Майчинството счетоводно-58

• 42 814
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
  • София-Младост
Здравейте,

Дъщеря ни е на 1г 6м и от 13.02 прехвърлихме майчинството на едната баба. От нейното предприятие обаче искат декларация по чл. 167а, ал. 1. Разгледах една примерна декларация (http://docstore.odit.info/?s=4&rid=303), но не ми стана ясно кой трябва да я попълва - родителите/бабата?

Благодаря предварително!
Майката и бащата я попълват.

# 706
  • Варна
Здравейте! Имам следния въпрос:
Детето е на 1.7, майката е втора година майчинство. Може ли да започне на трудов договор, при друг работодател, без да напуска първия и съответно да взима цялото майчинсвто?

# 707
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам следния въпрос:
Детето е на 1.7, майката е втора година майчинство. Може ли да започне на трудов договор, при друг работодател, без да напуска първия и съответно да взима цялото майчинсвто?

Може, ако няма изрична забрана по трудовия договор с основния работодател / както са някои държавни служители, например /.

# 708
Здравейте, интересува ме следния казус и дано да можете да ми помогнете - осиновяваме дете на 1 година и 2 месеца, аз съм собственик на ЕООД, съпругът ми от 1 месец е на борсата - мога ли да прехвърля на него майчинството? Как точно се случват нещата? Той губи ли обезщетенията за безработица? Всичко ми е много объркано newsm78. Благодаря Ви, предварително!

# 709
Здравейте, интересува ме следния казус и дано да можете да ми помогнете - осиновяваме дете на 1 година и 2 месеца, аз съм собственик на ЕООД, съпругът ми от 1 месец е на борсата - мога ли да прехвърля на него майчинството? - докато е безработен не можеКак точно се случват нещата? - би могла да го заведеш на трудов договор в твоето ЕООД, да отработи един ден и да му прехвърлиш майчинството Той губи ли обезщетенията за безработица? - да Всичко ми е много объркано newsm78. Благодаря Ви, предварително!

# 710
Здравейте,
Преди няколко часа си взех ПИК код и в момента се опитвам да получа информация за 45-дневния си болничен, но от сайтът на НОИ ми дава грешка "невалидна комбинация ЕГН и ПИК". В сайта на НАП влизам без проблеми, но в НОИ не мога...Да не би да се опитвам да вляза на грешното място? Пробвам се на линка от 1-ва стр. на темата: https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

# 711
  • София-Младост
Здравейте,
Преди няколко часа си взех ПИК код и в момента се опитвам да получа информация за 45-дневния си болничен, но от сайтът на НОИ ми дава грешка "невалидна комбинация ЕГН и ПИК". В сайта на НАП влизам без проблеми, но в НОИ не мога...Да не би да се опитвам да вляза на грешното място? Пробвам се на линка от 1-ва стр. на темата: https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp
Кода за двата сайта не е един и същ Simple Smile
Ако този е за НАП, ти трябва друг изваден от НОИ.

# 712
Здравейте,
Преди няколко часа си взех ПИК код и в момента се опитвам да получа информация за 45-дневния си болничен, но от сайтът на НОИ ми дава грешка "невалидна комбинация ЕГН и ПИК". В сайта на НАП влизам без проблеми, но в НОИ не мога...Да не би да се опитвам да вляза на грешното място? Пробвам се на линка от 1-ва стр. на темата: https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp-Изчакай една вечер. ПИК кода на НОИ /надявам се, че говорим за ПИК получен от НОИ, а не НАП/ още не ти е активиран. Утре заран ще можеш да си направиш справката. Има предупредителни съобщения, които трябва да прескочиш.

# 713
Утре ще ти е активен кодът от НОИ.

# 714
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Ала-Бала е права.Двата кода са различни и колкото и да чакаш няма да стане.Вземи си и код от НОИ.
Най-лесно се различават по това, че кодът от НАП е само от цифри, а този от НОИ е смесен - букви и цифри.
 Peace

# 715
  • в 1001-та нощ
Привет Момичета, предполагам влизам с банален въпрос, но да попитам Simple Smile

Поради високо-рискова бременност - от няколко месеца съм в болничен, предстои ми да изляза в 45 дневния болничен.

В момента ползвам 30 дни с комисия до 1 март включително. 45 дневният болничен започва от 7 март, т.е. за дните от 2 до 6 март - включително (5 дни) - трябва да взема или отпуск или друг болничен.

От болницата ми казаха, че не било желателно те да ми издават - било нагласен и да питам личния лекар и да взема отпуска.

Въпросите:

1. Ако ползвам отпуск за тези 5 дни - ще ми се отрази ли негативно финансово - не съм в чак какво се взима при смятането ...

2. Ако ползвам болничен от ЛЛ - трябва ли да има "работен ден" между двата болнични, предния път ЛЛ се чудеше и имах болничен от болницата, 1 ден на работа и тогава болничен от нея  Rolling Eyes

И тя не беше много сигурна, но за да няма проблеми в НОИ го направи така  Hug

Предварително благодаря  Hug    bouquet

# 716
Привет Момичета, предполагам влизам с банален въпрос, но да попитам Simple Smile

Поради високо-рискова бременност - от няколко месеца съм в болничен, предстои ми да изляза в 45 дневния болничен.

В момента ползвам 30 дни с комисия до 1 март включително. 45 дневният болничен започва от 7 март, т.е. за дните от 2 до 6 март - включително (5 дни) - трябва да взема или отпуск или друг болничен.

От болницата ми казаха, че не било желателно те да ми издават - било нагласен и да питам личния лекар и да взема отпуска.

Въпросите:

1. Ако ползвам отпуск за тези 5 дни - ще ми се отрази ли негативно финансово - не съм в чак какво се взима при смятането ... - Няма да се отрази негативно на бъдещите обезщетения

2. Ако ползвам болничен от ЛЛ - трябва ли да има "работен ден" между двата болнични, предния път ЛЛ се чудеше и имах болничен от болницата, 1 ден на работа и тогава болничен от нея  Rolling Eyes - мисля, че да - защото иначе ще е продължение и трябва да е от ЛКК, а не еднолично от лекар

И тя не беше много сигурна, но за да няма проблеми в НОИ го направи така  Hug

Предварително благодаря  Hug    bouquet

# 717
привет момичета,
имам въпроси относно: имам ет, през него се осигурявам за озм от 2009-та г.  от 22-ри февруари излизам в 45 дн.болничен.

питанията са ми следните:
- от кога (от 45 дневния или след като родя) трябва да назнача прокурист?
- може ли прокуристът да е пенсионер?
- може ли прокуристът да е на граждански договор?
- мога ли сама да си напиша договора между мен и прокуриста, да го заверя нотариално и да го впиша в агенция по вписванията или непременно ми трябва адвокат?
- има ли други документи, касаещи назначаването на прокурист?

Hug ще се радвам ако някой може да помогне.

# 718
  • в 1001-та нощ
Lady Brinne  Hug  bouquet много благодаря, надявах се да е така  Blush нали за база се взима дохода назад  Blush - чудех се какво може да ми повлияе негативно  Blush а и са само няколко дни  Heart Eyes

По-удобно ми е отпуск - да не се разправям пак по лекари  Crazy

Малко офф топик, но последният лак, който взе е супер  Peace

# 719
Здравейте, имам следният въпрос:

Мога ли да си вземам платени дни отпуск за прегледите и ЖК по време на бременност и те взимат ли се от 20 дневния годишен отпуск. Според член 157, ал. (2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.
От този закон обаче не ми става ясно дали това е допълнителна отпуска и какъв е реда на вземането й - чрез обикновена молба или друго? Притеснявам се, че ако пусна обикновена молба ще ми зачетат дните от годишната отпуска. Също така бих искала да се обоснова пред шефа на базата на този член и трябва да съм убедена, че го тълкувам правилно. Обаждах се в Агенцията по труда, но ми вдигна момиче (сигурно по-младо от мен) което май за първи път четеше точно тази алинея. Потвърди ми, че е допълнителна отпуската, но реших да попитам и тук. Simple Smile
П.П. Забравих да кажа, че ми се налага да се възползвам от допълнителни дни, защото ЖК-то ми я водят в друг град на 100 км. от тук.

Общи условия

Активация на акаунт