Майчинството счетоводно-58

• 42 825
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
първия болничен е 15 дни/ако не си ползвала в последната 1 год/ и след това с комисия за останалите 180 дни

Явно при всеки лекар е различно, аз не бях ползвала, но ми даде 10 дни първоначално. Ходя на частно, незнам дали и това има значевие, моята АГ ми обясни, че може да ми издаде за 10, при други мами при други АГ - 14, ето сега разбрах и за 15. Има ли някакъв нормативен акт, където да е уредено това?

# 661
да аз мога веднага да изляза болнични при този работодател,обаче проблема е ,че болничния ми няма да бъде издаден от Варна а от друго населено място и за това няма как да се издаде болничен примерно от Пловдив за работата ми във Варна

# 662
да аз мога веднага да изляза болнични при този работодател,обаче проблема е ,че болничния ми няма да бъде издаден от Варна а от друго населено място и за това няма как да се издаде болничен примерно от Пловдив за работата ми във Варна

Работя в Пирдоп  и живея тук, но болничния ми се издава в София, защото там е моето АГ, което ме наблюдава. Болничния ти се издава от наблюдаващия те лекар  Peace , който естествено може да е с различно местонахождение.

# 663
можеш....аз където работех като разбраха че съм бременна ме съкратиха по чл не помня кой защото фирмата фалира/нарочно смениха името и данните/,веднага ме взеха по дукоменти в Бургаска фирма където работи моя мъж.Също съм от Варна

# 664
И още един пример - кумата ми е от Бургас, ноблюдаваше се в София, в 4-ти месец й пуснаха болничен - същото АГ, при което аз ходя,  после лекарска комисия в София, и така. Болничния й винаги е бил изплащан без проблем. Тя също, както се досещаш, се беше преместила да живее в София, а работодателя й беше в Бургас.

# 665
говори с счетоводството за този вариант,и всички болнични и др. документи който са за попълване да им ги пращаш/или те да ти ги пращат/ за твоя сметка по Еконт или др.куриери но не по БГ Пощи/губят се често от лич.опит го казвам/

# 666
Много ви благодаря момичета,информацията беше полезна

# 667
Здравейте, имам въпрос. Т.к. не се чувствам добре и се налага да изляза в болничен по-рано от 45-дневния. Исках да си ползвам 1-2 седмици отпуска и после да пусна болничен, но уви не стана. Та от ЖК ми казаха че можели да ми издадат болничен само за 14 дни. После ме пращат на комисия за продължаване на болничния с 30 дни. За което казват че трябва да си платя 25 лв. Редно ли е да взимат пари за продължаване на болничния?-Не е редно, носи се само талон за ЛКК. Понеже им плаща малко здравната каса за ЛКК, ти искат пари на ръка. Ако занесеш направление за специалист за преглед няма да ти искат пари. Контрола по ЛКК комисиите е възложен на регионалните здравни инспекции и НЗОК.

Здравейте, :

Застъпвам майчинства, като през времето на 2-рата година излязох в болничен и преди 45 дневен се върнах отново в майчинство за отглеждане на дете до 2г.
Реално не би трябвало да имам проблем със сумата на майчинството, но не са я изчислили правилно, т.е. не са взели предвид, че застъпвам майчинство.

Имам следния въпрос :

Има ли законоустановен срок за подаване на жалба и в какъв вид трябва да е тя? До къде се пуска?
Аз изпратих вече едно писмо с въпроса ми към НОИ защо е изчислена така средно-дневната база, но отговор още не съм получила и не ми се иска, ако има срок за жалба да го изпусна в чакане на отговора им. -Съгласно Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения до 31 май ежегодно, се извършва преизчисление и доплащане по болнични листове за предходната година. Щом си пуснала писмо то ще бъде уважено и документа преизчислен по-рано.
Благодаря предварително,

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 17:14 от AnMary

# 668
първия болничен е 15 дни/ако не си ползвала в последната 1 год/ и след това с комисия за останалите 180 дни

Явно при всеки лекар е различно, аз не бях ползвала, но ми даде 10 дни първоначално. Ходя на частно, незнам дали и това има значевие, моята АГ ми обясни, че може да ми издаде за 10, при други мами при други АГ - 14, ето сега разбрах и за 15. Има ли някакъв нормативен акт, където да е уредено това?-Наредба за медицинската експертиза, еднолично се издава наведнъж до 14 календарни дни и не повече от 40 за годината, ЛКК наведнъж до 30 дни, но не повече от 180 общо последователни дни, и последно за 3 календарни години не повече от 360 дни. След последните две още болнични листове може да разреши само ТЕЛК.

# 669
Наредба за медицинската експертиза, еднолично се издава наведнъж до 14 календарни дни и не повече от 40 за годината, ЛКК наведнъж до 30 дни, но не повече от 180 общо последователни дни, и последно за 3 календарни години не повече от 360 дни. След последните две още болнични листове може да разреши само ТЕЛК.[/color]
[/quote]

Благодаря  Hug Изключително полезно за мен в този момент.

# 670
Ако щеш от Каспичан си издай болничен!  Моята лична е от родниа ми град, а работя в София.  Това не трябва да те притеснява.

# 671
Здравейте, в момента съм самоосигуряващо се лице, осигурявам се на по-високия %, ясно е, че имам право на майчинство и болнични, но не ми е ясно дали трябва да внасям осигуровки за времето, което ще съм в майчинство. Честно казано нещата във фирмата не са цветущи и ако трябва да внасям осигуровки, докато съм в майчинство, по-добре да търся вариант за друга работа на трудов договор.
Дайте съвет, моля. Благодаря ви.

# 672
  • Пловдив
Здравейте, в момента съм самоосигуряващо се лице, осигурявам се на по-високия %, ясно е, че имам право на майчинство и болнични, но не ми е ясно дали трябва да внасям осигуровки за времето, което ще съм в майчинство. Честно казано нещата във фирмата не са цветущи и ако трябва да внасям осигуровки, докато съм в майчинство, по-добре да търся вариант за друга работа на трудов договор.
Дайте съвет, моля. Благодаря ви.

Трябва да внасяте само здравни осигуровки - 20.16 лв.  Peace
Освен това, докато сте в болничен/майчинство, трябва да назначите друг управител, ако фирмата продължи да работи.

# 673
Аз отново имам въпроси в главата си . В момента ми тече 2рата година майчинство , а искам след това неплатен отпуск в размер на 6 месеца трябва ли да искам позволение от шефа си или ми се полагат по право и той няма право да ми откаже? И другото ,което исках да питам - по какъв параграф трябва да ме съкрати шефа ми , за да не трябва да се иска позволение от инспекцията по труда?Идеята ми е да отида на борсата няколко месеца и да вземам някой лев , докато детето свикне на ясла и евентуално после пак да се върна на работа ?

# 674
  • София-Младост
Аз отново имам въпроси в главата си . В момента ми тече 2рата година майчинство , а искам след това неплатен отпуск в размер на 6 месеца трябва ли да искам позволение от шефа си или ми се полагат по право и той няма право да ми откаже? И другото ,което исках да питам - по какъв параграф трябва да ме съкрати шефа ми , за да не трябва да се иска позволение от инспекцията по труда?Идеята ми е да отида на борсата няколко месеца и да вземам някой лев , докато детето свикне на ясла и евентуално после пак да се върна на работа ?
Отпуска по чл.167а не може да ти бъде отказан.

Общи условия

Активация на акаунт