Коя е последната книга, която подарихте на детето си? - 9, Коледна

• 57 110
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Не е по темата, но ми улучихте болното място...
abel, за първи път чувам за подобен здравословен проблем. Синът ми е много чувствителен, но засега такива прояви не съм забелязала. Единствено през деня понякога получава като тик премигване с очите. Бързо да го преодолеете ви пожелавам!
Лъки, при нас нещата си имат и предистория, книжките са само едната страна на нещата.
Просто малчугана е по-емоционален и най-общо казано, не съумява да се спарви сам с емоционалното напрежение/стрес, един вид тази му страна от развитието е по-незряла. Имахме трудности с разделянето, заекване, когато се опитахме да ходи на ясла за кратко, след миоклониите и проблемите със заспиването се сдобихме временно и с леки тикове... Работим по въпроса и намираме различни начини за балансиране на емоциите, но се налага да се съобразяваме с различни неща, докато е готов да се справи с тях сам Simple Smile В това отношение книгите са ми много полезни помощници, стига да са правилните за дадения момент Wink

Благодаря на всички за идеите, направих си един хубав списък и мисля, че ще имаме достатъчно четива до пролетта и хубавото време  Grinning

# 271
Ето тази поредица е много хубава за чувствата: http://www.bookpoint.bg/?cid=3&where=author&search_q=%D0 … D1%83%D0%BD%D0%B8

# 272
  • у дома
За любителите на Падингтън

За баткото съм харесала тези - ако някой има отзиви,моля да сподели  Hug

# 273
Морена, благодаря за споделеното  Hug
Специално за приказките на брята Грим се бях озадачила, че валфдорфската педагогика ги счита за най-подходящи за децата. Тук има насоки и предложения по възраст, а тук интерпретация на някои приказки.
abel, сходни неща при децата ни откривам, при синът ми са в лек вариант, но в детската градина са му лепнали етикетът "много емоционален". Не четем страшни книги, филми почти не гледа още, но не му украсявам реални ситуации от живота.
Скрит текст:
Понеже много обича да играе с малки колички направих игра "емоционален паркинг", за да се "упражнява" да изразява и преодолява в безопасна среда различни чувства. Във всяко поле с големина на количка има различна емоция. Идват колите да паркират и измисляме какво се е случило на всеки шофьор и как се чувства и го паркираме на подходящото място. Така има възможност да бъде и ядосан, и тъжен, и неспокоен, и т.н. Играем докато му е интересно, но обикновено в края на играта му е много по-приятно да паркира в полетата "весел" и "горд" Simple Smile В някои ситуации вместо да се уплаши/ядоса/притесни и т.н. съм сложили полета "Брой до 10", "Медитирай", "Прости" и т.н., с които да се учи да се контролира, да запази самообладание, да се постави на мястото на другия. Понеже не разказва много какво прави през деня в градината играта ми помага да надникна, защото той ползва ситуациите, които са му направили най-силно впечатление. Така имаме възможност и да ги обсъдим.
Може и с карти с емоциите да играем, но не ми е хрумнала още интересна игра

# 274
Лъки, идеята ти е мега страхотна и ще се пробвам да я преформя в момичешка игра Simple Smile
Скрит текст:
Понякога и ние разиграваме сценки и така разбирам неща, които не е споделила. Наблюдавам, че има дни, в които се връща изнервена от училище, но като я питам директно, се нерви още повече и дори самата тя не знае кое я е натоварило. Чак като започнем да разиграваме сценки, нещата излизат по малко и напрежението спада.

И за да не съм съвсем офф, Рибка за каква възраст е? И аз имам отзиви, че са хубави книжки.

А последната ни придобивка е тази:

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 09:08 от Слънч0

# 275
Лъки, идеята и на мен много ми допадна, ще се радвам да споделиш повече за играта (как я изработихте, с какви материали, правила... - може и на ЛС). Аз ползвам ето този речник на чувствата понякога, в обучения за възрастни, но то не пречи и за деца, като съм планирала да си направя едни карти с чувства сама и да ги разпечатам и ламинирам (така или иначе ми трябват за обученията, но мога да ги ползвам и у дома). Имам още някакви карти у дома, но трябва да ги погледна.

Рибка е подходяща за деца от 5 до 10 годишна възраст според мен.

Йей, Падингтън излезе, супер!

# 276
Падингтън става ли за 8-9 годишни?
Марти е много силно на вълна мечки и може би ще й е интересен.

# 277
Още малко книжки взех от поредицата Златно перо на Хермес и отделно няколко за подарък.

Гале, според мен ще са й интересни на Марти! Peace

# 278
  • Sofia
Лъки, няма за какво.  Hug  Невероятна идея си дала, благодаря!   bouquet

Галя, зависи от детето разбира се, защото, мисля че общо взето е горна граница 8-9г. 

# 279
# 280
Морена, Слънч0, SZA  Hug
Слънч0, ще чакам да се похвалиш с твоята модификация Simple Smile
SZA, писах ти ЛС.
Да се върна на приказките. Видях, че съм пропуснала един линк за приказките на братя Грим, който исках да ви споделя.
Ето един пасаж: "Родителите често изразяват загриженост заради насилието, а понякога и кървавите инциденти, които могат да бъдат намерени в приказките на братя Грим. В днешни дни все по-често срещаме издания, в които тези моменти от приказките са премахнати или смекчени. Резултатът от това е един вид лишаване на нашите деца от сетивото им за живот (валдорфската педагогика борави с възгледа за Дванадесетте сетива, едно от които е сетивото за живот), граничи с ефекта на болкоуспокояващите и може да притъпи това сетиво. Във валдорфските градини и училища тези „печатно неиздадени“ приказки са най-важната част от програмата в ранна детска възраст и първи клас."

# 281
  • София
Само чета темата, не пиша, но сега не мога да не споделя, че направо се замислих дали не съм избързала с някои книжки Thinking

# 282
  • Варна
"Коледа с малкия Никола", "Сребърните делфини - Вълшебната верижка" и "Хенри Хъгинс".

Доволна е и амбицирана да събере/прочете целите поредици Simple Smile

# 283
  • София
svetlaem, поредицата на Хенинг Манкел за Юел е една от най-хубавите за юношеското израстване, които съм чела, и според мен много подходяща за възрастта на сина ти. Peace Ако ти е интересно, това са ревютата, които написах за detskiknigi.com:

Кучето, запътило се към далечна звезда
Сенките растат със здрача
Момчето, което заспа под снега

# 284
По принцип приказките са признати за много силен трапевтичен инструмент и много психолози и психиатри са ги използвали/използват ги в работата си с деца и възрастни, тъй като метафорите действат на подсъзнателно ниво. В този смисъл Братя Грим или други "страшни" приказки могат да предизвикват страх на съзнателно ниво у децата, но подсъзнанието им приема "поуките" (например). Не казвам, че трябва да се четат приказки на децата, ако те видимо се страхуват и се чувстват зле от съдържанието, само давам пример за това как приказките могат да научат на различни неща децата, без задължително те да са видимите в текста "поуки".

Моят голям син се уплаши преди време от руските приказки за Баба Яга и прочее и спряхме да ги четем.

Общи условия

Активация на акаунт