Майчинството счетоводно-58

• 42 827
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! На 30.12.2011 г. излязох в 45 дневен болничен преди раждане. Сега две години по-късно ще ползвам 40 дни платен отпуск. От работата ми твърдят, че съм изгубила останалите ми от 2011 година 8 дни платен отпуск, така ли е наистина? Кога трябваше да ги ползвам, при положение, че преди болничния бях в отпуск, след това в майчинство?
до 31.12.2013 е трябвало да се ползват тези от 2011 според мен.

Да, но аз тогава съм била в майчинство, детето е родено м. февруари.

# 646
"Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.
(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск об"'що в размер не повече от 10 работни дни.
(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Погасяване на правото на ползване

Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му. "
Както е видно в горецитираната извадка от КТ, отпускът на Invisible_F за 2011 год. й се полага все още. Започни ползването на отпуските си именно с тях. Ако твърдят, че си ги изгубила, посочи им тези два члена от  Кодекса на труда. Нека си ги прочетат, явно са пропуснали информацията в тях.
Приятна отпуска!

# 647
Здравейте момичета,
много моля да ми помогнете - търся в нета текст за уведомително писмо за бременност, но не намирам такъв. Знаете ли как се пише. Искам официално да уведомя работодателя, и да приложа листчето от преглед за установяване на бременноста.

Благодаря ви предварително.

# 648
Здравейте !
Имам въпрос относно правото на обезщетение за майчинство .
На трудов договор при сегашния работодател съм от 06.03.2013
Преди това не ми е издавана трудова книжка , но при справка в сайта на НОИ излиза следното
за 2009та година 
улстат: 131220401 -    ЛИРА ТРЕЙД,       
Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    09    122.14
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    285.00
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    04    51.82

45 дневният ми болничен преди майчинство започна на 10.02.2014

Питането ми е следното - при наличието на този осигурителен стаж - 0т 06.03.2013 до 10.02.2014 плюс тези дни от 2009та година , за които обаче нямам данни в трудовата книжка , следва ли да получавам обезщетение за майчинство ? 

Ако трябва да се обърна със същия въпрос към служителите на НОИ къде бих могла да го направя ?

# 649
  • В полите на Пирин планина
Здравейте !
Имам въпрос относно правото на обезщетение за майчинство .
На трудов договор при сегашния работодател съм от 06.03.2013
Преди това не ми е издавана трудова книжка , но при справка в сайта на НОИ излиза следното
за 2009та година 
улстат: 131220401 -    ЛИРА ТРЕЙД,       
Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    09    122.14
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    285.00
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    04    51.82

45 дневният ми болничен преди майчинство започна на 10.02.2014

Питането ми е следното - при наличието на този осигурителен стаж - 0т 06.03.2013 до 10.02.2014 - това са 11 месеца и 5 дни, ако са при пълно работно времеплюс тези дни от 2009та година , за които обаче нямам данни в трудовата книжка , следва ли да получавам обезщетение за майчинство ? - със стария осиг. стаж имаш право на обезщетение 

Ако трябва да се обърна със същия въпрос към служителите на НОИ къде бих могла да го направя ?

# 650
Lady Brinne  , благодаря за бързия отговор !

Това , че за този стаж нямам никаква документация различна от базата данни на НОИ дали може да е голям проблем ?

# 651
  • София
Аз оставам с впечатление,че Кристине Декова го е занесла късно в работата

Не, не съм го предала късно. Шефката също го е занесла на счетоводителката на време. Просто в тая фирма всичко се обработва месец за месец. Болничният беше до 24.януари и т.е. те ще го предадат сега тия дни в НОИ заедно с документите ми за майчинство вече.

Щом е бил 48-дневен и края т му е 24.1, значи още... декември е бил издаден. 2 дни е срокът за занасяне на болничен приработодател, а той вече го носи в НОИ следващия месец до 14-15 число. Болничен се изплаща месец за месец - януарската му част ще ти бъде изплатена доста по-нататък.

Кога реално си занесла ти болничния и от коя дата е бил издаден. "Доста преди краят му" не говори нищо.

Предоставих го на работодателя към края на декември мисля

Щом си го представила още декември, е трябвало да го представят до средата на януари, особено след като повечето от отсъствието ти от работа за месец декември е било въз основа на именно този болничен. Глда се от кога влиза болничният в сила, не до кога важи.

Провери във фирмата за свое успокоение кога са го подали.

# 652
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Lady Brinne  , благодаря за бързия отговор !

Това , че за този стаж нямам никаква документация различна от базата данни на НОИ дали може да е голям проблем ?

Проблем ще е ако стажът е на 4 часа.И принципно е добре за теб да намериш начин този стаж да ти се впише в трудова книжка или УП.

# 653
  • Варна
Здравейте, :

Застъпвам майчинства, като през времето на 2-рата година излязох в болничен и преди 45 дневен се върнах отново в майчинство за отглеждане на дете до 2г.
Реално не би трябвало да имам проблем със сумата на майчинството, но не са я изчислили правилно, т.е. не са взели предвид, че застъпвам майчинство.

Имам следния въпрос :

Има ли законоустановен срок за подаване на жалба и в какъв вид трябва да е тя? До къде се пуска?
Аз изпратих вече едно писмо с въпроса ми към НОИ защо е изчислена така средно-дневната база, но отговор още не съм получила и не ми се иска, ако има срок за жалба да го изпусна в чакане на отговора им.
Благодаря предварително,

# 654
Здравейте, имам въпрос. Т.к. не се чувствам добре и се налага да изляза в болничен по-рано от 45-дневния. Исках да си ползвам 1-2 седмици отпуска и после да пусна болничен, но уви не стана. Та от ЖК ми казаха че можели да ми издадат болничен само за 14 дни. После ме пращат на комисия за продължаване на болничния с 30 дни. За което казват че трябва да си платя 25 лв. Редно ли е да взимат пари за продължаване на болничния?
И другото ми питане е следното: Ще пусна 14 дни, после още 30 и остават 5 дни промеждутък между него и 45 дневния. В този случай пак ли трябва да се ходи на комисия? Кой пуска болничен за тези 5 дни?

# 655
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, :

Застъпвам майчинства, като през времето на 2-рата година излязох в болничен и преди 45 дневен се върнах отново в майчинство за отглеждане на дете до 2г.
Реално не би трябвало да имам проблем със сумата на майчинството, но не са я изчислили правилно, т.е. не са взели предвид, че застъпвам майчинство.

Имам следния въпрос :

Има ли законоустановен срок за подаване на жалба и в какъв вид трябва да е тя? До къде се пуска?
Аз изпратих вече едно писмо с въпроса ми към НОИ защо е изчислена така средно-дневната база, но отговор още не съм получила и не ми се иска, ако има срок за жалба да го изпусна в чакане на отговора им.
Благодаря предварително,

Мисля, че давностният срок за обезщетенията от НОИ е 3-годишен, така, че няма как да ги загубиш толкова бързо. Можеш спокойно да изчакаш отговор на въпроса си до НОИ.

Здравейте, имам въпрос. Т.к. не се чувствам добре и се налага да изляза в болничен по-рано от 45-дневния. Исках да си ползвам 1-2 седмици отпуска и после да пусна болничен, но уви не стана. Та от ЖК ми казаха че можели да ми издадат болничен само за 14 дни. После ме пращат на комисия за продължаване на болничния с 30 дни. За което казват че трябва да си платя 25 лв. Редно ли е да взимат пари за продължаване на болничния? - този въпрос не ми е от компетенцията - поинтересувай се в Здравната каса
И другото ми питане е следното: Ще пусна 14 дни, после още 30 и остават 5 дни промеждутък между него и 45 дневния. В този случай пак ли трябва да се ходи на комисия? Кой пуска болничен за тези 5 дни? - ако е продължение - да; може да ползваш и платен отпуск, ако искаш

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 12:09 от AnMary

# 656
  • Мизия
Здравейте, имам въпрос. Т.к. не се чувствам добре и се налага да изляза в болничен по-рано от 45-дневния. Исках да си ползвам 1-2 седмици отпуска и после да пусна болничен, но уви не стана. Та от ЖК ми казаха че можели да ми издадат болничен само за 14 дни. После ме пращат на комисия за продължаване на болничния с 30 дни. За което казват че трябва да си платя 25 лв. Редно ли е да взимат пари за продължаване на болничния?
И другото ми питане е следното: Ще пусна 14 дни, после още 30 и остават 5 дни промеждутък между него и 45 дневния. В този случай пак ли трябва да се ходи на комисия? Кой пуска болничен за тези 5 дни?

Здравей! Аз още втория месец излезох на болнични понеже рабитата ми беше свързана с горива и химии. НЕ, не трябва да ти взимат пари. Акушерката ми вписваше в личният картон, че се нуждая от отново и отново удължаване на болничния от комисия и винаги ми е бил удължаван. Пак казавам- Пари не се дават за такова нещо. Simple Smile

# 657
Здравейте,
искам да попитам в момента съм бременна в 4 месец работя на постоянен трудов договор във Варна,но ми предстои да се преместя в друг град да живея при което трябва да напусна работата си във Варна следователно няма как да изляза болнични какъв е варианта да взимам болнични.Казаха ми,че трябва веднага след като напусна работа да ме назначат на нова работа в дадения град може и само за един ден след което от втория ден мога веднага да излизам в болнични но дали е вярно не знам.  Благодаря предварително

# 658
Мисля, че веднага можеш да излезеш в болничен /при този работодател, не  енужно да го сменяваш, въпреки че ще смениш местожителството си  Simple Smile/, ако смятам правилно - имаш право на 180 дни по време на бременност  Peace
Говори с наблюдаващия те АГ, те знаят процедурата - първо се издава за 10 или 14дни от него и после лекарска комисия.
Не рискувай да останеш без работа  Peace

# 659
първия болничен е 15 дни/ако не си ползвала в последната 1 год/ и след това с комисия за останалите 180 дни

Общи условия

Активация на акаунт