, мир и благоденствие на всички!
А сега -за млякото-позволявам си да се изкажа, защото брат ми отглежда 20 крави, а аз правя сирене и продавам част от млякото  Grinning
Първото стъпало за качествено мляко е храната на животните-нашите основно пасат-дори и в момента са на ливадата.Зобта им се прави от прясно смляно зърно, без прибавени хормони и антибиотици.Млякото от болни и лекуващи се животни не е стоково мляко-то отива за храна на теленцата.
Второто стъпало е безупречна хигиена на доилни апарати, гюмове, вимета, ръце.Издоеното мляко няма досег с прах, насекоми....
Следващото стъпало е незабавното охлаждане на млякото, за да се предотврати размножаването на бактеририи и гъби...На село най-голям консуматор на електричество е 200 литровата хладилна вана...
Най-голяма част от млякото заминава към манра в хладилна цистерна, друга част правя на сирене по поръчки на клиенти.Ежедневно към клиенти се отправят и десетки литри мляко-охладено и налято в нови !!! PVC бутилки за хранителни нужди и доставено максимално бързо до клиента.
И в млякото не се добавя нищо-нито вода ,нито консерванти!
Мляко продаваме от повече от 20 години, а последните два месеца това ми е основното задължение-до сега нямаме оплаквания, че се е пресякло или не се е подквасило  Mr. Green
Подквасата не допуска замразяване-става негодна, както и самото кисело мляко след замразяване.Но пък може да се замрази прясно мляко и след размразяване успешно да се подкваси.
Начин за съхранение на кисело мляко и съответно подкваса за дълъг период-дори месеци и стерилизирането на бурканите.Вариш до кипване, охлаждаш до около 40 градуса,прибавяш подквасата, гушваш на топло за 2-3 часа, охлаждаш в хладилник до стягане и след това запечатваш с капачка и бъкваш за 2-3 минути.
При сиренето начина е следния-суровото мляко се подгрява до 73 градуса за 15 минути-пастьоризация /по-високата температура променя структурата на белтъка, а той, не маслеността е основно важен за хубаво сирене/.Следва бързо охлаждане до 37 градуса,прибавя се сирищна мая-наистина извлечена от стомахчетата на животни сукалчета,дори самата част се нарича "сирище".Гушва се на топло с любов и благи помисли и след час и нещо-два е подсирено.реже се,цеди се, пресова се....на мен ми отнема около 7-8 часа  Rolling Eyes цялата процедура ,получаваме превъзходно прясно сирене.Това лято на няколко пъти клиенти го оприличаваха на моцарела  Joy
А след като се осоли и престои два месеца на тъмно и хладно,за да поработят гъбите и бактериите става чудесното българско бяло саламурено сирене.
При киселото мляко се използва лъжичка домашно кисело мляко-в повечето купешки млека бацилът Термофилос и в по-голямо количество от Лактобациликус, за да не придобиват кисел вкус, а при сиренето -сирищна мая-в шишенце от магазина.
Станах досадна, простете  Laughing
Весели празници и пийнете по чашка довечера-днес сина ми става на 18   Hug

# 108
  • Мнения: 258
Кисело мляко се получава и без да се вари. Който иска да пробва, при нас се получава. Загрява се до 42 градуса и се слага закваската. Ако го затоплите малко повече не е проблем, просто ще почакате да стане 42.

vili__66, в България не продават сурово (непастьоризирано) мляко на дребно. Нищо чудно тук да слагат консерванти, защото не се разваля бързо. Но нека попитам първо. Между другото онова от магазина, което купувах, а то беше точно определена марка, само те не пишеха, че добавят витамин А и Д. Сега вече и на тяхната опаковка започна да се пише, да ли преди са слагали, но не са писали или от скоро слагат незнам.  Confused

# 109
  • Мнения: 86
Camino, аз съм в България и ежедневно продавам  прясно, охладено,не пастьоризирано мляко на директни клиенти . Peace
И не съм само аз-по мои наблюдения особено през студения сезон продажбите в града ни се движат до към тон на ден. Всеки си има клиенти и те правят препоръки към новите желаещи, с телефонна заявка се уточнява заявката ....и това е откак се помня като човек  Laughing

# 110
  • Мнения: 1 754
Някъде из готварския четох, че се продава на капки в големите магазини. Аз не съм виждала, но мисля, че това е начин, иначе не знам как би могло.

мая за сирене - но май не става за подквасване на мляко Blush



Да, аз за мляко имах предвид, но мислех, че е на капки и тя  Embarassed

# 111
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Честито Рождество, мили зарзаватчии.

...И не съм само аз-по мои наблюдения особено през студения сезон продажбите в града ни се движат до към тон на ден. Всеки си има клиенти и те правят препоръки към новите желаещи, с телефонна заявка се уточнява заявката ....и това е откак се помня като човек  Laughing

Тъй и трябва. Ясният пряк контакт клиент - производител е най-сигурния начин за добро качество и контрол.

