Майчинството счетоводно-58

• 42 888
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • В полите на Пирин планина
Бременна съм в 5 г.с. Термин 1/10/2014.
Имам 4 години стаж сумарно.
Работех в една фирма. Освободиха ме.
Бях на борсата от 1/03/2013 до 1/09/2013 - общо 6 месеца
Сега работя на постоянен трудов договор, но през март месец ще ми минат 6-те месеца изпитателен срок. Тогава мисля и да кажа на работодателя, защото и тогава ще съм в 12г.с. и ще кажа като цяло на всички...Тази ми работа е в София,без филиали и офиси в други градове. Аз съм от Варна,където ми е всичко - и мъж, и по ЛК, роднини, личен лекар и т.н. Искам да си взема дълъг болничен от 15 април примерно и да си се прибера, за да мога да си намеря лекари въобще да си уреждам нещата.
1..Все още ли е 180 дни? - да, с ЛКК Непрекъснати ли трябва да са? - не е задължително - това е просто максимума До 45 дни преди термин ли трябва да са? - както прецените с гинеколога ти
2. Тези 18 месеца назад от термин ли се броят назад, от датата на взимане на болничен или от друга дата? - от месеца, предхождащ този, през който излизаш в болничен
2. Тези 18м. ще обхванат и борсата, на която съм била. Сумата  (от която бях доста доволна там) ще се включва ли после в изчислението на майчинските? - Влизат в базата, но с действащата към този момент МРЗ

# 511
Здравейте, момичета, и аз имам един бърз въпрос, ще съм благодарна, ако някой е запознат.
Значи, аз съм самоосигуряващ се съдружник във фирма, фирмата съответно има още един съдружник, който се води и управител. Трябва да си занеса в НОИ болничен за общо заболяване и въпросът ми е свързан с формулярите към болничния- доколкото виждам от указанията към Приложение 15, информацията трябва да е от името на дружествата за самоосигуряващи се лица, когато са собственици или съдружници- т.е в моя случай. Въпросът ми е значи ли това, че в декларация 15 най- отдолу където е име, фамилия, подпис, печат трябва да е на човека, представляващ фирмата, както и в Придружителното писмо, под Булстата на фирмата, където искат информацията на човека, представляващ фирмата трябва да е той? (В Протокола, който подавам с Декларация 1 също съм упълномощена от него с подпис и печат на фирмата)Поне аз разбирам, че навсякъде трябва да е неговата информация като управител, заедно с Булстата, а пък аз съм просто упълномощена да подам документите  Rolling Eyes Благодаря предварително!

# 512
Здравейте, момичета, и аз имам един бърз въпрос, ще съм благодарна, ако някой е запознат.
Значи, аз съм самоосигуряващ се съдружник във фирма, фирмата съответно има още един съдружник, който се води и управител. Трябва да си занеса в НОИ болничен за общо заболяване и въпросът ми е свързан с формулярите към болничния- доколкото виждам от указанията към Приложение 15, информацията трябва да е от името на дружествата за самоосигуряващи се лица, когато са собственици или съдружници- т.е в моя случай. Въпросът ми е значи ли това, че в декларация 15 най- отдолу където е име, фамилия, подпис, печат трябва да е на човека, представляващ фирмата, както и в Придружителното писмо, под Булстата на фирмата, където искат информацията на човека, представляващ фирмата трябва да е той? (В Протокола, който подавам с Декларация 1 също съм упълномощена от него с подпис и печат на фирмата)Поне аз разбирам, че навсякъде трябва да е неговата информация като управител, заедно с Булстата, а пък аз съм просто упълномощена да подам документите  Rolling Eyes Благодаря предварително!

Щом не си представляващ, то се пише името+данните на управителя в придружителното писмо и на последния ред на Декларация 15. Ако ти носиш документите в НОИ трябва най-отдолу в придружителното писмо да се впише, че си приносител.

# 513
Много благодаря!  bouquet
Така съм ги написала и аз, но искам да съм сигурна, че няма за какво да се хванат и да ме върнат, макар че нося в себе си и празни формуляри, и печат на фирмата, и изобщо се надявам, че утре ще успея да го подам без проблем   Simple Smile

# 514
Здравейте!Имам следното питане:
Искам да прехвърля майчинството си на свекърва ми  ,която е безработна-имаме идея да я назначим фиктивно в някоя фирма на познати .Колко време трябва да има осигурителен стаж и да поема осигуровки за да има право на майчинството?Мога ли да го прехвърля на бабата преди изтичане на първата година,т.к. ми се налага по-ранно връщане на работа?Мога ли да я назнача в собствена фирма?

# 515
Здравейте!Имам следното питане:
Искам да прехвърля майчинството си на свекърва ми  ,която е безработна-имаме идея да я назначим фиктивно в някоя фирма на познати .Колко време трябва да има осигурителен стаж и да поема осигуровки за да има право на майчинството? - предполагам, че тя има 12 месеца осиг. стаж през живота си, така, че и един ден стига, за да влезе договорът в силаМога ли да го прехвърля на бабата преди изтичане на първата година,т.к. ми се налага по-ранно връщане на работа?  - не може; отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни може да се прехвърля само на бащата и то след като детето стане на 6 месецаМога ли да я назнача в собствена фирма? - може

# 516
Здравейте!
Преди няколко месеца бях писала в темата по повод прехвърлянето на майчинството ми за гледане на дете от 1г до навършване на 2 год.възраст!
Всичко се получи нормално - свекърва ми се грижи за децата, а аз ходя на работа! Но, скоро решихме със съпруга ми да си открием собствена фирма и да отворим малък магазин! Питането ми е следното: ако фирмата се води на мое име и аз прекъсна работа от сегашното си работна място, да да работя в магазина ще се спре ли майчинството на свекърва ми? И имам ли въобще подобен вариант на избор дори да се водя само като работник във фирмата или нямам право да прекъсвам и трябва да съм на сегашното си работна място, за да не прекъсвам майчинството на бабата?
Моля за съвет!

# 517
Благодаря за отговора на въпросите си.

Сега се замислям за друго, в момента ползвам 30 дневен болничен, ако не го продължа и се върна на работа за месец или два и после пак започна да взимам болничен до раждането, това ще намали базата върху която се изчислява майчинството.
Т.е ако продължа болничният си, базата ще остане същата, ако го прекъсна ще намалее. Правилно ли разсъждавам? Имам много висок осигурителен доход и мисля, че ще окажа влияние.

# 518
Здравейте!
Преди няколко месеца бях писала в темата по повод прехвърлянето на майчинството ми за гледане на дете от 1г до навършване на 2 год.възраст!
Всичко се получи нормално - свекърва ми се грижи за децата, а аз ходя на работа! Но, скоро решихме със съпруга ми да си открием собствена фирма и да отворим малък магазин! Питането ми е следното: ако фирмата се води на мое име и аз прекъсна работа от сегашното си работна място, да да работя в магазина ще се спре ли майчинството на свекърва ми? И имам ли въобще подобен вариант на избор дори да се водя само като работник във фирмата или нямам право да прекъсвам и трябва да съм на сегашното си работна място, за да не прекъсвам майчинството на бабата?
Моля за съвет!

Отговорих ти на лични. Не виждам какъв е смисълът да публикувате въпрос в темата, а след това да пишете и на лични  newsm78

Ето какво писах:
Няма проблем да се прехвърлите на ново работно място, но при прекратяване на договора Ви, който действа в момента в НОИ се подава Приложение 12 за промяна на обстоятелствата, а документацията по прехвърлянето се оформя наново. За да няма прекъсване е нужно така да организирате нещата, че в деня на прекратяване на единия договор да влезе в сила другия.

Здравейте!
Моля за съвет!

Не си спомням какъв е конкретния ти случай, но дали болничният е с прекъсване или не, не е определящо за влиянието му. Зависи какви са осигурителните доходи 18 месеца преди излизане в болничен.

