(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 163
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
  • Русе
Рени , ето тези са от неговите семена http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128     
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400596. Според мен - нищо особено.

# 391
Рени,аз сея червени и розови "бабини" домати.
И дори си позволявам да излизам на пазар с тях  Embarassed
http://wili66.snimka.bg/flowers/izobilie.513486.24774452
Семената за "бабините "домати засявам на тунелче към края на март, пикирам около средата на април и след Гергьовден засявам на вън.
skela, пипера слагам на студена леха между 10 и 20 март.За мен сложното при пиперения разсад е да го накараш да поникне дружно-оттам нататък му трябват двайсетина дни,за да е готов за разсаждане.
Семена от домати събирам чрез ферментация-изгебвам семенниците,слагам ги в буркан и заливам с вода.Те си шуптят вътре десетина дни,че и повече като ги забравя  Embarassed.мирише на вкиснало.
Семената падат на дъното, а на повърхността изплуват деформирани и кухи.Като реша да ги вадя отливам боклука и вкисналата вода.Семената промивам на течаща вода в цедка и за ден просушавам.После поставям в найлонов чорап.Нямам проблеми с изядени или не некнещи семена.

# 392
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Семена от домати събирам чрез ферментация-изгебвам семенниците,слагам ги в буркан и заливам с вода.Те си шуптят вътре десетина дни,че и повече като ги забравя  Embarassed.мирише на вкиснало.
Семената падат на дъното, а на повърхността изплуват деформирани и кухи.Като реша да ги вадя отливам боклука и вкисналата вода.Семената промивам на течаща вода в цедка и за ден просушавам.После поставям в найлонов чорап.Нямам проблеми с изядени или не некнещи семена.

ще гледам да го запомня  Hug
изглежда ми по-надежден от моя метод Simple Smile аз ги вадя от домата с лъжичка, слагам семенцата на салфетка и суша. така не се отделят здравите от кухите, но до пролетта кухите са сменили цвета и си личат  Blush

# 393
Вили,потекоха ми лиги така да се каже!Това е домат!    Анн,аз поръчах доста сортове и дано поне някой от тях да си заслужава.Ще сложа по 5,6 корена за цвят.Благодарности за снимките и хууубава градинка имаш!

# 394
Вили, дали няма да ти останат малко семенца от бабините домати, иска ми се да си завъдя и да не купувам семена всяка година, а да си събирам мои, с купените домати малко не смея, не знам какъв ще е резултата, пък нямам много място в градинката за експерименти  Embarassed

# 395
reni7377 мерси Hug
 Белруби надявах се тайничко да имаш възможност да отговориш за твоя начин. Hug
О щом може пипера  в студена леха да взема да пробвам в оранжерията,че и без това нямам въобще място.

Забравих да ви кажа ,че ми пристигна маслото от нийм.Излезна 62лева за литър,но немога да преценя дали ще е икономично  ,ако върши работа въобще.Ще пръскам това лято и другата зима ще споделям.
Много хубави работи пише за него в нета,та да видим.Особенно ме въодошеви инфото,че помага срещу акар.Повечето инфо за съжаление е на английски ,а аз превеждам с гугъл преводача Mr. Green,но горе долу каквото ми трябва разбрах.

# 396
Ох, пак дойдохме до темата за лука, дето така ме мъчи миналата година.
Горе-долу схванах схемата с арпаджик и балучки.
Но от семе? Ако посея на пролет - ще имам ли глави есента?

# 397
Момичета,нали ви споменах,че ми липсват някой познания затова не знам как направо да кача тази информация.Става въпрос за ЕМ-5 екологичен препарат.Предпазва от мана,ръжда,гниене,листни въшки,акари идр.вредители.Изключително евтин-200мл. е 10-15 лв.,а се разрежда 1към 200.Пише,че се комбинира с Байкал м.За съжаление и аз ще го пробвам за първи път.През изминалото лято имах ужасни проблеми с акари,трипс,всякакви въшки включая и едни на които им казват земни.(изядоха ми есенната рукола)Сякаш всичко се опитваше да ме откаже от чистото земеделие.Искам да споделя с вас,че можете да си купите лупа(нали знаете увеличителна) и ще се убедите,че толкова много и навреме животинки ще видите.Когато хванем проблема навреме е много по лесно да се справим с него.През годините толкова продукция съм загубила поради факта,че не знаех какъв е проблема.Сега с лупата ден през ден обхождам градината,късам листа и ги оглеждам добре.Ако е нешто,което не е от жив.произход нося листа на агроном и така най важното е свършено-да знаеш болестта на разтението.Надявам се ,че съм ви била полезна поне малко

# 398
reni7377 точно оня ден гледах в нета лупите,обаче се чудех каква ще ми свърши работа х4 или х6.
Ти какво инфо искаш да качиш ,може би първо трябва да го сканираш newsm78 и аз не съм от тези дето знаят много. Embarassed
Може би това имаш предвид   http://www.fermer.bg/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF … roborsa67385.html

http://www.wastenomo.eu/uploads/9/8/7/6/9876974/baikal_em1.pdf

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 07:56 от skela

# 399
  • На Дунава
Ох, пак дойдохме до темата за лука, дето така ме мъчи миналата година.
Горе-долу схванах схемата с арпаджик и балучки.
Но от семе? Ако посея на пролет - ще имам ли глави есента?
Спомних си, че миналата година Куркума беше обяснил за лука, ако позволи да го цитирам:
"Лукът е двугодишен, но хората сме се изхитрили да го направим тригодишен. Ще обясня, като започна от семе. :

Семето покълва през март и до края на лятото формира луковица. Луковицата зимува в почвата и на следната пролет изнася цветонос и дава семе през август.

Ако се намесят хорат обаче, в зависимост от гъстотата на засяване се формират различни по размер луковици. По-едрите луковици на следващата пролет изнасят цветонос. Тези луковици се наричат балучка или попски лук. По-дребните се наричат арпаджик. Арпаджикът се засажда рано напролет на следващата година и дава голяма луковица - обикновено в началото на юли. Голямата луковица ще даде семе на по-следващата , третата пролет. Това е изкуственият тригодишен цикъл.

Балучките, засети по същото време, през май изнасят цветонос.

С други думи - ако от забучените дребни лукчета израстват цветове - те няма да направят едра глава. Късайте цветовете и изяждайте в кратък срок всеки такъв стрък."

# 400
Скоро гледах филмче за хора избягали от цивилизацията. Използваха като култиватор едно прасенце. Заграждат го, където искат да им обработи земята и то се справя с всички гадинки и коренища на дълбочина 20 см. Grinning

# 401
  • София/Варна
Анемония засяла съм си разни странни луковици в едни съндъчета в лятната кухня/зимна градина/ и тъкмо вчера видях че едното анемоне се кани да цъфти.

# 402
Браво на него! Моите не са се показали още, но са навън. Simple Smile

# 403
Намъквам се във вашата тема, като тайничко се надявам да ме приемете. Чета ви още от предната тема. Такова удоволствие ми доставихте и толкова много нова информация, та прочетох и някои от по-старите теми с огромен интерес. При нас има половин метър сняг, температурите са под нулата, но и аз като вас вече мисля за селския си двор и особено за бабините домати. Няма друг такъв вкус! Имам въпрос към вас и се надявам да ми помогнете. Всяка година сеем моркови, но никога не съм доволна от резултата. Стават едни такива дребни, криви, а бе не са за гледане направо. Тази година мисля да ги сея в повдигната леха, предполагам че така ще станат по-добре. Само че така възниква проблем с поливането, защото поливаме от кладенец, струята е изключително силна и ми се струва че ще завлече повдигнатата леха още на първото поливане. Отворена съм за всякакви предложения, пък дано този път домашните ни моркови успеят поне да доближат външния вид на тия от пазара.

# 404

Общи условия

Активация на акаунт