С годините почти ни убедиха, че най- сигурният начин за качествен контрол е контролът върху документите на производителя. А това е грешно и не води до подобряване на качеството и засилване на конкуренцията. Конкуренцията се насочва в това кой по-лесно и формално ще си извади необходимите хартийки.

Заявките за дребни директни продажби вярно се увеличават. Медът ни на практика  свърши преди месец, друга година при по-малко добив имахме до февруари. Остана съвсем малко прополис.

# 112
  • Мнения: 17 270
Изтървала съм Ви.

Честита Коледа.


Подквасвам прясно мляко от магазина ( САЩ и Канада). Става с концистенция на сладолед. Единственото, което гледам е да е с по-високо мастно съдържание. Подквасвам и след замразяване на прясното мляко, нямам никакъв проблем.

# 113
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
 Laughing аз пък се чудя кой миналата година пръв започна с разсадите  Laughing

да даде тон и тази година.  Hug

аз обикновено не бързам  Blush и после с реколтата не съм от първите  Blush

# 114
  • Мнения: 17 270
Аз сея на 26 януари  Mr. Green

# 115
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вили, да ти е живо и здраво момчето, столетник да стане и голям бизнес да върти.
Какво съвпадение, моят мъж точно днес има също рожден ден - прави 60, но се чувства на има-няма 40 години.
Да са ни живи и здрави мъжете около нас!

Май съвсем отчаяхме Мананди, че няма да може да си направи кисело мляко, освен ако не го прави в промишлени количества.
Аз се сещам за нещо, което съм чела, примерно, преди 20 години.
Преди векове е нямало магазини, откъдето да се купи кофичка кисело мляко, че да вземеш от него, за да си направиш домашно.
Хората са имали същия проблем със запазване на закваската.
Тогава просто са потапяли кърпа в хубавото кисело мляко и са я изсушавали добре. После обаче тази кърпа какво са я правили вече не помня - дали са я рязали на части, или цялата са я потапяли в новото мляко - не знам.

# 116
  • Мнения: X
Laughing аз пък се чудя кой миналата година пръв започна с разсадите  Laughing

да даде тон и тази година.  Hug

аз обикновено не бързам  Blush и после с реколтата не съм от първите  Blush

Хаха, точно за това си мислех в просъница тази сутрин. Simple Smile Помня, че ранните домати ги прехвърлях от сандъчето в кофички на 7 март, бях в отпуска заради празник в детската градина. Значи съм ги сяла рано през февруари. А тази година искам още по-рано, оранжерията ми е уплътнена и готова и искам рано да ги пратя там.
Тази година реших да опитам разни екзотики и от тук, нямам търпение.. Simple Smile

# 117
  • Мнения: 86
Амика,благодаря  Hug-да ти е жив и здрав мъжа   bouquet да си сътрудничите във всичко  Wink
А защо не се поддържа една и съща закваска за мляко  newsm78-у дома квася, ядем, готвим с него и от дъното на последния буркан обирам подкваса за следващата партида.Случвало се е да не консумираме интензивно, но в хладилника винаги има останки в буркан.Млякото има странната способност да си прави само защита-хваща отгоре кожа-сага му казваме тук.Като ти затрябва подкваса -премахваш сагата и вземаш запазеното отдолу мляко за подкваса.Всъщност всички преработени млечни продукти имат това свойство-и сиренето си прави отгоре в тенекията сага, и превъзходният кътък така се запазва и в най голямата жега...дори като са замисля и разните видове скъпи сирена на пита-и те си правят обвивка от плесени, които запазват продукта вътре  newsm78 .Слаба съм по микробиология  ooooh!  Laughing много, но млечно киселата ферментация на трушиите също прави сага нали?
Колкото до доматите-подредила съм семена, съндъчета, кофички, почвена смес,син камък и само ги обикалям  Joy.Сърбят ме ръцете, но знам, че е рано-за мен поне още две-три седмици до старта на раните...
Тази сутрин чух, че през януари щяло да е топло  ooooh!, а после?Студа през март и април ли ще е?А снега и дъждовете-земята е сухаааа!

# 118
  • Мнения: 1 206

Тази сутрин чух, че през януари щяло да е топло  ooooh!, а после?Студа през март и април ли ще е?А снега и дъждовете-земята е сухаааа!
Дано, дано да е топло, само и да вали!!!

# 119
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
това дали е за тук или не е  ooooh! не знам, но ме тегли да питам

каква е далаверата в рапицата? защо толкова полета, които миналата година бяха с жито, царевица и слънчоглед, сега са само с рапица?

и тя не мръзне ли зимата, та са я насели още есента?
гледам листата големи и зелени, паднали на земята, премръзнали от скреж и слани, не ми изглеждат като да са зимоустойчиви  Thinking а тук-там и стръкчета нагоре има, като цветоноси.

Общи условия

Активация на акаунт