Майчинството счетоводно-58

• 43 134
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
Lady Brinne Работодателката ми няма да направи никакъв проблем. Притеснявам се от реакцията на държавните институции и да не ми излезе чиститка, че след аборта реално няма как вече да пусна болничен и си стоя без болнични.

# 301
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne Работодателката ми няма да направи никакъв проблем. Притеснявам се от реакцията на държавните институции и да не ми излезе чиститка, че след аборта реално няма как вече да пусна болничен и си стоя без болнични.

Чл.6 ал.6 от НМЕ
Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето.

Според мен нямаш причина за притеснение.

Emalfy

Тогава имаш право на майчинство. Нужно е да имаш 12 месеца осиг. стаж изобщо, а не при настоящия работодател.

# 302
Здравейте!
Имам въпрос относно отпуска на бащата при раждане.
От кога започва този 15 дневен отпуск - от датата на изписването или от следващия ден и в какъв срок трябва да се представят документите на работодателя?

# 303
Здравейте!
Имам въпрос относно отпуска на бащата при раждане.
От кога започва този 15 дневен отпуск - от датата на изписването или от следващия ден и в какъв срок трябва да се представят документите на работодателя?

От деня на изписването започва. Щом вземете бележка от болницата, където си родила не е лошо да се попълни и представи декларация. Иначе изричен срок няма.

# 304
Здравейте! На 29-ти януари изтича втората година от платеното ми майчинство. Днес уведомих работодателят си, че все още не мога да се върна на работа и поисках неплатен отпуск до 3-та година. За тези две години обаче имам натрупан и платен отпуск, той губи ли се, ако започне да тече неплатеният. И още нещо не ми стана ясно: това същият отпуск ли е, който може да се ползва за отглеждане на дете до 8-годишна възраст (разделен по 6 м. на двамата родители)  или става въпрос за друг? Благодаря ви за помощта!

# 305
Имам въпрос относно здравния картон. Преди месец ми се наложи да издам нов . Сега се оказа ,че в клиниката в която се следя( частна )  не могат да ми напишат по-късен термин ,защото от първия път в който са ме питали за дата на последната менструация присъствам в системата им с даден термин .
Искам 3 седмици по-късен термин , за да съм сигурна ,че всичко с майчинството ще е наред.
Въпросът ми е дали мога да си извадя пак нов картон от личен лекар  , с него да се заведа на Женска Консултация при друг лекар , който да ми напише по-късен термин и следователно 45 дневния ми болничен да започне по -късно . За периода , който ще се удължи смятам да ползвам платения си годишен отпуск. Всъщност в НОИ ги вълнува от коя дата започва да тече въпросния 45 дневен болничен , а не нещо друго

# 306
здравейте,
искам да попитам как стой въпроса с подаване на документите за детски, защото изобщо не съм наясно.
1. По постоянен адрес ли се подават или по настоящ и къде- агенция Соц. подпомагане ли?
2. Доколкото знам се изисква дохода от последните 12 месеца- малкия се роди на 03.01.14- това значи, че ми трябва бележка от декември 2012 ли?
3. Почти от началото на бременността съм в болничен - в такъв случай, т.к. всеки месец са ми превеждани различни суми, за да ги разбера какви са чрез ПИК кода ли трябва да стане и НОИ ли ще ми издаде бележка за тях, която да послужи пред агенцията?
4. Има ли някакви определени формуляри, които се попълват и може ли да си ги изтегля от някъде?
5. Има ли някакви срокове за подаване?

Ами за друго не се сещам и предварително Ви благодаря   bouquet  bouquet  bouquet

# 307
  • Пловдив
здравейте,
искам да попитам как стой въпроса с подаване на документите за детски, защото изобщо не съм наясно.
1. По постоянен адрес ли се подават или по настоящ и къде- агенция Соц. подпомагане ли? по адрес на твоята ЛК
2. Доколкото знам се изисква дохода от последните 12 месеца- малкия се роди на 03.01.14- това значи, че ми трябва бележка от декември 2012 ли? 12 м назад от месеца на подаване.ти най-рано ще може да подадеш февруари месец
3. Почти от началото на бременността съм в болничен - в такъв случай, т.к. всеки месец са ми превеждани различни суми, за да ги разбера какви са чрез ПИК кода  ли  да трябва да стане и НОИ ли ще ми издаде бележка за тях не,не ти трябва бележка за месеците в болничен , която да послужи пред агенцията? може и от социалните да си вземеш справка за месеците в болничен
4. Има ли някакви определени формуляри, които се попълват и може ли да си ги изтегля от някъде? молбата за детските.може да я изтеглиш от сайта на АСП
5. Има ли някакви срокове за подаване? не,няма.но за месеците,които не си подала губим детските

# 308
Здравейте и от мен!
Искам и аз да попитам за 15 дневната отпуска на бащата при раждане. Къде мога да видя какви документи се попълват - от болницата какво се взима, акт за раждане необходим ли е, акт за граждански брак, някакъв друг документ? Документите трябва да са изрядни, защото шефката на мъжа ми вече е направила физиономия, че изобщо го е поискал. Задължително ли е 15 дни да са последователни, по нейна идея ще му даде първата седмица и после не втората, третата или четвъртата? Моля, ако имате линк към необходимата информация за документите, пуснете ми го!

# 309
Здравейте имам няколко въпроса относно майчинството,ще съм ви благодарна за помоща:
1.От октомври 2012г след съкращение,преминах на борсата,където получавах 9м.обещетение за безработица.На старото работно място до 10.2012 съм осигурявана на 350лв.
Имам заверен стаж от НОИ 9м до юли 2013г. влк.
След това по мой пропуск август не съм била осигурявана.
2.От 01.09.2013 съм на постоянен трудов договор ,и брутно възнаграждение 530лв.
Термина ми е на 07.06.2014г,което по мои груби сметки от средата на април,трябва да ми започне 45 дневен болничен.
Въпросите са ми следните.
1.По времето когато съм била на борсата,какъв доход ще вземат под внимание?
2.Този един месец прекъсване,ще се отрази ли на майчинството?
3.Ако излезна малко по рано в болничен-пр.сега от февруари-какво ще бъде обещетението,80%в/у сумата на  която ме осигуряват в момента 530лв,или друга.И след това при изчислението на майчинстото какви суми ще вземат под внимание от 02.2014 до 45дн.болн.-брутото или това което съм получавала като сума от болничния?
4.Според вас горе-долу каква ще бъде сумата на майчинството според това което съм  споменала като доход?
Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 23:04 от katrin77

# 310
Искам да попитам нещо и аз...незнам как точно стои въпроса за майчинството,но искам да попитам дали при следните условия имам право на майчинство (90%) :
1.От 15.09.2010г. - 30.09.2011г. на 4 часа+ студентка редовно обучение
2.От 30.09.2011г,-31.12.2011г. на 4 часа
3.От 01.01.2012г.- 14.06.2012г. на 8 часа
4.От 14.06.2012г. до 30.09.2012г. в бюрото по Труда
5.От 30.09.2012г. до 26.09.2013г. студентка редовно обучение
6.От 23.09.2013г. до 23.12.2013г. на временен трудов договор
7. От 23.12.2013г. до евентуалната дата на раждане ( 30.08.2014г.) на постоянен договор 8 часа?

# 311
Здравейте имам няколко въпроса относно майчинството,ще съм ви благодарна за помоща:
1.От октомври 2012г след съкращение,преминах на борсата,където получавах 9м.обещетение за безработица.На старото работно място до 10.2012 съм осигурявана на 350лв.
Имам заверен стаж от НОИ 9м до юли 2013г. влк.
След това по мой пропуск август не съм била осигурявана.
2.От 01.09.2013 съм на постоянен трудов договор ,и брутно възнаграждение 530лв.
Термина ми е на 07.06.2014г,което по мои груби сметки от средата на април,трябва да ми започне 45 дневен болничен.
Въпросите са ми следните.
1.По времето когато съм била на борсата,какъв доход ще вземат под внимание? - МРЗ, която е била валидна тогава
2.Този един месец прекъсване,ще се отрази ли на майчинството? - пак ще бъде на съответната МРЗ
3.Ако излезна малко по рано в болничен-пр.сега от февруари-какво ще бъде обещетението,80%в/у сумата на  която ме осигуряват в момента 530лв - не,или друга - осреднена на база осиг. доходи опт предходните 18 месеца.И след това при изчислението на майчинстото какви суми ще вземат под внимание от 02.2014 до 45дн.болн.-брутото или това което съм получавала като сума от болничния? - доходът, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване, което е средния осиг. доход за 18 месеца назада, преди излизане в болничен
4.Според вас горе-долу каква ще бъде сумата на майчинството според това което съм  споменала като доход? - честно не мога да се ангажирам със сума при тези малко откъслечни данни - ако имаш ПИК от НОИ виж си осиг. доходи по месеци бруто и нето и ползвай някой калкулатор за изчисление.
Благодаря предварително.

# 312

Emalfy

Тогава имаш право на майчинство. Нужно е да имаш 12 месеца осиг. стаж изобщо, а не при настоящия работодател.

Lady Brinne  извинявай ,че те занимавам ,

Не знам даи се отваря линка тук , но това намирам като справка в сайта на НОИ

И се чудя тези 3 месеца от 2009 се броят
https://applications2.nssi.bg/reportsocialgridsite/ReportSocialNext.asp

# 313

Emalfy

Lady Brinne  извинявай ,че те занимавам ,

Не знам даи се отваря линка тук , но това намирам като справка в сайта на НОИ

И се чудя тези 3 месеца от 2009 се броят
https://applications2.nssi.bg/reportsocialgridsite/ReportSocialNext.asp

Нищо не виждам. Трябва да формираш самата справка, а не да ми даваш линк към нея.

# 314

Emalfy

Нищо не виждам. Трябва да формираш самата справка, а не да ми даваш линк към нея.

2009 год.      
Булстат: 131220401 -    ЛИРА ТРЕЙД,       
Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване             /раб.дни/ :      Осиг. доход /лв./:
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    09             122.14
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19             285.00
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    04              51.82

Това е всъщност подробната справка за осигуряването ми 2009 ...
При условие,че съм била осигурена за риск майчиниство дали има значение на колко работни дена ?

Общи условия

Активация на акаунт