Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 823
  • 634
  •   1
Отговори
# 270
Бабите са благодат, да, и отмяна. Не съм намбър уан мама и оставям децата си при бабите ми, вече бабата е една. Тази, която почина, ги гледаше след училище и ДГ, преди да се приберем с баща им от работа, по време на ваканции, когато се разболеят. Сега това трябва да прави чужда жена срещу заплащане.
Отпада им и по едно ходене на море плюс това с нас, както и една планинска почивка, пътуванията до вилата и график-програмата, която майка ми им правеше за всеки ден от лятната ваканция.
Ако това е оставяне на бабата- да, оставяла съм ги.
Ето и сега са оставени на баба си, докато аз си чаткам в нета. Чувам ги, четат нещо, малкото вероятно рисува.
А незаменимите отношения баба и внуче няма да коментирам. Всеки е родител на собствените си деца. Аз за своите съм избрала комплексната грижа и с кеф ги оставям при баба им, та дори и само да изпия едно кафе на спокойствие.

Малко грозновато идва от страна на тези със срещуположния на моя избор обяснението, че това тяхното е правилното, а тези като мен видиш ли ... Сякаш гроздето им кисело.

# 271
  • София
М да. И по други теми се забелязва това. Тези, които си гледат децата сами, се имат за супер мами и непрекъснато гледат да натрият носа на някоя, която има някоя баба да и помага, даже за малко.

Да не говорим пък, че със 2 деца просто няма как да се справиш чисто логистично без помощ до определена възраст.

# 272
  • Пловдив
Да не говорим пък, че със 2 деца просто няма как да се справиш чисто логистично без помощ до определена възраст.
Има, но не е приятно Simple Smile

Касита - да, оставяне на бабите си е. Ама какво от това. Баба-внуче са си специални отношения Simple Smile

# 273
Страшен кеф е човек да помъкне едно-две бебета или малки деца по учреждения и медицински заведения, където изобщо не им е мястото. Най-голям е кефът за околните.

# 274
Всеки си избира как да си живее живота и как да го подреди.
За супер майка не знам някоя майка тук да се смята  ,но и не смятам ,че е грижа на бабата или дядото да гледат децата ни ежеседмично.
 Признавам ,че е трудно да си без помощ когато ти трябва ,но така сме си го избрали .
Разбирам ,че е трудно в култура като нашата където е патент едва ли не оставянето на баби и разчитането на жилища и зимнина това да се разбере ,но нещата извън матрицата са по разнообразни.

# 275
Разбира се, че ако детето ти общува с баба си и/или дядо си, то те са ти подарили жилище и те изхранват. В 100% от случаите е така.  Peace

# 276
Добре де, при положение, че някой трябва да поеме грижата по децата след училище и ДГ, а този някой не може да съм нито аз, нито съпруга ми, защо да избирам за целта чужд човек, при това срещу заплащане, като мога да ползвам най-близкия до децата ми след нас, родителите им? Или да ги оставям на допълнителни занимания до късна привечер, зимата, когато се стъмва още към 16,30, когато могат да се прибрали у дома на топло и спокойно? И това само, за да мога да се погаля по гърдите, които задължително са кърмили поне петилетка, и да кажа, че сме самостоятелни родители, неразчитащи на никого.
Дали е роден патент, не зная, нека да е, но това не го прави неприемлив. Неприемливо за мен е децата да са извън дома по 10 часа още от градинска възраст, защото или няма кой да им осигури по-малък "работен" ден, или родителите нямат пари за целта, или се дърпат от услугата "баба".

Ето, сега, тази зима или децата ми сутрин трябва да излизат в 7,30 и да се прибират след около 11 часа, или да се надявам, че ще намеря жена, на която хем да се доверя, хем, да е съгласна с условията и ситуацията около нас. Та, признавам си честно, нито на родители без помощ, нито на децата им искам да бъда особено много на мястото, пък нека имам балкански туршиен характер.

# 277
Тъкмо ми изскочи това в нюзфийда:

"Коя е баба?"
съчинение на третокласничка

Баба е тази жена, която няма собствени деца.
Тя обича малките момиченца и момченца, които са деца на други хора.
Дядо -това е баба, само че мъж.
Той отива да се разхожда с момченцата и те си говорят за риболов и други работи.
Баба не трябва да прави нищо, само да идва на гости.
Те са стари и затова не трябва много да бягат и да скачат. Но те могат да ни заведат на сбора и трябва да имат много пари, за да ни качат на въртележката. Ако се разхождат с нас, те се спират, за да погледат различни неща, например красивите листа, гъсеничките..
Те никога не казват: Хайде по-бързо.
Те носят очила и могат да си вадят зъбите.
Баба не трябва да е много умна, само да може да отговаря на въпроси като: Защо кучетата гонят котките? или Къде е главата на червея?Когато ни четат книжки, те нищо не пропускат и не казват:
Ама ние тази приказка вече я четохме.
Всеки трябва да се старае да има баба, защото това са единствените възрастни, които имат свободно време за децата .
"

# 278
Каси , това е така и го разбирам .  Hug

Нито съм от дълго-кърмещите майки, нито съм от супер майките ,каквото и да значи това ,но не съм и от хората ,които си прехвърлят задълженията на другиго. Всеки си е свършил своето когато му е било времето.
И аз не бих искала същото това за детето ни и съм намерила компромисен вариант за момента ,като да издействам ранна смяна и прибиране в 4 .30 на всички у дома .Отделно правим сложни еквилибристики за да може детето да си е у дома преди 5 и да излиза в 7 и 40 от дома ни  ,но наистина не смятам ,че е работа и задължение на бабите да са на разположение всеки ден за да гледат децата след училище/градина или през ваканциите. Дори и при предложени такава помощ и неколкократно питане от тяхна страна пак съм се съобразявала и не съм позволявала да ми стане навик и да е всеки път когато би ми се налагало. Защото да си кажем правичката ,ако се свикне на тази помощ ,то понякога не е точно налагане да имаме помощ, но нали е по лесно уикенда да сме си сами ,а и децата обичат да са там ,нали?  А какво става понякога ,и то само понякога , ако бабата наистина не може заради работа или ангажимент  ,но не смее да откаже и се съгласява пряко волята си ?
От своя страна младите родители взели го за постоянност в отношенията, дори и не забелязват ставащото, улисани в техни си планове за свободното си време без деца са сепнати при налагане да търсят друг вариант . Просто не са свикнали да са без помощ и това не го и осъзнават дори докато вече тази помощ за-липсва по една или друга причина.
Понякога пък може и да не може да се координират нещата с желанието и бабите вземат ,че откажат ,то тогава не е приятно да ти отказват ,нали?
 Така ,че за нас сме си избрали този вариант :по добре рядко, но сладко и на никого не му дотежава и всеки е щастлив с взаимните им виждания на баби и внучка  и със свободното си време Peace

# 279
Единственото, което не разбирам, е на теб какво ти влизат в работата и по какъв начин ти пречат взаимоотношенията между непознати хора и техните си, лични родители.

# 280
Единственото, което не разбирам, е на теб какво ти влизат в работата и по какъв начин ти пречат взаимоотношенията между непознати хора и техните си, лични родители.
Каквото и на теб в подобни теми ..

# 281
  • София
Планове за свободно време без деца с ММ ... ех, мечти, мечти.

Въпреки помощта от майка ми, аз определено гледам да се съобразя със здравето и работата и.
Общо взето, това лято ми е помагала само в краен случай, когато аз съм сама през деня.

# 282

Аз, за разлика от теб,  в темата говоря само за себе си.

# 283

Аз, за разлика от теб,  в темата говоря само за себе си.
Аз също .
И нека оставим репликирането една на друга на лични ,а не в темата .

# 284
О, не, ще пропусна.

Общи условия

Активация на акаунт