Майчинството счетоводно-58

• 43 063
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и от мен! Писах и в една друга тема, но сега въпросите ми са от по-различно естество предвид наличната информация. Та на тр. договор с изпитателен срок съм и току що ми съобщиха, че ще ме съкращават по чл.71 ал.1 от 03.02.2014. По този член ще имам право на 60% обезщетение от борсата нали да, ако през предходните 3 години не си получавала обезщетение (имам 6г. и няколко месеца тр.стаж)? Другото което е че съм съвсем в начална бременност и се чудя след като ме съкратят и се регистрирам на борсата, то няма да имам никакви осигуровки. Мога ли сама да си внасям някакви, за да не ми е много ниско майчинството без да губя съответното обезщетение от борсата? - няма такъв начин - или си безработна или си осигурено лице; обаче сама - не виждам как, освен ако не се регистрираш като свободна професия или на фиктивен трудов договорИ след това като съм безработна, болничният за 45 дена преди термина от кого и пред кого се представя - ако си безработна - няма на кой, защото няма да имаш право на обезщетение; имаш право на социално майчинство, ако отговаряш на критерийте за доход на член от семейството, за да почне да ми тече майчинството (дай Боже всичко да е наред до тогава  Praynig)?

# 376
  • Стара Загора
Здравейте и от мен! Писах и в една друга тема, но сега въпросите ми са от по-различно естество предвид наличната информация. Та на тр. договор с изпитателен срок съм и току що ми съобщиха, че ще ме съкращават по чл.71 ал.1 от 03.02.2014. По този член ще имам право на 60% обезщетение от борсата нали да, ако през предходните 3 години не си получавала обезщетение (имам 6г. и няколко месеца тр.стаж)? Другото което е че съм съвсем в начална бременност и се чудя след като ме съкратят и се регистрирам на борсата, то няма да имам никакви осигуровки. Мога ли сама да си внасям някакви, за да не ми е много ниско майчинството без да губя съответното обезщетение от борсата? - няма такъв начин - или си безработна или си осигурено лице; обаче сама - не виждам как, освен ако не се регистрираш като свободна професия или на фиктивен трудов договорИ след това като съм безработна, болничният за 45 дена преди термина от кого и пред кого се представя - ако си безработна - няма на кой, защото няма да имаш право на обезщетение; имаш право на социално майчинство, ако отговаряш на критерийте за доход на член от семейството, за да почне да ми тече майчинството (дай Боже всичко да е наред до тогава  Praynig)?
Благодаря много за бързия отговор! Да не съм получавала обезщетение предходните  3 години. Само още нещо в какъв размер е това социално майчинство?

# 377
Благодаря много за бързия отговор! Да не съм получавала обезщетение предходните  3 години. Само още нещо в какъв размер е това социално майчинство?

100 лева до навършване на 1 година от детето, но в случай, че доходът на член от семейството не надвишава 350 лева.

# 378
Здравейте!
И аз да се включа с питане  Simple Smile. Към момента съм втора година по майчинство и съм бременна. На 04.04.2014 г.  трябва да се върна на работа. На 28.07.2014 г. ще ми издадат, живот и здраве, болничния, който се издава 45 дни преди термин. Т.к. работата ми е доста натоварена не смятам да се връщам там за повече от седмица. Ако излезна болничен в периода от средата на април до края на юли, как ще ми се заплаща той. Т.е. на каква база се изчислява болничният? Четох разни писания в Гугъл и се обърках. Кое се взема предвид - размерът на майчинските за втората година или заплатата, която получавам, когато съм на работа?  Simple Smile
Предварително благодаря за отговора!

# 379
  • Пловдив
Здравейте!
И аз да се включа с питане  Simple Smile. Към момента съм втора година по майчинство и съм бременна. На 04.04.2014 г.  трябва да се върна на работа. На 28.07.2014 г. ще ми издадат, живот и здраве, болничния, който се издава 45 дни преди термин. Т.к. работата ми е доста натоварена не смятам да се връщам там за повече от седмица. Ако излезна болничен в периода от средата на април до края на юли, как ще ми се заплаща той. Т.е. на каква база се изчислява болничният? 18 назад.за месеците на втората година майчинство ще ти взимат МРЗ към онзи момент.По-добре ще е да си пуснеш, натрупаната отпуска.Така ще вдигнеш малко базата Четох разни писания в Гугъл и се обърках. Кое се взема предвид - размерът на майчинските за втората година или заплатата, която получавам, когато съм на работа?  Simple Smile
Предварително благодаря за отговора!

# 380
♥Elfita♥,  благодаря за бързия отговор! Ще се пробвам разбира се с отпуската, но се притеснявам дали ще ми позволят да си я използвам. Дано да нямам проблеми!

# 381
Добър ден момичета,
Имам нужда от компетентен отговор и за това се обръщам към вас.
Имам дете на 10 месеца и през октомври 2014 ми предстой да се върна на работа, моля ви да ми кажете какви са ми правата като майка на дете до 3 години. Интересува ме всичко важно и всички начини по-който е възможно работодателя да злоупотреби с мен. Например....натрупана отпуска, смяна на позицията на която съм работила до момента, намаляване на заплатата...и т.н. Ако ви затруднявам моля да ми кажете къде мога да прочета информацията, която ми е нужна.
Благодаря предварително. 

# 382
  • София
Привет! Един въпрос относно болничните ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА.

Вчера си взех от клиниката 2-та първи болнични - един за 14 дни, първичен, и първият от поредицата 30-дневни. И двата са с причина общо заболване, 14-дневният е с диагноза някакви съкращения, които не мога да разчета, защото е писан на ръка, а вторият - "медицински грижи за майката във връзк..." до тук им стигнало мястото. Кодът на диаггнозата е 026 - заплашващ аборт.

Термин обаче няма и на двата. Питам се дали е пропуск или на болнични за общо заболяване това не е реквизит?

# 383
Привет! Един въпрос относно болничните ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА.

Вчера си взех от клиниката 2-та първи болнични - един за 14 дни, първичен, и първият от поредицата 30-дневни. И двата са с причина общо заболване, 14-дневният е с диагноза някакви съкращения, които не мога да разчета, защото е писан на ръка, а вторият - "медицински грижи за майката във връзк..." до тук им стигнало мястото. Кодът на диаггнозата е 026 - заплашващ аборт.

Термин обаче няма и на двата. Питам се дали е пропуск или на болнични за общо заболяване това не е реквизит?

Няма грешка. Болничните листове по време на бременността са за общо заболяване.

Добър ден момичета,
Имам нужда от компетентен отговор и за това се обръщам към вас.
Имам дете на 10 месеца и през октомври 2014 ми предстой да се върна на работа, моля ви да ми кажете какви са ми правата като майка на дете до 3 години. Интересува ме всичко важно и всички начини по-който е възможно работодателя да злоупотреби с мен. Например....натрупана отпуска, смяна на позицията на която съм работила до момента, намаляване на заплатата...и т.н. Ако ви затруднявам моля да ми кажете къде мога да прочета информацията, която ми е нужна.
Благодаря предварително. 

Имаш право да ползваш натрупания платен отпуск до момента, като те включат в графика за отпуските през съответната година. Промени в трудовия договор се правят само писмено, с твое съгласие, но като цяло въпросът ти е много общ - евентуално, ако се притесняваш от това да не те освободят от работа - прочети в КТ от чл. 325 надолу за начините на прекратяване на договора и закрилата на майчките с деца до 3 годишна възраст.

# 384
  • София
Благодаря, Lady Brinne!!! Особено за хубавия отговор - като знам каква хамалогия е по връщането на б.лист от НОИ до работодател, пък до лекар, пък обратно... рекох да се застраховам!

# 385
Момичета здравейте, нямам време да прочета цялата тема , но ще си задам направо въпроса , защото до понеделник трябва да започна делата , за който ще ви питам . Аз в момента работя в една фирма , в която съм в болничен до 7.02 , когато излизам в 45 -дневния , преди раждане. но се налага да основа фирма на мое име ? Възмобно ли е без да ми спрат помоща за майчинство . И другия ми въпрос е ако не може да е на мое име , можили да имам пълномощно от името на собственика и да мога да ползвам всички права , сключване на договори , и пред всички институции, като пак да не ми спрат помоща . А кога трябва да се случи това ако изобщо е възможно преди да влезна в 45 -дневния болничен ли .
Извинявам се  ако има грешки , но много бързам Simple Smile
Благодаря ви

# 386
Момичета здравейте, нямам време да прочета цялата тема , но ще си задам направо въпроса , защото до понеделник трябва да започна делата , за който ще ви питам . Аз в момента работя в една фирма , в която съм в болничен до 7.02 , когато излизам в 45 -дневния , преди раждане. но се налага да основа фирма на мое име ? Възмобно ли е без да ми спрат помоща за майчинство . И другия ми въпрос е ако не може да е на мое име , можили да имам пълномощно от името на собственика и да мога да ползвам всички права , сключване на договори , и пред всички институции, като пак да не ми спрат помоща . А кога трябва да се случи това ако изобщо е възможно преди да влезна в 45 -дневния болничен ли .
Извинявам се  ако има грешки , но много бързам Simple Smile
Благодаря ви

Няма как на едно основание за ползваш отпуск по болест или бременност и раждане, а на друго да осъществяваш трудова дейност. Нито единия, нито другия вариант са възможни.

# 387
Здравейте ! Не знам към кого да се обърна по въпроса за майчинството. Аз съм една бъдеща мама, в 5 г.с. Имам стаж 1г.8м. , но това е до април 2013г. След това съм работила 1 месец, през август 2013г.  До колкото знам предвид че не съм работила ,погледнато 18 м. назад преди края на бременността, ми се полагат 100 лв социално майчинство в период от 1 година, въпреки че имам стаж близо 2 години, но по назад във времето.
Има ли някакъв вариант да вземам майчински?  Ако се осигурявам към фирмата, в която съм работила ( до края на бременността ли трябва да е?)  или се осигурявам за общо заболяване и майчинство (колко се внася на месец за ОЗМ?)? Другото което искам да попитам е дали някой е наясно  как стоят нещата ако се регистрирам , като земеделски производител? Термина ми е септември, ако се регистрирам в срок до 31 януари, дали ще ми бъде достатъчно, за да получавам майчинство?   newsm78
Благодаря предварително!  Hug

# 388
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте ! Не знам към кого да се обърна по въпроса за майчинството. Аз съм една бъдеща мама, в 5 г.с. Имам стаж 1г.8м. , но това е до април 2013г. След това съм работила 1 месец, през август 2013г.  До колкото знам предвид че не съм работила ,погледнато 18 м. назад преди края на бременността, ми се полагат 100 лв социално майчинство в период от 1 година, въпреки че имам стаж близо 2 години, но по назад във времето. в грешка си
Има ли някакъв вариант да вземам майчински?  Ако се осигурявам към фирмата, в която съм работила ( до края на бременността ли трябва да е?)  или се осигурявам за общо заболяване и майчинство (колко се внася на месец за ОЗМ?)? Другото което искам да попитам е дали някой е наясно  как стоят нещата ако се регистрирам , като земеделски производител? Термина ми е септември, ако се регистрирам в срок до 31 януари, дали ще ми бъде достатъчно, за да получавам майчинство?   newsm78

Ако този стаж, който си описала е на 8 часа, без значение колко назад е във времето ще имаш право на 2 години майчинство, ако си на трудов д-р.
Намери фирма на познат да те назначат няколко дни преди 45-дневния или от сега и да си постоянно в болничен, стига докторът да ти дава.За двете години трябва през цялото време на майчинството да си на трудов д-р и се плаща само здравна осигуровка 20,16лв на месец.
Това с регистрацията като земеделски производител не съм му фен и не го препоръчвам...

# 389
Здравейте ! Не знам към кого да се обърна по въпроса за майчинството. Аз съм една бъдеща мама, в 5 г.с. Имам стаж 1г.8м. , но това е до април 2013г. След това съм работила 1 месец, през август 2013г.  До колкото знам предвид че не съм работила ,погледнато 18 м. назад преди края на бременността, ми се полагат 100 лв социално майчинство в период от 1 година, въпреки че имам стаж близо 2 години, но по назад във времето. в грешка си

Ако този стаж, който си описала е на 8 часа, без значение колко назад е във времето ще имаш право на 2 години майчинство, ако си на трудов д-р.
Намери фирма на познат да те назначат няколко дни преди 45-дневния или от сега и да си постоянно в болничен, стига докторът да ти дава.За двете години трябва през цялото време на майчинството да си на трудов д-р и се плаща само здравна осигуровка 20,16лв на месец.
Това с регистрацията като земеделски производител не съм му фен и не го препоръчвам...

Много благодаря за бързия и точен отговор!!
Имам още едно питане. Понеже не ми достига малко до 2 години трудов стаж, ако бившите ми работодатели се съгласят да ме " назначат " за няколко месеца, а аз да си плащам за осигуровките до достигането на 2г. т.с., и след това д-ра ме пусне в болничен, те трябва ли да плащат нещо до края на бременността ми или вече НОИ си поема, а аз си внасям 20.16 лв. на месец.

Общи условия

Активация на акаунт