Майчинството счетоводно-58

• 42 902
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,
Ако може и аз да попитам нещо - през последните 45 дни преди термин, които се водят болничен - реално трябва да ми изплатят 80% от месечното възнаграждение, така ли? сравняват 90 процента от брутото за 18 те месеца назад със среднодневно нето за 18 те месеца назад.Плащат по-малката сума.Ако имаш еднакви осигуровки 18 те месеца,грубо ще получаваш заплатата си през 410 те дни  И кога се плаща тази сума - след раждането ли? болничните се плащат месец за месец Опитвам се да си направя прогноза на приходите точно за този период, когато ще изскачат най-много неща за купуване. А също, тъй като ако съм добре до края вероятно ще работя и по време на част от тези 45 дни, това ще се отрази ли на майчинските и на болничния? дните,през които ще работиш по време на 45 дневния ги губиш като обезщетение.ако работиш 20 дни примерно,ще получаваш 390 дни обезщетение,а не 410 дни
Благодаря ти, Elfita. bouquet
 Започват да ми се изясняват нещата.

# 541
Здравейте, бременна съм и съм в болничен от средата на януари. До колкото разбирам, базата за изчисление на болничния е -07.2012-12.2013 включително. В този период обаче от 01.07. до 15.09.2012 съм била в отпуск за отглеждане на дете до 8 години. На каква база ще се изчисли болничният ми за месеците в неплатен отпуск?(За останалите месеци доходът ми не се е променял)
Вероятно ще се наложи да ми бъде удължен болничният. По-удачно ли ще е да си взема няколко дни платен отпуск, с цел да ми се преизчисли след това сумата за следващия болничен и ако да, то колко минимум дни са ми необходими? Благодаря предварително.

# 542
  • Варна
Здравейте, имам следния казус - имам дете на година и 5 месеца и съм бременна в трети месец с второто. Майчинствата ми ще се засекат. Искам да пусна първото на ясла по-рано, преди да ми изтече втората година майчинство. Какво се случва с майчинските ми, трябва ли да подавам някакви документи, като се има впредвид, че няма да се връщам на работа, за да не си развалям второто майчинство.

# 543
  • Пловдив
Здравейте, имам следния казус - имам дете на година и 5 месеца и съм бременна в трети месец с второто. Майчинствата ми ще се засекат. Искам да пусна първото на ясла по-рано, преди да ми изтече втората година майчинство. Какво се случва с майчинските ми, трябва ли да подавам някакви документи, като се има впредвид, че няма да се връщам на работа, за да не си развалям второто майчинство.

Щом детето ще е на ясла,ти трябва да си в болничен,отпуск,на работа.Т.е ще си развалиш второто майчинство.Може да го пуснеш на ясла,без да засегнеш застъпването на майчинствата,като ти издадат 45 дневния болничен за второто дете.Тогава с 45 дневния ще подадеш прил 4 и прил 12.Ще получаваш 50 процента от майчинството докато детето е на ясла и направи 2 години

# 544
  • Варна
Благодаря, а сега второ майчинство ще бъде ли преизчислено по новия закон 18месеца назад?

# 545
  • Пловдив
Благодаря, а сега второ майчинство ще бъде ли преизчислено по новия закон 18месеца назад?

Ако не го пуснеш на ясла,за второто ще ти изплащат колкото за първото,ако това е по-изгодно за теб

# 546
Здравейте, искам да попитам в Декларацията за банковата сметка за изплащане на обезщетенията /Приложение №7 към чл.8/ задължително ли е сметката да е на бременната и има ли вариант да не е?

# 547

Тъй като сина ми е роден 2013г, тогава за майчинство искаха 24м стаж НИКОГА не са искали 24 м стаж , а от 01. 2014г го направиха на 18м.И това не е така,никога не са искали 18 м стаж  Та, за да изляза сега по.майчинстыо.18м или 24м ще ми се искат от НОИ?!Изискват се 12 м осиг стаж през целия ти живот и да работиш
Другия ми въпрос е- мога ли и какво трябва да.си заплвтя като осигуровки, за да изляза пр майчинство? Аз имам 11м стаж?! трябва да те назначат във фирма,да отработиш 1 м,за да направиш стажа и да излезеш в майчинство
И последно - майчинството ми свършва м. Юни. Задължително ли е и до м. Юни да си подам д-тите в НОИ, за да няма празни месеци? когато направиш стажа,тогава от фирмата ще подадат документи,за да взимаш пари до 2 г на детето
Ии какви д-ти ще ми искат в НОИ при положение че детето е вече родено. документите са на първа страница.те са едни същи за всички майки
 Благодаря! 
ако беше отработила 1 м преди 45 дневния ти,щеше да взимаш 2 г по 300 и няколко лева на месец

Много благодаря и се тзвинявам за невежеството! Тези неща относно месеците ми ги казаха приятели. Не съм говорила в НОИ и т.н. Още веднъж извинения и благодаря!

# 548
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бременна съм и съм в болничен от средата на януари. До колкото разбирам, базата за изчисление на болничния е -07.2012-12.2013 включително. - да В този период обаче от 01.07. до 15.09.2012 съм била в отпуск за отглеждане на дете до 8 години. На каква база ще се изчисли болничният ми за месеците в неплатен отпуск? - МРЗ(За останалите месеци доходът ми не се е променял)
Вероятно ще се наложи да ми бъде удължен болничният. По-удачно ли ще е да си взема няколко дни платен отпуск, с цел да ми се преизчисли след това сумата за следващия болничен и ако да, то колко минимум дни са ми необходими? Благодаря предварително. - има резон в това, да, но за да избегнеш месеците 08.2012 до 15.09.2012 е нужно да е доста дълъг  newsm78

# 549
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам в Декларацията за банковата сметка за изплащане на обезщетенията /Приложение №7 към чл.8/ задължително ли е сметката да е на бременната и има ли вариант да не е?

Банковата сметка трябва да е на лицето,което ще ползва обезщетението задължително

# 550
Lady Brinne, ако си взема отпуска до края на февруари и от 04.03 ми издадат нов болничен, смятам, че ще изместя базата с 2 месеца напред и реално ще останат едни 2 седмици от м.09.2012г,които едва ли ще оказват съществено влияние, правилно ли разсъждавам?
А каква сума се смята за базова за месеците в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г?

# 551
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne, ако си взема отпуска до края на февруари и от 04.03 ми издадат нов болничен, смятам, че ще изместя базата с 2 месеца напред и реално ще останат едни 2 седмици от м.09.2012г,които едва ли ще оказват съществено влияние, правилно ли разсъждавам?
А каква сума се смята за базова за месеците в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г?

Да, правилно изчисляваш. На база МРЗ се взема времето в неплатен.

# 552
Здравейте, имам нужда от малко помощ. В момента се водя на работа във фирмата на една приятелка, сключихме договор миналата година на 01.04.2013г. след няколко месеца (на 01.04.2014г.) правя 1 година трудов стаж и евентуално ще мога да взимам майчинство (в момента получавам по 100 лева от социалните). Въпроса ми е следния, понеже моята приятелка ще кандидатства на работа в съда и не трябва да има действаща фирма на нейно име не зная какво ще се случи с мен.... Искам да попитам, какво ще стане с мен при следните 3 варианта : ако замрази фирмата?
ако прехвърли фирмата на друг собственик ( от агенцията по вписванията са обяснили, че се сменя не само собственика на фирмата, но също така името и булстата)?
и последното ако ме съкрати или напусна след като придобия 1 година трудов стаж (до момента нямам никакъв трудов стаж).
Моля пишете ако знаете как да постътя, понеже се притеснявам, че няма да взема майчинство, а ми е необходимо.
Извинявайте ако имам правописни грешки, но пиша от таблет.

# 553
Здравейте на всички, изчетох цялата тема  и куп други неща и закони, но пак не разбирам всичко и имам въпроси. Моята ситуация е следната.
Бременна съм в 15 седмица и от 06.01.2014 до 08.02.2014 г съм в болнични, поради проблеми с бебето, то е ниско, имам контракции и т.н..Предстои ми преглед утре и знам,че ще искат да ми дадат нов болничен, а аз се страхувам да го приема. Не скачайте и не съдете, знам,че моето здраве и това на бебето е много важно, но имам и други страхове и притеснения.За последните 5 години винаги съм осигурявана на максималния праг за страната, който в моя случай е за 2012 - 2000лв, за 2013 - 2200 и сега за 2014 - 2400? Ето и въпросите ми :
1. Болничният ми сега ще се изплати на база 80% назад за 18 месеца, нали ?На коя база - осигурителна, брутна или нетна заплата ?Знам,че се изчисляват на база средно-дневно , но от коя ?
2.Ще бъде ли разделен на два - за януари и февруари?
3.През периода на болничния ми сега каква ми е осигуровката ? Позната счетоводителка ми каза, че няма да ми е 2400, а по-малко ??Но не ми обясни защо ? Така ли е ?Ако да..колко ще е ? как да го изчисля ?
4.В моя случай ще повлия е ли един по-дълъг болничен на сумата ми за майчинство , преди да изляза в този, който е 45-дневния преди термина ?
5. Ако повлия с колко би ми паднало майчинството и колко би било, ако не съм в болничен.
Ползвах калкулатора на кик-инфо, но там ми излиза доста по висок коефициент, а знам, че той не можа да е повече от нетната ми заплата, а тя години наред ми е била  2033,58 лв чисто .
6. По време на майчинството кой ще ме осигурява и на каква база ? Знам,че майчинството се признава за стаж, но как стоят нещата с осигуровките - пенсионни и здравни ?
Благодаря предварително за отговорите ! Simple Smile

# 554
  • Пловдив
И един въпрос, който не съм сигурна дали е за тук, но знам, че ще получа коректен отговор.
Съсобственик съм на фирма, в която аз съм управител/МОЛ.
Бременна съм в 3ти месец и от 8.01.2014г. съм в болничен и ще бъде така до излизане в 45-дни преди термин /термин 12.08.2014г./.
Все още не съм подала болничния в НОИ /ще го направя тези дни/, но искам да попитам следното:
1. предполагам не може да продължавам да съм управител/МОЛ при положение, че ще съм в толкова дълъг болничен
2. вероятно най-удачно е другият собственик на фирмата да бъде управител/МОЛ
3. как става това прехвърляне? с решение на общото събрание? което после да представя в ТР??
4. тогава аз каква ще се водя?  Mr. Green
5. кога трябва да се извърши тази стъпка - предполагам преди да изляза в болничен.. може ли със задна дата?

Общи условия

Активация на акаунт