(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 156
  • 757
  •   1
Отговори
# 405
  • София/Варна
   Това в статията ми звучи като акциза от преди няколко години, когато се прави домашен алкохол. Пълно безумие и абсолютно неприложимо.

# 406
Djan,просто си вземи лейка и като извадиш водата от кладенеца я прехвърли в нея и поливай на воля.Анемония, благодарности за инфото.Само гадости измислят тия бюрократи отдавна съм чувала че в Америка непрекъснато пръскат почвата от въздуха със самолети като по този начин променят хим. и състав.Така ако искаш добиви и разстенията ти да не умират трябва да им купуваш гадните ГМО семена.Сега тия големи ЕВРОПЕЙЦИ явно искат да намалят био производството,за да могат да си разпространяват боклуците.Skela,аз бих си взела по силно увеличителна лупа,че съм с цайси пък по добре се вижда.Поздрави!

# 407
Reni, това е най-лесния вариант, но като се има предвид, че ние ходим там само през почивните дни, не ми се струва добра идея. Просто всичко ще изсъхне за 5-6 дни. За това и досега поливах обилно и оставях водата да напълни вадите, защото скоро нямаше да видят вода. Поливането с лейка е вариант, само ако излея доста лейки едновременно, но според мен при вдигнати лехи водата просто ще изтече надолу и пак няма да има смисъл.

# 408
Ако гледаш пипер, сей моркови по гърбовете на таблите на пипера.
Тайната на  големите моркови е повдигната леха в която лесно могат да се забиват надолу и напъват на дебелина.
А за да са правилни се прореждат. Когато станат дебели колкото моливчета, със проскубване се оставят по-едрите през три-четири пръста морков от морков. На повдигнатата леха се сеят един или два реда, а се полива между повдигнатото.

# 409
Отворена съм за всякакви предложения, пък дано този път домашните ни моркови успеят поне да доближат външния вид на тия от пазара.

Мен ме посъветваха (пак тук -  в темата  Hug), да садя в повдигната леха и песъчлива почва, ако почвата е тежка, морковите стават криви и няма как да растат надолу. За да са по-едри пък трябва да се прореждат, както пише Вълкът.
Друг вариант е да отнемеш педя пръст от лехата, да я смесиш с пясък и да я върнеш обратно, това се сещам, или пък да поливаш с дъждуване (накрайник като за поливане на трева, примерно).

Абе щом аз в глината отгледах моркови....

Сорт Нантски, моите бяха между лук и чесън, прореждах поетапно, че ми се свидеше (вадех малки морковчета и ги бучвах на друго място  Blush).
Е, не всички бяха за изложба, но имаше и прекрасни екземпляри:
http://new1.snimka.bg/other/2013.738846.31304996

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 14:55 от нова

# 410
тдавна съм чувала че в Америка непрекъснато пръскат почвата от въздуха със самолети като по този начин променят хим. и състав
Слухове са.....,знаете ли колко е голяма Америка. А между др и повдигнатите лехи са от там.

# 411
 Друго нещо,което видях скоро в yuotub,руснаците как садят моркови потърси там ако ти е интересно.Мен ме впечетли това,че върху насадените моркови още преди да израснат покриха с елхови клонки.Дали само да задържат влагата незнам

# 412
Нова, още утре ще си купя от твоя сорт моркови, дано да станат като твоите. Ще пробвам да сложа и пясък, но трябва да ми кажеш в какво съотношение да е с пръстта.
Вълчо, едно време баба ми ги сееше така, между пипера. Честно казано не помня дали ставаха хубави, тогава никак не ми се е било интересно. Сега все ми се струва, че от един момент нататък пипера може да ги засенчи и съответно да спре растежа им /може и да не съм права де/.
Извинявам се за тъпите въпроси, които отправям към вас, но наистина съм сериозно решила да пробвам нещо ново. Ако и сега не ми се получат морковите, ще се откажа от тях.

# 413

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 16:25 от reni7377

# 414
Няма как пипера да засенчи морковите-по-скоро те засенчват пипера.
Но пък и това има лек-периодично изрязване на листата на морковите.Това ги стимулира да растат на корен.Ей ги тук във фитариите миналата година, към момента на разсаждане на пипера
http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30476684
Но си мисля и това, че хубави моркови стават тогава,когато сложим семената през март-хладно е още,пръстта не става на кора  newsm78
Но си има и значение и сорта.По-миналата година сях няколко такива за проба.Но им обърках имената  #Crazy-кой къде сме сложили.
Но имам догадки ,че един сорт с "Амстердам"в заглавието роди масово такива моркови http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24414213
Много важно, за да не се кривят и да стават по няколко морковчета на едно стебло е да не се сеят в току що наторено с оборска тор място.Хубаво е да се използва остатъчно торене от предишната година.
Относно доматените семена-бях оставила много,а и много раздадох.Плана ни беше да сеем пак половин декар.А към момента имаме подготвен декар за домати.И като си изчетох семките установих ,че няма да ми стигнат.Сега съм в чуденка с какво да допълня мястото.
Много искам да дам на повече хора семена за тези домати,но нямам възможност.
Простете ми  Praynig
И ви моля-всеки, който иска от тях да ми пише през август.Ще ги отделя и ще ви изпратя още тогава.
Относно статията за контрола над семената-според мен няма как да стане при личните градина и малките производители.Просто се създава психоза сред хората-контролират ни всичко!Дано не греша  Praynig

# 415
Еха, reni7377, на руснаците всичко им е голямо, имаше такъв виц едно време.  Wink

djan, аз съм лаик, не помня в какво съотношение направих смеската, гледах да се получи рохкава пръст, доколкото е възможно. Зависи каква е твоята почва, при мен беше може би 2:1 в полза на глинестата ми почва, която също преди това пооблагородих с някое и друго чувалче ситна пръст.
Белруби, това за подрязването на листата на морковите съм го пропуснала, ако е споменавано и преди това, благодаря.   Hug

# 416

Това го прочетох,но тайно се надявам нас като "аборигени" да не ни закачат.

# 417
Вили,Вили направо обожавам такива градинари като теб.Пу-ПУ да не те урочасаме.Момичета и тук там момчета.Радвам се че можем да си разменяме  толкова полезни идеи за нашите любими градинки!

# 418
  • Пазете Гор
... Само гадости измислят тия бюрократи отдавна съм чувала че в Америка непрекъснато пръскат почвата от въздуха със самолети като по този начин променят хим. и състав.Така ако искаш добиви и разстенията ти да не умират трябва да им купуваш гадните ГМО семена.Сега тия големи ЕВРОПЕЙЦИ явно искат да намалят био производството,за да могат да си разпространяват боклуците....

Това са абсолютни глупости, reni.

Човек бива да е по-взискателен към източниците си на информация и да не поема на гладно всяка преведена от черносотническите сайтове драсканица. Пък и да прочете и осмисли самите норми, да ги сравни със сега действащите, да се запознае с реалните проблеми, които тези норми регулират, пък чак след това да викне гороломно "мамка им на злите европейци!". Макар че, ако го направи, не би викнал.

Ако нещо изобщо може да убие земеделието това са мързелът общонароден и мисленето с телевизора, а не  ЕС, нито злите корпорации.

Авторът на писанието, според собственото си представяне е
"... роден през 1979 г., като ранните му години преминават в странствания из страната и чужбина. През последните години, за добро и лошо, живее в София, но мислите му го теглят и към Вечния дом, който „не е от този свят” (Йоан: 18, 36). Професионално трупа опит като журналист и преводач на свободна практика, но смята за свое призвание и да проповядва в области, които са „извън неговата компетентност”. Експерт, та дрънка, нали?

Та не се палете по писанията на някой, който очевидно не е забил един колец през живота си и чистосърдечно и пише, че тия неща са извън полето му на познание...  

А по същество - по-надолу в сайта става въпрос, че наредбите за чистота на семенния материал изобщо изключват от обхвата си любителите, както и основната маса от микропредприемачи.

Иначе, съгласете се, необходим е контрол по производството и опазването на семенен материал. Такъв и по сегашните норми съществува и така и трябва. Всеки от нас си е патил от калпаво семе, не малко ценни сортове за загубени завинаги заради непрофесионално отглеждане на семена или посадъчен материал за тях. В този смисъл наредбата е твърде либерална, защото предлага облекчени сертификации за нови сортове и семена.

Понеже темата ни е популярна, нека да бъдем по-отговорни в подбора на информация и източници.

djan, добре дошла. Не бива да се отказваш, ако нещо не се получи, а трябва да опиташ да промениш нещо по технологият а му, поне пет-шест години  Wink.

Прореждане е правило номер 1  морковите, и да не се сеят едни след други. Подходяща почва и слънце. По-малко поливки от август нататък. Хубаво семе, да не забравяме, в смисъла на горните редове...

# 419
Куркума,искрено съжалявам,че сподилих мислите си гласно,но те не са от днес.Обичам да гледам това динозавърски старо предаване Бразди и там много пъти съм слушала хора производители да споделят болките си от решенията на висшестоящи бюрократи за които и ти казваш,че един кол не са забили.Знам ,че няма дим без огън и че в последните години законите не винаги са в услуга на човека.Отново се извинявам на всички,които са се повлияли от дилетантското ми мнение,това със сигурност няма да се повтори.Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт