Майчинството счетоводно-58

• 44 779
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Моля помогнете ми с информация.  Работя на безсрочен трудов договор, но в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 1г. Трябва ли да подавам декларация за изравняване на дохода? Преди години се подаваше декларация и ми възстановяваха надвзетия данък. Сега как стоят нещата? Възстановява ли се надвзетия данък? Предварително ви благодаря за отделеното време.

# 226
  • В полите на Пирин планина
Моля помогнете ми с информация.  Работя на безсрочен трудов договор, но в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 1г. Трябва ли да подавам декларация за изравняване на дохода? Преди години се подаваше декларация и ми възстановяваха надвзетия данък. Сега как стоят нещата? Възстановява ли се надвзетия данък? Предварително ви благодаря за отделеното време.

Вече няма такава действаща преференция.

# 227
Здравейте искам да попитам нещо.Става въпрос за съпругът ми,който понастоящем работи на постоянен ТД,но се чува,че ще има съкращения и искаме да разберем,ако остане без работа дали ще получава обещетение  и за какъв период.От 1 година и половина е в сегашната си фирма,общият му трудов стаж е над 5 години,но преди да започне сегашната си работа се беше регистрирал в бюрото по труда за няколко дни,даже и в НОИ не се беше регистрирал,отписа се и почна работа.Не е получавал пари от бюрото по труда.В сегашната му фирма го осигуряват на 700 и няколко лева

# 228
Здравейте искам да попитам нещо.Става въпрос за съпругът ми,който понастоящем работи на постоянен ТД,но се чува,че ще има съкращения и искаме да разберем,ако остане без работа дали ще получава обещетение  и за какъв период.От 1 година и половина е в сегашната си фирма,общият му трудов стаж е над 5 години,но преди да започне сегашната си работа се беше регистрирал в бюрото по труда за няколко дни,даже и в НОИ не се беше регистрирал,отписа се и почна работа.Не е получавал пари от бюрото по труда.В сегашната му фирма го осигуряват на 700 и няколко лева

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment

# 229
  • По-близо до звездите
Здравейте!
Имам следния въпрос и ще се радвам някой да ми отговори:
при изплащане на болничен, НОИ дава сумата само за работни дни; каква е причината тогава, да не заплаща и тези, които по закон се отработват и са задължителни за всички (например отработваните през декември)?
Благодаря!

# 230
Здравейте!
при изплащане на болничен, НОИ дава сумата само за работни дни; каква е причината тогава, да не заплаща и тези, които по закон се отработват и са задължителни за всички (например отработваните през декември)?
Благодаря!

Плащат се официалните работни дни - какво имаш предвид, че не ти е платено?

# 231
  • Варна
Здравейте!
Копирам въпроса си от друга тема:
Може ли да ми бъде отказано да ползвам част от платения си годишен отпуск (в размер на 2 дни), ако нямам прехвърлени дни от предишната година? Шефът ми отказва с мотив, че нямам право да ползвам в средата на януари 2 дни, защото за тази календарна година нямам достатъчно отработени дни, за да ползвам тези 2.
Би ли могла някоя мама-счетоводителка да ми подскаже кой член/алинея регламентира този отказ?
Благодаря предварително! Hug

Щом календарната година е започнала имаш право да ползваш платен отпуск за нея. Посоченото от работодателя ти основание не е законно, но не пречи като подадеш молба да ти бъде отказан отпуск на друго основание. В чл. 172 и 173 от КТ е посочен редът за ползване на платен годишен отпуск. Тези дни включени ли са в графика за отпуските за 2014 ?

Благодаря за отговора  bouquet Той реално винаги може да ми откаже отпуск с някакъв мотив - най-малко, защото точно тези 2 дни не са ми в графика и трябва да ги местя. Но тъй като той изскочи с точно този мотив, исках да знам дали е прав. Явно не е Rolling Eyes Но не ми се спори - кротко ще изляза в неплатен.

# 232
  • По-близо до звездите
Здравейте!
Благодаря!

Плащат се официалните работни дни - какво имаш предвид, че не ти е платено?
Имам предвид това, че 14 и 21-ви декември бяха обявени за нормални работни дни, които заместват 26 и 31 декември. Те не трябва ли да влязат в числото на изплатените работни дни, след като са задължителни за цялата страна?

# 233
  • Пловдив
Имам предвид това, че 14 и 21-ви декември бяха обявени за нормални работни дни, които заместват 26 и 31 декември. Те не трябва ли да влязат в числото на изплатените работни дни

Да,трябва и са ти ги платили.За декември работните дни са 19.На теб колко ти излизат на сайта на НОИ?

кротко ще изляза в неплатен.

Или болничен  Grinning

# 234
Здрвейте имам въпрос. Студентка съм редовно обучение , и ми предстои август да родя живот и здраве , но тъй като нямам никакъв стаж трябва да започна ефективно работа някъде една година да ме водят на трудов договор , за да взимам след това майчинство. Та въпроса ми е ако ме водят на минимална раб заплата колко пари на месец ще трябва да си плащам осигуровки (понеже аз ще си ги плащам не фирмата в , която ще ме назначат) , за да взимам минималното майчинство след това? благодаря предварително

# 235
Здрвейте имам въпрос. Студентка съм редовно обучение , и ми предстои август да родя живот и здраве , но тъй като нямам никакъв стаж трябва да започна ефективно работа някъде една година да ме водят на трудов договор , за да взимам след това майчинство. Та въпроса ми е ако ме водят на минимална раб заплата колко пари на месец ще трябва да си плащам осигуровки (понеже аз ще си ги плащам не фирмата в , която ще ме назначат) , за да взимам минималното майчинство след това? благодаря предварително

Върху МРЗ всички осигуровки и данъка са 134 лева на месец. Като излезеш в болничен 45 дни преди термин ще дължиш само здравна вноска 20.16 лева на месец. Като придобиеш нужния стаж от 12 месеца ще започнеш да получаваш минималното обезщетение от НОИ.

# 236
  • По-близо до звездите
Имам предвид това, че 14 и 21-ви декември бяха обявени за нормални работни дни, които заместват 26 и 31 декември. Те не трябва ли да влязат в числото на изплатените работни дни

Да,трябва и са ти ги платили.За декември работните дни са 19.На теб колко ти излизат на сайта на НОИ?

кротко ще изляза в неплатен.

Или болничен  Grinning
17

# 237
  • Пловдив

Пишеш мейл до НОИ с въпроса ти.Не се обаждай,не ходи лично,а пиши им.Ще ти компенсират двата дни със следващия превод най-късно,но трябва да им обърнеш внимание

# 238
  • Варна
Здравейте, момичета!
Извинявам се, че нахлувам така в темата, но аз всъщност от няколко дни я чета, търсейки назад в постовете отговора на моя въпрос. За съжаление не го намерих и реших да ви помоля за помощ.
Аз съм самоосигуряващо се лице от 20.09.2011г. В началото, когато се регистрирах в НАП, подадох декларация и се осигурявах на по-ниския процент, т.е. без право на болничен и майчински. Това до края на 2011г., т.е. само няколко месеца. Януари, 2012г. подадох нова декларация, че ще се осигурявам на по-виския процент и цялата 2012г. се осигурявах върху 420 лв. Естествено в началото на 2013г. си подадох годишната декларация с реалните доходи, които са в пъти над 420лв. и си доплатих и осигуровките (но без здравните, както разбрах по-късно). Т.е. независимо от данъчната ми декларация, болничните ми и евентуално след време майчински (дай Боже), продължават да са си % от 420лв.
Имах желание от началото на тази година да започна да си внасям осигуровки, изчислени на база на реалните ми доходи. Идеята ми е, че така или иначе дори и да постигна желаната бременност, това няма да е скоро, така че имам време да направя така, че след време да взимам повече майчински. Попитах няколко счетоводителки дали това е възможно и получих различни отговори. Едни ми казаха, че няма проблем, други ми обясниха, че дори и да си внасям от сега нататък осигуровки върху 1000 - 1500 лв., болничните и майчинските пак ще ми ги изчисляват върху 420 или 550 най-много, защото ако съм минала някакъв си праг, можело да започна да се осигурявам на 550лв. Даже било задължително...  newsm78
Моля за помощ, защото все още не съм си подала Образец 1 за декември. Искам да разбера да го подавам ли с доход 1 200 или няма смисъл?
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 239
Кали, самоосигуряващото се лице има право да се осигурява на избрана авансова сума между минималния осиг. доход 420 лв и максимания осиг. доход. НО в последствие с годишната декларация трябва да декларираш доход, който един вид да защити тази вноска, т.е. поне да е равен на нея на годишна база. Спокойно можеш да внасяш вноски / вкл. и фонд ОЗМ - общо заболяване и майчинство / , който да ти формира по-натам висока база за обезщетението. Осигурителните доходи може да варират според реализираните по месеци от теб доходи - без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт