(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 176
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
Благодаря на всички за полезните съвети.Само дето чак следващата пролет ще мога да използвам земята.Все пак ще видя какво ще стане като изорем,може пък и да стане за засаждане и тази година.Много съм развълнувана.Отдавна си мечтая за място,където да засея сладка царевица,тикви,безколови домати и картофи(сега поради липса на място садя картофите в пластмасови кофи с пръст и един пласт сено.получава се,но само за моментна консумация)И като сетих ,обещаха ми разсад от батати.Моля само ми кажете като другите картофи  ли се отглеждат?Къде сте  всички?Някой отглеждал ли е домати Фантазия(хибр.сорт)и какво мисли за него.По молба на сестра ми го засях и за нещастие три пъти изсипах точно тази саксийка.Пониква събарям,и така днес за трети път.Чак ми се доплака.

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 14:15 от reni7377

# 376
  • на брега на Дунава
Нова, да си жива и здрава, хич и нямаше да го видя тоя бутон  Hug
Докато се наканя да си сипя пръст и тор в саксийка, и снега затрупа, нищо, ще ровя, какво да правя.
добре ,че и аз го видях,че щях да се откажа заради новата версия.Изтекоха ми очите с нея ,че пътувам и автобусът в този сняг ме лашка във всички посоки.Последните месеци за тънах в един цветарски сайт.А вие вече се е те.В Русе е мъгла и аз изчаквам малко повече с лънце.

# 377
  • Пазете Гор
Чудесен студ. Ще спре ранното развитие на овошките и житните, а снегът, където го има, ще осигури влага в почвата. В Добруджа имало над половин метър сняг, и в другите зърнени райони - също - това е чудесно.

Ще ходя за тор тия дни. Добавих още няколко култури в плановете си - цвекло и броколи за лично ползване и целина и пащърнак - и за пазар.

# 378
  • София/Варна
 Куркума кога се сее броколи
 Аз миналата година сях юли и разсадих август.
Една част от тях станаха страхотни растения / тези при които малкия ми син ходеше да пишка/ и започнаха да връзват безброй главички - една основна и надолу на всяко листо.
Издържаха без да замръзнат до ноември. Но явно им е било малко времето за да станат големи главите. Та се чудя тази година кога да ги сея.

Последна редакция: сб, 01 фев 2014, 13:40 от Gerundiq

# 379
Рени, бататите били многогодишни и май гледали във ВСИ -  Пловдив.
Те тука има поне снимка на вкоренено батати от резник. http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=11&t=8821&p … %82%D0%B8#p417294

# 380
eliwas отглежда /и продава/ батати. Може скоро да се включи и да даде повече информация от първа ръка.  Wink

# 381
Рени, бататите били многогодишни и май гледали във ВСИ -  Пловдив.
Те тука има поне снимка на вкоренено батати от резник. http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=11&t=8821&p … %82%D0%B8#p417294
                                                                                                                                                                Къде ходите бе хора?Стана ми скучно без вас!И на мен така ми каза човекът,който ще продава бататите,че ще изпрати резници,но не знаех ,че са многогодишниКакви обаче почви и други важни неща за отглеждането им не сподели.Ще имаме нужда от Eliwas наистина.Това за пишането на броколито го чувам за втори път и май за други подобни насаждения ама сериозно ли направо така пиш,пиш?

# 382
Момичета, кога се сее лук за зелено от семе newsm78 Тази година за първи път събрахме семе, досега винаги за зелено сме сели арпаджик и сега се чудя кога да го посея това семе.

# 383
  • Пазете Гор
Че защо ще хабиш семе, пък и труд, за лук за зелено, Polaana? Зарови потръгнали глави и балучки и готово - ще имаш колкото щеш зелен лук в края на март, а от семе ще стане - някъде през юни-юли.

От семе се въдят салатните лукове, прави се разсад и се засажда. Би трябвало да го пише на опаковката, ама март-април са добре. Щом стане колкото моливче - пресаждаш.

Gerundiq, за броколито - засега у нас трудно се намира читав любителски посадъчен материал - ни семе, ни разсад. Взимал съм готов разсад в началото на юли, та предполагам, че се засява заедно със семената за късно зеле (Балкан или Кьосе). Излизат огромни растения със съвсем дребни съцветия, което ме навежда на мисълта, че е семе, странично произведено от хибрид. Малка утеха е, че стъблата след обелване също са ядивни и много вкусни, та това подобрява малко рандемана.

В пазарджишкото село Юнаците гледат броколи доста масово. трябва да се завъртя нататък, белким откопча шепа семе за професионалисти.

# 384
Чета ви постоянно и съм се размечтала за среща на живо,ама пусто много път ни дели.
Кога слагате разсад  пипер за навън?
Интересуваме също как съхранявате семе от домат?Чувала съм тука от една комшийка,че се оставя целия домат да изсъхне.
Ние на есен не успяхме да прекопаем земята.Сега ще чакаме да изсъхне земята,че да обработим.И по тоя повод едно ми е криво,че искам грах да посея и други неща съм си наумила,а ако се иззоре средата на март ще закъснея.
Разсада домат много добре се чуства на 18-20градуса.Миналата година го държах на по топло /около 22-23гр/ и беше по издължен.

# 385
  • София/Варна
     Благодаря за отговора. Наистина станаха огромни с малки съцветия-напишканите. Изядахме стъблата. Та даже една манджа от листата сготвих - нещо средно между манголд и зеле стоеше, но биеше повече на манголд, няма силния аромат на зелето.
     Интересното е ,че и тези които не бяха допълнително наторявани от младежа,насяти на друго място,бяха доста по-дребни, но направиха почти същата като размер основна глава.
    Да Рени младежа го мързеше да ходи до тоалетната и наторяваше  магданоза и броколито. И двете се чувстваха добре и младежа също. Пишка си и крещи - Мамо,мамо виж звездички!,абе купон.               Май в урината имаше азот.

# 386
Наскоро обсъждахте червената цикория /някой беше получил безплатни семена/. Беше ми неудобно да си дам мнението, тъй като съм вчерашно градинарче, но сега имам и материал с който да го подкрепя.
Тази цикория е т.н. радичио. Италианците много го харесват и отглеждат. Става както за салати, така и за готвене. Образува една остра розетка, колкото длан и са много богати на витамини. Гледала съм много кулинарни предавания в които го използват, и дори как го отглеждат. В някои страни е доста "луксозен" продукт /особено бялото/, защото се отглежда в специални помещения на абсолютна тъмнина. За отглеждането му от любители градинари разбира се не са нужни някакви сложни техники и помешения. Растението е изключително непретенциозно и дори издържа на ниски температури. Лично аз нито съм го пробвала, нито съм го садила, но още от миналата година ме човърка и може тази пролет да ръсна за проба.

Направих снимките от една книжка, която имам, за повече информация, който се интересува. Надявам се да се чете текста.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 12:02 от wafi

# 387
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
признавам без бой - аз хвърлих бомбата с тази цикория=радичио Simple Smile решила съм да разделя семената и да засея малко сега, като разсад и останалото напролет направо в двора  Hug нямам идея дали ще стане и дали ще се хареса, но какво пък Simple Smile важно е желанието да се опита  Hug

# 388
  • София/Варна
И аз четах за цикорията, но така и не можах да схвана какво се прави.
Сее се, вадят се корените и след като си ги прибрал от тях пониква нещото за ядене.
Или си седи в градината и ти си береш.

# 389
Skela,аз  лично съм събирала семе от домат като ми хареса някой екземпляр просто му изваждам семките,измивам ги в една цедка и ги слагам върху някой лист от по лъскаво списание.След това захвърлям листа някъде(обикн.върху хладилника)и се сещам за него някъде наесен.Този метод сигурно е мн.далеч от правилния,но мога да твърдя,че всяко семенце ми е пониквало.Само трябва да си сигурна,че не е хибриден сорт.Успех!  Впрочем досега никой май не е споделил ,че гледа домати  сорт червен гигант.За мен няма по вкусен салатен сорт с изключение на един,Който наричам Червено сърце.(истински домашен сорт, от който ако искате наесен ще ви пратя семена)Тази година ще пробвам и от семената            на Христо  Христов от Шумен. <P.s  на мен с цикорията не ми провървя.Цяло лято я поливах и накрая видях,че отвътре беше изгнила                                                                      

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 14:50 от reni7377

Общи условия

Активация на акаунт