Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 347
  • 634
  •   1
Отговори
# 555
  • Оптимист по принуда
Последните 2 изречения изчерпват казуса.

# 556
  • Пловдив
Ами ето, ти сама потвърждаваш, че е нужно религиозно възпитание от страна на семейството, за да стане християнче детето. Ако е в семейство на атеисти и бабата го вземе тайно за един ден, кръсти го и им го върне, без родителите да разберат изобщо някога какво е станало, това как ще промени религиозните убеждения на детето? Само защото е преживяло обреда кръщение това ще му промени ли някак мирогледа?
За начало може родителите да искат те да изберат кръстника.

# 557
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
За много от  познатите ми кръщенето (ритуалът, наречен още кръщавка) е голям празник за семейството. Канят много хора, след ритуала ходят на ресторант. Дълго време планират и очакват с радост събитието, обмислят къде, какво, купуват си тоалети и пр. Представям си как биха се почувствали, ако в разагара на такава подготовка разберат, че бабата вече е кръстила детето тайно.

Според мен въобще не може да има спор по това дали бабите имат право да решават важни неща по отношение на внуците си. Естествено, че родителите са тези, които взимат решенията.

# 558
За много от  познатите ми кръщенето (ритуалът, наречен още кръщавка) е голям празник за семейството. Канят много хора, след ритуала ходят на ресторант. Дълго време планират и очакват с радост събитието, обмислят къде, какво, купуват си тоалети и пр. Представям си как биха се почувствали, ако в разгара на такава подготовка разберат, че бабата вече е кръстила детето тайно.
Както и родителите на порасналите  деца, когато разберат, че тайно са сключили брак/по времето, когато се правеха големи сватби със задължителното сключване на брак/. Цупят се малко, пък после повтарят ритуала за пред роднините с имитация на подпис.
Виж кръщенето май не може да се повтаря.

# 559
  • Оптимист по принуда

Виж кръщенето май не може да се повтаря.
Не може. Няма свещеник, който да се съгласи после да кръсти детето.

# 560
Само че обсъжданият случай е бабата да кръсти детето, защото родителите не искат да го направят. Ако те подготвят кръщене, тя от какъв зор ще кръщава детето тайно, че да ги изпревари  Laughing Почнахте да се отдавате на фаназии вече.
Не се самонавивайте, че бабите са толкова лоши, че за нищо нямат думата и могат само да оплескат нещата. Дай боже и вие ще станете баби и тогава със сигурност няма да ви хареса такова отношение. Ама тогава снахите ще са виновни  Laughing

# 561
Специално в случая на кръщене без съгласието на родителите, и бабата, и попът направил тайството ще бъдат превърнати на мига в марули и насалатени. 

# 562
Само че обсъжданият случай е бабата да кръсти детето, защото родителите не искат да го направят. Ако те подготвят кръщене, тя от какъв зор ще кръщава детето тайно, че да ги изпревари  Laughing Почнахте да се отдавате на фаназии вече.
Не се самонавивайте, че бабите са толкова лоши, че за нищо нямат думата и могат само да оплескат нещата. Дай боже и вие ще станете баби и тогава със сигурност няма да ви хареса такова отношение. Ама тогава снахите ще са виновни  Laughing
Що за глупост?! Не е нужен мозък на Айнщайн, за да схванеш, че дали детето ще бъде кръстено или не, е работа само и единствено на неговите родители, а не на която и да било баба. Какво отношение няма да ми хареса? Че родителите на внуците ми един ден ще решат дали и кога да кръщават децата си? Ами, да, те ще решат това, не аз.

# 563
За кръщенето искаше ли се акта за раждане, че нямам спомен.

# 564
  • София
Майка ми напоследък нещо изперка. Голямата беше на лагер, а малкия с нас цяла седмица. Голямата отиде у тях за два дни и тя ми се оплака, че много се натоварвала, гледала ми децата, приятелките и я жалели и пр.

Не мисля, че баба може да кръсти дете. Моята майка с години мъкнеше дъщеря ми на църква, но ние я кръстихме в друга църква, когато ние си решихме.

# 565
  • Куциндрел
Точно кръщенето на детето, направено от бабата зад гърба на родителите си е "оплескване на нещата".
Обаче ти това не можеш да го схванеш.  Tired

Има си неща, за които бабите трябва да искат позволение и да се съобразяват с мнението на родителите. За да няма после - ама вие не ми давате внучето. Mr. Green

# 566
Момичета, като ви чета имам чувството, че тези баби и дядовци за които пишете са някакви чужди хора, а не вашите родители. Бабата това не разбирала, онова не разбирала - ами че нали те са ви отгледали и възпитали. Явно аз съм от късметлиите - и двете баби са на село и двете през лятото искаха да гледат внучето. В интерес на истината може би благодарение на летните му престои той почти не боледуваше, нито в ясла, нито в градина. Е вярно, че повече го глезеха, но какво от това. Честно ви казвам, че от някои писания направо се плаша. Живота не започва от вас, не вие откривате топлата вода. Дай боже да сте живи и здрави и вие да станете баби и дядовци... Grinning

# 567
Момичета, като ви чета имам чувството, че тези баби и дядовци за които пишете са някакви чужди хора, а не вашите родители. Бабата това не разбирала, онова не разбирала - ами че нали те са ви отгледали и възпитали. Явно аз съм от късметлиите - и двете баби са на село и двете през лятото искаха да гледат внучето. В интерес на истината може би благодарение на летните му престои той почти не боледуваше, нито в ясла, нито в градина. Е вярно, че повече го глезеха, но какво от това. Честно ви казвам, че от някои писания направо се плаша. Живота не започва от вас, не вие откривате топлата вода. Дай боже да сте живи и здрави и вие да станете баби и дядовци... Grinning
Наистина има някои доста неадекватни баби и дядовци. Но я има и обикновената ревност на мама. Човещинка. Peace

# 568
Ревност...аз не ревнувам, Simple Smile просто, когато са ни гледали нас времената, разбиранията са били други...сега съм голяма жена, с опит и свое виждане за нещата и искам детето ми да се възпитава по определен начин за образование, хранене, дисциплина и т.н......не според разбиранията на баба и дядо!

# 569
Мими, "едно време", когато  сегашните баби и дядовци са гледали децата си, т.е. вас, не са били аборигенски времена. Тогава имаше много по-добро медицинско обслужване, посещения в дома на детето на патронажна сестра и педиатър, редовни консултации.
Гледам малката ми внучка. До 1 г. и 5 м. съм я гледала за часове,  след това целодневно. Вече е на 2 г. Мога да направя сравнение за начин на гледане, хранене и възпитание между тогава и сега.  Единствената съществена разлика е памперсът. Тогава перяхме, изварявахме и гладехме пелени. Памперсът е , колкото  удобен, толкова и вреден в определени отношения. Друга по-маловажна разлика е, че по едно време педиатрите не позволяваха биберон. За единият ми син не можеше, за другият с 5 г. по-малък, вече можеше. Храната тогава беше много по-здравословна, без Е-та и разни сегашни вредности. Вашето поколение  не страдаше от всевъзможни алрергии и като цяло сте по-здраво поколение. За възпитанието  пък въобще да не говорим. Не е във ваша полза.  Имам всекидневни наблюдения по детските площадки, а съвсем доскоро и в реална училищна среда, защото съм учителка.  Затова не приемам за вярно определението ти "остарели  методи и разбирания на баба и дядо".
Моето мнение е, че родителите определят правилата и това, което може или което не може, но и бабите и дядовците има какво да дадат на внучетата. Важно  е единомислие и единодействие, а детето да знае и усети, че при мама и тате е същото като при баба и дядо за позволено и забранено.
Постът става дълъг, но ще споделя и друго.  На детската площадка бабите -свекърви са в пъти по-малко от бабите- майки. Дали  това е случайно?!

Последна редакция: нд, 24 апр 2016, 16:41 от K.A.G.

Общи условия

Активация на акаунт