Майчинството счетоводно-58

• 42 933
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
а няма ли да е добре да се осигурявам повече време на колкото може повече,за да е майчинството по-голямо?въпреки че ще трябва да плащам осигуровки!на мен термина ми е 15.09.ако почна примерно да се осигурявам от юни месец ще са ми само 2 месеца,а останалите?като борсата ми е била до декември 2013?какво е най-добре в случая според вас Simple Smile

# 496
  • Пловдив
а няма ли да е добре да се осигурявам повече време на колкото може повече,за да е майчинството по-голямо? добре е,ако осигуровките не излизат от твоя джоб въпреки че ще трябва да плащам осигуровки!на мен термина ми е 15.09.ако почна примерно да се осигурявам от юни месец ще са ми само 2 месеца,а останалите останалите месеци какво си правила?безработна явно.месеците без работа отново на МРЗ за онзи период ?като борсата ми е била до декември 2013?какво е най-добре в случая според вас Simple Smile

Назначават те някъде на работа,поработваш няколко дни и излизаш в болничен.Това е най-доброто.Сега в коя г.с си?Доста в началото май.Сметни си 180 календарни дни до 45 дневния и тогава излез в болничен.Ако надвишиш 180 те дни,ще трябва да се явяваш на ТЕЛК

# 497
в 8 г.с. съм.а има ли ефект ако се водя на работа а си вземам болнични?значи ако се връщат 18 месеца назад,аз ще съм била 2 или 1 отпуската след първото майчинство,8 на борсата и сега от януари никъде Simple Smile

най-вероятно ще стане според мен така- месеците,който реша да се осигурявам и останалите ще са на мин.раб.заплата Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 03:00 от AnMary

# 498
Работя в настоящата фирма вече 9 години, доходът ми е почти еднакъв за последните 18 месеца, в смисъл основната ми заплата не е променяна, просто са ми изплащали по-малко или по-вече бонуси, които са прибавяни към основната заплата и са заплащани всички осигуровки. Това означава, че дори да ползвам 180 дни болничен до раждането, няма да окаже съществено влияние върху майчинството?
Имам и друг въпрос, могат ли още от сега да ми търсят заместник, при условие че още не съм родила и може да реша да се върна на работа, а не да ползвам болничен? И ако назначат заместник, аз как ще се върна на работа, ако не ползвам болнични?

# 499
  • Пловдив
Това означава, че дори да ползвам 180 дни болничен до раждането, няма да окаже съществено влияние върху майчинството?

Да
За заместинкът,зависи на какъв договор е.Ако е по заместване,договорът му се прекратява,когато ти се върнеш на работа.

# 500
  • у дома
Здравейте, момичета!
Имам следните няколко въпроса и съм в малко объркана ситуация. Аз съм самоосигуряващо се лице, свободна професия. Имаме детенце на почти 9 месеца. Все още взимам майчинство за 1-вата година. С ММ имаме голямото желание за второ детенце в скоро време (предвид възрастта ни). Но тъй като все пак не се знае кога това ще се случи и дали ще забременея и родя до навършване на 2 годинки на детенцето ни, за да получавам за второ детенце това, което получавам в момента и за първото, възникват следните въпроси:
1. За да е по-ясно, ето пример: Детето ми е вече на 1 г. и 5 месеца. От втората година майчинство съм ползвала примерно точно 5 месеца. Връщам се на работа, осигурявам се 2 месеца и разбирам, че съм бременна. Искам да изляза в болнични до раждането. На каква база ще ми бъде изчислен болничният и в тези 18 месеца назад включват ли се например 5те месеца от втората година майчинство на първото дете и цялата първа година? Ако да, каква е тогава базата, върху която ще са ми изчислени болничните (първата година взимам високо майчинство, втората година е ясно, то е установено).

2. В случая по въпрос 1, как и на каква база ще се изчисли самото майчинство? Кои са тези 24 месеца, които ще бъдат взети при изчисляването, т.е. от кой момент назад? Тук почти не ми е ясно какво би се случило и какво бих получавала... Ако може малко разяснения?

Ох, дано съм ясна, че дори и на мен самата ми е малко объркано, но ще съм безкрайно благодарна на вашата помощ. Така стана вече, че едва ли не всичко трябва да обмислям много внимателно, преди да предприема сериозна крачка.

# 501
Но тъй като все пак не се знае кога това ще се случи и дали ще забременея и родя до навършване на 2 годинки на детенцето ни, за да получавам за второ детенце това, което получавам в момента и за първото, възникват следните въпроси:
Кодекс за социално осигуряване
Чл. 49. ал. (2) (Нова -  ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за  mредходното дете, ако това е по - благоприятно за лицето.

1. За да е по-ясно, ето пример: Детето ми е вече на 1 г. и 5 месеца. От втората година майчинство съм ползвала примерно точно 5 месеца. Връщам се на работа, осигурявам се 2 месеца и разбирам, че съм бременна. Искам да изляза в болнични до раждането. На каква база ще ми бъде изчислен болничният и в тези 18 месеца назад включват ли се например 5те месеца от втората година майчинство на първото дете и цялата първа година? Ако да, каква е тогава базата, върху която ще са ми изчислени болничните (първата година взимам високо майчинство, втората година е ясно, то е установено).-В 18-месечната база участват за първата година 100% доходът, от който са изчислени болничните, а за втората мин.раб.заплата.

2. В случая по въпрос 1, как и на каква база ще се изчисли самото майчинство? Кои са тези 24 месеца, които ще бъдат взети при изчисляването, т.е. от кой момент назад? Тук почти не ми е ясно какво би се случило и какво бих получавала... Ако може малко разяснения?От 01.01.2014г. бременността се изчислява от 18-месечна база назад. Ако искаш да си запазиш старата ставка прочети внимателно чл.49, ал.2 от КСО и най-вече подчертаното Simple Smile.

Ох, дано съм ясна, че дори и на мен самата ми е малко объркано, но ще съм безкрайно благодарна на вашата помощ. Така стана вече, че едва ли не всичко трябва да обмислям много внимателно, преди да предприема сериозна крачка.

# 502
  • Пловдив
Здравейте.Може ли малко помощ по моите въпроси?
В момента съм безработна и бременна.Ако ме назначат на работа преди да взема болничния за раждане (45дни преди термин),ще ми изплащат ли майчинство?
Също и имам 11 месеца стаж преди доста време,след това-прекъсване(безработна),после започнах работа за няколко дни и излязох в майчинство за първото ми дете.От тогава минаха няколко години,в които не започнах работа (детето ми ходи на градина ,но много боледува и аз съм си в къщи).
Ако изобщо мога да взимам майчинство,ако ме назначат на трудов договор,трябва ли да е 1 месец преди болничния (45дни) за да се съберат 12 месеца стаж,или и майчинството (което взимах за първото ми дете)ще ми свърши работа като стаж?

# 503
В момента съм безработна и бременна.Ако ме назначат на работа преди да взема болничния за раждане (45дни преди термин),ще ми изплащат ли майчинство? ДА
Също и имам 11 месеца стаж преди доста време,след това-прекъсване(безработна),после започнах работа за няколко дни и излязох в майчинство за първото ми дете.От тогава минаха няколко години,в които не започнах работа (детето ми ходи на градина ,но много боледува и аз съм си в къщи).
Ако изобщо мога да взимам майчинство,ако ме назначат на трудов договор,трябва ли да е 1 месец преди болничния (45дни) за да се съберат 12 месеца стаж,или и майчинството (което взимах за първото ми дете)ще ми свърши работа като стаж? Извинявам се, не обърнах внимание за другото детенце - имате си стаж, ще си вземате обезщетение.

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 12:51 от ReName

# 504
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В момента съм безработна и бременна.Ако ме назначат на работа преди да взема болничния за раждане (45дни преди термин),ще ми изплащат ли майчинство?
Ако изобщо мога да взимам майчинство,ако ме назначат на трудов договор,трябва ли да е 1 месец преди болничния (45дни) за да се съберат 12 месеца стаж,или и майчинството (което взимах за първото ми дете)ще ми свърши работа като стаж?

Времето, в което си била в майчинство с първото дете също се води осигурителен стаж и съответно имаш нужния стаж.
Ако те назначат фиктивно някъде може да си получаваш 2-годишно майчинство.

# 505
  • у дома
Но тъй като все пак не се знае кога това ще се случи и дали ще забременея и родя до навършване на 2 годинки на детенцето ни, за да получавам за второ детенце това, което получавам в момента и за първото, възникват следните въпроси:
Кодекс за социално осигуряване
Чл. 49. ал. (2) (Нова -  ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за  mредходното дете, ако това е по - благоприятно за лицето.

1. За да е по-ясно, ето пример: Детето ми е вече на 1 г. и 5 месеца. От втората година майчинство съм ползвала примерно точно 5 месеца. Връщам се на работа, осигурявам се 2 месеца и разбирам, че съм бременна. Искам да изляза в болнични до раждането. На каква база ще ми бъде изчислен болничният и в тези 18 месеца назад включват ли се например 5те месеца от втората година майчинство на първото дете и цялата първа година? Ако да, каква е тогава базата, върху която ще са ми изчислени болничните (първата година взимам високо майчинство, втората година е ясно, то е установено).-В 18-месечната база участват за първата година 100% доходът, от който са изчислени болничните, а за втората мин.раб.заплата. Значи  разбирам, че 18 месеца се гледат от деня на взимане на болничен назад. Ок. И за базата почти ми стана ясно - за първата година взимат за база среднодневното, което съм получавала от НОИ (така ли е?), а за втората година базата ми е МРЗ-то (освен ако не почна работа и не се осигурявам)

2. В случая по въпрос 1, как и на каква база ще се изчисли самото майчинство? Кои са тези 24 месеца, които ще бъдат взети при изчисляването, т.е. от кой момент назад? Тук почти не ми е ясно какво би се случило и какво бих получавала... Ако може малко разяснения?От 01.01.2014г. бременността се изчислява от 18-месечна база назад. Ако искаш да си запазиш старата ставка прочети внимателно чл.49, ал.2 от КСО и най-вече подчертаното Simple Smile.
Благодаря, прочетох целия член, но за жалост не ми става ясно практически как стоят нещата. Не съм счетоводител и не мога да го разбера. Значи, ако детето е родено 2 г. и 2 м. след първото, за майчинството ми се гледат 18 месеца назад (както и за болничния). Само че чл. 49 ал.2 май касае периодът, ако дете се роди в рамките на 2 години от раждането на първото (т.е., докато получавам съответните обезщетения за първо дете). Така ли е или аз нещо не схващам?

# 506
  • Пловдив
pantera666 -много благодаря за бързия отговор  Hug
ReName-благодаря и на вас.

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 17:34 от Di83

# 507
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
*ЕлЕм, по първия въпрос.Не, няма да се взема предвид среднодневното, а базата, от която то е изчислено.Взема се МРЗ, да, ако не започнеш работа и не започнеш да се осигуряваш.Ако прекъснеш майчинството ще се гледа сумата, на която се осигуряваш.

2.При теб няма как да се застъпят майчинствата, защото няма как 45-дневния за второто дете да започне преди първото да навърши 2 години.При второто дете ще се гледат предходните 18 месеца преди 45-дневния.

# 508
Бременна съм в 5 г.с. Термин 1/10/2014.
Имам 4 години стаж сумарно.
Работех в една фирма. Освободиха ме.
Бях на борсата от 1/03/2013 до 1/09/2013 - общо 6 месеца
Сега работя на постоянен трудов договор, но през март месец ще ми минат 6-те месеца изпитателен срок. Тогава мисля и да кажа на работодателя, защото и тогава ще съм в 12г.с. и ще кажа като цяло на всички...Тази ми работа е в София,без филиали и офиси в други градове. Аз съм от Варна,където ми е всичко - и мъж, и по ЛК, роднини, личен лекар и т.н. Искам да си взема дълъг болничен от 15 април примерно и да си се прибера, за да мога да си намеря лекари въобще да си уреждам нещата.
1..Все още ли е 180 дни? Непрекъснати ли трябва да са? До 45 дни преди термин ли трябва да са?
2. Тези 18 месеца назад от термин ли се броят назад, от датата на взимане на болничен или от друга дата?
2. Тези 18м. ще обхванат и борсата, на която съм била. Сумата  (от която бях доста доволна там) ще се включва ли после в изчислението на майчинските?

# 509
  • у дома
pantera666, сърдечно благодаря, изясни ми се ситуацията!
valya_and, също благодаря много!
    bouquet  bouquet

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 17:17 от *ЕлЕм

Общи условия

Активация на акаунт