Хората са се хранели по-здравословно през Средновековието
Хората са живели много по-здравословно през Средновековието, а храната им - с малко мазнини и много зеленчуци, е била далеч по-полезна от днешните рафинирани продукти, твърди британски лекар, цитиран от Би Би Си.
Вярно е, че през Средновековието хората са консумирали много храна - около 3500 - 4000 калории, но те са изгаряли повече енергия, защото са работели по 12 часа на ден, каза д-р Роджър Хендерсън.
Tогава животът е бил труден дори за богатите селяни. Тяхната храна обаче е била по-полезна дори от прехвалената средиземноморска диета. Те често са преяждали, но бедните по-скоро са гладували.
Средностатистическият селянин тогава е консумирал два хляба всеки ден, месо колкото една пържола, зеленчуци като ряпа и цвекло, бобени храни. Поливал ги е със слаба бира.
Захарта е била недостъпна, докато сега тя е навсякъде. Като се съпостави поетата храна с физическото натоварване, средновековният човек е бил много по-малко застрашен от коронарни сърдечни заболявания и диабет от съвременниците ни.
Хората днес обаче имат едно голямо предимство - продължителността им на живот. През Средновековието средната продължителност на живот е била 30 години. 40-годишните са били вече дълголетници.