Трудно проговаряне! - Тема 16

• 99 888
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Прегледа не е страшен. Проверяват рефлексите, разпитват за състоянието на детето, еег не се прави с пълна упойка, ако се налага да е в състояние на сън, дават на детето едно сиропче за да заспи. Щом имате проблеми и с мускулния тонус, може би ще се наложи да ви направят и емг.
Успех!

# 616
Не се притеснявай от прегледа, нито от изследванията. Двете неща неговоренето и двигателния проблем са свързани. Успех!

# 617
Запис да ви следя, а скоро и ще се включа и аз

# 618
Момичета, може ли да ми помогнете с координати на детският психолог Веселина Банова?

# 619
  • София
Може би имаш в предвид Весела Банова? Нямам координати за съжаление.Искаш консултация да направите ли?

# 620
Да, объркала съм името. Искам да направя консултация заради сина. Писах й във ФБ, но едва ли ще ми отговори. Имаме час за преглед на 04.06 и исках да съчетая двата прегледа, че ми е много трудно да пътувам до София.

# 621
MuJIuHka, на този линк има e-mail:
http://nmd.bg/team/vesela-banova/

# 622
Здравейте!

И ние минахме при невролог. Прегледа беше съвсем спокоен, на рефлексите на детето с едно гумено чукче, леко докосване на ходилата и т.н. съвсем като игра. През другото време си говорихме и искахме от детето да покаже разни неща по играчките в кабинета. Изписа лекарство ноотропил.

Бихте ли ми препоръчали логопеди в София, които се справят добре с алалията, като ни казаха, че има и сензорен елемент?

# 623
които се справят добре с алалията

Кой използва все още този безкрайно остарял термин?

# 624
_re_ge, бяхме при професор Божинова.
Този термин ми го пише в листа, както и разстройство на експресивната реч, разстройство на рецептивната реч. До колкото прочетох в нета има няколко термина за това, в зависимост от школите. Променя ли се смисъла ако е друг термина?

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 16:36 от беба

# 625
_re_ge, бяхме при професор Божинова.
Този термин ми го пише в листа, както и разстройство на експресивната реч, разстройство на рецептивната реч. До колкото прочетох в нета има няколко термина за това, в зависимост от школите. Променя ли се смисъла ако е друг термина?

Божинова е невролог, явно затова все още го използа.
Приложи и го на нас но преди мноооого години. Като тръгнах да питам и да ровя какво би значило това ми казаха ( и съм съгласна с това твърдение)  включително и тук в бг мамма че това е един безкрайно остарял термин ( руски) който значи забавяне на речта. Модерният термин който прилагат логопеди с подходящото образование е езиково-говорни нарушения изразяващи се в липса на експресивна реч най-често.

Това което описва този термин е нарушение на експресивна и/или импресивна ( рецептивна - разбирането се визира под този термин )  реч по някакви причини ( най-често незивестни причини , когато слухът на детето е наред и то няма установени неврологични проблеми ) .

# 626
Доколкото ми е известно по-новият обобщаващ термин на езиково-говорните нарушения е "дисфазия на развитието". Но "алалия" се ползва все още в началния етап на оценяване на нарушението. Някои логопеди продължават да си служат с термините "моторна" и "сензорна" алалия  и май за родителите е по-важна същността на нарушението, терапевтичния подход и прогнозата от това, кой термин се използва. Peace
В тази връзка си мисля, че тези два материала биха били полезни  за ориентиране - да знае човек, какво да пита специалистите и да поразбира обясненията им. Simple Smile
http://www.moetodete.com/content/view/218/66/1/4/

http://dete-bg.com/?p=23

# 627
Доколкото ми е известно по-новият обобщаващ термин на езиково-говорните нарушения е "дисфазия на развитието".

това пък беше диагнозата ни от доц. Виолета Боянов апреди 3 години, по онова време нямаше нищо написано в българските сайтове по  тази дисфазия.

За родителите наистина е важно да разберат същността на нарушението.... но това в началото никой не им го казва. Че и по нататък пак никой не им го споменава. и те затова като нас се вкопчват в търсене защото им се струва че диагнозата е половин решен проблем. с годините узряваме , затова най-важното е сега повечето родители тук да прескочат това безсмислено обикалане по лекари за още една диагноза  в търсенето на отговор на въпорса "какво точно му има на детенцето ми " .

# 628
  • Най-сетне у дома
Да, объркала съм името. Искам да направя консултация заради сина. Писах й във ФБ, но едва ли ще ми отговори. Имаме час за преглед на 04.06 и исках да съчетая двата прегледа, че ми е много трудно да пътувам до София.

Весела Банова не се занимава с проблеми на развитието или почти не се. Тя е лаканианец, психоаналитично ориентиран детски психолог, който няма отношение към речевите проблеми. А и при нея часове се записват за месеци напред, абсурд е да може да реагира в такива кратки срокове. 

# 629

За родителите наистина е важно да разберат същността на нарушението.... но това в началото никой не им го казва. Че и по нататък пак никой не им го споменава. и те затова като нас се вкопчват в търсене защото им се струва че диагнозата е половин решен проблем. с годините узряваме , затова най-важното е сега повечето родители тук да прескочат това безсмислено обикалане по лекари за още една диагноза  в търсенето на отговор на въпорса "какво точно му има на детенцето ми " .

re_ge
За мен тези две неща се припокриват. "Какво точно" не значи точна диагноза. Знам твоето виждане, че диагнозата е в много случаи "етикет" и не е необходима и съм до голяма степен съгласна с теб. Съгласна съм по отношение на всички други нарушения в развитието освен тези от ауистичния спектър. Защото хората от този спектър са други - всичко им е друго и ако човек не разбере другостта им, няма как да стигне до сърцевината им, да ги доведе в нашия, чужд за тях свят и да го направи, ако не комфортен, то приемлив за тях, за да останат в него. Peace Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт