Майчинството счетоводно-58

• 42 817
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
Елфита- Благодаря ти за бързия отговор.По скоро мислих,че нещо е сгрешено.Благодаря още веднъж.Хубав ден  bouquet

# 691
  • Варна
Здравейте! Имам следния казус, ще съм много признателна, ако някой ми отдели минутка:
Подадох предизвестие за напускане на работа на 22.01. Би трябвало 20.02 (четвъртък) да ми е последният работен ден в тази фирма. Преди малко счетоводителката ми писа с настояване да си пусна молба за отпуска за трите дни, които ми остават, за да "сме изчистели отпуската". Казах й, че сега отпуска не ми трябва и ще си отработя дните, а тези, които ми се полагат, предпочитам да ми ги платят. В Годишния план (график за ползване) на отпуск, тези дни не са вписани, т.е. никъде по план не пише, че трябва да съм в отпуск по това време. Въпросът ми е: могат ли да ме карат така да си ги взема и какво да кажа, за да избегна това насилствено излизане в отпуск?
Запъвам крака, защото преди малко повече от месец ми трябваше отпуск, а не ми дадоха, с мотив, че не съм била отработила отпуск за тази календарна година и ме накараха да си взема болничен.

# 692
  • NE
Здравейте! Имам издаден 45-дневен болничен от 8.01.2014 до 21.02.2014 г. с термин 22.02.2014 г., който е изплатен за месец януари. Тъй като родих две седмици по-рано на 7.02.2014 г. от болницата ми издадоха нов болничен от 7.02.2014 г. до 21.03.2014 г. и се застъпват два болнични за месец февруари. Предполагам, че не се взима в предвид частта на 45-дневния болничен за месец февруари, но кога мога да чакам превод?

# 693
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам следния казус, ще съм много признателна, ако някой ми отдели минутка:
Подадох предизвестие за напускане на работа на 22.01. Би трябвало 20.02 (четвъртък) да ми е последният работен ден в тази фирма. Преди малко счетоводителката ми писа с настояване да си пусна молба за отпуска за трите дни, които ми остават, за да "сме изчистели отпуската". Казах й, че сега отпуска не ми трябва и ще си отработя дните, а тези, които ми се полагат, предпочитам да ми ги платят. В Годишния план (график за ползване) на отпуск, тези дни не са вписани, т.е. никъде по план не пише, че трябва да съм в отпуск по това време. Въпросът ми е: могат ли да ме карат така да си ги взема и какво да кажа, за да избегна това насилствено излизане в отпуск?
Запъвам крака, защото преди малко повече от месец ми трябваше отпуск, а не ми дадоха, с мотив, че не съм била отработила отпуск за тази календарна година и ме накараха да си взема болничен.

Ето редът за ползване на платен отпуск:

Скрит текст:
Начин на ползване

Чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага.

Ред за ползване

Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) До 31 декември на предходната календарна година работодателят утвърждава график за ползването от работниците и служителите на платения годишен отпуск за следващата календарна година след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага. Данните, които се съдържат в графика, и редът за неговото изменение се уреждат с наредба на Министерския съвет.

(2) Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(3) В случай че в периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят се намира в друг отпуск, той може да ползва полагащия му се платен годишен отпуск по друго време в рамките на същата календарна година.

(4) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.

(5) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.

(6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.

(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:

1. по време на престой повече от 5 работни дни;

2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) в случай че до определената в графика по ал. 1 начална дата за ползване на отпуска работникът или служителят не е поискал ползването му.

(Sunglasses Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.

(9) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

Здравейте! Имам издаден 45-дневен болничен от 8.01.2014 до 21.02.2014 г. с термин 22.02.2014 г., който е изплатен за месец януари. Тъй като родих две седмици по-рано на 7.02.2014 г. от болницата ми издадоха нов болничен от 7.02.2014 г. до 21.03.2014 г. и се застъпват два болнични за месец февруари. Предполагам, че не се взима в предвид частта на 45-дневния болничен за месец февруари, но кога мога да чакам превод?

Дните, които се застъпват ще бъдат приспаднати по служебен път от НОИ. Превод ще има след изтичане на м. 02.2014 г.

# 694
Здравейте! Имам издаден 45-дневен болничен от 8.01.2014 до 21.02.2014 г. с термин 22.02.2014 г., който е изплатен за месец януари. Тъй като родих две седмици по-рано на 7.02.2014 г. от болницата ми издадоха нов болничен от 7.02.2014 г. до 21.03.2014 г. и се застъпват два болнични за месец февруари. Предполагам, че не се взима в предвид частта на 45-дневния болничен за месец февруари, но кога мога да чакам превод?-При попълване на Приложение 15 от работодателя ти /което съпътства всеки болничен лист/, по болничният лист за раждане в т.4 ще се посочи за месец февруари като период за изплащане само 22-28. Първият болничен за бременност ще бъде изплатен веднага след изтичане на крайния срок 21.02., което означава превод по сметка следващия четвъртък.

# 695
Здравейте, имам следния проблем. Трябваше да си пусна молба за отпуска след края на отпуска за отглеждане на дете до две годишна възраст, но говорихме и така и не го занесох, отложих за тази седмица. Днес получих писмо да им давам обяснения. Междувременно съм и бременна. Мога ли да представя болничен, защото детето наистина беше болно, и след това да си пусна 40 дневния отпуск? Как да постъпя, какво да правя?

# 696
  • Пловдив
Мога ли да представя болничен, защото детето наистина беше болно, и след това да си пусна 40 дневния отпуск?

Болничен-ако се съгласи ЛЛ да ти издаде със задна дата.Разбери се с хората в работата и не оставяй дни,в които да не си на работа,отпуск или болничен.Те трябва да знаят какво се случва

# 697
Мога ли да представя болничен, защото детето наистина беше болно, и след това да си пусна 40 дневния отпуск?

се съгласи ЛЛ да ти издаде със задна дата.Разбери се с хората в работата и не оставяй дни,в които да не си на работа,отпуск или болничен.Те трябва да знаят какво се случва
Болничния не е проблем. Въпроса е, че имахме уговорка и мислех, че точно кога ще го предам не е толкова голям проблем, при положение, че оформят документите в края на месеца. Днес обаче получавам писмо за обяснения. Чудя се какво да направя? Ако представя болничен и след това да пусна молба за 40 дневен отпуск, имат ли право да ми го откажат? Не знам как да изляза от ситуацията законово?

# 698
  • Пловдив
Молбата за отпуск се пуска 10 работни дни преди датата за ползване.Иначе могат да ти я откажат.Уточнете първо това,за да знаеш колко болничен да искаш.След това си пусни отпуската

# 699
Благодаря! Притеснява ме дисциплинарното увошнение!

# 700
  • Пловдив
Притеснява ме дисциплинарното увошнение!

Ммммм,много трудна работа е това

# 701
Invisible_F , щом си бременна има и вариант да си пазиш отпуската за след второто майчинство и да си пускаш болнични от АГ всеки месец без прекъсване. Но може да се наложи да ходиш на ТЕЛК ако не ти стигнат 180 за тази година.

# 702
  • софия
Здравейте,
Искам да ви попитам детските на кое число се изплащат, някъде около 20 newsm78 или е различно, интересуваме този месец кога да ги очаквам.
Благодаря Hug

# 703
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да ви попитам детските на кое число се изплащат, някъде около 20 newsm78 или е различно, интересуваме този месец кога да ги очаквам.
Благодаря Hug
Различно е, около 20-25 число.

# 704
Здравейте,

Дъщеря ни е на 1г 6м и от 13.02 прехвърлихме майчинството на едната баба. От нейното предприятие обаче искат декларация по чл. 167а, ал. 1. Разгледах една примерна декларация (http://docstore.odit.info/?s=4&rid=303), но не ми стана ясно кой трябва да я попълва - родителите/бабата?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт