(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 122
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
Вече не знам кое е логично кое не.Колкото повече питам,чета и се интересувам толкова толкова повече мисля,че не знам нищо!        Rolling Eyes благодаря за инфото      Да бях учила за агроном! Embarassed
аз не съм учил но чета много и съвместявам старите приоми с нови изпитани неща,но които наистина действат.слама,мулч между редовете,камъни да затоплят,сеене на билки и цветя при определени култури...

# 526
Само мога да те поздравя Матания!  bouquet

# 527
За да се отчете,че нещо действа действително трябва да има представителна извадка за достатъчно дълъг период от време  Laughing.И то при поне няколко постоянни величини.Което пък спрямо природата и климата е...."сметка без кръчмар".Понякога вторачвайки се в нещо на отчитаме
много други фактори и приписваме на нещото плюсове или минуси.
Иглу не съм строила и не знам каква е конверсията на въздуха при него  Laughing.
За това пък съм правила повдигнати лехи и смея да твърдя,че ако вътре няма насипано биотопливо си е студено.Особено през февруари-март.
Както и твърдя,че ако не можеш да създадеш оптимална пресечна точка между температура,осветеност и влажност няма смисъл да изнасилваш растението.
Хората, които правят много големи количества разсади си имат отопляеми оранжерии-палят печки,слагат подово в миниоранжериите вътре в големите, завиват с агривело...И най-вече са постоянно при разсадите-следят температура, слагат дърва на печката, почистват снега от оранжерията, отвиват и завиват-просто това им е работата.И тя е трудоемка и понякога 24 часа в денонощие.
Ние все още не сме изградили оранжерия.За това поемайки огромен риск правя ранни разсади единствено за домати.Но независимо, че ще ги обгрижвам като бебета 4 месеца ако времето си направи шега и се задържи студено през април всичко ще е безсмислено.Просто семената,които ще сложа към края на март в студен ястък ще имат много по-голяма жизнена сила от "градските" си събратя.Късните растения ще получават много повече светлина при по-дългия ден и условията им на развитие ще са почти естествени.
И може да стане така, че да закъснеят от ранните само с две седмици  Wink

# 528
Нова, а ти имаш ли си оранжерия?Добри,и при нас е сняг и лед просто с лехите е друго,защото  от есента  са покрити със стъкла и почвата е суха и пръхкава.Досипах само малко хумос.Белруби преди време ме замисли дълбоко понеже аз мислех и направих високи лехи уж да бъде по лесно и затоплянето на почвата,а тя смятя,че даже по бързо изстива заради дървените стени.Имам още да уча и да експериментирам,така мислех щото руснаците им казват тьоплая грядка. newsm78

Нямам оранжерия, вилно място е и нямам и възможност да го обгрижвам непрекъснато.
За повдигнатите лехи - не действат ли на принципа на саксията - едно и също растение, което не измръзва в почвата ще измръзне в саксия?
Според мен затоплянето на почвата ще е по-бързо в слънчев ден, също както и изстиването нощем, което означава и по-големи температурни разлики.
Ако успея тази година, че нещо нямам много време, ще пробвам на малка площ и ще сравня.

# 529
# 530
# 531
Вчера на европейско ниво е одобрено отглеждането на ГМО царевица ТС1507.
Това е станало след положителен вот на Испания, Великобритания, Швеция, Финландия и Естония.
Въздържали се: Германия, Белгия, Португалия и Чехия. Наклонили са везните в полза на разрешаването Sad

Снощи се нагледах на полета с ГМО соя, които преди са били гори.

До сега четири ГМО култури са получили разрешение за отглеждане на територията на ЕС, но само една от тях се отглежда в няколко държави - царевицата MON810 на Monsanto, за която е поискано подновяване на разрешителното. Останалите два вида царевица (BT176 et T25) и картофите Amflora не се произвеждат.

# 532
 Simple Smile Белруби , Ето това са схеми от курсовете по оцеляване https://www.facebook.com/photo.php?fbid=798171930200258&l=71b967932e ,а това реални снимки, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=798171916866926&l=ff5bb259de  .Мисля щом действа при хората ще действа и при зеленчуци,билки и пр.Това е логиката студеното е в ниското,имам и снимки на доста така наречени оранжерии вкопани в земята където културите са насадени на рафтове(земята е етажирана) а посредата в най ниското е пътека за ходене.Както съм писал живея на високо и имам възможност да извършвам експериментално земеделие.

