Майчинството счетоводно-58

• 42 888
  • 754
  •   1
Отговори
# 525

Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само

Благодаря предварително!

Може при същия работодател. Друг въпрос е, че зависи дали работата, която ще извършваш отговаря за оформяне като граждански договор - например има ли конкретно място и работно време  Thinking

Бих искала да е от вкъщи - аз работя като customer support - работата е в офис, на компютър, но много често колегите взимат и хоум офис, даже като се върна официално на работа, шефът предлага да съм от вкъщи известно време, заради бебчо. В смисъл - работата го позволява. За работно време - няма значение ... съгласна съм и на половин, и на пълен работен ден ... принципно сме от 9 до 18. Още не съм предложила този вариант на шефа си, исках първо да проверя има ли въобще такъв

# 526
  • В полите на Пирин планина

Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само

Благодаря предварително!

Може при същия работодател. Друг въпрос е, че зависи дали работата, която ще извършваш отговаря за оформяне като граждански договор - например има ли конкретно място и работно време  Thinking

Бих искала да е от вкъщи - аз работя като customer support - работата е в офис, на компютър, но много често колегите взимат и хоум офис, даже като се върна официално на работа, шефът предлага да съм от вкъщи известно време, заради бебчо. В смисъл - работата го позволява. За работно време - няма значение ... съгласна съм и на половин, и на пълен работен ден ... принципно сме от 9 до 18. Още не съм предложила този вариант на шефа си, исках първо да проверя има ли въобще такъв

Щом ще работиш от вкъщи и без конкретно работно време / по-скоро ще ти искат някакаъв резултат /, то без проблем може да оформите нещата на граждански договор. Така ще си вземаш обезщетението от НОИ до изтичане на 410 дни.

# 527
това е страхотно! благодаря!

# 528
Ако майката има само два дни работни в дадена фирма, има ли право на болничен за гледане на малко дете и като са близнаци, колко дни годишно се полагат?

А за периода 18 м. назад, за времето когато не е работила, 310 лв. ли се вземат за база?

# 529
Здравейте. Спешно ми трябват насоки за написване на уведомление за претенции по чл. 224 от КТ. Не знам дали се нарича така. Работодателят ми е в ликвидация и ни ми е изплатил натрупания платен отпуск по време на майчинство и разбрах, че се подава такъв документ в 6-месечен срок с идеята да му се напомни за задълженята и да се спре ликвидацията, докато не ги изчисти. Може ли да ми дадете примерен текст? Благодаря предварително.

# 530
Здравеите!Имам болничен бременност и раждане - от 19,12,2013 - 02.02.2014 - за 45 дни преди раждане!Днес видях с ПИК кода си че имам отказ от НОИ, от 13.01.2014 поради липса на данни от работодателя за 12 месеца осигурителен стаж!Имам през живота си повече от 8 години - осигурителен, вкл. за фонд ОЗМ!В тази фирма сам фиктивно назначена от 01.12.2013, не познавам счетоводителката, но имам питане, според вас какво не е попалнила и каде, за да имам този проблем с НОИ,между другото вече сам представила и втори болничен за раждането и сам притеснена , много ми се забавиха нещата, а това са си парички.Благодаря предварително!

# 531
  • София
Здравейте! Можете ли да ми подадете линк към страницата на НОИ, откъдето да получа ПИК код за справка на данни. Благодаря!

# 532
Здравеите!Имам болничен бременност и раждане - от 19,12,2013 - 02.02.2014 - за 45 дни преди раждане!Днес видях с ПИК кода си че имам отказ от НОИ, от 13.01.2014 поради липса на данни от работодателя за 12 месеца осигурителен стаж!Имам през живота си повече от 8 години - осигурителен, вкл. за фонд ОЗМ!В тази фирма сам фиктивно назначена от 01.12.2013, не познавам счетоводителката, но имам питане, според вас какво не е попалнила и каде, за да имам този проблем с НОИ,между другото вече сам представила и втори болничен за раждането и сам притеснена , много ми се забавиха нещата, а това са си парички.Благодаря предварително!

Объркала е декларацията, не е отбелязала , че имаш общо 12 месеца осигурителен стаж за майчиниство. ако не преправи декларацията, няма да ти изплатят никакъв болничен, обади се да внесат корекции във фирмата и да подадат отново декларацията

# 533
Здравейте! Можете ли да ми подадете линк към страницата на НОИ, откъдето да получа ПИК код за справка на данни. Благодаря!

ПИК код се получава на място в някое ТП на НОИ.

# 534
Искам да ви попитам на 15.01.2014 ми свърши болни4ният издаден от лекаря на детето.подадох декларацията за ма4ество на 16.01 на 27.01 е занесена в НОИ кога 6те имам превод.Благодяр предварително

# 535
Искам да ви попитам на 15.01.2014 ми свърши болни4ният издаден от лекаря на детето.подадох декларацията за ма4ество на 16.01 на 27.01 е занесена в НОИ кога 6те имам превод.Благодяр предварително

Срокът е 15 работни дни от представяне на документите в НОИ.

И моля, пишете на кирилица без разни числа, за да се чете по-лесно. Има и бутон "проверка на правопис". Благодаря.

# 536
Здравейте!
Сина ми е на 7.5 м и юни месец ми свършва майчинството / аз съм със соц. майчинство/. Моя позната ми каза че мога да си гледам детето до 2г и да получавам майчинство, но трябва да имам нужеия стаж.
Въпросите са ми:
 Тъй като сина ми е роден 2013г, тогава за майчинство искаха 24м стаж, а от 01. 2014г го направиха на 18м. Та, за да изляза сега по.майчинстыо.18м или 24м ще ми се искат от НОИ?!
Другия ми въпрос е- мога ли и какво трябва да.си заплвтя като осигуровки, за да изляза пр майчинство? Аз имам 11м стаж?!
И последно - майчинството ми свършва м. Юни. Задължително ли е и до м. Юни да си подам д-тите в НОИ, за да няма празни месеци?
Ии какви д-ти ще ми искат в НОИ при положение че детето е вече родено.
 Благодаря!

# 537
  • Пловдив

Тъй като сина ми е роден 2013г, тогава за майчинство искаха 24м стаж НИКОГА не са искали 24 м стаж , а от 01. 2014г го направиха на 18м.И това не е така,никога не са искали 18 м стаж  Та, за да изляза сега по.майчинстыо.18м или 24м ще ми се искат от НОИ?!Изискват се 12 м осиг стаж през целия ти живот и да работиш
Другия ми въпрос е- мога ли и какво трябва да.си заплвтя като осигуровки, за да изляза пр майчинство? Аз имам 11м стаж?! трябва да те назначат във фирма,да отработиш 1 м,за да направиш стажа и да излезеш в майчинство
И последно - майчинството ми свършва м. Юни. Задължително ли е и до м. Юни да си подам д-тите в НОИ, за да няма празни месеци? когато направиш стажа,тогава от фирмата ще подадат документи,за да взимаш пари до 2 г на детето
Ии какви д-ти ще ми искат в НОИ при положение че детето е вече родено. документите са на първа страница.те са едни същи за всички майки
 Благодаря! 

ако беше отработила 1 м преди 45 дневния ти,щеше да взимаш 2 г по 300 и няколко лева на месец

# 538
Здравейте,
Ако може и аз да попитам нещо - през последните 45 дни преди термин, които се водят болничен - реално трябва да ми изплатят 80% от месечното възнаграждение, така ли? И кога се плаща тази сума - след раждането ли? Опитвам се да си направя прогноза на приходите точно за този период, когато ще изскачат най-много неща за купуване. А също, тъй като ако съм добре до края вероятно ще работя и по време на част от тези 45 дни, това ще се отрази ли на майчинските и на болничния?

# 539
  • Пловдив
Здравейте,
Ако може и аз да попитам нещо - през последните 45 дни преди термин, които се водят болничен - реално трябва да ми изплатят 80% от месечното възнаграждение, така ли? сравняват 90 процента от брутото за 18 те месеца назад със среднодневно нето за 18 те месеца назад.Плащат по-малката сума.Ако имаш еднакви осигуровки 18 те месеца,грубо ще получаваш заплатата си през 410 те дни  И кога се плаща тази сума - след раждането ли? болничните се плащат месец за месец Опитвам се да си направя прогноза на приходите точно за този период, когато ще изскачат най-много неща за купуване. А също, тъй като ако съм добре до края вероятно ще работя и по време на част от тези 45 дни, това ще се отрази ли на майчинските и на болничния? дните,през които ще работиш по време на 45 дневния ги губиш като обезщетение.ако работиш 20 дни примерно,ще получаваш 390 дни обезщетение,а не 410 дни

Общи условия

Активация на акаунт