(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 126
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
Браво Матания!При нас както съм споделяла е борба с акарите.После се включва Черната мана(при нея се скубе директно )и като сметнеш и несполучливите опити с някой сорт-накрая остават от 100 50.Уча се в движение пък и има много кандидати за хапването накрая! Laughing

# 511
Рени, сподели какви сортове си избрала. Ако искаш разбира се. Rolling Eyes
А някой от вас гледат ли кълнове и аспержи?
www.pinterest.com/pin/177047829071143128/
Смятам да опитам и този метод за някои от разсдите и класическия с кофички. Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 фев 2014, 23:55 от Шаварче

# 512
При мен това с ролките от тоалетна хартия не даде резултат

# 513
Добре дощла  rosi 71 Hug
Много се радвам ,че се множим в темичката.Сладка царевица сях миналата година ,но не съм записала сорта и не помня какъв беше.

# 514
Добре си дошла rosi 71  Hug основната цел на нашата групичка е да провокираме колкото се може повече хора да пробват да отглеждат сами храната си и за това всеки е добре дошъл.
Рени, тук няма "стари"кучета  Laughing-всеки споделя опита и провалите си, търси решения, но най-вече сме приятели скътали дълбоко в душите си парче земя и чувствата, които то провокира в нас.А,мисля аз, те са най-ценни, защото ни припомнят че сме деца на земята.
Гелика,мислих си за твоя разсад-дали не е твърде рехава почвата?На всички семенца им е нужно и обикновена пръстчица, за да се забиват коренчетата в нея.Освен това пръстта задържа по- добре влагата и няма такива колебания между просъхване и преполиване  newsm78.Правила съм опити с торфена смеска и перлит и такава,в която има и пръст.Във втората растенията се вдигат по-бързо, а като ги извадим за разсаждане там има и много по-вече коренчета.
Рени, спомена Черната мана.Позволявам си да припомна,че болестта няма нищо общо с гъбичните болести и не бива да я наричаме мана, защото така се заблуждаваме и с начините за борба с нея.
Болеста е вирусна и се нарича жилкова некроза.За жалост масовото незнание на истината за нея я прави толкова страшна и унищожителна през последните десетина години.Вируса се пренася от всякакви насекоми-белокрилка, цикадки, памукова нощенка...,но и от нашите ръце и дрехи.за това появи ли се следва само скубане и молби да остане нещо и за нас.
Но от къде идва всъщност вируса.Насекомо смукало от заразено растение се прибира да зимува в буренясали местенца около огради,,запустели дворове, неизорани градини-обикновено в корените на поветицата, копривата.И при първото затопляне ,както е сега например, излиза и търси къде да смуче и да остави поколение.Малко неща има към момента в градините, но все пак има по някоя салатка, лук, чесън, магданоз....Там ще смукнат, ще заразят с вируса, после ще се размножат а децата им ще има от къде да "прихванат", за да продължат разпространението му.Имайте в предвид,че белокрилката живее сравнително кратко, но за един сезон минават десетки поколения.
И тук идва сериозния проблем-контрола.Аз например имам съсед, който си нарича болестта "мана" и постоянно пръска из градината си с препарати против мана.И през цялото време откъм двора му прииждат пълчища белокрилки.Та каквото и да правя не мога да ги спра.И не съм само аз  ooooh!
Ще си купим масло от Нийм, ще задържим седмица-две нашите си гадини, а после от съседите ще прилетят нови и ще ни заразят доматите.
Миналата година като наехме новия двор аз бях много обнадеждена-наоколо няма други градини,а на изток започва блатисто място заселено с птици, жаби-мини еко система...
Да ама се оказа, че в самото място, почти необработвано години на ред е имало вируси.И то не само на жилкова некроза, а и на столбур.И две седмици след като разсадихме 1300 чифта домати се появиха първите признаци на болестите.И започна голямото скубане  ooooh! и превантивно пръскане.За около месец оскубахме около една трета от насаждението преди да спрем заразяването.Имаше моменти, в които си казвах, че няма смисъл и бях готова да се откажа от всичко....Но пък тогава си повтарях, че винаги,когато съм се отказвала от нещо съм бъркала  Simple Smile.
Изчистихме широки санитарни зони извън двора-да няма бурени и местенца където да се крият.В тези зони правихме основните пръскания с инсектициди и си мисля,че в късната есен не се виждаха популации.Сега мисля от март, при първото раззеленяване на буренака да започнем да го обработваме, за да не позволим да се размножат гадините.
Ама се отплеснах и аз  ooooh!-дано не досадя...
Като купувата семена за сладка царевица имайте в предвид, че повечето сортове идват от големите компании със съмнителна откъм ГМО репутация.А и царевицата най-често се манипулира по този начин в световен мащаб!
Но пък бабите по селата пазят бяла царевица-не е толкова сладка като хибридите, не ражда и по 3-4 мамула,но е "чиста".

# 515
Рени, сподели какви сортове си избрала. Ако искаш разбира се. Rolling Eyes
А някой от вас гледат ли кълнове и аспержи?
www.pinterest.com/pin/177047829071143128/
Смятам да опитам и този метод за някои от разсдите и класическия с кофички. Simple Smile

От ранните сортове -Биг бийф,Паулина Ф1,Наслада,а от по късните-Червен гигант(мое семе плюс семена от Сортови семена и Флориан),волско сърце и подобен сорт но сръбски-Гордостта на Гритмире,Розов блян,Хоумстед,Фантазия бг.,Меча лапа и Чудо земли(двата са руски),МИЛКА(бЪлГ.сорт стигнал до Америка и после се завърнал тук),имам и един сорт от морето-от Крапец(едни едри и плътни като Рома)и накрая 2 вида чери доматки и един сорт лилаво-черно домати.                                                                                                                                                               Белруби,абсолютно си права за онази болест(жилкова некроза),наистина някой може да се обърка но аз по бабешки все така я наричам(по навик).Много полезни са твоите опити и съвети относно превенцията и.Дано се справя тази година по добре.

# 516
Здравейте,интересува ме някой има ли опит с производство на плодове и зеленчуци на по голяма надморска височина аз съм на 1300метра и засега само експериментирам,а и съм от само година и нещо тука едно лято и две зими.

# 517
Преди малко свърших със сеитбата на спанака и три вида салатки.Отгоре им сложих рамки от стари прозорци и станаха като мини парничета.Да насея утре и патладжана и приключвам със саксиите в къщи,че мъжо ще ме изгони накрая с все разсади и разсадчета.Няма място до никой прозорец.Всичко съм заела,че и два рафта сковах и ги тупнах в спалнята.Не знам как успяват хората,които правят 5 пъти повече разсади.Белруби,разкажи нещо ако можеш. Rolling Eyes

# 518
Здравейте,интересува ме някой има ли опит с производство на плодове и зеленчуци на по голяма надморска височина аз съм на 1300метра и засега само експериментирам,а и съм от само година и нещо тука едно лято и две зими.
Виж тези видеа, едното е на руски, другото на английски. Зеп Холцер отглежда зеленчуци и дори грозде на 1500 м.  
http://www.vbox7.com/play:cb15379d
http://www.youtube.com/watch?v=hhbj3zA0XoQ

# 519
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а при нас е така Simple Smile спанакът ще изчака Simple Smile

тънката тъмна лента до мрежата е оградката от  керемиди Simple Smile а широката зелена лента - пътеката Simple Smile

# 520
Виж тези видеа, едното е на руски, другото на английски. Зеп Холцер отглежда зеленчуци и дори грозде на 1500 м.  
http://www.vbox7.com/play:cb15379d
http://www.youtube.com/watch?v=hhbj3zA0XoQ
Здравей,гледал съм ги но климата е друг искам да разбераза хора на местна почва при мен като завали зимата и снега стои до към април май,хубавото е че обаче не стават жеги макс 25,26 градуса.Но трябва да се пускат разсадите по рано под найлон иначе е проблем с узряването

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 20:49 от matania

# 521
При мен е около 900 м. и закъснява сезонът поне с две седмици от показваното в темата,  ако имаш възможност - оранжерия е най-добре.
Доматите закъсняват, ако пръсна с бордолезов - закъсняват още, средата на август ако има зрели го броя за добре.
С плодовете нямаме проблем - ябълки, круши, череши, вишни, джанки, сливи, дюли, къпини, малини, каси,...единствено гроздето не успява да узрее всичкото, имаме и сортове, които не са за нашия климат, явно.
Освен надморската височина има и други фактори, ние например сме на северен склон, има доста дървета наоколо, не е поле - да го напече слънцето, земята и тя не е много хубава...аз не плевя и копая често...та си зависи.

# 522
Нова, а ти имаш ли си оранжерия?Добри,и при нас е сняг и лед просто с лехите е друго,защото  от есента  са покрити със стъкла и почвата е суха и пръхкава.Досипах само малко хумос.Белруби преди време ме замисли дълбоко понеже аз мислех и направих високи лехи уж да бъде по лесно и затоплянето на почвата,а тя смятя,че даже по бързо изстива заради дървените стени.Имам още да уча и да експериментирам,така мислех щото руснаците им казват тьоплая грядка. newsm78

# 523
Логически погледнато по високите лехи трябва да са по топли заради температурната инверсия студа е в низкото,ескимосите правят иглуто на същия принцип,прави се нисък изкоп където отива студа.Моите оранжерийки са от стари каси за прозорци от тези саксийните и отстрани съм ги заровил а от горе с прозорци.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=797821183568666&l=e3be52e845

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 22:20 от matania

# 524
Вече не знам кое е логично кое не.Колкото повече питам,чета и се интересувам толкова толкова повече мисля,че не знам нищо!        Rolling Eyes благодаря за инфото      Да бях учила за агроном! Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт