Блогове за книги и литература

• 7 132
  • 24
  •   1
Отговори
  • Казанлък of all places
Идеята за темата ми дойде по две линии.
Стоях в една книжарница, разлиствах книга и в един момент се усетих, че мисля:"Господи, в кой блог ми я препоръчваха тази? Кой беше писал за нея?"
Втората линия е свързана с мислите ми кое влияе повече на читателския вкус и потребление - литературната критика или блогърите? Един издател и преводач наскоро беше споделил,че литературната критика като такава вече не обслужва редовия читател ( дали някога му е служила е друг въпрос), а тази ниша се запълва от литературните блогове. Не знам дали да се съглася.

Признавам пристрастието си към няколко блога, извън любимият ми Гуудрийдс, който е мегаструктура Simple Smile:

Книжен Жор
Книгозавър
Изгубени в прехода
Книголандия
Да Пуц Simple Smile

Ще споделите ли вие дали следите литературни блогове и как те влияят, ако влияят, на изборите ви?

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 20:11 от angelina.bgk

# 1
Мисля, че това е доста добра тема Peace
Аз съм нова в тези среди и тепърва
навлизам в тези дебри, още са ми
непознати Grinning нооо ще се "образовам",
надявам се  Rolling Eyes Mr. Green Hug
Ще следя   bouquet

До сега съм чела няколко мнения за
книги, мисля че от Книжен Жор, но
ако книгата не ми допадне на пръв
поглед и от резюмето, то е много трудно
някой да ме накара да си я купя... но ще
видим как ще е занапред.

Благодаря за споделените блогове  Hug

# 2
Идеята за темата ми дойде по две линии.
Стоях в една книжарница, разлиствах книга и в един момент се усетих, че мисля:"Господи, в кой блог ми я препоръчваха тази? Кой беше писал за нея?"
Втората линия е свързана с мислите ми кое влияе повече на читателския вкус и потребление - литературната критика или блогърите? Един издател и преводач наскоро беше споделил,че литературната критика като такава вече не обслужва редовия читател ( дали някога му е служила е друг въпрос), а тази ниша се запълва от литературните блогове. Не знам дали да се съглася.

Признавам пристрастието си към няколко блога, извън любимият ми Гуудрийдс, който е мегаструктура Simple Smile:

Книжен Жор
Книгозавър
Изгубени в прехода
Книголандия
Да Пуц Simple Smile

Ще споделите ли вие дали следите литературни блогове и как те влияят, ако влияят, на изборите ви?

Литературните блогове са субективни
и като такива са интересни, но аз лично
не ги следя...
Все пак ще следя темата, дано провокира
интереса ми...

# 3
И аз следя няколко блога, но често мнението ми за книгата не съвпада с това на автора, макар че ревюто понякога ми е полезно, за да преценя дали книгата е за мен въобще.
Не знам защо блогът Книголандия е толкова популярен, според мен качеството на текстовете не е особено високо и понякога дори добри книги са невзрачно представени.
Харесвам много стила на Lammoth и му чета ревютта, дори самите книги да не ме грабнат. Даже съм си купила няколко книги, за които първо съм прочела при него.

# 4
  • Най-сетне у дома
Следя, как да не следя! Само, че аngelina.bgk е отбелязала от самото начало точно тези блогове, които бих изброила и аз. И за да не съм с единия гол запис, да кажа, че честичко поглеждам и в блога на ето това много, много младо момче:
http://martinbeltov.wordpress.com/

Следя го не, заради стила на писане, а заради наистина необичайния подбор на книги, върху които привлича вниманието на читателите си. От него разбрах, че Саша Грей е издала роман, например  Laughing. Повечето книжни блогове се фокусират върху мейнстрийм неща, за които биха писали всички. Белтов си харесва книги от периферията и просто отбелязва съществуването им. Интересен ми е и защото (в тази част, в която не става дума за ревюта на книги) ми казва неща, които не знам.

По принцип харесвам блогъри, които не пишат, за да пишат и защото харесват звука на собствения си глас, а наистина акцентират и мислят върху книгата. Но извън изброените от Ангелина, не се сещам за други, които отговарят на този критерий. Надявам се тук да прочета за такива.

Боже, как щях да забравя! Един от любимите ми блогъри, Габриела Кожухарова и
http://azcheta.com/.

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 21:01 от Saule

# 5
Много хубва идея за тема!

Обичам да чета за книгите, които чета и най-редовно преравям какво е писано за тях от други хора. Wink

И понеже това все пак е също време, посветено на четене, поредпочитам коментарите да са написани наистина добре, а не просто да са информативни по отношение на жанра или сюжета или мястото на книгата в един или друг контекст. Може би затова не следя блога на Христо Блажев, въпреки че вкусът му за книги е доста сходен с моя. Липсват му точните думи, не успява да ги намери.

Това, което ми хрумва в момента и не е вече споменато е Литературата днес, хубави, откровени и категорични коментари.

Последна редакция: ср, 18 дек 2013, 15:53 от scaramouche

# 6
Поздравления за темата! Искам да изкажа позицията си от страната на блогър, която е форма на уважение към книгата. Писането на добри или лоши коментари за дадено художествено произведение е напълно субективно, дори и рекламните анотации, които се пишат на задните корици се привеждат към стил, който трябва да е съобразен с желанията на масовата аудитория.

Когато един блогър пише за дадена книга той непременно привежда произведението през своето впечатление и своя опит. Тук е и разликата между професионалните редактори в издателствата и блогърите, те изразяват книгите по съвсем различен начин, но и двете функции имат за цел да доближат книгата до читателите. В този смисъл може и да не се доверите на мнението на блогърите, но можете да разберете какво те са почувствали с четенето на книгата. Ако имате някакво сходство във вкуса и разбиранията на дадения блогър, то тогава неговото мнение може да е от полза.

Колкото повече блогове има и колкото повече читатели споделят мнението си чрез тях, толкова по-добре за книгите. Смея да кажа, че аз дори повече чета блогове на приятелите и колегите, които споменахте, отколкото лично да се изявявам в това начинание.

Призовавам всеки не само да чете, но и да пише за книгите. Хубаво е, че "BG-Mamma" е една страхотна платформа, където има наистина голямо богатство от мнения за най-различни художествени жанрове. Simple Smile

# 7
  • Най-сетне у дома
Мисля, че някой по-нагоре спомена
http://izgubenivprehoda.com/ като един от истински добрите източници, но ми се иска да кажа какво го отличава от останалите блогове. До колкото знам, това е единственият блог, който мисли и коментира само и изцяло книги от български автори. Макар, че може и да бъркам. Ако някой се сеща за друг изцяло БГ блог, ще ми е от полза да сподели и ще съм благодарна.

Mephisto, предполагам, че не искаш да се разкриваш (заради форумната анонимност), но ако нямаш такива притеснения - би ли споделила блога си с нас?

# 8
Saule, моят блог е един от цитираните в темата. Не обичам да се самоизтъквам, само ще кажа едно голямо "благодаря!" за признанието. Simple Smile

# 9
Рядко чета блогове, защото:

1.   Нямам достатъчно време
2.   Повече разчитам на собствената си преценка
3.   Настъпва объркване и претрупване с информация
4.   Писането на моите впечатления от книгите ми отнема доста време
5.   Ако видя подробно мнение преди прочита на дадена книга, често се получава предубеждение
6.   След четенето предпочитам да погледна в goodreads или мнения на познати (виртуално).
7.   Блоговете общо взето са на млади хора, а аз съм малко по-средно поколение и не ме привличат по-популярните съвременни жанрове/книги/автори, а изглежда и формата „блог“ (аз не си падам и по чисто класическата литература много, но има доста течения от съвременната литература, които са ми чужди)

Поглеждала съм в най-популярните блогове, но нямам определен фаворит. Най-интересно ми е как на едно място мога да открия сходна оценка за дадена книга, а за друга – тотално противоположна на моята. Така че за никого не може да се каже, че има напълно сходен вкус с моя, нито пък крайно противоположен. Голяма палитра от варианти се получава.

В goodreads ако реша да чета повече, непременно гледам мненията с максимални и с минимални точки, за да видя какво се харесва и какво не се харесва в прочетената книга.

Предварително чета при голямо колебание дали да избера някоя книга.
Но най-вече не чета много поради липса на време. Често ровенето по форуми и сайтове отнема ценно време, което би било по-добре да се използва за четене на самите книги.

Тук продължавам да пиша, защото понякога се получава дискусия и това е най-ценното – да има с кого да обсъдиш една книга, независимо какви са мненията на другите (само да не се стига до „женски бой“ Wink ).

Иначе се възхищавам на всички за ентусиазма, уменията и усилията да четат и пишат! Simple Smile

# 10
Честно казано, не следя блоговете, да не кажа, че ги избягвам. Хвърлям само по едно око, съвсем повърхностно и тайничко - например когато си търся нещо ново и свежо за четене. Избягвам ги, както избягвам и ревютата за книгите. Защото имам склонност да се влияя от мнението на други хора, а не искам това да става, когато чета Simple Smile. Обикновено прочитам някое възторжено ревю и си викам - ей това е книга за мен, страшно ще ми хареса. А то какво - нищо и половина (последното ми разочарование, за което си спомням в момента - "Градът на сънуващите книги"........). Не че имам някакви супер очаквания, но лесно се ентусиазирам Simple Smile. А искам съзнанието ми да е чисто, за да мога да си изградя мое си възприятие за книгата. Мозъкът ми не работи добре с огромните количества информация напоследък Simple Smile.

П.С. Яяя, Свет, писали сме заедно  Hug!

# 11
  • Казанлък of all places
http://www.bloglovin.com/frame?post=2055181235&group=0&f … &user=1921329
Англоезичен блог на българка. Истинско удоволствие за сетивата. От снощи го търся, ама мибеше запазен на другия компютър като любим.

Мефисто, ей сега те разкрихме! Аз ли те споменах или Сауле? Simple Smile (шегувам се, радвам се,че писа)

# 12
Записвам се в темата. Ще си я изчета с интерес малко по-късно.
Идеята наистина е добра, Анджелина   bouquet

# 13
Споделям кътчето на Бранимир Събев, изключително добър блог, който много посещавам и му се доверявам.
The Dark Corner

# 14
Не следя никакви блогове, а ми се иска.
Предложените в темата са добро начало. Peace

Общи условия

Активация на акаунт