(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 110
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
  • При розите и топлата вода ......!
Да ви покажа и аз моите доматки.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.32585792
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.32585794
Вили, пък и другите които имате опит, мога ли след някой ден да ги сложа в оранжерията. През деня там става много топло и еднакво слънчево, а в стаята не ги огрява еднакво слънцето. За през нощта да ги сложа под лехичка с двоен найлон и черга?

# 541
Само дето в иглуто температурата е -5С и хората са завити в арктически ( издържащи на под -20С спални чували).

# 542
Здравейте,интересува ме някой има ли опит с производство на плодове и зеленчуци на по голяма надморска височина аз съм на 1300метра и засега само експериментирам,а и съм от само година и нещо тука едно лято и две зими.
Нашата градинка е на 1150 м. надморска височина и това лято ще ми е трето откакто садя, така че питай ако мога ще ти помогна.
Ами какво интересува всичко какво сеете какви сортове кога,вадите ли разсад по найлон,някакви чалъми ,тайни от кухнята.Аз съм тука втори сезон ама съм много сериозен.

# 543
  • Пазете Гор
Добре дошли на всички новопостъпили в групата ни по интереси. Чудесно е да се увеличаваме!

Здравейте,интересува ме някой има ли опит с производство на плодове и зеленчуци на по голяма надморска височина аз съм на 1300метра и засега само експериментирам,а и съм от само година и нещо тука едно лято и две зими.

Височината е важен, на далеч не единствен фактор в земеделието. Почви, изложение, микроклимат, води - това са също ключoви неща. Без да познавам мястото мога да издекламирам - на открито: картофи, фасул, ряпа, моркови, малини - и няма да сбъркам, но много по- от полза ще ти бъде да поразпиташ, поразгледаш в района. Със сигурност има практики. Питай и да не забравиш да ни разкажеш тука.

Разправят, че Бил Клинтън турил на бюрото си една табелка с тескт: Икономиката, глупако! - да го подсеща, колчем залитне встрани от същественото. Та мисля си каква табелка да сложи на оранжерията си градинарят?

Може би "Тор, глупако!"  Laughing.

Преди няма и седмица ви се оплаках за непреработения ми боклук в компостера. Вземам си думите обратно - днеска разрових - гъмжи от червеи, а най-долните петдесетина сантиметра са готови - чудесен, тъмен, все още малко влажен компост!
А аз колко се оплаках... Просто около ревизионната вратичка е имало малко засъхнал, непреработен материал, та той ме е оставил с впечатлението, че нищо не се случва във вътрешността. А там обаче кипяла и кипи усилена работа. Да не кажа голяма дума, ама в шепа материал се загребват поне 7-8 червея! Папкат и преработват!

# 544
Куркума ,здравей,аз ги наогледох ама при мен живеят предимно старци в селото се водят около стотина човека но реално сме не повече от 70.Гледа се фасул,картофи,домати,ягоди,тиквички,зеле,плодни дървета ябълки, круши,череши,сливи(сини).Аз миналото лято изкарах много добър праз,зеле,чубрица,люти чушки,обикновени,но не почервеняха,супер домати,много вкусни и ябълки.А тагетисите ми ръстат като луди.Обаче искам да създам по добро биоразнообразие искам диня пъпеш,малини,тикви,всякакви билки и зеленчуци ,по малко но разнообразни.Място имам двора ми е два декара затова не се плаша,лятото се огрява от изгрев до към16 часа.Жегата е най много 26 градуса сутрин има супер готина роса което ми държи свеж зеленчука,без много поливане.не съм торил за сега защото мястото не е работено десетина години ,догодина наесен ще разхвърлям оборска и птича тор комбинирано с пепел от дървата.А ето малко биозащита естествена и красива.

Латинките засадени в парник прогонват досадната оранжерийна белокрилка.
Котенцето /Anemone pulsatilla/ със своите горещи вибрации не позволява развитие на гъбични заболявания дори и в най-влажно лято.
Между лехите с пипер се сади чубрица и босилек, който го предпазват от неприятели.
Татула в съседство с зеленчуци ги обеззаразява от листни въшки.
Засадете целина със зеле. Първото няма да има ръжда, а второто - гъсеници на бялата пеперуда.
Морковите и лука се пазят взаимно съответно от морковена муха и лукова муха.
Салатата пази репичките от зелевата бълха.
Чубрицата пази фасула от листни въшки.
Босилекът пази краставиците от маната, а хрянът ги пази от много вредители.
Лукът, чесънът пазят ягодите от голи охлюви, мишки, гъби.
Латинката пази овощните дръвчета от листни въшки.
Зелена салата - възпрепятства нападението на различните видове ряпа и зеле от земни бълхи;
Моркови и лук или праз - взаимно се предпазват от морковена муха и лукова муха и молец;
Чесън или лук,  засадени между ягоди или магданоз - предпазват много добре тези растения от заболявания;
Праз,  разположен между целина – предпазва от ръжда по целината и нападение от трипс;
Бобови култури и целината (съотношение 1 към 6) или краставици - много полезна комбинация за добро развитие. Бобовите култури се засяват около гнездото на краставиците.
Целина и домати - предпазват всички видове зеле от бялата зелева пеперуда;
Спанак или салата със зеле - срещу земни бълхи;
Латинка и хрян – отблъскват листните въшки, гъсениците и мишките;
Тагетис и невен (Calendula) - предпазват от почвени нематоди.
Магданоз, засаден под доматите - засилва аромата;
Напръстник и момината сълза - подобряват качеството на доматите.
Латинка – повишава аромата на  репичките.
Коприва, отглеждана до етеричномаслени растения повиши съдържанието на етерични масла в тях до 80%.
Шипка, бъз и горчица -  полезни растения около зеленчуковата градина.
Колорадският бръмбар по картофите не обича тикви. За целта тиквите цигулки са най-добри, защото пускат дълги милини и ходят из картофите да пазят.

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 21:36 от matania

# 545
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добре дошли на всички новопостъпили в групата ни по интереси. Чудесно е да се увеличаваме!

...

Разправят, че Бил Клинтън турил на бюрото си една табелка с тескт: Икономиката, глупако! - да го подсеща, колчем залитне встрани от същественото. Та мисля си каква табелка да сложи на оранжерията си градинарят?

Може би "Тор, глупако!"  Laughing.

...

а може "Удоволствието!" и без глупако  Hug

забавляваме се на градинката, смеем се, четем приказки. търкаляме се по тревата с пехливанчето... храним синигери и се опитваме да примамим съседските котки Simple Smile понякога играта е да вържем лозето, а понякога да го оберем Simple Smile но е удоволствие и забава преди всичко  Hug

някой да иска грудки топинамбур?  Blush извадили сме две шепи и сме ги забравили на балкона. сега са покълнали, ни да ги ядеш ни да ги хвърлиш  Hug

# 546

...

Може би "Тор, глупако!"  Laughing.

...

а може "Удоволствието!" и без глупако  Hug

забавляваме се на градинката, смеем се, четем приказки. търкаляме се по тревата с пехливанчето... храним синигери и се опитваме да примамим съседските котки Simple Smile понякога играта е да вържем лозето, а понякога да го оберем Simple Smile но е удоволствие и забава преди всичко  Hug

някой да иска грудки топинамбур?  Blush извадили сме две шепи и сме ги забравили на балкона. сега са покълнали, ни да ги ядеш ни да ги хвърлиш  Hug
аз мисля да сея от къде си?

# 547
Гелика, добре са ти доматчетата -можеш да ги сложиш в оранжерията.Направи им тунелче и ще са добре.А ако дойде прогноза за голямо застудяване можеш да ги прибереш пак.
Рени, аз от години се колебая между конвенционалното и екологичното.Стоя си разкрачена между тях по много причини  Embarassed.Сърцето ми жадува за чисто земеделие, разума ми говори в друга посока.
По тази причина използвам химията много редуцирано и насочено.Не пръскам санитарно.Наблюдавам внимателно и пръскам когато няма на къде.
Буренясалите пояси около новата градина се мястото, където си позволявам да водя по-сериозна химическа война.И гледам в самата градина да не позволявам да се развиват плевели.
При мен е много по-сложно, скъпо и трудоемко защото площите ми са много по-големи  Wink
Дръвчетата ще напръскаме в следващите дни с бордолезов, а след като прецъфтят с инсектицид.
Зеленчуците-ако се появят мушици ще ги пръскам, иначе-бордолезов за гъбите-по почмата и долната част на ниските листа.Да не са забравя, че синия камък задържа развитието на пъпките и младите завръзи и понякога изресява цвета!
matania, всички тук имаме по архивите си списъци с алелопатичните взаимодействия между растенията.И сме пробвали много неща.
На първо четене при мен не действа:
Чубрицата и босилека в пипера-щъкат си гадините без да се притесняват
Татула и въшките.
Салатата срещу зелевата бълха по репичките.
Както и наръсването на пепел по зелевите срещу гъсениците на бялата зелева пеперуда.
Босилека срещу мана при краставици.Може би, ако всяка краставица е заобиколена от няколко босилека  newsm78
И още други.
Обичам да гледам една от поредиците на Джейми Оливър, в която показва градината си-напълно чиста от химикали.В нея струпването на етерично-маслени растения е огромно-обиколили са отвсякъде всичко.Но доматите му си имат картофена мана и дори спомена, че реколтата му е много слаба.Но пък показа градината си през януари-не беше замръзнала като нашите  Simple SmileИ буренак няма, и високи температури, и влажността му е друга....
Освен това при теб , matania, има огромно преимущество, за да не ти боледуват растенията-сам казваш-70 човека в селото.Като от тях едва ли всички сеят домати и пипер.Ето го разковничето да няма вредители-не са донесени при вас.За жалост един стрък домат закупен от някъде би могъл да зесели мястото с белокрилка и трипсове така,че да няма очистване.По тази причина не бива да си приписваме кой знае какви заслуги, че отглеждаме чиста градина  Rolling Eyes-нещата стават въпреки нас.

# 548
Е ,аз не си преписвам никакви заслуги Simple Smile всичко стана от само себе си,в началото не ми се занимаваше да пръскам и пр.Казах си каквото стане това е ама то стана това за плодовете,зеленчуците също имало бурени трябвало да се теса,да бе кося тревата ,като засъхне мятам между редовете и това е.При мен е повече интуитивно земеделие.А че някои си взсимодействат няма спор както бабите по видими признаци знаят какво ще е времето.Но не мога да очаквам ,че ако има пълчища от вредители,ще мине феята с бослилека и #2gunfire .А и както писа при теб нещата са мащабни,всеки си решава аз искам продукция без отрови.Как става ,ами не знам ,но ще разбера ище го направя.Интерсно,че комшията до мен имаше домати на около 20,30 метра,неговите изсъхнаха а моите бяха супер зелени до първата слана,която изпуснах и ги попари.Но пак казвам заслугата не е моя,просто става.

# 549
  • на брега на Дунава
Снощи посях първите семена за тази година -няколко вида домати , пипер и малко петунии.За ранни домати какво сеете освен Рила ?

# 550
matania сега да споделя моя 2-годишен опит, като ще кажа, че не живеем постоянно на мястото и съответно поливам веднъж през седмицата и след това уикенда. Не съм пръскала с нищо и не съм торила с нищо. От плодовете насадихме малини /жълти/, капини, червен и черен касис. Всичко ражда без проблем. От миналата година имам и ягоди, но засега плод не съм видяла от тях. От зеленчуците това, което смятам повече да не садя са пипер, краставици и патладжан. Лукът за зелен и глави става идеално, домати садих от домашно произведен разсад и се родиха, като започнаха да зреят чак към август месец, смилянски боб - стана страхотен, тиквички - доволна съм. Съседите гледам, че доста гледат картофи, аз не съм садила. За друго ако се сещаш питай, че аз май не се сещам.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 15:13 от ann79

# 551
Белруби,точно за тези буренясали пояси говорех(там с какво да напръскам)От двете ми страни са запуснати дворове с бурени по високи от човек,а от другите две оранжерии и един производител на зеле.Поне в изоставените места да направя някаква превенция пак добре.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 10:15 от reni7377

# 552
  • Пазете Гор
Както във всяка градина, така и в планинската би следвало да има магданоз, лук, пащърнак, босилек, спанак или някои други листни.

Аз определям магданоза като зеленчук, а не като подправка и го произвеждам и консумирам в съответните количества. За ползите от листната му маса съм изписал барем 15 страници похвали. Има и други. Което и да е ястие става много по-вкусно, ароматно и плътно, ако в него се сложи корен от магданоз. Още по-добре е, ако се ползва корена на пащърнак, ама листната маса там е безполезна, пук и след презимуване са малко дървени и влакнести.

Периодически засявам магданоз - то полски, ту немски сортове с дебели корени, по-дебели от морков. Вадил съм по 300 грама корен и нагоре. Чудесни са за консервиране, а листната им маса също е прилична.

Основният ми проблем при отглеждането на магданоз е петносването. Не съм намерил досега сполучлив био метод за овладяването му. Опитвам се да изведа устойчиво семе, и смея да твърдя, че имам известен успех - тая година имам една кутйика от халва семе, дето нямаше нито едно петънце две години подред. Ха дано да съм успял.

Та хич не е лошо тия дни да се засее магданоз, както и да се подготви разсада за целина. И по-късно може, де.

# 553
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...

някой да иска грудки топинамбур?  Blush извадили сме две шепи и сме ги забравили на балкона. сега са покълнали, ни да ги ядеш ни да ги хвърлиш  Hug

в Резервата  Laughing
не знам Бойково къде е, но ако на ЛС дадеш адрес  ще ти пусна плика по пощата Simple Smile

# 554
...

в Резервата  Laughing
не знам Бойково къде е, но ако на ЛС дадеш адрес  ще ти пусна плика по пощата Simple Smile
Аз адреса не си го крия ама ние в Бойково поща нямаме Simple Smile Ще видя да си купя някъде около мен аз искам няколко грудки,мерси все пак.

Общи условия

Активация на акаунт