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 17:52 от matania

# 533
matania,не ти се отварят линковете.
Успехи желая в експериментите  Hug

# 534
  • София/Варна
По въпроса да повдигнатите лехи и иглуто принципа е съвсем различен.
Иглуто е затворен обем в който студения въздух слиза най-долу/както и в стаите за обитаване/, а топлия се вдига горе. За това пода на иглуто явно се прави на нива и се спи на най-високото.
Повдиганата леха със стъкла отгоре е нещо което стърчи над земята и има 5 външни повърхности вместо една както е за обикновената леха. И не е в затворен обем, а е подложена на атмосферни влияния и за това би трябвало да изстива по-бързо. Някой беше дал пример със саксия.
Ако е повдигната леха в парник/затворен обем/, теорията за иглуто вече започна да действа.
Така е според мен.

# 535
Белруби ,сега се отварят и да писах за повдигнати лехи в затворено пространнство,то няма смисъл лятото да ги затварям.Правя ги сега на пролет,а моите експерименти са си супер аз не пръскам и болести нямам Simple Smile ябълките са ми прекрасни и трайни без червеи,аз не гоня количество а качество за тесен кръг от хора.

# 536
Белруби ,сега се отварят и да писах за повдигнати лехи в затворено пространнство,то няма смисъл лятото да ги затварям.Правя ги сега на пролет,а моите експерименти са си супер аз не пръскам и болести нямам Simple Smile ябълките са ми прекрасни и трайни без червеи,аз не гоня количество а качество за тесен кръг от хора.
Кажете нещо еко за струпясване? Имам една круша дето много ражда, ама много я гони струпясване. Старичка е, де.

# 537
Белруби,с какво ще пръскаш санитарно       Sick        през ранна пролет(против всички животинки разнасящи вирусни болести),както беше споделила?Акаризина и бордолезовият р-р за овошките в началото на март ли да пръскам?До миналата година наивно мислех ,че дръвчетата могат и без много грижи,но като ми изсъхна любимата череша (ако съм запомнила от кафяво гниене)вече  съм решила да взема мерки навреме.   Мога ли да напръскам с нещо около двора,защото е пълно див хмел,за който подозирам,е е развъдник на всякаква паплач.(за комарите лятото няма да казвам)
Благодаря!

# 538
Това също за струпясване
.Сяро-варов разтвор
 Действа  срещу всички гъбни болести, които са чувствителни към серни препарати. Преди и след цъфтеж при къдравост по прасковата, брашнеста мана и струпясване по ябълката, ранно и късно кафяво гниене по овощните, гъбни съчмянки, сиво гниене и оидиум по лозата.

Начин на приготвяне
В железен съд с обем 200 л (на който сте отбелязали до къде обема е 100 л) налейте 40 л ВОДА и прибавете 12 кг негасена вар или 24-30 кг гасена вар. Запалете тих огън под съда и загрейте „варното мляко”. Към него прибавете 24 кг сяра на прах (чиста!) и разбъркайте, докато се смесят добре. Ако не загреете ще се мъчите много! След това долейте с 40 - 50 литра повече вода. Тази вода трябва да се изпарят при варенето на тих огън за около 40 – 60 минути. Когато нивото на водата стигнете 100 л (до отбелязаното) и цветът на разтвора е като на много скъп коняк е готово! Оставете да изстине и да се утаи за 24 часа. После внимателно отлейте или изгребете бистрата течност с червеникаво-кафяв цвят. Налейте в здрави съдове – пластмаса, стъкло, желязо – каквито имате и ги затворете плътно. Можете дълго да го съхранявате стига да не замръзне. На практика не се разваля.

# 539
Здравейте,интересува ме някой има ли опит с производство на плодове и зеленчуци на по голяма надморска височина аз съм на 1300метра и засега само експериментирам,а и съм от само година и нещо тука едно лято и две зими.
Нашата градинка е на 1150 м. надморска височина и това лято ще ми е трето откакто садя, така че питай ако мога ще ти помогна.

Общи условия

Активация на акаунт