# 519
Бременна съм в 5 г.с. Термин 1/10/2014.
Имам 4 години стаж сумарно.
Работех в една фирма. Освободиха ме.
Бях на борсата от 1/03/2013 до 1/09/2013 - общо 6 месеца
Сега работя на постоянен трудов договор, но през март месец ще ми минат 6-те месеца изпитателен срок. Тогава мисля и да кажа на работодателя, защото и тогава ще съм в 12г.с. и ще кажа като цяло на всички...Тази ми работа е в София,без филиали и офиси в други градове. Аз съм от Варна,където ми е всичко - и мъж, и по ЛК, роднини, личен лекар и т.н. Искам да си взема дълъг болничен от 15 април примерно и да си се прибера, за да мога да си намеря лекари въобще да си уреждам нещата.
1..Все още ли е 180 дни? - да, с ЛКК Непрекъснати ли трябва да са? - не е задължително - това е просто максимума До 45 дни преди термин ли трябва да са? - както прецените с гинеколога ти
2. Тези 18 месеца назад от термин ли се броят назад, от датата на взимане на болничен или от друга дата? - от месеца, предхождащ този, през който излизаш в болничен
2. Тези 18м. ще обхванат и борсата, на която съм била. Сумата  (от която бях доста доволна там) ще се включва ли после в изчислението на майчинските? - Влизат в базата, но с действащата към този момент МРЗ

Благодаря за отговора!
"от месеца, предхождащ този, през който излизаш в болничен' е  в случая март , ако искам още април да изляза или август/септ., което е предхождащия 45 дневен болничен преди термин?
Обърках се...

# 520
Здравейте да попитам следното - от месец януари влязох във 2рата година от майчинството , но като влезна в сайта на НОИ не ми изписва , че ще получавам пари за януари , а майчинството го превеждат до 5то число. Явно от офиса не са ми занесли документ за втората година , не знам какъв е точно . Та сигурно , че го занесат заедно с болничните до 15то число . Дали този месец ще си взема парите за януари - 340лв за втората година?

# 521
Привет и от мен! На 19 години съм, първа бременност ми е и все още уча /завършвам 12 клас/. МОЛЯ БЕЗ КОМЕНТАРИ ОТ РОДА НА ''ДЕТЕ-ДЕТЕ ЩЕ ГЛЕДА'' !! Това мисля, че си е лично мой избор кога да имам дете!  Naughty
Та, въпросът ми е следния, колко време и по колко парички ще имам право на майчиннство, при условие, че нямам нито един ден стаж, няма и как да имам. Четох някъде, че ще имам право на 12мес. х 100лв/мес. и еднократна помощ 250лв., но не съм сигурна, затова се обръщам към вас. Казаха ми пък, ако съм започнела работа някъде сега, фиктивно, да излезна болничен и да си плащам осигуровките по 20,16лв/мес. ще мога да си събера някакъв стаж и щяло да ми се увеличи майчиството или нещо от сорта, не разбрах. Има ли такъв вариант или не? Като се има предвид, че съм все още учаща и осигуровките ми се плащат от държавата..?!  newsm78 Терминът ми е за август месец, което значи, че няма да съм на училище щом родя, ако това има някакво значение, го споделям.  Simple Smile  Благодаря!

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 13:21 от puffy2307

# 522
Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само

Благодаря предварително!

# 523
кикимото, ако април излезеш в болничен се вземат 18 месеца назад от март 2014 - това е за болничния по време на бременност, който е за общо заболяване.
За болничният 45 дни преди термин се определя нова база, тъй като той е на ново основание.

Здравейте да попитам следното - от месец януари влязох във 2рата година от майчинството , но като влезна в сайта на НОИ не ми изписва , че ще получавам пари за януари , а майчинството го превеждат до 5то число. Явно от офиса не са ми занесли документ за втората година , не знам какъв е точно . Та сигурно , че го занесат заедно с болничните до 15то число . Дали този месец ще си взема парите за януари - 340лв за втората година?

За януари ще ти преведят през февруари, но декларацията се внася в срок до 15.02.2014, тъй като си я попълнила през м. 01.2014, така, че вероатно преводът ще е в края на месеца.

puffy2307, правилно е за помощите, както си писала. За да получаваш обезщетение от НОИ е нужно да имаш 6 месеца осиг. стаж за болничен за общо заболяване и 12 месеца - за бременност, раждане и гледане на дете. Би имало смисъл, ако има кой да ти дава болнични и къде да те заведат на трудов договор. Така от един момент ще вземаш 340 лв обезщетение и то до навършване на 2 години от детето. Освен това времето ще се зачита за осигурителен стаж.

Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само

Благодаря предварително!

Може при същия работодател. Друг въпрос е, че зависи дали работата, която ще извършваш отговаря за оформяне като граждански договор - например има ли конкретно място и работно време  Thinking

# 524
Lady Brinne , благодаря  Hug .

Общи условия

Активация на акаунт