Майчинството счетоводно-58

• 42 952
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета въпросът ми е свързан с детските надбавки - Тази година какъв трябва да е дохода на член от семейство, за да получаваш детски, още ли е 350 лв. или го вдигнаха на 400.
Благодаря ви предварително   bouquet

350 лв е.

# 481
Да питам и аз по моя казус. На работа съм от март 2013 г. до завръщане на титуляра, забременях с термин 04.04.2014 год.  но от декември ми се наложи да изляза болничен защото имам малко проблеми с бременността, но вчера като си носих новия болничен до 13.02.2014 ми казаха че на 03.02 титуляра се връща на работа и мен ме освобождават от работа. Въпроса ми е какво се случва с болничния - той ще бъде представен в НОИ и изплатен и ще имам ли право на майчинство след като и от 18.02 трябва да изляза 45 дена. преди термина - щом ти прекратяват договора - няма да имаш право; при твоя договор той автоматично се прекратява при завръщане на титуляра; помисли бързо за алтернатива - някой познат, който да те заведе на договор 1-2 дни преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин, за да имаш право на обезщетение?

А от коя дата трябва да ме назначат от 04.02. веднага след като ми е прекратен договора или от 14.02. когато ми изтича болничния?

# 482
  • В полите на Пирин планина
Да питам и аз по моя казус. На работа съм от март 2013 г. до завръщане на титуляра, забременях с термин 04.04.2014 год.  но от декември ми се наложи да изляза болничен защото имам малко проблеми с бременността, но вчера като си носих новия болничен до 13.02.2014 ми казаха че на 03.02 титуляра се връща на работа и мен ме освобождават от работа. Въпроса ми е какво се случва с болничния - той ще бъде представен в НОИ и изплатен и ще имам ли право на майчинство след като и от 18.02 трябва да изляза 45 дена. преди термина - щом ти прекратяват договора - няма да имаш право; при твоя договор той автоматично се прекратява при завръщане на титуляра; помисли бързо за алтернатива - някой познат, който да те заведе на договор 1-2 дни преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин, за да имаш право на обезщетение?

А от коя дата трябва да ме назначат от 04.02. веднага след като ми е прекратен договора или от 14.02. когато ми изтича болничния?

Най-добре след изтичане на болничния.

# 483
Здравейте!Искам да попитам когато 1 ден не ми достига  до 12 месеца осигурителен стаж преди излизане в 45 дни преди термин какво се случва и този последния месец, как ще се смята при изчисляване на майчинството на мин. заплата или на реалната?Благодаря и дано някой успее да разбере объркания ми въпрос.

# 484
Здравейте!Искам да попитам когато 1 ден не ми достига  до 12 месеца осигурителен стаж преди излизане в 45 дни преди термин какво се случва и този последния месец, как ще се смята при изчисляване на майчинството на мин. заплата или на реалната?Благодаря и дано някой успее да разбере объркания ми въпрос.

Надявам се да съм разбрала правилно - 12 м. осиг.стаж ти се събират на 2-ят ден от 45-дн.болничен преди термин? В този случай, 1-ят ден от болничният ще е без право на обезщетение, а останалите 44 дни ще имаш право на обезщетение.

Доходът, от който ще се изчислява обезщетението за "бременност и раждане", се определя от осигурителният ти доход 18 месеца, преди излизане в 45-дн.болничен. Какво се включва вътре можеш да видиш от информацията на първа страница.

# 485
Благодаря!Да това беше въпроса ми.Прочетох първата страница и много други,но пак не разбрах за последния месец как ще влезне в базата.От 1 до 29 съм била на работа и съм осигурена за което,а от 30 съм в болничен.

# 486
Благодаря!Да това беше въпроса ми.Прочетох първата страница и много други,но пак не разбрах за последния месец как ще влезне в базата.От 1 до 29 съм била на работа и съм осигурена за което,а от 30 съм в болничен.

Базата ти започва от месеца преди този през който започва болничният - в твоят случай от Декември 2013г. 18мес. назад.

# 487
Сега вече всичко е ясно.Благодаря!Значи януари само се зачита за необходим стаж, а не фигурира като доход.

# 488
Здравейте,от 17.12.2013 до 17.02.2014 съм в годишен полагаем отпуск след 2 години майчинство(то изтече на 16.12.2013г.)Въпроса ми е ще получа ли някакви пари за този период от фирмата в която съм?

# 489
  • Пловдив
Здравейте,от 17.12.2013 до 17.02.2014 съм в годишен полагаем отпуск след 2 години майчинство(то изтече на 16.12.2013г.)Въпроса ми е ще получа ли някакви пари за този период от фирмата в която съм?

Да,платения отпуск се плаща на база последния месец,в който имаш най-малко 10 отработени дни.Т.е на заплатата от преди майчинството ти

# 490

Да,платения отпуск се плаща на база последния месец,в който имаш най-малко 10 отработени дни.Т.е на заплатата от преди майчинството ти
Taзи сума след изтичане на отпуска ли се изплаща,защото още не съм получила нищо?

# 491
  • Пловдив
Taзи сума след изтичане на отпуска ли се изплаща,защото още не съм получила нищо?

Не,плаща се месец за месец или като ви плащат заплатите.Попитай в работата

# 492
По време на болничен какви осигуровки се плащат от работодателя и работника. За 10 дни от 10 м. (7 от които съм в болничен) 11,12 и 01 месеци счетоводителката ми иска 274 лв за осигуровки (моите и на работодателя) Това ми се вижда невъзможно при полужение че съм в непрекъснат болничен от 11.2013 г. По договор заплатата ми е 507 лв. преди това бях на борсата, а още преди това в майчинство втора година.

# 493
Здравейте!искам да попитам нещо,понеже не съм мн сигурна-имам детенце на 3 години.с нея съм вземала първата година 400 лв,а втората 240.след като изтече майчинството (януари 2013)си взех 2 месеца отпуска и от март 2013 до декември 2013 бях на платена борса.сега за изчисляване на майчинството като върнат 18 месеца назад борсата ще се смята ли или ще се вземат месеците от старата ми работа?мисля да почна фиктивно някъде работа да се осигурявам до края на бремеността.така си мисля,че ще се вземат месеци от старата работа и останалите месеци от новата работа,права ли съм?проблем ли е че имам прекъсване от борсата до новото ми започване да се осигурявам?а ако изобщо не се осигурявам какво майчинство се взема-1 година 100 лева ли?Благодаря ви предварително,надявам се да не е станало мн объркано Smile

# 494
  • Пловдив
По време на болничен какви осигуровки се плащат от работодателя и работника. За 10 дни от 10 м. (7 от които съм в болничен) 11,12 и 01 месеци счетоводителката ми иска 274 лв за осигуровки (моите и на работодателя) Това ми се вижда невъзможно при полужение че съм в непрекъснат болничен от 11.2013 г. По договор заплатата ми е 507 лв. преди това бях на борсата, а още преди това в майчинство втора година.

За месеците в болничен и майчинство работодателят плаща за вас само здравната осигуровка всеки месец 20.16 лв.Да,много пари ви искат.Говорете пак със счетоводителят

Здравейте!искам да попитам нещо,понеже не съм мн сигурна-имам детенце на 3 години.с нея съм вземала първата година 400 лв,а втората 240.след като изтече майчинството (януари 2013)си взех 2 месеца отпуска и от март 2013 до декември 2013 бях на платена борса.сега за изчисляване на майчинството като върнат 18 месеца назад тези 18 м са винаги непосредствено преди болничния.не може да избирате кои месеци да ви вземат борсата ще се смята ли да,ако ви е в базата влиза борсата и ще ви я вземат на МРЗ за онзи период или ще се вземат месеците от старата ми работа?мисля да почна фиктивно някъде работа да се осигурявам до края на бремеността. хубаво е,но не се води на работа много време,защото ще се набуташ за осигуровки.поработи и излез в болничен така си мисля,че ще се вземат месеци от старата работа и останалите месеци от новата работа,права ли съм? не,ако в 18 те месеца имаш борса няма как да избягаш от нея проблем ли е че имам прекъсване от борсата до новото ми започване да се осигурявам? не а ако изобщо не се осигурявам какво майчинство се взема-1 година 100 лева ли? да,и то ако отговаряш на дохода Благодаря ви предварително,надявам се да не е станало мн объркано Smile

Общи условия

Активация на акаунт