Майчинството счетоводно-58

• 43 099
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

През май изтича първата година от майчинството ми. Мисля да се върна на работа още март-април. Мога ли да прехвърля майчинството на моята майка? Тя работи и се осигурява към момента. - може да бъде прехвърлено Ако го прехвърля още от март, тя какво ще получава? - 340 лв обезщетение на месец от НОИ
И в този случай, детето ми няма да има право да посещава частна ДГ, нали? - не може да посещава

# 331
  • София
Здравейте. Водя се в болничен до 21-ви включително. Ще си пускам неплатен по чл.167а. Въпросът ми е мога ли да го пусна директно от 22-ри или трябва да имам 1-2 дни, в които да се водя на работа?

# 332
Здравейте. Водя се в болничен до 21-ви включително. Ще си пускам неплатен по чл.167а. Въпросът ми е мога ли да го пусна директно от 22-ри или трябва да имам 1-2 дни, в които да се водя на работа?

Не е нужно да ходиш на работа. Обаче си длъжна да подадеш заявление за този отпуск поне 10 дни предварително.

# 333
Здравейте,

През май изтича първата година от майчинството ми. Мисля да се върна на работа още март-април. Мога ли да прехвърля майчинството на моята майка? Тя работи и се осигурява към момента. - може да бъде прехвърлено Ако го прехвърля още от март, тя какво ще получава? - 340 лв обезщетение на месец от НОИ
И в този случай, детето ми няма да има право да посещава частна ДГ, нали? - не може да посещава

А за месеците март и април - тоест преди да ми е изтекла първата година - пак ще ще получава 340?

# 334
Здравейте,

А за месеците март и април - тоест преди да ми е изтекла първата година - пак ще ще получава 340?

Не. Прехвърля се само отпускът за гледане на дете на баща/баба/дядо. Отпускът за бременност и раждане до 410 дни може да се прехвърли само на бащата на детето и то след като детето е навършило 6 месеца. Отговорих титака по-горе, защото ти питаше за "майчинството" и аз реших, че визираш отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 335
Здравей те,търся съвет.Студентка съм редовна обучение не съм прекъсвала.Също така работя и съм осигурена.В момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 г. Ако отида на бригада, трябва ли да си спра майчинството и да изляза в неплатена отпуска.Не искам да напускам заради бригадата.
Имам ли право да почна работа при друг работодател и да получавам майчинството си от досегашния си работодател.

# 336
  • София
Здравейте,момичета! аз малко оплесках нещета с болничните.. от 15 до 17 януари имам болничен от личен лекар заради грип,но на 16 ме приеха по спешност в болница и са ми написали болничния от 16. януари до 18 февруари за заплашващ аборт. ще има ли проблем в нои заради това застъпване? ако да,дали не е по-добре да говоря с работодателя и вместо да дам първия болничен да ги помоля да ми пишат платен отпуск за 15 януари само?

# 337
Здравейте,момичета! аз малко оплесках нещета с болничните.. от 15 до 17 януари имам болничен от личен лекар заради грип,но на 16 ме приеха по спешност в болница и са ми написали болничния от 16. януари до 18 февруари за заплашващ аборт. ще има ли проблем в нои заради това застъпване? ако да,дали не е по-добре да говоря с работодателя и вместо да дам първия болничен да ги помоля да ми пишат платен отпуск за 15 януари само?

Няма никакъв проблем. НОИ по служебен път ще приспаднат дните, които се повтарят. Представи си и двата болнични листа.

Здравей те,търся съвет.Студентка съм редовна обучение не съм прекъсвала.Също така работя и съм осигурена.В момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 г. Ако отида на бригада, трябва ли да си спра майчинството и да изляза в неплатена отпуска.Не искам да напускам заради бригадата. - Извън страната ли?
Имам ли право да почна работа при друг работодател и да получавам майчинството си от досегашния си работодател. - може

# 338
Lady Brinne
Да в Англия.
Можеш ли да ми каже кой е закона с които мога да работя при друг работодател

# 339

Не съм сигурна какво да ти отговоря - мисля, че може да продължиш да ползваш отпуск, но нека и другите колежки от темата да се изкажат  Peace

# 340
Здравейте ,ако през бременноста сьм в болнични това ще се отрази ли на майчинството?

# 341
Здравейте,

Възможно ли е прехвърляне на майчинство на баба по следния начин: майката се връща на работа на дата Х, а майчинството се прехвърля на бабата от дата Х + 30 дни, т.е. да има един месец промеждутък, в който никой не ползва майчинството? Това се налага, тъй като от местоработата на бабата настояват да си използва натрупаната платена отпуска преди да излезе по майчинство.

Благодаря предварително!

# 342
Здравейте ,ако през бременноста сьм в болнични това ще се отрази ли на майчинството?

Зависи какви са доходите 18 месеца преди излизане в болничен, т.е. дали варират или са сравнително постоянни.

Здравейте,

Възможно ли е прехвърляне на майчинство на баба по следния начин: майката се връща на работа на дата Х, а майчинството се прехвърля на бабата от дата Х + 30 дни, т.е. да има един месец промеждутък, в който никой не ползва майчинството? Това се налага, тъй като от местоработата на бабата настояват да си използва натрупаната платена отпуска преди да излезе по майчинство.

Благодаря предварително!

Възможно е. За тези 30 дни майката има право на 1/2 от обезщетението за гледане на дете, ако подаде Приложение 4  при работодателя си. След това като реши да прехвърли майчинството подава Приложение 12, а бабата Приложение 3 при некния работодател / + други документи, описани в първия пост на темата /.

# 343
Здравейте,

Благодаря предварително!

Възможно е. За тези 30 дни майката има право на 1/2 от обезщетението за гледане на дете, ако подаде Приложение 4  при работодателя си. След това като реши да прехвърли майчинството подава Приложение 12, а бабата Приложение 3 при некния работодател / + други документи, описани в първия пост на темата /.

Супер! Благодаря много!

# 344
Здравейте! Бих се радвала да ми отговорите по моя казус и предварително ви благодаря!   bouquet
До април 2012 година бях на работа, а после напуснах по взаимно съгласие. Бях на борсата до средата на декември същата година, а месеците януари, февруари и март 2013 г. бях безработна. От април 2013 г. съм на работа на длъжност продавач - консултант на трудов договор на 4 часов работен ден. В момента съм бременна в 7 месец, а от 5.03. започва да ми тече 45 дневния болничен. Като цяло до момента имам 6-7 години трудов стаж. Въпросът ми е ще имам ли право на майчинство поне минималната работна заплата 2 години, защото ме стреснаха, че 4 часовия работен не ми дава това право..

Общи условия

Активация на акаунт