Майчинството счетоводно-58

• 44 767
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,
от утре ме съкращават, детето ми няма 2г. нужно ли е да подавам някакви декларации в НОИ или те ще разберат по служебен път и ще ми спрат плащанията? Благодаря!

# 151
Здравейте,
от утре ме съкращават, детето ми няма 2г. нужно ли е да подавам някакви декларации в НОИ или те ще разберат по служебен път и ще ми спрат плащанията? Благодаря!

Подаваш при работодателя си декларация прил.12 за промяна на обстоятелствата, в която посочваш дата на прекратяване на обезщетението датата, от която не си на работа. Той (служителите му) ще я занесат в НОИ и оттам ще предвидят плащане само до тази дата.

# 152
Здравейте,

Подаваш при работодателя си декларация прил.12 за промяна на обстоятелствата, в която посочваш дата на прекратяване на обезщетението датата, от която не си на работа. Той (служителите му) ще я занесат в НОИ и оттам ще предвидят плащане само до тази дата.

Благодаря много! Приложение № 12 - Декларация за обстоятелствата за изплащане на паричните обезщетения и/или помощи от държавното обществено осигуряване - така ли се казва приложението?

# 153
# 154
За много години !   bouquet Въпроса ми е следният. Подадох приложение 3 за продължаване на майчинството до навършване на 2 годинки, но ми се налага да замина за чужбина( ще започна работа). Трябва ли да прекъсна майчинството и какви документи трябва да подам за това? Благодаря ви предварително! Хубав ден!
Може ли отговор? Sad

# 155
Здравейте, с мъжа ми решихме да имаме 2ро дете. За момента не съм бременна, но от днес официално съм с едномесечно предизвестие т.е до 02.02.14 г. и ако до 02.03.14 г. не съм си намерила работа ми казаха, че ще получа още 1 заплата като обезщетение. Имам огромно затруднение в решението си какво да направя.... не искам да си търся тепърва работа, да минат още 6 месеца за да съм на постоянен договор и тогава да подновим опитите. Трябва ми менение от някой по-запознат кое е по-удачния вариант. 1вата ми опция е да ида на борсата (имам стаж от над 7 години без прекъсване с изключение на предното ми майчинство) и после фиктивно да ме назначат някъде преди да излезна в болничен 45 дни преди раждане с идея да взимам майчинство. В този случай ме интересува дали времето през което съм в майчинство се брой при желание за повторно записване на борсата. Тоест дали майчинстовот се брои в тези 3 години за повторно записване на борсата или не. Другата ми опция е да се запиша от 03.03.14 г. фиктивно на работа и да си плащам осигуровките или в случай, че вече съм бременна да представям болнични за да не набутвам фирмата и след изтичането на майчинството ми да се разделим по взаимно съгласие и да взимам минимума от борсата. Ще съм благодарна за всякакви предложения и идеи на запознатите със законите и изискванията хора.

# 156
Здравейте при справка в сайта на НОИ ми излиза статус на изплащане - в момента се обработва,какво ще рече това.

# 157
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, с мъжа ми решихме да имаме 2ро дете. За момента не съм бременна, но от днес официално съм с едномесечно предизвестие т.е до 02.02.14 г. и ако до 02.03.14 г. не съм си намерила работа ми казаха, че ще получа още 1 заплата като обезщетение. Имам огромно затруднение в решението си какво да направя.... не искам да си търся тепърва работа, да минат още 6 месеца за да съм на постоянен договор и тогава да подновим опитите. Трябва ми менение от някой по-запознат кое е по-удачния вариант. 1вата ми опция е да ида на борсата (имам стаж от над 7 години без прекъсване с изключение на предното ми майчинство) и после фиктивно да ме назначат някъде преди да излезна в болничен 45 дни преди раждане с идея да взимам майчинство. В този случай ме интересува дали времето през което съм в майчинство се брой при желание за повторно записване на борсата. Тоест дали майчинстовот се брои в тези 3 години за повторно записване на борсата или не. Другата ми опция е да се запиша от 03.03.14 г. фиктивно на работа и да си плащам осигуровките или в случай, че вече съм бременна да представям болнични за да не набутвам фирмата и след изтичането на майчинството ми да се разделим по взаимно съгласие и да взимам минимума от борсата. Ще съм благодарна за всякакви предложения и идеи на запознатите със законите и изискванията хора.

Много е трудно да се отговори, още повече, че бременността ти е просто план. Не се знае кога ще се случи, за да се правят прогнози. По мое осмотрение по-добре се запиши на борсата и спокойно си вземай обезщетение, а ако забременееш може да "сключиш" веднага договор и да започнеш да вземаш болнични. Времето на борсата обаче ще ти влезе с МРЗ в едно бъдещо обезщетение.

Здравейте при справка в сайта на НОИ ми излиза статус на изплащане - в момента се обработва,какво ще рече това.

Ще рече, че болничния лист / декларация са подадени в НОИ и сега ги изчисляват.

# 158
Благодаря за отговора, мисля да инвестирам парите, които ще получа от обезщетенията във внасяне на осигуровки, защото не ми е ясно все още дали ако съм на борсата, после се отпиша и ако съм 3 г. майчинство, дали тези 3 години седене у дома ми се броят в годините които са ми нужни за повторно записване на борсата?

# 159
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за отговора, мисля да инвестирам парите, които ще получа от обезщетенията във внасяне на осигуровки, защото не ми е ясно все още дали ако съм на борсата, после се отпиша и ако съм 3 г. майчинство, дали тези 3 години седене у дома ми се броят в годините които са ми нужни за повторно записване на борсата?

Годините в майчинство влизат в тези 3 години за повторно записване Peace

# 160

Годините в майчинство влизат в тези 3 години за повторно записване Peace
Благодаря!

# 161
  • София
Здравейте и Честита нова година   bouquet
Пожелавам на всички ви много здраве и щастие за новата 2014.

На 01.11.13 се върнах на работа след майчинство. Първата година на майчинството изтече на 21.11.13. Може ли да ми кажете за периода 01-21.11.13 полага ли ми се 50% от обезщетение за майчинство за първата година, защото аз бях останала с впечатление, че е така, но от НОИ го отказват?

Много ви благодаря предваително

# 162
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте и Честита нова година   bouquet
Пожелавам на всички ви много здраве и щастие за новата 2014.

На 01.11.13 се върнах на работа след майчинство. Първата година на майчинството изтече на 21.11.13. Може ли да ми кажете за периода 01-21.11.13 полага ли ми се 50% от обезщетение за майчинство за първата година, защото аз бях останала с впечатление, че е така, но от НОИ го отказват?

Много ви благодаря предваително

Не се полага.

# 163
Здравейте,
Имам сложен казус. Просто съм Марко Тотев вече и с второто дете, което още е на път. При първото дете родих по време на срочен договор, бях учителка. Въпреки, че не бях подписала заповед за напускане ми спряха ТД и се наложи да мина към социалните и от там да получавам майчинството си. Съдих училището защото по време на освобождаването ми от работа съм била в болнични.
Загубих делото! Колкото и да е странно!
Сега работя в едно учреждение, което е проект със средства от ЕС.  Понеже е проект, това учреждение ще съществува до 11.07.2014, моят термин е на 16.07.2014. До тук добре. Има шанс да се удължи договора на учреждението, но в случая аз не мога да бъда титуляр, за да преподпиша новия договор, защото ще съм в болнични. От къде в крайна сметка ще изляза по майчинство и за колко време. Всеки ми дава различни отговори. Свят ми се вие!

# 164
Здравейте!От всичко изчетено съвсем се обърках.Имам следния въпрос:
На постоянен трудов договор съм и през последните две години брутната ми  заплатата е била по- висока от максималния осигурителен доход.Бремена съм и термина ми е 06.05.2014.Планирам да изляза болнични без прекъсване за общо заболяване от януари 2014 до 22.03.2014 когато трябва да изляза в болничен по майчинство (45 дни преди термин).Как би се отразил този болничен на майчинството?За изчислението на майчинството съгласно промените се вземат последните 18 месеца т.е от септември 2012 до февруари 2014 .През този период съм била 30 дена болнични след операция като тези 30 дни са разделени в два последователни месеца.Може ли и това да даде някакво отражение на майчинството?
Предварително благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт